† Sfântul Mucenic Isidor din Hios
(14 mai)

5/5 - (7 votes)

Sfântul Mucenic Isidor din Hios este ocrotitorul celor care se afla în nevoi și necazuri pe mare; izbăvindu-i pe toți cei care i se roagă lui cu credință și cu dragoste. O mulțime de minuni au fost săvârșite la mormântul lui, vindecând pe cei bolnavi. Este serbat în calendarul ortodox pe data de 14 mai.

Viața pe scurt - Sfântul Mucenic Isidor din Hios (sinaxar)

Sfântul Mucenic Isidor din Hios a trăit în zilele împăratului Deciu, fiind de loc din Alexandria Egiptului.

Împăratul Deciu (249-251) a vrut ca din primul an al domniei lui să-și organizeze întreaga armată. În acest sens a trimis în insula Hios din Marea Egee pe tribunul Numerian cu porunca de a încorpora pe toți tinerii înscriși în armată. Între ei a fost și Sfântul Mucenic Isidor, având și o oarecare dregătorie ostășească.

Apoi împăratul Deciu a dat ordin ca toți militarii din armată să să aducă jertfă zeilor, iar cei ce nu o vor face să fie obligați prin chinuri și tortură. Înainte de a se înrola în armată Sfântul Mucenic Isidor ducea o viață dreaptă, petrecându-și zilele ținând posturile și înfrânându-și poftele, făcea lucrurile cu înțelepciune, se ferea de desfătările și deșertăciunile lumii și fugea de lucrurile necurate pe care le făceau păgânii.

Din porunca împărătească, oastea de sub ascultarea lui Numerian, a trebuit să plece din Alexandria și să se mute în insula Hios.

Mărturisirea Sfântului Mucenic Isidor din Hios

Pentru seriozitatea și cumințenia sa a stârnit invidia unui centurion Luciu care cunoștea faptul că Isidor este creștin. Acest Luciu l-a denunțat lui Numerian. Arestat și adus în fața tribunalului, Sfântul Mucenic Isidor din Hios a mărturisit deschis convingerile sale creștine.

Sfântul Mucenic Isidor din Hios 14 mai - a

Văzând Numerian statornicia credinței Sfântului Mucenic Isidor din Hios, a poruncit a i se tăiat limba ca să nu-l mai mărturisească pe Hristos dar sfântul Mucenic tot grăia Adevărul, în schimb comandantul nu mai putea scoate o vorbă chiar dacă avea limba în gură, la locul ei.

Pe când stătuse aruncat în închisoare, tatăl Sfântului Isidor auzind despre aceasta, a mers la Hios pentru a-l convinge pe Sfântul Isidor să renunțe la Hristos. Reușise, chiar, să-l convingă pe Numerian să i-l dea în custodie, spunând că va încerca să-l convertească. Tatăl a fost, însă, dezamăgit de faptul ca Sfântul Mucenic Isidor i-a cerut, în schimb, lui să-și deschidă mai bine ochii sufletului și să primească adevărul despre Hristos, așa încât, nemulțumit de aceste cuvinte și văzând că Sfântul Isidor nu se schimbă, l-a dat din nou pe mâna lui Numerian, cerându-i să-i ucidă fiul imediat.

Martiriul Sfântului Mucenic Isidor din Hios

Bătut cu biciuit, târât pe stânci și cu limba tăiată, Sfântul Isidor încă vorbea, prin harul lui Dumnezeu și continua să-L mărturisească pe Hristos. Văzând dregătorul că nu poate să îl convingă în nici un chip să renunțe la Hristos a poruncit ca să i se taie capul Sfântului Mucenic Isidor din Hios, în data de 14 mai 251, și apoi să fie aruncat într-un puț.

Arătarea după moarte a Sfântului Isidor

După martiriul Sfântului Isidor, doi creștini, Sfinții Amonie (prăznuit în 4 septembrie) și Miropi (prăznuită în 2 decembrie) l-au luat în secret și l-au îngropat tainic, cu toată cinstea. Numerian auzind că trupul Sfântul Mucenic Isidor din Hios fusese furat, a vrut să-i ucidă pe cei doi gardieni cărora li se ordonase să îl păzească.

Sfântul Mucenic Isidor din Hios 14 mai - b

Auzind că acei oameni nevinovați vor suferi pentru fapta ei cea bună, Sfânta Miropi s-a arătat înaintea autorităților și a recunoscut că furase trupul Sfântului Mucenic Isidor din Hios și că îl îngropase, refuzând, însă, să le dezvăluie unde anume. Numerian a comandat că Sfânta Fecioară Miropi să fie biciuită și, în cele din urmă, plină de răni să fie aruncată într-o închisoare. Dar Domnul nu și-a lăsat Mucenița fără mângâiere. La miezul nopții, o lumină cerească a iluminat închisoarea și mulți îngeri au apărut, împreună cu Sfântul Isidor, în mijlocul lor: "Pacea să fie cu tine, Miropi, a spus el. Dumnezeu a auzit rugăciunea voastră și, curând, veți fi cu noi și veți primi cununa pregătită vouă".

Sfânta Muceniță s-a bucurat și și-a dat sufletul ei lui Dumnezeu, chiar în acel moment. Un miros dulce ieșea din corpul ei, umplând toată închisoarea. Unul dintre gardieni, văzând toate acestea și ajungând acel miros, a spus unui preot despre arătare. El credea în Hristos și a fost botezat. Curând după aceea, avea și el să sufere martiriul.

Mai târziu, Sfântul Amonie însuși a fost ucis, în orașul Cizic. Trupul Sfintei Miropi a fost așezat lângă cel al Sfântului Mucenic Isidor, o bisericuță fiind construită peste morminte.

Surse: Trinitas TV, Basilica, Wikipedia, ortodoxism, ActiveNews, LacasuriOrtodoxe.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Minunile Sfântului Mucenic Isidor din Hios

Cinstea de care s-a bucurat acest sfânt este uimitoare. Evlavia credincioșilor pentru sfânt în țările care înconjoară marea Mediterană a fost dintotdeauna deosebită. Pentru că Isidor însuși a fost marinar, el a fost ales ocrotitor al marinarilor și al celor care călătoresc pe Mediterană.

Mare făcător de minuni ca unul ce a aflat har și îndrăzneală către Hristos Dumnezeu, Sfântul Isidor s-a aflat întotdeauna în ajutorul celor ce se aflau în nevoi și necazuri pe mare, dar și în general tuturor care se confruntă cu greutăți în călătoria pe așa-numita mare a Vieții.

Isidor este unul din patronii Veneției și ai insulei Hios.

Biserica Sfântului Mucenic Isidor din Hios 14 mai
Biserica Sfântului Mucenic Isidor din Hios

Arborele de mastic în insula Hios si Sfântul Mucenic Isidor

Sfântul Mucenic Isidor este patronul spiritual al înmiresmatei insule Hios și patronul agricultorilor ei, care cultivă arborele de mastic. În Sinaxarul Ortodox se menționează următoarele despre Sfântul Isidor:

Îngrozitoarea tortură și decapitarea Sfântului Mucenic Isidor din Hios s-au petrecut într-o livadă de arbori de mastic. Acești arbori de mastic când au asistat la moartea martirică a Sfântului Isidor "s-au întristat" mult și au început să "plângă cu lacrimi" din cunoscuta rășină de mastic. De atunci, evlavioșii locuitori ai insulei Hios l-au recunoscut ca patron spiritual al lor pe Sfântul Mucenic Isidor și au început să considere copacul de mastic și rășina acestuia drept daruri de mult preț ale insulei lor.

Sursă: Doxologia.

Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfântului Mucenic Isidor din Hios

Mormântul Sfântului Mucenic Isidor din Hios 14 mai
Mormântul Sfântului Mucenic Isidor din Hios

După o vreme de la martiriul Sfântului Mucenic Isidor din Hios o cuvioasă pe nume Mironia a găsit moaștele Sfântului, le-a scos din pământ, le-a uns cu miresme de preț și le-a așezat în pânză curată, iar după încetarea prigoanelor a zidit o biserică închinată sfântului și unde bolnavii se vindecau rugându-se la Dumnezeu iar Sfântul Isidor le era mijlocitor.

De asemenea, tot despre Isidor mai aflăm din viața Sfântului Marcian, preot și iconom al Bisericii Sfintei Sofia, faptul că o parte din moaștele Sfântului Isidor i-au fost dăruite, iar Marcian, la sfârșitul celui de-al V-lea secol le-a depus într-o capelă construită lângă biserica constantinopolitană a Sfintei Irina.

De asemenea, cu prilejul cruciadelor, parte din moaștele Sfântului Isidor ajung și la Veneția unde sunt depuse în catedrala San Marco. De atunci, o mulțime de minuni au fost săvârșite la mormântul lui.

Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Isidor

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfântului Mucenic Isidor din Hios!

Isidor - de la numele grecesc Ἰσίδωρος (Isidoros) care înseamnă "dar al lui Isis", derivat din numele zeiței egiptene Isis combinat cu greacă δῶρον (doron) care înseamnă "dar".

Sfântul Isidor de Sevilla (în spaniolă: San Isidro sau San Isidoro de Sevilla, latină: Isidorus Hispalensis) (c. 560–636) a slujit ca Arhiepiscop de Sevilla timp de mai bine de trei decenii și este considerat, după cum a spus istoricul Montalembert - expresie citată, "ultimul savant al lumii antice".

Derivate ale numelui Isidor

Isidor, Sideris, Isidora, Sidiroula.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Isidor?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 14 mai când este pomenit Sfântul Mucenic Isidor din Hios. Acest nume a mai fost purtat și de Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul serbat pe data de 4 februarie.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfântului Mucenic Isidor din Hios

Icoana Sfântului Mucenic Isidor din Hios 14 mai
Icoana Sfântului Mucenic Isidor din Hios 14 mai

Dionisie din Furna în "Erminia picturii bizantine" nu ne furnizează prea multe detalii despre felul în care trebuie să fie pictat Sfântul Mucenic Isidor de Hios, ci ne prezintă doar mucenicia: Sfântul mucenic Isidor, cel din insula Hios, tânăr, asemenea lui Hristos, de sabie își ia sfârșitul.

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma - Erminia Picturii Bizantine, p. 205.

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfântul Mucenic Isidor din Hios

Cu rugăciunile tale, mucenice al lui Hristos, Isidore, dă-mi mie lumină din cer și har ca să laud pomenirea ta cea cinstită, fericite.
Cu totul ți-a fost către Dumnezeu inima și sufletul, mucenice Isidore, căci ai avut și viață preacurată, nevoindu-te ca un mucenic.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Îndreptându-ți sufletul după lege, fericite Isidore, ca o avuție nerăpită ai ținut credința cea mântuitoare nestrămutată, preafericite.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfântul Mucenic Isidor din Hios, glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Isidor, întru nevoința sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condac - Sfântul Mucenic Isidor din Hios, glasul al 4-lea

Îndreptător prea mare lumii tu te-ai arătat, sfinte, cu rugăciunile tale cele către Dumnezeu. Pentru aceasta te lăudăm pe tine astăzi, mucenice de Dumnezeu înțelepțite, mărite Isidor.

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfântul Mucenic Isidor din Hios (Viețile Sfinților)

În anul dintâi al împărăției lui Decie, a ieșit poruncă împărătească, în toate părțile stăpânirii Romei, ca să se scrie, să se numere ostașii și să se rânduiască cetele. Și au mers corăbiile unui voievod, Numerian, la ostrovul Hiului, în care erau adunați cei înscriși la oaste. În acea vreme era în ostrovul acela Sfântul Isidor, cu neamul din Alexandria, tare cu trupul și viteaz, iar cu credința creștin, având viață plăcută înaintea lui Dumnezeu, pentru că toate zilele sale și le petrecea în post și în înfrânare, și în lucrurile cele bune umbla cu întreagă înțelepciune, iar de deșertăciunile și desfătările lumii acesteia se ferea și fugea de necurățiile păgânești. Acesta, pentru vitejia sa, s-a scris în oaste și a fost rânduit în ceata lui Numerian.

După aceea a ieșit altă poruncă de la împărat, ca toți cei ce cinstesc pe Hristos să se închine zeilor păgânești; iar cei ce nu vor să se închine să fie siliți cu munci. Mai ales dacă cineva s-ar afla între ostași, crezând întru Hristos, acela să fie silit în tot chipul la închinăciune idolească și la jertfe, rânduite după obiceiul vechi al Romei. Atunci un ostaș oarecare, cu numele Iulie, apropiindu-se de voievodul Numerian, i-a spus că fericitul Isidor este creștin. Deci, voievodul îndată a poruncit să prindă pe sfântul și, punându-l înaintea nedreptei sale judecăți, l-a întrebat: "Cum te numești?" Răspuns-a sfântul: "Mă numesc Isidor". Zis-a voievodul: "Oare tu nu te supui împăratului Decie și nu voiești să aduci jertfe zeilor?" Răspuns-a Sfântul Isidor: "Și cine sunt zeii voștri, ca eu, fiind creștin, să le aduc jertfă? Oare nu sunt idoli surzi și orbi, neavând nici o simțire?"

Zis-a voievodul: "O, ce rea și necurată hulire! Cu adevărat omul acesta este vrednic de mari munci și pedepse". Grăit-a sfântul: "Vrednic sunt ca pentru Dumnezeul meu să pătimesc tot felul de munci și să sufăr moarte, ca Stăpânul meu să mă învrednicească cetei sfinților mucenici, care au murit mai înainte de mine pentru numele Lui cel sfânt. Și știu că cei ce cred și nădăjduiesc în Hristos nu mor niciodată, pentru că așa a zis Domnul nostru:Cel ce crede în Mine de va și muri, va fi viu. Numerian a zis: "Vei jertfi idolilor ca să fii viu, sau nu?" Răspuns-a sfântul: "Chiar de vei ucide trupul meu, dar peste sufletul meu nu vei putea stăpâni; însă, de acum, muncește-mă precum voiești, pentru că am pe adevăratul și viul Dumnezeu, pe Iisus Hristos, Care și acum petrece în mine și va fi cu mine și după moartea mea; iar eu sunt și voi fi în El, neîncetând a mărturisi preasfânt numele Lui, până ce sufletul este în trupul meu".

Zis-a voievodul: "Măcar o dată jertfește legii împărătești și după aceea vei face ce poftești". Răspuns-a sfântul: "Păgânule, nu mă vei putea amăgi pe mine cu meșteșugul tău, pentru că cel ce s-a lepădat o dată de Domnul său, mai poate să se numească credincios? Adică, dacă cineva este necredincios în puțin, apoi este necredincios și în mult; iar mie să nu-mi fie în gând a face ceva necredincios și neplăcut Domnului meu". Zis-a voievodul: "Isidore, eu te sfătuiesc de bine, ascultă sfatul meu; iar de nu vei asculta, voi pune cumplite munci pe tine, până ce vei mărturisi mărirea zeilor noștri".

pravila - Floare Ornamentala

Atunci Numerian a poruncit la patru ostași, ca să-l dezbrace și să-l bată cu vine de bou fără milă. Și fiind sfântul bătut, îi ziceau cei ce stăteau împrejurul lui: "Isidore, supune-te voii împărătești, mai înainte până a nu muri în munci". Sfântul a răspuns lor: "Eu mă supun vouă și poruncii Domnului meu, împăratul Cel ceresc și veșnic; pe Acela ÎI mărturisesc, II cinstesc și nu-L voi lăsa, nici nu mă voi lepăda de El, ca și eu să nu fiu lepădat de El în ziua Judecății!" După acea bătaie, muncitorul îl amăgea pe sfânt cu momeli și îl înfricoșa cu îngroziri, vrând să-l plece la a sa păgânătate; dar nimic n-a sporit, ci auzea de la dânsul numai dosădiri și ocări pentru el și zeul său. Deci, umplându-se de mânie, a zis: "Eu voi porunci, ca să taie limba ta cea necurată". Răspuns-a sfântul: "Chiar și limba mea de o vei tăia, tot nu vei lua din gura mea mărturisirea numelui lui Iisus Hristos", Și îndată i-au tăiat limba mucenicului după porunca muncitorului; însă sfântul și după tăierea limbii vorbea bine, slăvind pe Hristos, adevăratul Dumnezeu.

Iar voievodul, cuprinzându-se de spaimă, a căzut la pământ și și-a pierdut limba sa și a rămas mut; încât după ce l-au ridicat de la pământ, nu putea să vorbească nimic, fără numai prin semne spunea și, cerând hârtie, a scris pe dânsa aceste cuvinte: "Pe Isidor cel ce nu voiește să se supună poruncii împărătești, poruncesc să-i taie capul cu sabia". Aceasta citindu-se, sfântul mucenic a strigat cu bucurie, zicând: "Mulțumesc Ție, Doamne Iisuse Hristoase, că nu m-ai depărtat pe mine de la darul și de la mila Ta. Te laud pe Tine, Stăpâne, viața și suflarea mea, și cânt Ție, Doamne, puterea mea și luminarea minții mele, Cel ce mi-ai dat mie limbă neîncetată, ca să slăvesc măririle Tale". După acestea călăul, luând pe mucenic, l-a dus la tăiere. Și mergea Sfântul Isidor bucurându-se, mergând înainte la junghierea sa, ca un mielușel fără de prihană. Deci, căutând spre cer cu luminoasă față și cu ochii veseli, grăia: "Sfinte Stăpâne, mulțumesc Ție că mă primești pe mine acum, cu bunăvoirea Ta, întru locașurile Tale și în locurile cele de odihnă".

Și sosind la locul la care era să se săvârșească, a cerut vreme spre rugăciune și, rugându-se, și-a plecat sub sabie cinstitul lui cap și a fost tăiat pentru Hristos, Cel ce Și-a plecat pe Cruce Sfântul Său cap, pentru noi. Iar după tăierea capului Sfântul Mucenic Isidor, cinstitul lui trup a fost aruncat spre mâncarea câinilor și fiarelor. Dar un oarecare Amonie, prieten al lui și creștin tăinuit, a luat sfântul lui trup și, săpând în taină un mormânt împreună cu ceilalți frați credincioși, l-au pus în pământ, ca pe o vistierie de mare preț. Apoi și el însuși s-a făcut următor nevoinței celei pătimitoare, pentru că, plecând cu corabia spre Elespont în Cizic, s-a încununat cu cununa mucenicească. Iar moaștele cele cinstite ale Sfântului Isidor, venind din Efes oarecare dreptcredincioasă femeie, anume Mironia, le-a scos din pământ și le-a uns cu miresme de mult preț și, înfășându-le cu pânză curată, le-a pus la un loc cinstit, deasupra cărora, după încetarea prigoanei, a zidit o biserică în numele lui, iar bolnavii luau tămăduiri de la cinstitele lui moaște, întru slava lui Hristos Dumnezeul nostru, Cel slăvit împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh. Amin.

pravila - Floare Ornamentala

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 14 mai

https://youtu.be/MfsGbI55o9Y
În această lună, în ziua a paisprezecea, pomenirea sfântului mucenic Isidor;
Tot în această zi, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Terapont;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Alexandru cel din Conducheli;
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Alexandru, Varvar și Acolut;
Tot în această zi, pomenirea celui între sfinți părintele nostru Leontie patriarhul Ierusalimului, care la anul 1175, cu pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea sfântului noul mucenic Marcu Criteanul, care a mărturisit în Sminia, la anul 1643 și care de sabie s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Ioan Bulgarul, care s-a nevoit la anul 1802 și care de sabie s-a săvârșit.

Calendar Ortodox - Sfinții de mâine 15 mai

În această lună, în ziua a cincisprezecea pomenirea preacuviosului părintelui nostru Pahomie cel Mare;
Tot în această zi, pomenirea prea cuviosului părintelui nostru Ahile, episcopul Larisiei;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Varvar, izvorâtorul de mir.
Tot în aceasta zi, pomenirea cuviosului Eufrosin, începătorul vieții pustnicești din Pskov;
Tot în aceasta zi, pomenirea cuviosului Serapion de la Manastirea Spaso-Eleazar, la Pskov.

Ornament despartitor v01

Pe Sfântul Mucenic Isidor din Hios să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Mucenice Isidor roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final

Recomandări

† Sfânta Muceniță Pelaghia din Tars
(4 mai)

FB Mess WA Like Sfânta Muceniță Pelaghia din Tars a ales calea mărturisirii lui Hristos fără nici o urmă de îndoială, ci, dimpotrivă, cu toată convingerea și nerăbdarea de a-L întâlni pe Mirele Veșnic în […]

† Sfântul Cuvios Auxentie
(14 februarie)

FB Mess WA Like Sfântul Cuvios Auxentie datorită sfințeniei vieții sale a fost împodobit de Dumnezeu cu darul înainte-vederii și cel al vindecărilor, fapt pentru care era căutat de mulți creștini. Pe cei care veneau […]

† Icoana Maicii Domnului Portărița
(31 martie)

FB Mess WA Like Icoana Maicii Domnului Portărița, datorită ajutorului și binefacerilor, este una dinte cele mai iubite icoane ale Macii Domnului din Sfântul Munte Athos. Ea este serbată în calendarul ortodox de cinci ori: […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram