Sfântul Proroc Agheu este sărbătorit pe data de 17 decembrie în calendarul ortodox. El face parte dintre profeți mici fiind cel de al zecelea în rândul lor.
Sumar Articol cu link-uri mai jos ⬇
Viața pe scurt, Sfântul Proroc Agheu (sinaxar)
Sfântul Proroc Agheu este sărbătorit pe data de 17 decembrie în calendarul ortodox.
Sfântul Proroc Agheu s-a născut în Babilon, în timpul robiei Israelienilor. De tânăr, a venit în Ierusalim împreună cu iudeii aduși de Zorobabel și de arhiereul Iosua. El a fost unul dintre ultimii proroci ai Vechiului Testament, făcând parte dintre proorocii mici și fiind cel de al zecelea în rândul lor.
După ce au venit din robie, iudeii, au început să reconstruiască templul. Ei au promis lui Dumnezeu că dacă vor scăpa din robia Babilobiană, vor reconstrui Templul Sfânt din Ierusalim. Însă, datorită datorită grijilor lumești cu reconstruirea caselor lor, au uitat de la promisiunea lor. Astfel, Dumnezeu o orânduit pe Prorocul Agheu și pe tânărul Proroc Zaharia, pentru a merge înaintea lui Zorobabel și a arhiereului Iosua. Ei au mers pentru a le cere reînceperea lucrărilor de reconstrucție a templului.
Sfântul Agheu a prorocit, despre noul Templu, faptul că va fi mai mare decât primul, „și slava acestui templu de pe urmă va fi mai mare decât a celui dintâi”, zice Domnul Savaot (Agheu 2, 9), pentru că Mântuitorul Hristos avea să intre el.
În cuvântarea lui, prorocul i-a încredințat că Dumnezeul părinților, al lui Avraam, Isaac și Iacov va fi cu ei ajutându-i. Prorocul Zaharia îi mustra pe toți israeliții că au uitat legământul și că se îngrijesc mai mult de treburile personale (Agheu 1, 7-14).
În anul 515 î.Hr., adică al șaselea al domniei lui Darius Histaspe, conducătorul perșilor, al Babilonului și al Ierusalimului, s-a făcut sfințirea noului templu. Văzând acest lucru bătrânul Proroc Agheu avea a trecut la Domnul cu inima împăcată și cu pace, fiind îngropat lângă mormintele preoților, ca unul ce făcea parte din seminția lui Levi.
Icoana Sfântului Proroc Agheu
Sfântul Proroc Agheu, este reprezentat fiind bătrân cu barbă rotundă, fără păr pe bărbie, zicând: „Luați aminte la menirea voastră! Suiți-vă la munte și aduceți lemne, ca să clădiți iarăși casă”. (Agheu 1, 7-8) Sau „În locul acesta sălășlui pacea, zice Domnul...”(Agheu 2, 9).
Cel ce ca un Dumnezeu toate le vede și le știe, luminându-ţi ochiul cel curat al sufletului, prealăudate proorocule, te-a arătat lumii povățuitor, Pentru aceasta săvârșind sfântă pomenirea ta, te aducem pe tine rugător către Dumnezeu, Proorocule Agheu.
Viața completă, Sfântului Prooroc Agheu (Viețile Sfinților)
Acesta este din seminția lui Levi, născut în Babilon pe vremea robiei evreilor. Încă fiind tânăr a venit din Babilon la Ierusalim și a prorocit cu Sfântul Proroc Zaharia, treizeci și șase de ani, mai înainte de întruparea Domnului Hristos cu patru sute șaptezeci de ani; și a prorocit Sfântul Proroc Agheu despre întoarcerea poporului din robie și a văzut în parte zidirea bisericii cea înnoită de Zorobabel, după întoarcerea din robia Babilonului. Apoi a răposat cu pace și s-a îngropat cu cinste, aproape de mormintele preoților, de vreme ce și el era din neamul preoțesc. El era pleșuv și bătrân, cu barba rotundă, cinstit și vestit întru faptă bună; apoi era iubit și cinstit de toți, ca un proroc mare și preaslăvit. Iar numele lui se tâlcuiește praznic, sau cel ce prăznuiește.
Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Patermutie, Copri și Alexandru, care au suferit mucenicia pe vremea lui Iulian Apostatul;
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului și pururea pomenitului mărturisitor Dunale, care și-a schimbat numele în Ștefan;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Iahu;
Tot în această zi, pomenirea Dionisie cel Nou din Egina;
Tot în această zi, pomenirea celui între sfinți părintelui nostru Dionisie cel Nou, cel din Zachint, care a fost arhiepiscop al Eginei și care cu pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului noului Mucenic Nichita.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mânuiește-ne pe noi. Amin.
Sfântul Nicolae Planas, serbat în calendarul ortodox în data de 2 martie, este ocrotitorul celor căsătoriți și al tinerilor care doresc să se căsătorească. Viața - Sfântul Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți În anul 1851, în insula Naxos, tinerii Ioan și Augustina nasc un copil căruia îi pun numele de Nicolae. De mic, a îndrăgit […]
Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfântul Cuvios Ioan Casian Romanul la data de 29 februarie, în anii bisecți. Pentru că anul acesta nu este bisect, ziua lui de prăznuire este 28 februarie.