† Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului
(7 ianuarie)

Trimte prietenilor tăi

În calendarul ortodox în data de 7 ianuarie sărbătorim pe Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Viața pe scurt – Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului (sinaxar)

Mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul 02

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama să, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Datorită neîncrederii în lucrurile prevestite de către Arhanghelul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Cum a cunoscut Sfântul Ioana Botezătorul pe Hristos?

Potrivit Sfintei Scripturi, Sfântul Ioan Botezătorul a săltat în pântecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta se întâlnește cu Fecioara Maria atunci când aceasta îl purta în pântece pe Domnul. Deși a săltat în pântece, Ioan afirma că nu-L știa pe Domnul” (Ioan 1, 31). Aceasta mărturisire a lui Ioan este adevărată, căci el nu putea cunoaște din proprie experiență că Cel purtat în pântecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu. Părintele Dumitru Stăniloae, comentând acest episod, spune că Ioan „a simțit venind din Acela o lumina, sau de la Duhul Sfânt din El, care l-a făcut să salte de bucurie. Sunt cunoștințe care apar în noi în chip tainic, fără niciun efort al nostru de a le câștiga”.

Mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul 05

Răspunsul la întrebarea „Cum ajunge să-L cunoască Sfântul Ioan Botezătorul pe Hristos?", îl găsim la Evanghelistul Ioan (Ioan 1, 34), care reda mărturia Botezătorului: „Cel ce m-a trimis pe mine să botez cu apa, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorându-se și rămânând peste El, Acesta este Cel ce botează cu Duhul Sfânt. Și am văzut și mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu" (În 1, 33-34). Părintele Dumitru Staniloae, tâlcuiește acest eveniment astfel: „Dumnezeu îl poate face pe om să audă în forma omeneasca ceea ce vrea El să-i spună, și să vadă în forma în care văd ochii omenești voința Sa dintr-un anumit moment. Ioan a fost proroc când Dumnezeu i-a spus cum va cunoaște pe Fiul Său întrupat, și a fost apostol când a văzut pe Duhul Sfânt pogorât peste Hristos și a auzit glasul Tatălui cu privire la El. Cum putea vorbi omenește Fiul lui Dumnezeu întrupat, așa și Tatăl Lui a putut „vorbi” sau face pe Ioan să-L audă vorbind. Se arată și în aceasta că omul este după „chipul lui Dumnezeu”.

Sfântului Ioan Botezătorul Înaintemergătorul Domnului

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponițu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: "Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!".

Sfântului Ioan Botezătorul, modelul smereniei

Mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul 06

În condițiile în care, omul căzut în păcat nu mai dorește să se afirme decât pe sine, se vrea atotputernic și suveran peste tot și toate, Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirma despre sine: „Nu sunt vrednic, că plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintei” (Ioan 1, 27). Deși afirmă de doua ori: „Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridica păcatul lumii”, iar după botezul Domnului în Iordan: „Am văzut Duhul coborându-Se din cer că un porumbel și a rămas peste El”, mărturisește: „Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească.” Pare nefiresc că un om să dorească să se micșoreze, cu scopul că aproapele său să sporească. Firesc îi este omului căzut din har, să dorească a creste și a se îmbogăți pe seama și în dauna celorlalți. Semenii trebuie să existe pentru un om căzut în păcat, doar să-l admire și să-i slujească.

Ioan Botezatorul ne poate fi tuturor îndreptar spre a birui mândria. Trebuie să reținem că avem capacitatea de a ieși din noi și a ne jertfi pentru aproapele nostru.

Martiriul Sfântului Ioan Botezătorul

Din Evanghelie cunoaștem că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru că trăia cu Irodiada, soia fratelui său, care îl ura de moarte pentru aceasta. Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceara de la acesta capul Botezătorului că răsplată.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Sursă: Creștin Ortodox.

Când este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul

În calendarul ortodox avem șase zile în care îl prăznuim pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe care le vom prezenta mai jos în ordine calendaristică începând de la 1 septembrie, începutul anului bisericesc.

23 septembrie - Zămislirea sfântului Ioan Botezătorul;
7 ianuarie - Soborul Sfântului prooroc, Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan (a doua zi după Botezul Domnului, 6 ianuarie);
24 februarie - Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
25 mai - A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul;
24 iunie - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânziene sau Drăgaică, cum se mai numesc în popor;
29 august - Tăierea Sfântului Ioan Botezătorul (pe care Biserica a rânduit-o ca zi de post negru).

Sursă: Orthodoxwiki.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Sfintele Moaște ale Sfântul Ioan Botezătorul

Mâna dreaptă a Sfântului Ioana Botezătorul

La anul 1799, mâna dreaptă a Sfântului Ioana Botezătorul a fost dusă din Malta în Gatchina (Rusia). Mutarea s-a datorat faptului că împăratul rus Paul I (1796-1801) devenise marele maestru al ordinului maltez dar și amenințării războiului lui Napoleon. Evenimentul e pomenit în sinaxarele ruse în ziua de 12 octombrie. Din 1799 moaștele sfinte au aparținut tarilor ruși, dar au fost scoase din tară de către Maria Fiodorovna în 1917 pentru a o feri de furia anti-creștină a bolșevicilor. Din acel moment, mâna dreapta a lui Ioan Botezătorul a fost păstrată în Germania, Iugoslavia și Muntenegru.

Mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul 01
Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul

De asemenea, părticele din mana dreaptă a Sfântului Ioan se mai afla la Mânăstirea Dionisiu din Muntele Athos (brațul și palma dreaptă), într-un toc de aur dăruit de domnitorul Neagoe Basarab (în schimbul moaștelor Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului), precum și la mănăstirea coptă Sfântul Macarie cel Mare din Sketis, Egipt. La Bobotează, când se face agheasmă, în loc de Sfânta Cruce, părinții din Muntele Athos iau mâna Sfântului Ioan și o bagă în apă de izvor. Minunea nu întârzie să apară: mâna Sfântului se deschide singură și iar se închide de trei ori, de va fi pace și belșug în Grecia.

Mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul de la Manastirea Dionisiu din Muntele Athos
Părticele din mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul de la Mânăstirea Dionisiu din Muntele Athos (brațul și palma dreaptă).

Sursă: Daniel Val.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul

Capul Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai de preț Sfinte Moaște ale Bisericii, acesta fiind pierdut și găsit de mai multe ori. În calendar, Biserica a rânduit a se prăznui trei minunate aflări ale Capului Sfântului, anume în ziua de 24 februarie, când găsim scris: Întâia și a Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, și în data de 25 mai, când se face amintire de a Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Capul Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului
Capul Sfântului Ioan Botezătorul

În anul 1204, în vremea cruciadelor, cruciații vor lua o parte din Capul Sfantului Ioan Botezatorul, aflat la acea vreme încă în Constantinopol, și îl vor duce în Franța, unde îl vor și așeza într-o biserica din Amiens (astăzi, ele se afla în Catedrala Notre Dame d’Amiens - Paris).

Sursă: Daniel Val.

Notre Dame dAmiens
Notre Dame d’Amiens - Paris
This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Pasaje Biblice (Evanghelia)

Matei 3, 1-6
În zilele acelea, a venit Ioan Botezătorul și propovăduia în pustia Iudeii,
Spunând: Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor.
El este acela despre care a zis prorocul Isaia: "Glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui".
Iar Ioan avea îmbrăcămintea lui din păr de cămilă, și cingătoare de piele împrejurul mijlocului, iar hrana era lăcuste și miere sălbatică.

Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Biblia Sau Sfântă Scriptură

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Icoană - Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului

Sfântul Ioan Botezătorul, reprezentare clasică

Sfântul Ioan Botezătorul se zugrăvește ca un bărbat de vârstă mijlocie, cu barbă ascuțită, nu prea lungă, cu barba și părul închise la culoare și în neorânduială, purtând un veșmânt mițos (de păr de cămilă), iar pe deasupra purtând un himation (un fel de mantie prinsă cu o agrafă pe piept sau pe umăr) de culoare ocru deschis sau verde. Se zugrăvește singur, precum și în diferite scene din Evanghelie. Atunci când este zugrăvit singur, ori arătând spre Hristos, poartă înscrisul: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!” sau „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii!”

Mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul 03

Sfântul Ioan Botezătorul cu capul pe tipsie

În reprezentări mai târzii (începând cu sec. al XVI-lea), atunci când este reprezentat singur, Sfântul Ioan Botezătorul zugrăvește purtând în mână o tipsie pe care este așezat capul său tăiat. Uneori mai este zugrăvit purtând și aripi, amintind de viața sa îngerească. Dionisie arată detaliat și cum se zugrăvesc diferitele scene și minuni din viața Înaintemergătorului.

Mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul 04

Botezul lui Hristos (Matei 3, 16-17)

Hristos stând gol în mijlocul Iordanului și, la marginea râului, de-a dreapta lui Hristos, Înaintemergătorul uitându-se în sus, [fiind cu mâna] dreaptă pe capul lui Hristos, iar pe stânga întininzându-o în sus, ține toiagul ciobănesc. Și deasupra cerul, iar dintr-însul coborându-se Sfântul Duh în [chip de porumbel] cu rază pe capul lui Hristos, și în mijlocul razei aceste cuvinte: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru care am binevoit” (Matei 3, 17). Și de-a stânga îngeri stând cu bună-cucerniciie, avându-și mâinile sub înbrăcamintele lor. Și în jos de Înaintemergătorul, în Iordan, un om bătrân cu pielea goală, zăcând culcat și uitându-se dinapoi cu frică la Hristos, ține o năstrapă și toarnă apă; și pești împrejurul [picioarelor] lui Hristos.

Boboteaza Botezul Domnului sau Aratarea Domnului Epifania 01

Deisis

O altă reprezentare foarte cunoscută este cea din icoana Deisis, unde el și Maica Domnului sunt zugrăviți de o parte și de alta a lui Hristos – Dreptul Judecător (aceasta se așază adesea în centrul registrului al treilea al iconostasului – cel cu reprezentările apostolilor).

Deisis
Deisis

Unde se pictează în biserică Sfântul Ioan Botezătorul

În biserici, el se poate picta, după cum arată Dionisie, „în naos, spre apus, sus pe arc sau în pronaos, pe una dintre bolți, ori pe tâmplă în stânga icoanei împărătești a lui Hristos, dacă tâmpla e largă”.

Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Dionisie din Furna - Erminia picturii bizantine, (pp. 89, 92, 107, 144, 186, 192, 198, 206, 208, 212, 213, 229, 236)

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Etimologia / semnificația numelui Ion - Ioana

În primul rând „La mulți ani!“ tuturor celor care poartă numele Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului!

ION / IOANA – Acest nume provine din cuvântul ebraic "יוֹחָנָן" (Jōħānān), care la traducerea în greacă a Vechiului Testament a devenit „Ιωαννης” (Iōánnēs), care la rândul lui în latină devine „Iohannes”, care înseamnă „Dumnezeu este milostiv”. Popularitatea acestor nume însă a fost dată de noul testament, deoarece ele sunt purtate, de Sfântul Ioan Botezătorul serbat astăzi și de sfântul Apostol Ioan autorul celei de-a patra Evanghelii și al Apocalipsei din Sfânta Scriptură.

Onomastică numele Ion

Peste 2 milioane de români își sărbătoresc onomastica, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

Potrivit Direcției pentru evidența persoanelor și administrarea bazelor de date, sunt peste 1,3 milioane de bărbați care poartă acest nume sau derivate ale lui și peste 650.000 de femei.

Dintre prenumele masculine cel mai întâlnit este Ioan - 464.046.

Se întâlnesc, de asemenea, prenumele Ion - purtat de 355.398 de români, Ionel - 137.827, Ionică - 4.539, Ioniță - 1.973, Ionuț - 355.244, Ivan - 6.597, Jan - 4.671, Jean - 3.530 și Nelu - 20.741.

În rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana - 387.913, dar și Ionela - 147.378, Ionelia - 6.789, Ionica - 19.488, Ionuța - 577, Jana - 4.963, Nela - 10.957, Oana - 72.232 sau Onuța - 134.

Sursă: AGERPRES.

Când se serbează Ion - Ioana?

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Ion sau Ioana? Conform cu calendarul ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 7 ianuarie.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Tropar – Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, glasul al 2-lea

Pomenirea dreptului este cu laude; iar ție destul îți este mărturia Domnului, Înaintemergătorule; că te-ai arătat cu adevărat și decât proorocii mai cinstit, că și a boteza în repejuni pe Cel propovăduit te-ai învrednicit. Drept aceea, pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te, ai binevestit și celor din iad pe Dumnezeu Cel ce S-a arătat în trup, pe Cel ce a ridicat păcatul lumii și ne-a dăruit nouă mare milă.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Condac – Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, glasul al 6-lea

De venirea Ta cea trupească temându-se Iordanul, cu cutremur s-a întors; și slujba cea duhovnicească plinind-o Ioan, cu frică s-a tras înapoi. Cetele îngerești s-au spăimântat, văzându-Te pe Tine în Iordan cu trupul botezându-Te și toți cei din întuneric s-au luminat, lăudându-Te pe Tine, Cel ce Te-ai arătat și ai luminat toate.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Viața completă – Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului (Viețile Sfinților)

A doua zi după Sfânta și dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului, Biserica a rânduit încă de la început a se prăznui soborul cinstitului și slăvitului proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, căci se cădea a cinsti cu praznic pe cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeiesc, punând mâna sa pe creștetul Stăpânului.

Folare-Separare

Deci, îndată după Botezul Domnului, Botezătorul se cinstește de toți și cu cântări se slăvește, pentru că prin sobor se înțelege adunarea poporului în biserică, la cântarea și slăvirea lui Dumnezeu, întru cinstea și lauda marelui Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Celui ce se prăznuiește.

Folare-Separare

Un sobor ca acesta, măcar că se săvârșea la toate bisericile ce sunt în toată lumea, ba încă se săvârșește și astăzi; însă se face mai ales mare prăznuire în bisericile zidite în numele Botezătorului, precum oarecând în biserica lui de lângă Iordan, unde a botezat pe Hristos; în Sevastia, unde s-a tăiat de către Irod; în Antiohia, unde mina lui cea dreaptă a fost dusă de Sfântul Evanghelist Luca, și în Constantinopol, unde acea sfântă mina se adusese din Antiohia și unde mai ales se făcuse soborul acela, de vreme ce se adusese mina chiar în seara dumnezeieștii Arătări, când se face sfințirea apelor.

Folare-Separare

Se părea atunci că însuși Botezătorul sosește nevăzut la sfințirea apelor, făcându-se bucurie împăraților și la tot poporul, care cu multă prăznuire săvârșea soborul lui, după ziua dumnezeieștii Arătări. Deci, să săvârșim și noi cu bucurie duhovnicească soborul Sfântului marelui Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul, rugându-l să mijlocească pentru noi către Stăpânul Hristos, ca să fim și noi în Biserica celor ce prăznuiesc veșnic, în locașul cel nefăcut de mină și acolo, în ceruri, să auzim glasul celor ce dănțuiesc și prăznuiesc dumnezeieștile arătări cele veșnice, săturîndu-ne cu ei de vederea feței lui Dumnezeu, Care Se arată sfinților Săi; și să slăvim cu toate cereștile cete pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, în veci. Amin.

Folare-Separare

Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Viețile Sfinților luna Decembrie - Mănăstirea Sihăstria

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de astăzi

În aceasta luna, în ziua a șaptea, soborul Sfântului Prooroc Înaintemergatorului Botezatorului Ioan;
Tot în această zi, s-a așezat și aducerea preacinstitei și sfintei sale mâini în cetatea împărătească a Constantinopolului;
Tot în aceasta zi, pomenirea sfântului noului mucenic Atanasie cel din Atalia, care a mărturisit în Smirna la anii 1700.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de mâine

În aceasta luna, în ziua a opta, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Gheorghe Hozevitul;
Tot în acesta zi, pomenirea cuvioasei maicii noastre Domnica;
Tot în aceasta zi, pomenirea sfinților mucenici Iulian și Vasilisa, si a celor împreuna cu dânșii;
Tot în aceasta zi, pomenirea sfinților mucenici care prin sfântul Iulian au crezut, și prin sabie s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea soției cârmuitorului Marchian, care a crezut prin sfântul Iulian, si de sabie s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Carterie;
Tot în aceasta zi, pomenirea celui între sfinți, părintelui nostru Chir, arhiepiscopul Constantinopolului, a cărui slujba se face în Mânastirea Hora si în biserica cea mare, duminica;
Tot în aceasta zi, pomenirea sfântului Attic, patriarhul Constantinopolului, care în pace s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea sfântului prooroc Sameu Elamiteanul, care în pace s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea sfântului Agaton, care în pace s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea sfinților mucenici al lui Hristos, Teofil diaconul si Eladie mireanul.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Sfinte Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește–ne și ne mânuiește–ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro

Facebook

Floare Final

Recomandări

† Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor
(27 octombrie)

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (sau Dimitrie Basarabov) este numit și Ocrotitorul Bucureștilor, datorită evlaviei pe care o acu credincioși care vin și se închină la Moaștele Sfântului de la Catedrala Patriarhală. Este […]

† Sfinții Mucenici Marcian și Martirie (25 octombrie)

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au pătimit în Constantinopol, pe vremea împăratului Constanțiu (331-361), care trecuse de partea arienilor, deși Arie fusese osândit la cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325. Sunt […]

† Sfântul Mare Mucenic Areta
(24 octombrie)

Sfântul Mare Mucenic Areta, guvernatorul orașului Najran (Arabia Saudită), a pătimit împreună alți 4300 de creștini, în timpul atacurilor etiopiene conduse de Dgu Nuwas din anul 523. Martiriul lor este serbat în calendarul ortodox în […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

20 comments on “† Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului
(7 ianuarie)”

© 2021 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram