† Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei
(23 mai)

5/5 - (3 votes)

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei, deși puțin cunoscut astăzi, poporul român a avut în vremurile mai vechi o evlavie deosebită pentru Sfântul Mihail, datorită minunilor săvârșite de sfântul ierarh atunci când țara era invadată de lăcuste. El face parte dintre Sfinții care au contribuit biruința Ortodoxie care a luptat pentru apărarea sfintelor icoane, în condiții de prigoană, mărturisind cu putere dreapta credință. Este serbat în calendarul ortodox în data de 23 mai.

Viața pe scurt - Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei (sinaxar)

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul s-a născut într-o familie înstărită în Sinnada, metropola Frigiei Salutare, în jurul anului 750.

A primit numele de Mihail deoarece părinții lui s-au rugat cu râvnă și cu evlavie Arhanghelului Mihail, pentru a mijloci către Dumnezeu pentru a le dărui un copil, deoarece aceștia nu puteau naște.

Sfântul Mihail Mărturisitorul hirotonit Episcop al Sinadei

A avut o copilărie aleasă remarcându-se în mod deosebit în timpul studiilor sale. A ajuns și la Constantinopol unde a devenit bun prieten al lui Teofilact, secretarul personal al Sfântului Tarasie Patriarhul Constantinopolului. Ambii, Sfântul Mihail și Teofilact, au ales viața monastică și au intrat în mânăstirea fondată de patriarhul Nichifor I pe malul asiatic al Bosforului. Patriarhul Tarasie, la scurtă vreme l-a hirotonit pe Mihail preot și apoi mitropolitul Sinadei (oraș din Frigia), deoarece acesta era locul unde s-a născut și pe pe Teofilact l-a așezat mitropolit în Nicomidia (capitala Bitiniei).

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul a participat la Sinodul al șaptelea Ecumenic care a declarat ortodoxia cinstirii sfintelor icoane, numărându-se printre semnatarii deciziilor sinodale. Pentru că era un abil diplomat a fost trimis la Bagdad de către împăratul Mihail I Rhangabe să negocieze pacea imperiului cu Harun al Rashid, ceea ce a și reușit.

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei 23 mai - a

A ajuns de asemenea și în Occident fiind primit de regele Carol cel Mare.

Trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

Odată cu detronarea împăratului Mihail Rhangabe, pe tronul Bizanțului a ajuns Leon al V-lea Armeanul. Acesta, încă de la începutul domniei sale a început persecutarea celor care cinsteau sfintele icoane. În acest sens a organizat o întâlnire largă a clericilor importanți unde și-a expus viziunea. Cu foarte mult curaj, Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul a apărat poziția ortodoxă, motiv pentru care a avut de suferit. La puțină vreme după depunerea patriarhului Nichifor, Mihail a fost încarcerat în fortăreața Eudossiade, iar de aici a fost mutat în mai multe locuri.

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei 23 mai - c

Moartea împăratului Leon al V-lea Armeanul i-a adus eliberarea din temniță, însă nu și-a mai reluat și scaunul de mitropolit al Sinadei. A trecut la Domnul pe 23 martie 826 undeva în apropierea Constantinopolului. Sfântul Teodor Studitul, bun prieten cu Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, care locuia în peninsula Sfântului Trifon i-a fost alături în clipele de sfârșit, povestind ucenicilor cele despre sfârșitul Sfântului Mihail într-o cateheză.

Pentru a citi despre Sfântul Mucenic Trifon APĂSAȚI AICI.

Surse: Trinitas, ActiveNews.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Minunile moaștelor Sfântului Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul în România

Alungarea lăcustelor din timpul domniei lui Matei Basarab

Pe vremea domnitorului muntean Matei Basarab (1632-1654), țara a fost lovită de invazia lăcustelor. Domnitorul a apelat atunci la monahii Marii Lavre din Athos care, în 1641, au adus în țară cinstitul cap al Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei. S-au făcut procesiuni, în acel an, cu moaștele sfântului în mai multe zone din Țara Românească, iar Sfântul Mihail a potolit năpasta.

Drept mulțumire, în anul 1643, domnitorul a ridicat în cinstea Sfântului un paraclis în cadrul mânăstirii Marea Lavră de la Sfântul Munte Athos, dăruind aghioriților și o Evanghelie grecească (manuscris de secol X), cu ferecătură din argint. Pe spatele primei coperte sunt gravate chipul lui Matei Basarab și al doamnei Elena, ținând în mâini darul oferit "întru harul și binecuvântarea Sfântului Mihail, episcopul Sinadelor, Mărturisitorul".

Tot atunci, Matei Basarab a plătit răscumpărare pentru a păstra câteva părți din moaștele Sfântului Mihail, pe care le-a ferecat în aur, argint și pietre prețioase, lăsându-le la Mănăstirea Arnota, situată în satul Bistrița din județul Vâlcea.

Alungarea lăcustelor din timpul Sfântului Constantin Brâncoveanu

Lăcustele și-au făcut simțită prezența și în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Timp de șapte ani, invazia lăcustelor a produs multe pagube. Din nou, capul Sfântului Mihail purtat în procesiune prin toate locurile unde erau lăcuste a făcut minuni, scăpând țara de năpastă.

Drept mulțumire, domnitorul Brâncoveanu "au făcut cunună de aur cu pietre scumpe asupra capului și au făcut cutie de argint frumoasă, de au așezat capul Sfântului" (Cronica logofătului Radu Greceanu), iar Mănăstirii Marea Lavră i s-au dăruit 6000 de aspri anual.

În semn de cinstire, multe biserici din țară cuprind în pictura naosului și chiar a Sfântului Altar chipul Sfântului Mihail al Sinadei. O astfel de frescă se găsește la biserica mare a Mănăstirii Hurezi.

Alte minuni ale Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul de pe teritoriul țarii noastre

De-a lungul timpului, capul sfântului a mai revenit în Moldova și în Țara Românească în situații asemănătoare celor de mai sus. În 1729, în vremea uneia dintre domniile lui Nicolae Mavrocordat, moaștele au fost purtate în procesiune în Valahia. O a patra procesiune a avut loc în timpul uneia dintre domniile lui Constantin Racoviță, în Muntenia, în 1756.

Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

În Grecia

În Athos, Sfântul Mihail Mărturisitorul este cinstit în chip deosebit la Marea Lavră unde se află cinstitul său cap, dar și un vechi paraclis închinat Sfântului. Capul Sfântului Mihail se păstrează într-o raclă din argint și poartă o cunună de aur cu pietre prețioase dăruite de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu în anul 1690, drept mulțumire pentru binecuvântarea revărsată asupra țării prin izgonirea lăcustelor.

În afara românie părticele din moaștele Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei se află la:

  • la Mănăstirea Marea Lavră, din Sfântul Munte Athos, unde se află capul Sfântului;
  • la Mănăstirea "Sfântul Pavel", din Sfântul Munte Athos;
  • la Mănăstirea Iviron, din Sfântul Munte Athos;
Sinodul-VII-Ecumenic-Sfintele-Iocaone

În România

Matei Basarab s-a luptat să aducă în țară definitiv o parte din moaștele Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul al Sinadei și a reușit. A adus mâna dreaptă a Sfântului. Avem chiar mărturia lui Matei Basarab care zice: "le-am plătit cu mult preț și le-am împodobit cu aur și cu argint și cu pietre și le-am pus în Mănăstirea Arnota, să ne fie nouă și părinților noștri spre veșnica pomenire". Dar voința domnitorului a fost călcată. Prețioasa ferecătură a fost confiscată de stat, în timpul comunismului, și în prezent o găsim expusă la Muzeului Național de Artă din București.

În timpul domniei Sfântului Constantin Brâncoveanu, la Mănăstirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie brâncovenească, a fost lăsat ca binecuvântare un mic fragment din moaștele Sfântului Mihail, ce se păstrează până astăzi.

În Moldova, un alt fragment din moaștele Sfântului Mihail Mărturisitorul se păstrează în biserica Sfântul Lazăr din Iași. În anul 1785, Biserica Sfântul Lazăr a fost ridicată la rangul de mănăstire, fiind închinată Sfântului Mormânt. Călugării greci stabiliți aici au adus aici părticele din moaștele a trei sfinți: Haralambie, Teodor Stratilat și Mihail al Sinadelor, aflate și astăzi spre cinstire în partea dreaptă a naosului, într-o cutie argintată cu inscripții grecești.

Sursă: Doxologia.

Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Mihai - Mihaela

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei!

Mihai - Mihaela - provine de la numele ebraic מִיכָאֵל (Mikha'el) care înseamnă "cine este ca Dumnezeu?" literal, "cine este ca El?". Aceasta este o întrebare retorică, care implică că nicio persoană nu este ca Dumnezeu. Mihail este unul dintre arhanghelii din tradiția ebraică fiind identificat ca arhanghel în Biblie. În Cartea lui Daniel din Vechiul Testament, el este numit protector al lui Israel. În Cartea Apocalipsei din Noul Testament, el este înfățișat drept conducătorul armatelor cerești în războiul împotriva lui Satana și, prin urmare, este considerat sfântul patron al soldaților în creștinism.

Popularitatea sfântului a făcut ca numele să fie folosit de nouă împărați bizantini, inclusiv Mihai al VIII-lea Paleologul care a restaurat imperiul în secolul al XIII-lea. Este un nume comun în Europa de Vest încă din Evul Mediu, iar în Anglia din secolul al XII-lea. A fost purtat (în diferite ortografii) de conducătorii Rusiei (ortografiat Михаил), României (Mihai), Poloniei (Michał) și Portugaliei (Miguel).

Derivate ale numelui Mihai - Mihaela

În romanește, formele cele mai frecvente sunt astăzi Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihăiță, Mihuț, Mișu Misa sau Michi.

Dintre formele mai vechi, multe au supraviețuit doar ca nume de familie: Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu etc.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Mihai - Mihaela?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 8 noiembrie când serbăm Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil sau pe data de 6 septembrie când se face pomenirea unei minuni săvârșite de Sfântul Arhanghel Mihail.

Mai sunt și alți sfinți care au purtat acest nume cum ar fi Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei serbat pe data de 23 mai.

Surse: Behindthename, Name-Doctor.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

Icoana Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei 23 mai

Dionisie din Furna în "Erminia picturii bizantine" nu ne furnizează prea multe detalii despre felul în care trebuie să fie pictat Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei, spune doar că Sfântul seamănă cu sfântul Vasile cel Mare, însă trebuie ilustrat mai bătrân.

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma - Erminia Picturii Bizantine.

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

Întru adânc a așternut de demult toată oastea lui Faraon puterea cea preaînarmată, iar întrupându-Se Cuvântul, a pierdut păcatul cel prearău, Domnul cel prealăudat, căci cu slavă S-a preaslăvit.
Strălucind părinte cu lumină negrăită prin sihăstrie, te-ai făcut arhiereu lui Dumnezeu, dumnezeiescule Mihaile, povățuind preoția cea împărătească și păstorind Biserica lui Hristos, preafericite.
Grăind ritoricește cu gură luminată, tuturor cu dreaptă credință ai descoperit dogmele cele insuflate de Dumnezeu, înfruntând hula ereziilor și foarte bine părtinind credinței celei bune, preafericite Mihaile.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Făcându-te locaș dumnezeieștilor daruri, preafericite, tuturor credincioșilor arătat pe acestea le-ai împărtășit, viață următoare după Dumnezeu câștigându-ți și fiind îmbrăcat cu dreptatea ca și cu o haină, de Dumnezeu insuflate Mihaile.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Din pântecele tău, Preacurată Fecioară, strălucindu-ne nouă Soare, ne-a luminat cu dumnezeiești fulgere, izgonind toată tulburarea demonilor cea întunecoasă, Domnul cel Prealăudat, căci cu slavă S-a preaslăvit.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei, glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Mihail, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condac - Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei, glasul al 4-lea

Ca un soare mare răsărind, ai luminat pe toți cu lumina faptelor tale celor bune și cu strălucirile minunilor, purtătorule de minuni, cel ce ești numit cu nume îngeresc.

Stihurile la Doamne Strigat-am la pomenirea Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei (Viețile Sfinților)

Acest Sfânt Mihail, după cum s-a învrednicit a fi de un nume cu îngerul cel mare al puterilor cerești, tot astfel și viața lui a fost îngerească, de vreme ce și-a luat asupră-și curăția cea feciorească și celelalte fapte bune. El s-a afierosit lui Dumnezeu din brațele maicii sale și s-a arătat slujitor ales al Lui, primind din tinerețe viața monahicească, împreună cu Sfântul Teofilact al Nicomidiei, în zilele Preasfințitului Patriarh Tarasie. Acesta i-a trimis pe amândoi la o mănăstire ce era zidită lângă gura Mării Euxinului, unde întru ostenelile monahicești nevoindu-se, au sporit în faptele cele bune și au câștigat îndrăzneală către Dumnezeu prin rugăciunile lor.

O dată, pe vremea secerișului, fiind arșiță mare și neavând apă, și slăbind de multă sete, s-au rugat lui Dumnezeu și un vas de aramă uscat l-au făcut să izvorască apă multă spre trebuință; pentru că Domnul face voia celor care se tem de El și ascultă rugăciunile lor. Această minune a fost asemenea cu aceea de demult care s-a făcut în pustie, când Dumnezeu a scos apă din piatră poporului lui Israel celui însetat; și cu alta, când Samson, murind de sete, a izvorât izvor de apă vie din osul cel uscat al fălcii asinului.

După aceasta, strălucind viața cea îmbunătățită a acestor cuvioși părinți ca o rază de stea, Preasfințitul Patriarh Tarasie i-a judecat pe ei a fi vrednici de treapta cea înaltă a arhieriei. Deci, pe fericitul Teofilact l-a pus mitropolit în Nicomidia; iar pe Sfântul Mihail, sfințindu-l episcop, l-a trimis în Sinad. Și păștea bine turma lui Hristos cu cuvântul și cu chipul vieții sale.

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei 23 mai - b

Apoi Preasfințitul Tarasie ducându-se din viața aceasta, iar după dânsul venind Nichifor ca patriarh la scaunul Bisericii Constantinopolului, iarăși s-a ridicat viforul eresului luptărilor împotriva sfintelor icoane, care acum era blestemat de al Șaptelea Sinod a toată lumea al Sfinților Părinți. Aceasta s-a făcut fiindcă răucredinciosul împărat Leon Armeanul, vătămându-se de acel eres, a pornit prigoană împotriva Bisericii lui Hristos, numind sfintele icoane idoli și lepădându-le; iar pe cei care se închinau lor muncindu-i și pierzându-i în multe feluri de chinuri. Și a izgonit pe Preasfințitul Patriarh Nichifor și pe ceilalți arhierei dreptcredincioși de la scaunele lor; iar în locul acelora, a ridicat pe ereticii cei de un gând cu el; și se vedea atunci urâciunea pustiirii șezând la locurile cele mai de cinste.

Atunci Sfântul Mihail s-a arătat că este vestit mărturisitor al dreptei credințe și mustrător al relei credințe a ereticilor. Pentru că întărindu-se și înțelepțindu-se de darul Sfântului Duh, toată ura potrivnicilor lui Dumnezeu a împilat-o și a astupat gurile ereticilor care huleau închipuirile cele dumnezeiești. Iar împăratul Leon cel cu nume de fiară, nesuferind limba lui cea aspră, care certa cu îndrăzneală rătăcirea ereticilor, a pus înainte pe arhiereul lui Hristos la cercarea judecății celei nedrepte. Iar Sfântul Mihail, netemându-se de îngrozire, nici slăbind cu mintea, a strigat cu glas mare: "Cinstesc sfânta icoană a Mântuitorului meu Iisus Hristos și a Preacuratei Fecioare Maicii Lui, și a celorlalți sfinți, și mă închin lor; iar de porunca ta nu mă îngrijesc și întru nimic o socotesc". Iar Leon fiind înfruntat, s-a umplut de mânia cea de fiară și a osândit pe mărturisitorul lui Hristos la izgonire. Deci Sfântul Mihail a răbdat multe și amare mâhniri și necazuri, fiind gonit din loc în loc, până ce a ajuns în lărgimea cerească și a câștigat odihna cea veșnică. Astfel săvârșindu-și alergarea cea bună, s-a împodobit cu îndoită cunună și s-a adăugat lângă arhierei, ca un arhiereu, lângă mucenici, ca un mucenic, întru slava lui Hristos Dumnezeul nostru.

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților

pravila - Floare Ornamentala
Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 23 mai

În această lună, în ziua a douăzeci și treia, pomenirea Preacuviosului părintelui nostru Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadelor;
Tot în această zi, pomenirea sfintei purtătoarei de mir Maria lui Cleopa, care cu pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Salona Romanul, care de sabie s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Seluc, care s-a săvârșit fiind tăiat cu ferăstrăul.

Calendar Ortodox - Sfinții de mâine 24 mai

În această lună, în ziua a douăzeci și patra, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Simeon din Muntele cel minunat;
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Meletie Stratilatul și a celor împreună cu dânsul: Ioan, Ștefan, Serapion Egipteanul și Calinic vrăjitorul (magul); și a celor doisprezece comiți și tribuni, și a celor trei femei: Marchiana, Paladia și Sosona și a celor doi prunci: Chiriac și Hristina, și a tuturor celor unsprezece mii două sute și opt, care împreună cu dânșii au mărturisit;
Tot în această zi, pomenirea sfantului Vincentiu de Lerins (sec. V).

Ornament despartitor v01

Pe Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Ierarhe Mihail roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final
autor: Urdă Mihai

Recomandări

† Sfânta Treime (prima zi după Rusalii)

FB Mess WA Like În fiecare an, în prima zi după Rusalii, sărbătorim Sfânta Treime. Această sărbătoare a fost așezată imediat după Pogorârea Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor și a treia Persoană a Sfintei […]

† Sfântul Sfințit Mucenic Artemon, preotul din Laodiceea
(13 aprilie)

FB Mess WA Like Sfântul Sfințit Mucenic Artemon, preotul din Laodiceea prin viață sa și prin minunile săvârșite în timpul martiriului său a adus pe mulți dintre păgânii din vremea sa la credința creștină. Este […]

† Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei
(11 februarie)

FB Mess WA Like Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei, este cunoscut ca ocrotitor al femeilor însărcinate, vindecător al bolilor de gât, dar și protector al animalelor și al holdelor. El avut o viață curată […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram