† Sfântul Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei
(30 iulie)

4.6/5 - (7 votes)

Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, a rămas în conștiința Bisericii ca vindecător al celor bolnavi, ca ocrotitor al iubirii dintre soții creștini. El este prăznuit în calendarul ortodox pe data de 30 iulie, în vreme ce în calendarul catolic este serbat pe 14 februarie. Mai multe companii, printre care și compania britanică de ciocolată Cadbury sau producătorul de felicitări Hallmark, au preluat această sărbătoare și s-au folosit de ea, pentru mărirea poziției pe piață, transformând-o astfel în ceea ce cunoaștem astăzi de a fi "Ziua Îndrăgostiților" sau "Valentine's Day".

Viața pe scurt - Sfântul Mucenic Valentin (sinaxar)

Sfântul Mucenic Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Episcopul Victor I, în anul 197.

Viața Sfântului Sfințit Mucenic Valentin ne introduce în atmosfera primelor trei secole de creștinism. O perioadă tristă a Bisericii, un răstimp al persecuțiilor și al prigoanei împotriva creștinilor, în care au înflorit și s-au manifestat martirii, adică cei care L-au mărturisit pe Mântuitorul Hristos cu prețul vieții lor.

Remarcabil propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu, făcător de minuni și vindecător, Sfântul Mucenic Valentin a fost foarte iubit de către toți credincioșii săi. Mai mult, datorită credinței sale puternice și a bogatei activități taumaturgice (de tămăduire sufletească și trupească), episcopul a convertit la creștinism importanți dregători romani.

Printre minunile săvârșite de mucenic amintim vindecarea fratelui tribunului roman Frontanus de o boală foarte grea; tămăduirea lui Cherimon, fiul vestitului filosof roman (ritor) Craton, eveniment în urmă căruia s-au botezat Craton și întreaga familie a acestuia, împreună cu trei tineri filosofi care au devenit ucenicii Sfântului Mucenic Valentin: Procul, Efiv și Apolonie.

De ce Sfântul Valentin este ocrotitor al iubirii și al familiei creștine

Nu trebuie omisă nici minunea vindecării tânărului Avundie, fiului eparhului cetății, precum nici blândețea cu care Mucenicul lui Hristos, Valentin, a binecuvântat prin Taina Sfintei Căsătorii legătura dintre o tânără creștină cu un soldat păgân, proaspăt convertit la credința în Hristos. De altfel, acest din urmă eveniment i-a adus, mai ales în Apus, Sfântului Valentin renumele de ocrotitor al iubirii din interiorul familie creștine. În prezent ziua în care este serbat Sfântul este numită în mod eronat ca "Ziua îndrăgostiților" și nu în mod onest ca "Ziua Familiei Creștin".

Sfântul Mucenic Valentin - moartea martirică

Sfântul Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei 30 iulie - a

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius. Au primit sfârșitul mucenicesc și ucenicii acestuia: Procul, Efiv și Apolonie, în anul 273. Cinstitele trupuri ale celor patru martiri au fost aduse și îngropate în cetatea Interamna, în glas de rugăciune al poporului dreptcredincios adunat să-i întâmpine pe acești vrednici mucenici ai lui Hristos.

Ornament despartitor v01

"Valentine's Day"

An de an, pe data de 14 februarie, unele biserici, culte și organizații creștine îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin, considerat patronul spiritual al îndrăgostiților.

Tot în aceeași zi se serbează și "Valentine’s Day", o sărbătoare "păgână" venita din Occident. Dar, în tradiția creștină, exista mai multi sfinți cu numele de Valentin, unii dintre aceștia fiind martirizați în aceeași zi, dar în zone diferite ale lumii. În aceasta situație, se pune întrebarea: care este sărbătoritul?

Cel mai vechi Valentin se pare că este un teolog gnostic de origine egipteană care și-a propovăduit dogma în Orient și la Roma. Ereziile propovăduite de el la momentul respectiv au fost combătute de Tertulian și Sfânt Irineu. În epoca modernă, el este sărbătorit la 14 februarie și este considerat patronul îndrăgostiților.

Un al doilea Valentin pretendent la patronajul spiritual al zilei îndrăgostiților este un preot care apoi a devenit episcop de Terni. El a fost martirizat în anul 272, în perioada persecuțiilor împăratului Aurelian. Moaștele sale sunt venerate și astăzi la Biserica Sfântul Valentin din Terni.

Un alt preot creștin, pe nume Valentin, a viețuit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea care era, la acea vreme, în plina campanie de război. Împăratul se confrunta cu o problema grava: tinerii nu se mai înrolau în campaniile militare pentru ca nu voiau sa își părăsească prietenele și soțiile. Din acest motiv, împăratul a interzis logodnele și nunțile în Roma.

Când a fost stabilită ziua Sfântului Valentin

Valentin, preotul, neputând rabdă păgubirea sufleteasca a tinerilor, pentru ca majoritatea căzuseră prada păcatului, dedându-se la desfrâu, a început să cunune, în secret, cuplurile de tineri ce apelau la el. Când împăratul Claudius a aflat ca preotul Valentin a nesocotit hotărârea sa, l-a intemnițat pe părinte, care a și murit ca martir, în închisoare.

Biserica Romano-Catolica îl sărbătorește pe Sfântul Valentin din secolul V cu binecuvântarea Papei Ghelasie I. Apoi, acesta a fost scos din calendarul roman de sfinți în anul 1969 de către Papa Paul al VI-lea, dar sărbătoarea a rămas în continuare în conștiința spirituala a credincioșilor. Cu trecerea timpului, ea a fost înlocuita cu "Valentine’s Day", care are ca patron spiritual pe Cupidon, zeul iubirii.

Biserica Ortodoxă, în data de 14 februarie, ii prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron, Avraam și pe Filimon, episcopul Gazei.

Motive laice pentru serbarea Sfântului Valentin

Un motiv al acestui faimos patronaj legat de ziua îndrăgostiților ar fi acela că se presupune că în această zi, 14 februarie, se împerechează pasările. Aceasta credință vine din secolul XIV, fiind ideea poetului englez Geoffrey Chaucer. Alții pun acest eveniment pe seama unui ritual arhaic conectat la fertilitate, numit "Lopercalia" și care se desfășura în aceeași zi, la Roma.

"Valentine's Day" în Rusia

Sunt state, spre exemplu tarile islamice sau Rusia, care critică aspru fenomenul occidental "Valentine’s Day", spunând despre aceasta că este o sărbătoare superficială cu accente comerciale. În acest sens, sunt interzise tipărirea, fabricarea și distribuirea de produse specifice acestei celebrări: cum ar fi cele care fac trimitere la sex, felicitările, florile, în special trandafirii roșii, ursuleții de pluș etc.

Astfel, în regiunea Belgorod, din sudul Rusiei, autoritățile au interzis sărbătoarea Sfântului Valentin, susținând că este una "ce contravine culturii ruse". Grigory Bolotnov, purtătorul de cuvânt al administrației din Belgorod, a declarat ca sărbătoarea Sfântului Valentin nu are nimic de-a face cu tradiția rusească, iar dacă ar accepta-o ar fi ca și când ar introduce sărbătoarea "Vodka Day".

De altfel, în 2008, soția președintelui Dmitri Medvedev, Svetlana Medvedeva, a lansat o ofensivă împotriva acestei sărbători venite din Occident, prin promovarea unei versiuni alternative, "rusești", numita "Ziua familiei, a dragostei și a fidelității", care are loc pe data de 8 iulie.

"Valentine's Day" o zi comercială

Cu toate acestea, "Valentine's Day", puțin cunoscuta în urma cu 15 ani, este acum o mina de aur pentru comercianții din majoritatea statelor est-europene și din Orient. Magazinele land multe cărți, felicitări, dulciuri și tot felul de produse în formă de inimă, iar restaurantele oferă meniuri speciale pentru această ocazie. Din păcate, acest obicei străin de ortodoxie a pătruns și în România.

"Valentine's Day" în România este ziua de Dragobetele

În România, sărbătoarea tradiționala pentru îndrăgostiți este Dragobetele și se tine pe 24 februarie. Cu toate că aceasta este trecuta în calendarul ortodox, ea nu este o sărbătoare strict religioasa, ci provine din zona folclorului românesc tradițional și poarta numele fiului Babei Dochia, Dragobete. Ea simbolizează fiorul iubirii, dar marchează și începutul primăverii, anotimpul în care întreaga natură se trezește la viață.

Așadar, legătura îndrăgostiților cu Sfântul Valentin, cu toate consecințele pentru fabricarea de tipărituri și mărunțișuri, este una care cu siguranța nu se trage din cultul martirilor creștini și nici nu are vreo legătura cu această și nici cu ortodoxia.

Sursă: Creștin Ortodox.

Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfântului Mucenic Valentin

În Italia, la Terni (regiunea Umbria) a fost ridicată Basilica di San Valentino pe locul unde a fost îngropat Sfântul Mucenic Valentin.

În 2005, prin osteneala preoților slujitori ai Bisericii Delea Nouă – Calist din București, o părticică din moaștele Sfântului Mucenic Valentin au fost dăruite de Episcopia din Terni, Italia, credincioșilor români.

Surse: sanvalentinoterni.it

Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Valentin - Valentina

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfântului Mucenic Valentin!

Valentin - Valentin - este una latină, provenind de la numele Valentinus sau Valentis, care au la rădăcina lor cuvântul „valere”, care, în limba română, vine tradus ca „puternic” sau „curajos”. Un alt cuvânt latinesc care stă la baza acestor nume se presupune că este și cuvântul „valens” care înseamnă „plin de forță”.

Cu toate acestea, numele Valentina nu poate fi asociat cu aceste cuvinte, cel puțin nu în mod direct, motiv pentru care se presupune că semnificația acestuia ar fi „sănătoasă” sau „valoroasă”.

Numele Valentin și Valentina sunt foarte populare în onomastica europeană.

Derivate ale numelui Valentin - Valentina

Vlentin (în Frankfurt),Valens, Valentinus, Valentianus, Valentius, Valentino, Valentinian, Valentiniano, Vale, Valle, Vali, Valik (rusă), Valtin, Voller, Valentine (engleză), Walentyn (poloneză), Valentyn (ucraineană), Bálint (maghiară)

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Valentin - Valentina?

În calendarul nostru, pe lângă Sfântul Mucenic Valentin, prăznuit pe 30 iulie, mai întâlnim și alți mucenici care au purtat acest nume: Sfinții Mucenici Marcu, Sotirih și Valentin - 24 octombrie, Sfânta Muceniță Valentina - 10 februarie, Sfântul Mucenic Valent diaconul - 16 februarie, Sfântul Mucenic Valentin din Durostorum - 24 aprilie, Sfânta Muceniță Valentina - 18 iulie.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfântului Mucenic Valentin

Iocoana Sfântului Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei 30 iulie

Dionisie din Furna în "Erminia picturii bizantine" nu ne furnizează detalii despre felul în care trebuie să fie pictat Sfântul Mucenic Valentin.

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma - Erminia Picturii Bizantine

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfântul Mucenic Valentin

Sfinte Sfințite Mucenice Valentin, cu smerenie te rugăm, mijlocește pentru noi, cei ce avem trebuință de ajutorul tău. Ascultă rugăciunile noastre, împlinește fiecăruia cererile de folos, fii celor îndoielnici povățuitor în credință, celor bolnavi tămăduitor, celor din primejdii izbăvitor, celor nedreptățiți ajutător, celor vârstnici sprijinitor, tinerilor îndrumător duhovnicesc, școlarilor luminător al minții și tuturor celor ce cu evlavie se roagă ție întotdeauna ascultător. Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, ca să nu fim îndepărtați de la iubirea Sa cea sfântă, să nu ne lase să ne pierdem în întunericul păcatelor, ci să ne lumineze cu harul Său, ca să ne învrednicim a fi moștenitori ai vieții veșnice.
Sfinte Sfințite Mucenice Valentin, cel ce cu râvnă ai căutat izbăvirea din păcat a tinerilor, propovăduind viața curată, neîntinată, prin unirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, prin harul Său cel de viață dătător, pe tine dar te rugăm, întărește-i pe aceștia în lupta cu patimile sufletești și trupești.
Sfinte Arhiereu, care ești nădejdea credincioșilor și mijlocitorul nostru, cel ce ai fost păstor vrednic pentru turma ta și cu râvnă ai învățat pe înțelepții vremii cuvântul lui Dumnezeu, tămăduitorule de trupuri și de suflete, apără-ne pe noi, cei ce pe tine te cinstim și neîncetat cu lacrimi de pocăință cerem să îndepărtezi de la sufletele noastre și de la casele noastre toată ispita și tulburarea. Pe tine cu evlavie te rugăm, Sfinte Sfințite Mucenice Valentin, slăvite ierarhe și omule al lui Dumnezeu, ca pe toți cei ce ne sunt aproape să-i ajuți și să-i călăuzești spre mântuire; asemenea și pe cei care nu ne iubesc pe noi să-i întorci către pocăință și să-i luminezi, că tu pururea cuprinzi pe toți în inima ta cea îndurătoare și îndelung răbdătoare, pentru ca, prin mijlocirile tale, împreună cu tine să ne bucurăm de Împărăția cea slăvită a lui Dumnezeu, cea pregătită nouă întru Iisus Hristos, Domnul nostru, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună și Celui fără de început al Său Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Său Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfântul Mucenic Valentin, glasul al 4-lea

Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credință răbdând până la sânge, Sfințite Mucenice Valentin, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.Scris

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfântul Mucenic Valentin (Viețile Sfinților)

Într-un hotar din părțile Italiei, care se numește Umbria, în cetatea care se chema Interamna, a fost episcop Sfântul Valentin, care luase de la Dumnezeu darul tămăduirilor și, tămăduind toate neputințele și bolile oamenilor cu rugăciunea și cu chemarea preasfântului nume al lui Iisus Hristos, îi întorcea pe cei necredincioși de la păgânătatea închinării de idoli spre Dumnezeu; căci atunci credința idolească cuprindea încă multă lume și împărații păgâni stăpâneau Apusul și Răsăritul și prigoneau pe creștini. În acea vreme, trei scolastici din Atena cu neamul și cu credința elini, cu numele Procul, Efiv și Apolonie, au mers la Roma pentru învățătură, vrând să deprindă bine limba și filosofia romană.

Și, aflând pe un ritor preaînțelept și iscusit în amândouă limbile - latină și elină -, cu numele Craton, s-au încredințat aceluia spre învățătură și petreceau în casa lui. Și unul din fiii lui Craton, cu numele Herimon, s-a îmbolnăvt foarte tare și în boală i s-a gârbovit spatele, astfel că capul lui era între genunchi și nu putea să se întindă deloc. Și au chemat mulți doctori și nu puteau să aducă bolnavului nici un folos; deci a pătimit trei ani, fără nădejde de la doctori. Dar s-a întâmplat de a mers la casa lui Craton un tribun cu numele Fronton. Acela, văzând pe cel bolnav, a zis: „O boală ca aceasta s-a întâmplat unui frate bun al meu și l-a tămăduit un episcop creștin, care se numește Valentin și care petrece în cetatea Interamna”. Spunând aceasta tribunul, a sfătuit pe Craton să trimită pe fiul său bolnav la acel episcop. El a mai adăugat încă și aceasta despre fratele său, că după primirea tămăduirii n-a voit să se despartă de episcopul acela, fiind atras de bunătatea aceluia; astfel s-a legat de el prin dragoste.

Auzind acestea Craton, a trimis niște bărbați cinstiți, prieteni de-ai săi, la acel episcop, rugându-l să vină la dânsul, de vreme ce nu era cu putință să poarte atâta cale pe copilul cel bolnav. Iar omul lui Dumnezeu nu s-a lenevit să meargă din cetatea sa în Roma, la omul care-l chema și de care a fost primit cu cinste. Și arătând Craton arhiereului pe Herimon, fiul său cel bolnav, l-a rugat să-l tămăduiască pe el, precum a tămăduit și pe fratele tribunului. Sfântul Valentin i-a zis: „De vei vrea tu, fiul tău se va tămădui!”. Craton a zis: „Jumătate din avuția mea o voi da, de vei putea să tămăduiești pe fiul meu”.

Sfântul Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei 30 iulie - b

Sfântul a zis: „Mă minunez de tine că ești dascăl înțelept și nu pricepi cuvintele cele zise de mine. Deci iarăși îți spun, că de vei vrea tu, se va tămădui bolnavul; că, de vei crede în Hristos, toate se vor putea credinciosului, căci credinciosul este mult mai cinstit înaintea lui Dumnezeu decât cel necredincios, care își pune nădejdea sa în cele deșarte și în lucruri proaste, iar pe idolii făcuți din lemn, din piatră și din alte materii, care au fost oameni răi, îi are ca pe niște zei. Au doar se poate crede că sunt zei aceia care, tăvălindu-se în lucruri prea spurcate și îndeletnicindu-se cu munciri cumplite, nu au nici un ceas liber de fărădelegile cele urâte? De aceea, de vei primi credința la care eu te sfătuiesc, și, lepădându-te de păgânătatea zeilor, îți vei pune nădejdea în singurul Dumnezeu, Cel nevăzut și atotputernic, se va da sănătate fiului tău, precum dorești. Iar jumătate din averea ta, pe care mi-o făgăduiești, împarte-o săracilor, ca să se roage lui Dumnezeu pentru tine și pentru fiul tău. Iar pe mine cu nici un chip nu mă vei putea îndemna să iau ceva de la tine pentru tămăduirea lui, decât numai singură credința îmi trebuie. Deci să crezi că Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este adevăratul Dumnezeu și să te lepezi de toți idolii tăi și atunci vei vedea sănătos pe fiul tău”.

Craton i-a zis: „Deși nu știu cu ce fel de rânduială se cuprinde credința voastră, însă am auzit că fiecare se mântuiește cu credința sa. Căci nu poate credința unuia să ajute altuia, nici necredința cuiva să vatăme pe altcineva”. Sfântul Valentin a răspuns: „Sunt unele lucruri în viețile omenești, care nu pot nici să ajute, nici să vatăme pe altul; pentru că necredința tatălui nu poate să vatăme credința fiului, dar la nevoie și la trebuința sănătății, credința cuiva poate să ajute altuia. Prin aceasta tatăl ajută fiului, sora, fratelui și stăpânul, slugii. Noi citim că sutașul, pentru credința lui, a luat sănătoasă pe sluga sa, care murea. Mai-marele sinagogii a văzut întoarsă la viață pe fiica sa, care murise. Și surorile care plângeau pe Lazăr, fratele lor, care murise și-l îngropaseră, prin glasul Domnului l-au văzut înviat a patra zi și s-au bucurat. Sunt și alte multe pilde în Scriptura veche și nouă. Iar acestea le-am arătat ca dovadă cum credința unuia poate să ajute altora. Însă se întâmplă și aceasta, ca necredința cuiva să aducă vătămare asupra altora; căci și necredința unui om ca a lui Faraon, a adus felurite pedepse asupra Egiptului, iar la urmă și pe el însuși l-a pierdut cu toată oastea”.

Acestea și mai multe zicând sfântul episcop, ritorul Craton a căzut la picioarele lui și a zis: „Cred întru Cel propovăduit de tine că este Dumnezeu adevărat și nu este altul afară de El, care poruncește bolilor și morții și acelea fug. El poruncește vieții și vine”. Iar Sfântul episcop Valentin i-a zis: „Credința creștinească se cade a o arăta nu numai prin cuvinte, ci și cu faptele”. Ritorul a zis: „Care sunt faptele prin care poate să se arate credința?”. Episcopul a zis: „Să te lepezi de idolii cei făcuți de mâini și să primești Sfântul Botez, ca să te rânduiești între fiii lui Dumnezeu!”. Craton a zis: „Apa care spală întinăciunea trupească, cum poate să spele păcatele?”. Arhiereul a răspuns: „Apa, când se va chema asupra ei numele Preasfintei Treimi, primește în taină într-însa pe Sfântul Duh, Care curățește toate păcatele omului ce se botează în apa aceea”. Craton a zis: „Lungindu-se vorba noastră, se scurtează viața fiului meu Herimon”. Sfântul Valentin a zis: „De nu vei crede acestea, pe care n-ai putut să le auzi și să le vezi vreodată, fiul tău nu va putea să fie sănătos”.

pravila - Floare Ornamentala

Craton a zis: „Care este aceea, pe care eu n-am putut nici să o aud și nici să o văd?”. Arhiereul a zis: „Oare ai auzit vreodată de Fecioara cea care neîntinată a zămislit, adică, fiind fecioară, a născut și după naștere a rămas tot fecioară? Oare ai văzut cândva pe cineva umblând pe apele mării ca pe uscat și cu cuvântul să fi schimbat valurile mării în alinare? Auzit-ai oare de Același, Care mai în urmă a fost răstignit, mort și îngropat și a treia zi a înviat din morți și apoi S-a înălțat la cer în vreme ce mulți priveau la aceasta? Și la a Cărui înălțare îngerii în vederea ochilor arătându-se oamenilor, au mărturisit că iarăși va veni din cer ca să judece viii și morții? De le crezi acestea că sunt așa, apropie-te și te botează, ca să câștigi sănătatea fiului tău și singur să te învrednicești vieții celei veșnice”. Ritorul a zis: „Toate câte mi le grăiești le voi face, numai fiul meu să se facă sănătos”. Atunci episcopul a zis: „De vreme ce înțelepciunea lumii acesteia, al cărei dascăl ți se pare că ești, este nebunie la Dumnezeu și nu poți crede atât de desăvârșit, pe cât credința are trebuință, dă-mi cuvânt că dacă fiul tău va câștiga sănătate prin credința mea, te vei întoarce spre Hristos și te vei boteza împreună cu toată casa ta”.

Atunci ritorul Craton, chemând pe femeia sa și pe toți casnicii săi, s-au aruncat înaintea picioarelor lui, făgăduind că toți se vor face creștini, dacă se va tămădui Herimon. Acolo erau și tinerii cei pomeniți mai sus: Procul, Efiv și Apolonie, care și ei dorind sănătatea fiului dascălului lor, au făgăduit că se vor face creștini. De aceea, episcopul Valentin a poruncit să se pregătească o cameră osebită și în ziua aceea și în noaptea viitoare să fie tăcere. Apoi, luând pe bolnav în camera aceea, s-a închis singur cu dânsul. Și era bolnavul acela rotund cu tot trupul ca un ghem, având capul între genunchi și picioarele pe umeri și peste spate, încât nici o parte nu avea liberă între încheieturile trupului. El nici nu putea vorbi cu limba, ci numai gemea. Deci nici unul dintre doctori nu putea să cunoască și să vindece neputința lui. Iar Sfântul Valentin episcopul a așternut pe pământ rasa de păr, pe care obișnuia a se ruga, și punând pe dânsa pe bolnav, mai mult mort decât viu, s-a rugat toată noaptea lui Dumnezeu. Iar la miezul nopții a strălucit în camera aceea o lumină cerească, încât celor ce erau afară li se părea că s-a aprins foc înăuntru.

Iar după ce a trecut miezul nopții, copilul s-a sculat sănătos cu tot trupul și a început cu glas mare a lăuda pe Dumnezeu. Atunci părinții lui și toți care erau cu dânșii în casa aceea, auzind glasul lui Herimon, s-au bucurat foarte tare, că de trei ani nu-l mai auziseră pe el vorbind, decât numai gemând. Deci, apropiindu-se, au bătut în ușă, rugând pe sfânt să le deschidă și să vadă pe Herimon. Însă sfântul le-a răspuns lor: „Până ce nu voi săvârși obișnuitele mele rugăciuni și cântări de laudă, nu vă voi deschide”. Deci, așteptând ei cu bucurie până la ziuă, sfântul episcop le-a deschis ușa și scoțând pe copil sănătos cu trupul, ca și cum niciodată n-ar fi fost bolnav, l-a dat pe el părinților lui. Atunci ritorul Craton, cu toată casa sa, a crezut în Hristos și s-a botezat, veselindu-se cu duhul întru Dumnezeu Mântuitorul lor.

pravila - Floare Ornamentala

Iar Herimon, copilul cel tămăduit, după primirea Sfântului Botez, nu mai voia să se despartă de doctorul său, de Episcopul Valentin. Asemenea și cei trei tineri, pomeniți mai sus, după botez, lăsând filosofia cea din afară, s-au lipit cu toată osârdia de duhovnicescul învățător, de Valentin, arhiereul lui Dumnezeu și s-au făcut ucenicii lui, fiind următorii vieții lui cele sfinte și căutători ai mântuirii lor. Pentru că pe scolasticii cei de o vârstă cu dânșii, tineri și copii, îi aduceau la credința în Hristos și la Sfântul Botez prin îndemnările lor și cu pilda vieții celei cinstite și înțelepte. Și se adunau la dânșii mulțime de scolastici, care, ascultând învățătura lor cea insuflată de Dumnezeu, se învățau la cereasca înțelepciune și se povățuiau la calea cea adevărată.

Iar când fiul eparhului cetății, cu numele Avundie, crezând în Hristos, s-a botezat și aprinzându-se de dragoste dumnezeiască mărturisea înaintea tuturor că este robul lui Hristos, atunci tatăl lui și ceilalți senatori, umplându-se de mânie, au prins pe învățătorul credinței creștine, pe Sfântul Valentin și bătându-l fără cruțare, îl sileau la închinarea de idoli. Iar el, nevrând să le facă voia, a fost muncit cumplit, apoi l-au închis în temniță. Dar sfântul se bucura că s-a învrednicit a pătimi pentru Hristos Domnul său și, înfrumusețându-se cu rănile cele suferite pentru El ca și cu niște podoabe scumpe se lăuda apostolește, zicând: Rănile Domnului meu pe trupul meu le port și împlinesc lipsirea patimilor lui Hristos în trupul meu. Iar pe ucenicii săi care veneau la dânsul, pe când ședea în temniță, îi întărea în sfânta credință. De acest lucru înștiințându-se eparhul, s-a mâniat foarte tare și, trimițând noaptea, l-a scos din temniță și i-a tăiat capul.

Astfel și-a sfârșit nevoința sa cea mucenicească Sfântul Episcop Valentin; iar ucenicii lui, Procul, Efiv și Apolonie, luând cinstitul lui trup, l-au dus în cetatea Interamna și acolo, înaintea cetății, cumpărând o parte mică de pământ, l-au îngropat cu cinste. Și petreceau lângă mormânt ziua și noaptea, în post și rugăciuni, lăudând pe Dumnezeu. Și se adunau la dânșii toți credincioșii câți erau în cetate și mulți din cei necredincioși veneau și, ascultând cuvintele lor cele mântuitoare de suflet și propovăduirea lui Hristos, se luminau cu credința.

pravila - Floare Ornamentala

Iar după o vreme oarecare, înștiințându-se de acestea Leontie, dregătorul cetății, i-a prins pe cei trei sfinți și i-a băgat în temniță. Dar, de vreme ce a văzut pe popor gâlcevind și jelindu-i pe ei, pentru că erau tuturor iubiți, a poruncit să-i ucidă pe dânșii noaptea, pentru că se temea să-i osândească pe dânșii la moarte ziua, ca să nu fie liberați de mâinile poporului ce gâlcevea.

Deci sfinții mucenici au fost tăiați noaptea și s-au dus la lumina cea neînserată a cereștii împărății. Iar Sfântul Avundie, cel mai sus pomenit, fiul eparhului Romei, care mersese acolo la iubiții săi prieteni, când a auzit de uciderea lor, i-a fost jale de aceasta foarte. Deci, luând cinstitele lor trupuri, le-a îngropat cu cinste lângă mormântul Sfântului Valentin, învățătorul lui, slăvind pe Domnul Iisus Hristos, Care viază și împărătește împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.

pravila - Floare Ornamentala

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților Iunie

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 30 iulie

În aceasta luna, în ziua a treizecea, pomenirea Sfinților Apostoli: Sila, Silvan, Criscent, Epenetos și Andronic;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenițe Iulita (Iulia) cea din Cezareea;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântul Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 31 iulie

În aceasta luna, în ziua a treizeci și una, pomenirea Sfântului și Dreptului Evdochim;
Tot în aceasta zi, pomenirea târnosirii cinstitei case a Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu, din Vlaherne, unde se afla sfânta racla; și înaintepraznuirea cinstitei și de viata făcătoarei Cruci, adică: scoaterea cinstitei Cruci de la palatul împărătesc în cetate;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Iosif cel din Arimateea, care a îngropat preacuratul trup al Stăpânului Hristos, și care cu pace s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților doisprezece Mucenici romani, care de sabie s-au săvârșit.

Ornament despartitor v01

Pe Sfântul Mucenic Valentin să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Mucenic Valentin roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final
autor: Pravila

Recomandări

† Sfânta Nina, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Georgiei
(14 ianuarie)

FB Mess WA Like Sfânta Nina, Cea întocmai cu Apostolii a fost numită luminătoarea Georgiei datorită faptului că și-a dedicat întreaga viață încreștinării poporului Georgian. Este pomenită în calendarul ortodox în data de 14 ianuarie. […]

† Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia
(19 februarie)

FB Mess WA Like Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia rămân peste veacuri un model al familiei autentice creștine, care au fost uniți întreaga viață în jurul propovăduirii lui Hristos. Sunt serbați în […]

† Sfânta Cuvioasă Melania Romana
(31 decembrie)

FB Mess WA Like Sfânta Cuvioasă Melania Romana este modelul de dedicare totală lui Dumnezeu după ce a cunoscut și viața de familie. În calendarul ortodox o regăsim sub numele de Melania cea Mică sau […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram