† Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei
(15 decembrie)

Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei, este model al înțelepciunii și al credinței profunde în Cuvântul cel Sfânt al Evangheliei, el primind cununa muceniciei cu seninătate alături de mama sa Antia. Este ocrotitorul Biserici Sfântul Elefterie Nou din București din cartierul Cotroceni fiind sărbătorit în calendarul ortodox în data de 15 decembrie.

Viața pe scurt - Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei (sinaxar)

Despre Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, creștinii ortodocși mărturisesc că s-a născut la Roma, în ultimii ani ai primului secol. Sfântul Elefterie a rămas orfan de tată din copilărie, fiind crescut numai de mama sa, Antia. Ea primise botezul de la însuși Sfântul Apostol Pavel în călătoriile acestuia de propovăduire a Evangheliei. Pentru a-i da o educație aleasă, mama Sfântului Elefterie și-a încredințat copilul episcopului Romei, Anichit, pruncul învățând de la acesta Sfintele Scripturi.

Văzând marile daruri ale lui Dumnezeu care luminează sufletul copilului, Episcopul Anichit l-a hirotonit diacon pe tânărul Elefterie la vârsta de numai 15 ani, apoi la 18 ani preot, iar când a ajuns la 20 de ani Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie a fost numit Episcop al Iliricului. Pentru că învăța și propovăduia pe Hristos a atras pe mulți necredincuoși la credința creștină, împăratul Adrian a ordonat comandantului Felix să îl aresteze pe Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei și să îl aducă la Roma. Sosind comandantul la Valona (Albania de astăzi), orașul unde își avea scaunul episcopal Sfântul Elefterie, și intrând în biserică, l-a văzut pe acesta slujind. În acea clipă inima lui Felix s-a schimbat și i-a cerut Sfântului Elefterie să îl boteze în numele Domnului. După creștinarea comandantului, Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie a plecat împreună cu acesta la Roma pentru a se înfățișa împăratului.

Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei 15 decembrie -b- pravila.ro

Judecata Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei

Odată ajuns înaintea păgânului conducător, Sfântul Elefterie a mărturisit fără rezerve în fața acestuia că Hristos este Dumnezeul tuturor. Refuzând să se lepede de Hristos în ciuda amenințărilor împăratului, Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie a fost supus la chinuri groaznice. Mai întâi, a fost întins pe un pat de aramă sub care erau așezați cărbuni aprinși. Scăpând teafăr după această pedeapsă, a fost apoi ars cu ulei încins și cu smoală, însă Dumnezeu l-a păstrat din nou nevătămat.

Sfătuit de prefectul Coremon, împăratul a făcut un cuptor, care avea țepușe ascuțite, de o parte și de alta. Mai înainte de a fi aruncat în cuptorul cu foc, Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie s-a rugat lui Dumnezeu pentru chinuitorii lui astfel:

"Îți mulțumesc, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, că m-ai învrednicit de atâtea bunătăți; căci cu mâna Ta cea tare m-ai întărit a răbda atâtea, pentru numele Tău cel Sfânt. Deci, acum caută din cer și vezi ce au sfătuit asupra mea cei ce mă urăsc, izbăvește sufletul meu de înțepăturile lor și de bărbații sângelui mă păzește, ca un bun, ca să Te cunoască toți pe Tine, Unul Dumnezeu, întru toate marginile pământului. Atinge-Te de inimile lor, o, Stăpâne, cela ce ești bogat întru milă, iar numele Tău cel Sfânt fă-l cunoscut lor și adu-i către voia Ta cea sfântă, ca să Te cunoască pe Tine, Unul adevăratul Dumnezeu, și să lase închinăciunea idolească cea pierzătoare, că bine ești cuvântat în veci. Amin".

Dumnezeu l-a luminat atunci pe prefectul Coremon, care a înțeles în inima lui prin pogorârea Duhului Sfânt că Hristos este Dumnezeu și astfel s-a aruncat el însuși în focul pregătit pentru Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie. A ieșit din cuptor fără nici o rană și de aceea, împăratul a poruncit să fie mai întâi torturat pentru ca în cele din urmă să i se taie capul. După aceea a fost aruncat și Sfântul Elefterie în cuptor, dar focul s-a stins și Sfântul a ieșit sănătos.

Mai apoi Sfântul Mucenic Elefterie a fost întemnițat și înfometat multe zile la rând, însă fiind hrănit cu hrană îngerească, a răbdat și această încercare. A fost legat apoi de un car la care fuseseră înhămați cai sălbatici. Legăturile însă i s-au dezlegat, fiind apoi purtat de îngeri pe un munte din apropiere, unde a stat o vreme, și unde cuvintele lui îmblânzeau chiar și fiarele sălbatice.

Martiriul Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei

Moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei 15 decembrie -a- pravila.ro
Moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei

Fiind descoperit din nou după o vreme, a fost arestat iarăși din porunca împăratului și chemat la judecată. Ostașii trimiși să îl aresteze au fost însă convinși pe drum de Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie să îmbrățișeze credința creștină și astfel aceștia s-au botezat în numele Domnului Iisus Hristos. Mulți dintre cei care au asistat la aceste botezuri au primit și ei credința în Hristos. Ajuns încă o dată înaintea împăratului, Sfântul Elefterie a fost condamnat la moarte, punând să fie sfâșiat de lei. Fiarele însă nu s-au atins de el, astfel că în cele din urmă a fost ucis cu sabia de doi ostași, pe data de 15 decembrie 120.

Mama sa, Antia, a fost ucisă și ea cu sabia pe când îmbrățișa și săruta pe fiul ei mort. Odată cu ei au mai crezut în Hristos și alte cinci sute de suflete care au primit și ei mucenicia alături de Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei și mama sa.

Surse: Orthodoxwiki, Wikipedia.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei

Trupurile Sfântului Elefterie și ale maicii sale au fost mutate la Valona, unde și astăzi se preaslăvește Dumnezeu prin minunile care se săvârșesc la moaștele Sfântului Elefterie.

Moaștele Sfântului Mucenic Elefterie și ale mamei sale Antia au fost o vreme adăpostite la Roma, în biserica Sfânta Sabina, în altarul Sfântul Laurențiu, apoi mutate în biserica San Giovanni della Pigna, împreună cu moaștele Sfântului Genesius al Romei. Aceste moaște au fost mutate într-o biserică din apropierea orașului Rieti. Cultul Sfântului Elefterie, cinstit uneori și sub numele de "Sfântul Liberalis" sau "Liberator" (traducerea latină a numelui grecesc "Eleutherios", care înseamnă "cel liber") s-a dezvoltat considerabil în Italia. I-au fost închinate mai multe biserici la Roma, Rieti, Chieti, Nepi, Porec, Vasto, Arce, Benevento, Salerno ș.a.

Unde se găsesc sfintele moaște ale Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie în țara noastră

Moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei 15 decembrie - pravila.ro
Moaștele Sfântului Elefterie - Biserica Sfantul Elefterie Nou din Bucuresti
  • Biserica Sfântul Vasile, București;
  • Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, București;
  • Schitul Darvari, București;
  • Biserica Sfântul Elefterie Nou din București;
  • Mănăstirea Pângăraţi, județul Neamț;
  • Catedrala Mitropolitană din Iași.
Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Elefterie

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfântului Elefterie!

Elefterie - este un nume de origine greacă el traducându-se din ἐλεύθερος (eleutheros) care înseamnă "liber", "cel liber" sau "eliberator".

Mult mai puțin folosit astăzi decât în secolele XVIII și XIX, când este mai puternică influența onomasticii neogrecești, Eleftérie reproduce un vechi nume propriu grecesc Eleuthérios. Cu semnificație clară pentru greci (eleútheros "liber"), vechiul epitet al lui Zeus pătrunde în onomasticonul creștin și se răspândește în Europa datorită cultului unor Sfinți care au purtat acest nume. Păstrat și în apusul Europei (astăzi este însă o raritate) prin intermediul formei latine Eleuthérius, numele este mai frecvent în răsărit (în pomelnicul de la Horodiște, din 1484, apare forma Ielefteria). Pătruns la noi din limbile slave dar și direct din neogreacă, Elefterie era folosit frecvent în forma Lefter (ieșită astăzi din uz probabil și datorită apropierii de lefter "fără bani" – cuvânt care are același etimon inițial), de unde și femininul Lefterina.

Derivate ale numelui Elefterie

Germană Eleutherius, Italiană și Spaniolă Eleuterio, Bulgară Elevterii, Elevteria, Lefter, Rusă Eleferii etc.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Elefterie?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 15 decembrie când este pomenit Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei.

Surse: dexonline, name-doctor.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei

Icoana Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei 15 decembrie - pravila.ro
Icoana Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei - 15 decembrie
Ornament despartitor v01

Biserici închinate Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei

Biserica Sfântul Elefterie Nou din București din cartierul Cotroceni

După rectificarea râului Dâmbovița, insula Sfântul Elefterie a dispărut, iar în locul său și-a făcut apariția cartierul Cotroceni. Acest cartier cunoaște o maximă dezvoltare după primul război mondial, vechea biserică devine neîncăpătoare pentru desfășurarea activităților parohiale, așa încât pe 29 aprilie 1934 consiliul parohial al bisericii vechi a hotărât, în Aula Mare a Facultății de Medicină, construirea unei noi biserici.

Piatra de temelie a Bisericii Sfântul Elefterie Nou a fost pusă în ziua de duminică, 29 iunie 1935. În același an au început și lucrările de construcție ale lăcașului de cult, lucrări care au ținut timp de 36 de ani. Biserica a fost construită din donațiile cetățenilor și cu ajutorul Primăriei Municipiului București. Cea mai mare donație pentru această construcție a fost a generalului Ion Georgescu (1884-1956) și a soției acestuia, Smaranda, care au donat o sută de mii de lei. Planurile de arhitectură au fost întocmite de profesorul arhitect Constantin Iotzu (1884-1962), iar cele de structură de către inginerul Dumitru Marcu. Biserica a fost ridicată de Societatea Națională de Construcții "Sonaco". Biserica Sfantul Elefterie cel Nou a fost sfințită de patriarhul Justinian Marina în 29 iunie 1971, în ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Sfintele Moaște

Moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei 15 decembrie -b- pravila.ro
Moaștele Sfantului Mucenic Elefterie - Biserica Sfântul Elefterie Nou din București

În România, o parte din moaștele Sfântului Elefterie au fost adăpostite de Mănăstirea Țigănești, apoi în 2009 ele au fost mutate la Biserica Sfântul Elefterie Nou din București din cartierul Cotroceni.

Racla Sfântului Mare Mucenic Elefterie a fost executată la Monetăria Statului din București. Sfintele moaște au fost depuse spre cinstire și închinare în Biserica Sf Elefterie din București, în 15 decembrie 2009.

Arhitectura și Icoanele

Biserica este de tip cruce greacă înscrisă și are dimensiuni monumentale (36 x 25 metri). Clădirea este așezată cu absida Sfântului Altar spre Strada Doctor Lister, cu intrarea dinspre Strada Sfântul Elefterie și prezintă o fațadă spre Piața Operei. Biserica este asemănătoare cu alte biserici, cum ar fi Biserica Cașin din Parcul Domeniilor (1935 - 1938 etc., arhitect Dimitrie Ionescu-Berechet), biserica parohiei Belvedere din nord-vestul capitalei (1934 – 1940, arhitect Ioan Trăiănescu) și cea a Mitropoliei vechi din Târgoviște.

Catapeteasma bisericii, sculptată în lemn de cireș, este impunătoare și este unicat în România. Modelul este realizat după o catapeteasmă din Skopje, Macedonia, iar icoanele de pe catapeteasmă sunt realizate de pictorul Stan Hermeneanu de la Govora, iconar renumit prin lucrările executate la cele mai alese biserici din țară. Pictura a fost executată de pictorii Iosif Keber și Vasile Rudeanu, stilul adoptat de cei doi fiind pictura neoclasică în frescă. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost pictată de către părintele Arsenie Boca în altarul bisericii.

Actul constitutiv al Bisericii Sfantul Elefterie Nou din Bucuresti - pravila.ro
Actul constitutiv al Bisericii Sfantul Elefterie Nou din Bucuresti

Date cu privire la construirea bisericii oferă pisania aflată în interiorul bisericii, deasupra ușii de intrare:

"Această Sfântă și Dumnezeiască Biserică, întru care se cinstește și se prăznuiește hramul Sfântului Mucenic Elefterie - episcopul Iliricului - și al Marelui Mucenic Gheorghe, s-a zidit din temelie cu dania binevoitoare a enoriașilor, cu ajutoarele hărăzite de alți binecredincioși creștini și instituții bisericești și de stat și cu purtarea de grijă și sârguința unui comitet de construcție condus de preotul- profesor universitar Mihai Bulacu, parohul bisericii."

Biserica Sfântul Elefterie Vechi din București din cartierul Cotroceni

Sursă: Wikipedia.

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei

Cântare de biruință să cântăm toți lui Dumnezeu, Cel Ce a făcut uimitoare minuni cu braț înalt și a mântuit pe Israel, că S-a preaslăvit.
Fiind eu robit de negurile patimilor, eliberează-mă acum cu luminoasele tale rugăciuni, Sfinte Mucenice Elefterie, ca să te laud, cu cântări Dumnezeiești, ca pe un rob al lui Hristos.
Strălucit-ai, preasfințite, cu preacuratele lumini ale nevoințelor, vopsituți-ai cu sânge sfințitul tău veșmânt și prin Duhul te-ai făcut asemenea luminii.
Lipindu-te de Dumnezeu cu preacuratul cuget, din tinerețe depărtatu-ți-ai sufletul de gândul cel trupesc și te-ai îmbogățit din destul cu har de minuni.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Ca un Scaun în chipul focului porți pe Ziditorul, ca o Cămară Însuflețită și ca o Cămară plină de desfătare încapi pe Împăratul, făcându-Se precum suntem noi, fără schimbare și fără amestecare.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei, glasul al 5-lea

Cu haină de preot fiind împodobit și cu sângele curgând șiroaie, fericite, ai alergat la Stăpânul tău, Hristos, Înțelepte Elefterie, nimicitorul satanei. Pentru aceasta nu înceta a te ruga pentru cei ce cu credință cinstesc fericitele tale nevoințe.

Condac - Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei, glasul al 2-lea

Ca pe o podoabă a preoților și îndemn al purtătorilor de biruință, toți te lăudăm, cuvioase și te rugăm, Sfințite Mucenice Elefterie: pe cei ce prăznuiesc sfântă pomenirea ta eliberează-i din multele feluri de nevoi, rugându-te neîncetat pentru noi toți.

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei (Viețile Sfinților)

Când împărățea în Roma Elie Adrian, slujind cu sârguință idolilor, în acea vreme minunatul Elefterie s-a cunoscut ca o stea strălucită, a cărei patrie era marea cetate a Romei. Părinții lui erau de bun neam, străluciți și bogați, iar maica lui s-a învrednicit de mai mare cinste și slavă pentru credința în Hristos, învățată fiind de Sfântul Apostol Pavel, care a botezat-o și numele ei era Antia. Dânsa, născând pe acest sfânt, i-a pus numele de Elefterie și l-a crescut bine întru bună credință.

Deci, ajungând el în vârstă, l-au dat lui Dumnezeu, prin mâinile arhiepiscopului Romei, Anichit, ca un dar cu adevărat vrednic lui Dumnezeu. Iar arhiepiscopul, văzând pe copil cu deprinderi bune, l-a pus în rânduiala clericilor și, în al cincisprezecelea an al vârstei lui, l-a făcut diacon, iar în al optsprezecelea an, l-a hirotonit preot și în al douăzecilea an al vieții lui, l-a ales episcop al Iliricului.

Dar să nu se mire cineva că l-a făcut episcop așa de tânăr, căci arhiepiscopul a văzut în acest tânăr mari fapte bune, fiind atât de înțelept și de cuvântător, încât atrăgea către dreapta-credință, cu învățătura lui, pe cei ce se întâmplau a vorbi cu dânsul. Pentru ca să se pună făclia în sfeșnic și să nu se ascundă sub obroc – după cum zice Sfânta Evanghelie –, ca să lumineze multe suflete și să întoarcă pe cei întunecați către cinstirea de Dumnezeu, pentru aceasta l-a suit în scaunul episcopiei, știind că mulți se vor lumina printr-însul, precum s-a și făcut. Căci s-au întors mulți elini și s-au botezat, fiindcă dulceața și înțelepciunea cuvintelor lui îndemna pe toți ascultătorii să cunoască adevărul.

Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei 15 decembrie -a- pravila.ro

Diavolul care zavistuiește totdeauna mântuirea omului, turba asupra lui și scrâșnea cu dinții săi, necuratul. Însă, neputând să-l omoare pe dânsul, a invitat pe răucredinciosul împărat Adrian a se ridica asupra adevărului și a prigoni pe creștini. Dar mai întâi se silea a lua dintre creștini pe Elefterie, voind a pierde pe învățătorii cei mai aleși ai dreptei-credințe și a-i smulge ca pe niște spice mai alese din holda lui Hristos. Împăratul a trimis cu cumplită poruncă pe un voievod Felix, ca să aducă cu sila pe Elefterie la judecata împărătească. Acela, ajungând la Iliric, a nimerit în acea vreme când bunul păstor hrănea, în biserica Domnului, oile sale cele cuvântătoare cu pășunea duhovniceștilor cuvinte.

Deci, înconjurând biserica cu ostași, a intrat singur înăuntru, căutând cu sălbăticie și cu chipul arătând cruzimea celui ce-l trimisese. Dar, văzându-l pe Elefterie cu atâta bună podoabă și auzind dulcea limbă și preaînțeleaptă învățătură, s-a minunat foarte mult că ieșea din gura sa un dulce izvor de învățătură, învățându-i pe cei ce-l ascultau bunăcredința. De aceea a stat și el și a ascultat cu luare-aminte cele ce se spuneau despre Hristos și despre puterea Lui. Apoi, schimbând iuțimea în blândețe, căci avea holda inimii lesnicioasă către primirea cuvântului lui Dumnezeu, din lup s-a făcut oaie și din prigonitor, ucenic, uitând cele dintâi; din tâlhar s-a făcut slugă bună și credincioasă lui Hristos, pe care-L prigonea.

Trecând cu vederea porunca cea împărătească, a căzut la picioarele sfântului și din acel ceas nu se depărta de învățătorul său, luminându-se cu cuvintele lui și întărindu-se în buna-credință. Astfel, Felix, schimbându-se din păgânătate în dreapta-credință, nu se mai gândea să se întoarcă la cel care-l trimisese; iar Sfântul Elefterie, dorind să rabde până la sânge pentru credința în Hristos, se sârgui să meargă împreună cu Felix la împărat. Acesta, nu ca un voievod ducea pe cel legat, ci ca pe un mielușel urmând păstorului. După ce au ajuns la o apă, Felix - ca și famenul Candachiei, care a primit botezul de la apostolul Filip - s-a botezat și el de dumnezeiescul Elefterie și s-a dezbrăcat de întunericul închinării idolești ca de o haină putredă.

pravila - Floare

Venind ei în Roma, Felix n-a fost cunoscut de credincioși cum că s-a unit cu Biserica lui Hristos și le-a povestit toate cele despre Elefterie. Iar acesta, fiind adus după porunca împăratului înaintea judecății, a stat fără frică și cu mărime de suflet.

Căutând spre el împăratul și văzându-l tânăr, frumos la față, cu ochii luminoși și împodobit cu toate darurile firești, a zis: „Pentru ce o! Elefterie, ai lăsat credința părintească și, socotind întru nimic cinstirea zeilor, cinstești un Dumnezeu nou, care nu numai că a murit, ci și cu o moarte preacumplită a murit”. Dar Elefterie nu voia să răspundă celui ce vorbea fără-de-minte, urmând lui Hristos, care tăcea în patima Să înaintea lui Pilat și chiar înaintea lui Irod nimic nu răspundea. Împăratul iarăși a zis: „Răspunde, pentru ce te-ai făcut așa fără-de-minte, amestecându-te cu credința creștinească? Pleacă-te mie și jertfește zeilor. Dacă te vei întoarce, cu mare cinste te voi cinsti; iar de nu, grele munci voi aduce asupra ta”.

Elefterie, chemând pe Domnul Care a zis: „Nu vă îngrijiți cum, sau ce veți grăi, că Eu vă voi da vouă înțelepciune, căreia nu vor putea să se împotrivească”, a răspuns: „Cum pot să slujesc unor zei nesimțitori ca aceștia și unor idoli fără suflet sau să mă unesc cu voi, care le slujiți lor. Eu vă și plâng pe voi, care vă închinați lor; căci Dumnezeul cel adevărat cinstindu-vă pe voi cu cuvântarea, voi v-ați făcut mai necuvântători și mai necinstiți decât lemnele și pietrele, încât pe acelea le socotiți a vă fi vouă zei, lăsând pe adevăratul Dumnezeu, care cu înțelepciune ne-a făcut pe toți și toată lumea a zidit-o. Pentru că cerul și pământul sunt zidirile Lui, iar noi suntem, dintr-acele lucruri care le-a creat, lucrul cel mai frumos și mai cinstit, măcar că ne rătăcim, umblând în neștiință ca într-o noapte și necunoscând ce este de folos și ce nu este, ridicăm război împotriva Dumnezeului nostru. Iar pe aceia care sunt cu adevărat vrăjmașii și potrivnicii noștri, adică diavolii, o! nebunie! îi socotiți a fi domni și zei și îi slăviți cu daruri și cu jertfe! Eu mă lipesc de Domnul meu și sunt unit pururea cu El și Stăpânului meu Hristos îi slujesc. Iar cinstirile și darurile tale pe care mi le făgăduiești, cum și muncile și caznele cele înfricoșate și cumplite cu care ne îngrozești, le socotesc că pe niște jucării și săgeți de copii; căci eu m-am lepădat de lume și m-am răstignit, ca învățătorul meu Pavel și moartea pentru Hristos o socotesc desfătare, slavă și veselie”.

Biserica Sfantul Elefterie Nou din Bucuresti -a- pravila.ro
Biserica Sfantul Elefterie Nou din Bucuresti

Auzind împăratul, s-a umplut de mânie și a poruncit să aducă un pat de aramă și dedesubt să pună mulțime de jăratec; iar deasupra să-l întindă gol pe mucenic și să aprindă neîncetat cărbuni dedesubt, până când va muri. Fiind pregătit patul, s-a suit sfântul mucenic și s-a întins cu tot trupul. Poporul care se adunase ocăra pe împărat pentru acea tiranie, zicând: „Pentru ce piere rău, ca unul din făcătorii de rele, acest bărbat cinstit și slăvit, de bun neam și preaînțelept?”. Dar Dumnezeu din înălțime ușura durerile mucenicului care sta, parcă ar fi stropit de rouă și așezat pe trandafiri, pe acel pat. Îmblânzindu-se, împăratul a poruncit să-l ia de pe acel pat, parându-i că ar fi de acum mort. Dar acesta s-a sculat de pe pat viu și sănătos, nevătămat de foc, vesel și plin de bucurie, cântând: Înălța-Te-voi, Dumnezeul meu, Împăratul meu și bine voi cuvânta numele Tău în veci; lăuda-voi pe Dumnezeul care veselește tinerețile mele; toate neamurile vor lăuda lucrurile Tale, Doamne, puterea și minunile Tale vor povesti.

Sfântul Elefterie, lăudând pe Dumnezeu, stătea cu îndrăzneală înaintea tiranului, zicând: „Caută, o! împărate, asupra mea, care socotești că sunt mistuit de foc și cunoaște pe Hristos cel propovăduit de mine, cunoaște și neputința zeilor tăi”. Împăratul, socotindu-se luat în râs și aducându-i-se acea ocară, se gândea cum să-l pedepsească mai cumplit. S-a adus din nou un grătar de fier încins în foc, iar deasupra turnau untdelemn încins; dar nici de astă dată n-a lăsat Dumnezeu pe mucenicul său, pentru că, fiind pus pe grătar, îndată s-a stins focul, grătarul s-a răcit și nu mai ardea untdelemnul pe el, iar mucenicul era nevătămat. Dar împăratul nu s-a liniștit, ci mai aprig s-a pornit asupra sfântului. Căci ca un orb numai această avea înaintea sa, ca, muncind pe sfântul, să facă spre plăcerea zeilor săi, care sunt diavoli ucigători de oameni.

A poruncit apoi să aducă o tigaie și s-o umple cu ceară, smoală și cu seu, s-o pună pe foc și să-l bage pe sfânt într-însa. Elefterie de-abia aștepta, dar împăratul l-a oprit, zicându-i: „Nu zăbovi, o! Elefterie, stând în pragul morții, ci, alege-ți cele ce-ți sunt de folos. Pentru că eu foarte mult mă îngrijesc de tine ca să nu pieri și te iubesc ca pe fiul meu și nu voiesc, pe zeii mei mă jur, să se dea singur la pierzare un bărbat așa de bun și de neam, dulce vorbitor și cu fața frumoasă și nu pentru altceva, decât numai pentru neplăcerea cea deșartă a grumazului său celui împietrit”.

pravila - Floare

Mucenicul însă îi răspundea cu bărbăție, îl defăima, numindu-l lup care pândește oile lui Hristos. Apoi a zis: „Orice vei face nu mă vei putea pleca de la dreapta credință”. Atunci, mâniindu-se Adrian, a poruncit să-l întindă în tigaie. Acestea făcându-se, iarăși dumnezeiasca pronie a făcut ceea ce a făcut întâi, adică focul l-a prefăcut în rouă și un vânt răcoros bătea peste acest bărbat. Adrian, neștiind ce să mai facă, văzând că tot ce face i se întoarce împotrivă, se minună, nedumerindu-se. Atunci era eparh al cetății Coremon, bărbat ales care era maestru și știa multe feluri de munci. Văzând pe împărat foarte tulburat că nu știe ce să-i mai facă mucenicului ca să-l îndoaie, a zis: „Eu, împărate, voiesc să te scot din grijă și osteneală pentru Elefterie și să-l fac ori să împlinească voia ta, ori să moară”.

Acestea zicând, a poruncit să facă un cuptor de aramă cu fiare ascuțite și să-l bage pe Elefterie într-însul. Eparhul știa credința în Hristos, învățat fiind de Felix, dar fiind prieten al împăratului, pentru slavă cea vremelnică, nu s-a lepădat de credința idolească. Pregătind el acea cumplită caznă pentru mucenic, sfântul și-a ridicat ochii săi sufletești și trupești și toată mintea și-a îndreptat-o spre Dumnezeu, umplându-se de o bucurie fără seamăn și zicând: „Mulțumescu-ți Ție, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, că m-ai învrednicit de atâtea bunătăți; căci cu mâna Ta cea tare m-ai învrednicit a răbda toate, pentru numele Tău cel sfânt. Deci, acum caută din cer și vezi ce au făptuit asupra mea cei ce mă urăsc, izbăvește sufletul meu de înțepăturile lor și de bărbații sângelui mă păzește, ca un bun, ca să Te cunoască toți pe Tine unul Dumnezeu, până la toate marginile pământului”.

Apoi, rugându-se pentru cei ce-l munceau, ca și Sfântul Ștefan pentru cei ce-l ucideau cu pietre, a zis: „Atinge-te de inimile lor o! Stăpâne, cela ce ești bogat întru milă, iar numele Tău cel sfânt fă-L lor cunoscut și adu-i către voia Ta cea sfântă, ca să Te cunoască pe Tine, unul adevăratul Dumnezeu și să lase închinăciunea idolească cea pierzătoare, că bine ești cuvântat în veci. Amin”.

pravila - Floare

Rugându-se astfel mucenicul, Coremon, eparhul asculta cu luare-aminte cuvintele grăite de cel în rugăciune și îndată s-a aprins în el dreapta credință, cea mai dinainte primită și schimbându-l deodată, ca și cum n-ar fi fost acela care dorea moartea mucenicului, apropiindu-se de împărat a zis: „Pentru ce se dă Elefterie cel fără de vină spre niște munci ca acestea? Pentru care pricină se osândește spre o moarte cumplită ca aceasta?”.

Împăratul, mirându-se de cuvintele lui, s-a tulburat și căutând cu iuțime asupra lui, l-a întrebat de ce și-a schimbat gândul așa degrabă? Apoi îi zicea: „Eu pe tine te-am cinstit mai mult decât pe oricare alt boier al palatului meu, ți-am dat bogăție multă, te-am făcut eparh. Oare ești iubitor de argint și ai luat de la mama lui Elefterie aur și acela te-a schimbat deodată? Dar nu-ți ajung darurile mele, bogăția, slava, averea, cinstea cu care te-am făcut cunoscut în toată Roma? Iar de poftești ceva mai mult de la mine, iată, toate visteriile mele sunt deschise înaintea ta; ia cu amândouă mâinile precum îți place și nu te lăsa cumpărat de o femeie pe ascuns, pentru puțin aur”.

Coremon, umplându-se cu totul de Duhul Sfânt și cu rugăciunile cele mucenicești având mintea luminată, a strigat: „Cinstea ta să fie cu tine spre pierzare și aurul tău să-l ardă focul care te așteaptă în muncă; căci te-ai făcut orb de voia ta, față de adevăr și nu cunoști neputința zeilor tăi, care nu pot izbăvi de focul acesta pe nici unul din voi; iar Dumnezeul acela, pe care îl cinstește Elefterie, l-a făcut pe el mai tare decât focul și mai presus decât orice fel de munci”.

Biserica Sfantul Elefterie Nou din Bucuresti - pravila.ro
Biserica Sfantul Elefterie Nou din Bucuresti

Cu acele cuvinte s-a pornit împăratul spre negrăită mânie, căci așa este obișnuit ca prieteniile mari să nască vrăjmășii mari. Deci a poruncit să arunce pe eparh în cuptorul acela pe care l-a pregătit mucenicului Elefterie și când s-a apropiat Coremon de cuptor și a văzut înfricoșata văpaie a strigat către Sfântul Elefterie: „Roagă-te pentru mine și mă înarmează și pe mine cu aceeași armă a lui Hristos, cu care ai înarmat pe voievodul Felix”. Și fiind înarmat de mucenic cu semnul Sfinte Cruci, s-a aruncat în cuptor și nevătămat s-a aflat acolo; iar după un ceas a ieșit sănătos, mulțumind și lăudând pe Domnul.

Adrian, ostenind cu muncile, a poruncit să-i taie capul lui Coremon; și astfel au luat sfârșit pătimirile sale și în puțină vreme a luat comoara cea veșnică și bucuria cea negrăită. După această a aruncat pe Sfântul Elefterie în acel cuptor, iar focul s-a stins îndată, fiarele s-au răcit și s-au rupt cele ascuțite ca și cum s-au sfiit de trupul mucenicului, mustrând orbirea cea sufletească a aceluia ce-l muncea și atrăgând pe cei ce stăteau împrejur, spre cunoștința lui Dumnezeu, Celui ce făcea acele minuni preaslăvite. Atunci au strigat cei ce erau împrejur: „Mare este Dumnezeul creștinilor, cel mărturisit de Elefterie”. Dar muncitorul rămase în nepricepere și a hotărât să-l bage în temniță și apoi a adunat pe slujitori să se sfătuiască cum să-l omoare pe Elefterie.

Sfântul mucenic Elefterie a fost chinuit cu foame în temniță multe zile; iar cel ce a trimis altădată hrană lui Daniil prin Avacum și lui Ilie prin corb, Acela n-a trecut cu vederea nici pe Elefterie, care se topea de foame, ci îl hrănea cu hrană îngerească. După această a poruncit tiranul să aducă niște cai sălbatici și să-l lege de ei, ca fiind târât de dânșii și rupându-se, să moară. Dar în zadar își pierdea vremea și se muncea, căci pe când el, neînțeleptul, nepriceputul, necuratul nu înceta cele rele a cugeta asupra sfântului, Domnul cel Atotputernic nu întârzia a trimite din înalt ajutor. Și a venit îngerul Domnului și a dezlegat pe Elefterie și, răpindu-l din mâinile celor ce-l munceau, l-a suit într-un munte, aproape de cetate, la loc pustiu unde sălășluiau fiarele sălbatice. Acolo sfântul mucenic, înălțând laude lui Dumnezeu, viețuia împreună cu fiarele, blânde ca niște oi, fără frică, pentru că leii și urșii îl înconjurau și se gudurau auzind glasul său și, că robii, urmau domnului său, slujindu-l și păzindu-l.

pravila - Floare

După câtăva vreme, au aflat de dânsul și vânătorii care umblau după vânat prin pustie și au spus împăratului Adrian, care a trimis ostași îndată că să-l prindă pe Elefterie. Mergând și năvălind asupra lui ostașii, au năvălit fiarele asupra lor și i-ar fi sfâșiat pe dânșii, de nu le-ar fi oprit sfântul și de nu le-ar fi trimis în pustie; iar el a purces cu ostașii spre împărat, bucurându-se de parcă ar fi mers la ospăț, vorbind cu dânșii pe drum despre Împărăția lui Dumnezeu și despre focul gheenei, care era pregătit închinătorilor de idoli, încât i-a făcut creștini și i-a botezat pe cei ce erau cu dânsul, fiind aproape cinci sute și au venit la împăratul Adrian, la Roma. Iar acesta l-a osândit spre mâncarea fiarelor - trimițând asupra sa o leoaică foarte sălbatică și neîmblânzită, care mai întâi s-a pornit cu iuțeală asupra sfântului, dar pe urmă s-a domolit și și-a plecat botul la picioarele lui și i-a lins tălpile, de parcă ar fi avut glas și a înțeles de sfânt, smerindu-se înaintea lui.

Nici aceste minuni nu le-a crezut tiranul împărat, ci a crezut că leoaica era parte femeiască, care nu are atâta putere și de aceea n-a vătămat pe sfânt. Deci a poruncit să aducă un leu de parte bărbătească, dar și acesta, văzând pe sfânt, s-a arătat mai blând ca leoaica; și acesta îi lingea și-i săruta picioarele, se juca și se gudura pe lângă el bucurându-se, arătând înțelegere și dragoste către sfânt. Cei din jur, care aveau ochii sufletești deschiși, văzând și aceste minuni, au strigat: „Mare este Dumnezeul creștinilor”.

Cei orbi ziceau că este vrăjitor și fermecător; pe aceștia i-a pedepsit Dumnezeu după dreptate, ca să se astupe - după cum zice dumnezeiescul părinte David - buzele cele viclene, care grăiesc asupra dreptului fărădelege și defăimare. Căci îndată ce au zis cuvintele cele de hulă, nevăzut rănindu-se, au murit.

Tiranul, nepricepând ce să mai facă, văzând pe sfânt că biruiește toate muncile, a poruncit să-i taie capul cu sabia; și aceasta făcându-se și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Iar maica sfântului, fericită Antia, care privea cu bucurie spre nevoința sfântului, cuprinzând trupul lui cel mort, îl săruta, veselindu-se cu duhul și mulțumind că sângele fiului său cel luat dintr-însa, s-a vărsat pentru Hristos; apoi a căzut moartă lângă el, ucisă fiind cu sabia de cei necredincioși. Iar credincioșii ce erau din Iliric și cei din Avlona, adică din episcopia mucenicului, luând sfintele lor trupuri și cu miresme ungându-le, le-au îngropat cu cinste, lăudând pe Dumnezeu, Căruia I Se cuvine slava în veci. Amin.

pravila - Floare

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 15 decembrie

În această lună, în ziua a cincisprezecea, pomenirea Sfântului Mucenic Elefterie;
Tot în această zi, pomenirea Sfintei Antia, mama Sfântului Elefterie, care pe când îmbrățișa pe fiul ei mort, de sabie s-a săvârșit;
Tot în această zi, Sfântul Coremon prefectul, crezând în Hristos și, botezându-se, de sabie s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea celor doi călăi, care, crezând în Hristos, de sabie s-au săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Pavel, care a schimnicit în muntele Latro;
Tot în această zi, pătimirea Sfintei Mucenițe Suzana;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Elefterie Cubiculariu;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Vah cel Nou.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 16 decembrie

În această lună, în ziua a șaisprezecea, pomenirea Sfântului și Măritului Proroc Agheu;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Marin;
Tot în această zi, pomenirea Sfinților Prom și Ilarie, care de foc s-au săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea sfințirii bisericii Sfântului Mucenic Hristofor, care se află alături de biserica Sfântului Polieuct;
Tot în această zi, pomenirea Sfintei și făcătoarei de minuni Teofana, împărăteasă, care a fost soția preaînțeleptului împărat Leon.

Ornament despartitor v01

Pe Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Sfințite Mucenice Elefterie roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Recomandări

† Mutarea moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie (3 septembrie)

FB Mess WA Like Mutarea moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie reprezintă momentul în care acestea au fost așezate la mănăstirea "Sfânta Treime" din insula Eghina. Zilnic credincioșii se închină la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie și la […]

† Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului (11 martie)

FB Mess WA Like Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului a alcătuit "Viața Sfintei Maria Egipteanca", una dintre cele mai frumoase vieți de sfânt din întreaga istorie a Bisericii Ortodoxe. Sfântul Sofronie este alături de Sfântul […]

† Sfântul Apostol și Arhidiacon Ștefan - întâiul Mucenic
(27 decembrie)

FB Mess WA Like Sfântul Apostol și Arhidiacon Ștefan a fost unul din primii convertiți creștini dintre evreii greci, unul din primii șapte diaconi hirotoniți de Apostoli și primul mucenic al Bisericii Creștine. Este grabnic […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2023 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram