† Sfântul Mucenic Iulian din Tars
(21 iunie)

4.6/5 - (5 votes)

Sfântul Mucenic Iulian din Tars este un tânăr care L-a mărturisit cu putere pe Hristos la vârsta de numai 18 ani. Pentru că nu a dorit să se închine idolilor a fost chinuit timp de un an de zile, după care a primit martiriul. Sfântul Ioan Gură de Aur îi face un elogiu mucenicului și dă mărturie că, în vremea lui, se făceau încă nenumărate minuni la moaștele sfântului. Sfântul Iulian este serbat în calendarul ortodox în data de 21 iulie.

Viața pe scurt - Sfântul Mucenic Iulian din Tars (sinaxar)

Sfântul Mucenic Iulian din Tars s-a născut în cetatea Anazarvia, care este a doua eparhie a Ciciliei, provincie a Asiei Mici. Tatăl său era un senator păgân, în timp ce mama acestuia era creștină. După moartea tatălui său, Iulian împreună cu mama să s-au mutat la Tarsis. Acolo femeia își botează fiul, crescându-l cu evlavie. Odată ce Iulian împlinește 18 ani, Diocletian a ordonat pornirea persecuției împotriva creștinilor. Printre creștinii care au fost arestați s-a numărat și Iulian.

Arestarea Sfântului Mucenic Iulian din Tars

Ostașii lui Diocletian l-au adus în fața guvernatorului Marcian pentru a fi supus la judecata. Guvernatorul încerca să îl convingă să renunțe la credința sa și să se abată de la calea cea dreaptă. În ciuda tuturor torturilor, amenințărilor, dar și a promisiunilor de onoruri și cadouri, convingerea lui Iulian a rămas de neclintit. Refuza să se închine la idoli și să îl lase pe Dumnezeu în urmă. Totuși, iubirea față de Creator și de Hristos îl ajuta să rabana ferm în credința sa.

Un an de zile mucenicul a fost plimbat prin toate orașele Ciliciei, iar în fiecare oraș acesta a fost supus la torturi inimaginabile și la interogări după care a fost aruncat în închisoare. Mama acestuia l-a urmat, rugindu-se la Dumnezeu să îi ofere puterea necesară pentru a îndura toate chinurile și suferințele.

Mama Sfântului Mucenic Iulian din Tars a plecat în audiență la guvernatorul orașului Aegea pentru a cere permisiune de a-și vizita fiul în închisoare, mințind că dorește să îl convingă să renunțe la creștinism și să jertfească idolii. A primit aprobarea și a petrecut trei zile în închisoare alături de fiul său, timp în care îl sfătuiește și îl îmbărbătează să nu renunțe la credința cea dreaptă și să rabde și să biruiască toate torturile la care va fi supus și de acum înainte.

Martiriul Sfântul Mucenic Iulian din Tars

Sfântul Mucenic Iulian din Tars 21 iunie - a
Sfântul Mucenic Iulian din Tars 21 iunie

În cetatea Egea Sfântul Mucenic Iulian din Tars este adus din nou în fața guvernatorului, crezând că mama acestuia a reușit să îl convingă să renunțe la Dumnezeu și la Hristos. Mama acestuia a fost răsplătită cu un decret imperial pentru fapta să până în momentul în care femeia le-a mărturisit iubirea fața de Dumnezeu, fiind un aprig contestatar al politeismului.

La auzul acestora, guvernatorul ordonă soldaților că tălpile femeii să fie tăiate. La rândul său, Iulian a fost legat într-un sac plin de nisip și șerpi veninoși și a fost aruncat în mare. Trupul neînsuflețit al mucenicului a fost purtat de valuri până când a ajuns pe țărmurile Alexandriei, unde a fost găsit și îngropat cu cinste de un creștin. Sfântul Mucenic Iulian din Tars s-a săvârșit în anul 305, după care moaștele acestuia au fost duse în Antiohia, unde Sfântul Ioan Hrisostom a întocmit un elogiu menit să îl cinstească pe Sfântul Iulian.

Sfântul Mucenic Iulian din Tars mai este cunoscut și sub numele de Iulian Martirul, Iulian din Antiohia, Iulian din Cilicia și Iulian din Anazarbus, a fost un sfânt martir creștin din secolul al IV-lea. El este uneori confundat cu Sfântul Iulian, care a fost martirizat cu soția lui, Vasilissa.

Surse: Creștin Ortodox, CalendarulOrtodox, Wikipedia.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Minunile Sfântului Mucenic Iulian din Tars

Despre minunile care se petreceau la moaștele Sfântului Mucenic Iulian din Tars, Sfântul Ioan Gura de Aur spune: "Luați un om bolnav, indiferent cat de groaznic, un posedat de diavol său care și-a pierdut mințile, și aduceți-l la racla în care se odihnesc rămășitele sfinte ale acestui sfânt, și veți vedea cum demonul sare și fuge de la om, că și ars de foc".

Sursă: Creștin Ortodox.

Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfântului Mucenic Iulian din Tars

Sfântul Mucenic Iulian din Tars 21 iunie - b
Sfântul Mucenic Iulian din Tars 21 iunie

După ce Sfântul Mucenic Iulian a fost legat într-un sac, plin cu șerpi veninoși, pe care l-au aruncat în mare, moaște sale au fost aduse de valuri la mal, iar credincioșii le-au găsit și le-au îngropat cu cinste la Alexandria (Egipt), în anul 305. Moaștele au fost mutate după un timp în Antiohia (Turcia de astăzi).

Sursă: Creștin Ortodox.

Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Iulian - Iuliana

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfântului Mucenic Iulian din Tars!

IULIAN - originea acestui nume este și astăzi destul de incertă. Teoriile includ:

  • Din latinescul târziu "Iūlius", însemnând "tineret, tânăr, juvenil".
  • Un zeu suprem din latinescul și proto-indo-europeanul "*djew > iou-pater > Juppĭtĕr". Jupiter este regele zeilor și zeul cerului și al tunetului în religia romană. În explicarea acestui nume, specialiștii pornesc de la forma mai veche a numelui, "Iulus", care are la bază un cuvânt neatestat - "iouilios", înrudit cu latinul "Iovis", numele divinității supreme. Semnificația numelui "Iulia", "Iuliana" este "lumina cerului", datorită cuvântului "Iovis" din latina clasică.
  • Din greaca veche "Íoulos (ἴουλος)", adică "cu păr, cu barbă puf".
  • Gens Julia sau Iulia a fost una dintre cele mai vechi familii de patricieni din Roma antică. Membrii Gens au atins cele mai înalte demnități ale statului în cele mai vechi timpuri ale republicii. Iulius este a cincea lună a calendarului roman. Luna a fost redenumită în onoarea lui Gaius Iulius Caesar după moartea sa, deoarece s-a născut în această lună. În Roma republicană, luna era cunoscută oficial ca Quintilis, "a cincea". Iulie este a șaptea lună a anului în calendarele iulian și gregorian.

Derivate ale numelui Iulian

Iuliana, Iulia, Julie, Juliea, Julienne, Juliette, Julieta; Germană: Julius, Julla, Julian, Juliana, Julietta, Giulio, Giulla, Giuliano, Giulietta, Jullo, Julk, Jullais; Maghiară: Gyula, Julianusz, Julia, Julianna, Julletta; Bulgară: Iulli, Iulia, Iulian, Iuliana, Iulleta; Poloneză: Julla; Rusă Iulii, Iulia, Iulian, Iuliana, Ulian.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Iulian?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 21 iunie când este pomenit Sfântul Mucenic Iulian din Tars. Mai sunt și alți sfinți care au purtat acest nume cum ar fi în data de 21 decembrie când este pomenit Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia - fecioara, în data de 17 mai când sunt serbați Sfinții Andronic și Iunia.

Sursă EN: Name-Doctor.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfântului Mucenic Iulian din Tars

Icoana Sfântului Mucenic Iulian din Tars 21 iunie
Icoana Sfântului Mucenic Iulian din Tars 21 iunie

Reprezentarea Sfântului Iulian în iconografie: "Canar, 18 ani".

Ornament despartitor v01

Biserica "Sfântul Iulian din Tars"

Biserica "Sfântul Mucenic Iulian din Tars" și "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Campusul Studențesc Tudor Vladimirescu, Iași.

Construcția sfântului lăcaș a început în anul 2004, prin strădania părintelui paroh Florin Chirilă, care este și inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, zidăria fiind finalizată în anul 2009.

Sursă: Basilica.

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfântul Mucenic Iulian din Tars

Să cântăm Domnului, Celui Ce a povățuit pe poporul Său prin Marea Roșie, cântare de biruință, că S-a preaslăvit.
Sfinte Mucenice Iulian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu sfințite cântări să fie lăudată prăznuirea ta cea pururea pomenită și preacinstită, căci te-ai mărit cu slava cea neapropiată, pătimitorule.
Sfinte Mucenice Iulian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Nevoindu-te cu mucenicia până la sânge, n-ai pătimit alunecare din pricina neputinței trupului, ostașule al lui Hristos.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Mai mult decât lumina de aur și decât piatra de mult preț strălucind sfântul, se luminează cu chipurile muceniciei.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Preacurată Născătoare de Dumnezeu, Ceea ce mai presus de fire ai născut întrupat pe Cuvântul Cel veșnic și mai presus de zei, pe tine te lăudăm.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfântul Mucenic Iulian din Tars, glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Iulian, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condac - Sfântul Mucenic Iulian din Tars, glasul al 4-lea

Pe ostașul cel nebiruit al dreptei credințe, pe Mucenicul Iulian toți cu credință să-l lăudăm astăzi și să strigăm către dânsul: roagă-te lui Hristos pentru noi toți.

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfântul Mucenic Iulian din Tars (Viețile Sfinților)

Sfântul Mucenic Iulian era din cetatea Anazarvia, care este a doua eparhie a Siciliei. El s-a născut dintr-un tată de neam bun senatoresc, cu credința elin, și dintr-o mamă creștină, care, după moartea bărbatului său, s-a mutat în Tarsul Ciliciei. Acolo, botezându-și pruncul în sfânta credință, îl creștea în învățătura cărții și în dreapta credință. Iar când copilul era de 18 ani, s-a pornit prigoană mare împotriva creștinilor din porunca lui Dioclețian. Și fiind prins fericitul Iulian, a fost dus la ighemonul Marchian spre întrebare. Acesta, schingiuindu-l mult, uneori îl amăgea cu îmbunări, iar alteori prin îngroziri și munci îl silea spre idoleștile jertfe; însă el nu s-a lepădat de Hristos. Deci a fost purtat un an întreg prin felurite cetăți ale Ciliciei și pretutindeni a fost muncit în felurite chipuri; însă el era ca un diamant tare în mărturisirea lui Iisus Hristos.

Iar când a fost adus în cetatea de lângă mare, care se numea Egheia, slujitorii cei diavolești, deschizând gura sfântului cu sila, i-au băgat vin și carne jertfită idolilor, vrând ca, cu acele jertfe idolești, să spurce pe curatul și sfântul rob al lui Hristos. Apoi, fiind aruncat în temniță, a venit la dânsul fericita lui maică, care de departe îi urma lui pretutindeni, rugându-se lui Dumnezeu să întărească pe fiul ei întru ne voința cea mucenicească.

Deci au prins-o pe ea păgânii și au pus-o de față la judecată, iar ea a rugat pe ighemon să o lase la fiul ei trei zile, ca să-l sfătuiască a se închina zeilor lor. Și i-a poruncit ighemonul să meargă la fiul său fără de opreală. Iar ea, șezând lângă el ziua și noaptea, îl ruga cu multe lacrimi și cuvinte de iubire, ca o mamă bună și-l îndemna pe dânsul să rabde pentru Hristos până la sfârșit muncile cele de puțină vreme, pentru ca prin acestea să se învrednicească de la Domnul de veșnicile bunătăți și să fie numărat în ceata sfinților mucenici.

Sfântul Mucenic Iulian din Tars 21 iunie - c
Sfântul Mucenic Iulian din Tars 21 iunie

Iar după ce au trecut cele trei zile, sfântul împreună cu maica sa au fost scoși la judecata ighemonului. Iar ighemonul, nădăjduind că maica lui l-a înduplecat spre a jertfi idolilor pe fiul ei, a început a o ferici pe dânsa cu laude. Dar ea, deschizându-și cinstita și de Dumnezeu insuflata sa gură, a mărturisit cu mare glas numele lui Iisus Hristos, iar idoleasca păgânătate a rușinat-o cu multe mustrări și ocări. Asemenea făcea și Sfântul Iulian, mărturisind cu îndrăzneală pe Hristos, Unul și adevăratul Dumnezeu și ocărând mulțimea zeilor păgânești. Atunci ighemonul, mâniindu-se, i-a muncit pe amândoi fără milă. Pe maica mucenicului, după ce a bătut-o mult, a poruncit să i se taie călcâiele picioarelor cu care a urmat fiului ei venind după dânsul din Tars, apoi să o izgonească. Iar pe Sfântul Mucenic Iulian a poruncit să-l bage într-un sac cu nisip în care erau jivini și târâtoare veninoase și apoi să-l arunce în mare. Astfel, Sfântul Mucenic Iulian a luat cununa muceniciei și s-a sfârșit mucenicește și sfânta lui maică, luând cununile biruinței de la Hristos Dumnezeul nostru.

Iar trupul Sfântului Iulian fiind scos de valuri la uscat, o oarecare dreptcredincioasă femeie văduvă luându-l, l-a dus în Alexandria și l-a îngropat cu cinste. După un timp, sfintele lui moaște au fost aduse în Antiohia. Iar pomenirea Sfântului Mucenic Iulian, a fericit-o și a cinstit-o cu cuvânt de laudă Sfântul Ioan Gură de Aur, pe când trăia în Antiohia, întru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru.

pravila - Floare Ornamentala

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 21 iunie

În această lună, în ziua a douăzeci și una, pomenirea Sfântului Mucenic Iulian cel din Cilicia;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Afrodisie;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Terentie, episcopul Iconiei;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Iulian Egipteanul, care de sabie s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici cei ce au mărturisit împreună cu Sfântul Iulian: Antonie preotul, Anastasie, cel din morți înviat Chelsie, Vasilisa, maica lui, douăzeci de păzitori de temniță și șapte frați, care toți de sabie s-au săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului noul Mucenic Nichita Nisireanul, care a mărturisit în Hio, la anul 1732, și care de sabie s-a săvârșit.

Calendar Ortodox - Sfinții de mâine 22 iunie

În această lună, în ziua a douăzeci și doua, pomenirea Sfântului Sfințitului Mucenic Eusebie, episcopul Samosatelor (+ 380);
Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Zinon și Zinas, sluga lui (+ 304);
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Pombian, care în mare fiind aruncat s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Galation, care în mare fiind aruncat s-a săvârșit;
Iuliana mucenitaTot în această zi, pomenirea Sfintei Mucenice Iuliani (Iuliana) și Satornin fiul ei, care prin foc s-au săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Paulin, episcop de Nola (Italia - regiunea Campania, provincia Napoli);
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești.

Ornament despartitor v01

Pe Sfântul Mucenic Iulian din Tars să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Mucenice Iulian roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final

Recomandări

† Sfântul Mucenic Ciprian
(2 octombrie)

FB Mess WA Like Sfântul Mucenic Ciprian a fost un vestit vrăjitor care cu ajutorul Sfintei Mucenițe Iustina a reușit să se lepede de demonii neputincioși pentru slujii adevăratului Dumnezeu Hristos. Pentru aceasta el are […]

† Sfinții Mucenici Agapie, Plisie și Timolau
(15 martie)

FB Mess WA Like Sfinții Mucenici Agapie, Plisie, Timolau și tovarășii lor de martiriu au avut puterea de a mărturisi dreapta credință în fața păgânilor, chiar dacă autoritățile romane din acea vreme încercau, prin tot […]

† Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcopul de Lugdunum (Lyon)
(23 august)

FB Mess WA Like Sfântul Sfințit Mucenic Irineu a fost episcop de Lugdunum din Galia, în prezent Lyon, Franța. El a fost ucenic al sfântului Policarp al Smirnei, care la rândul lui a fost ucenicul […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2023 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram