† Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei
(23 mai)

Trimte prietenilor tăi

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei, este serbat în calendarul ortodox în data de 23 mai.

Între Sfinții care au contribuit biruința Ortodoxiei se numără și Sfântul Mihail Mărturisitorul. El a luptat pentru apărarea sfintelor icoane în condiții de prigoană mărturisind cu putere dreapta credință.

Viața pe scurt - Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei (sinaxar)

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul s-a născut în Sinnada, metropola Frigiei Salutare în jurul anului 750 din părinți cu înstăriți. Pentru că multă vreme nu au putut avea copii s-au rugat cu evlavie Arhanghelului Mihail care a mijlocit pentru ei. Acesta este motivul pentru care a primit la botez numele Mihail.

A avut o copilărie aleasă remarcându-se în mod deosebit în timpul studiilor sale. A ajuns și la Constantinopol unde a devenit bun prieten al lui Teofilact, secretarul personal al Sfântului Patriarh Tarasie al Constantinopolului. Ambii au ales viața monastică și au intrat în mânăstirea fondată de patriarhul Nichifor I pe malul asiatic al Bosforului. Patriarhul Tarasie, la scurtă vreme l-a hirotonit pe Mihail preot și apoi a ajuns apoi mitropolitul Sinadei, locul unde s-a născut.

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul a participat la Sinodul al șaptelea Ecumenic care a declarat ortodoxia cinstirii sfintelor icoane, numărându-se printre semnatarii deciziilor sinodale. Pentru că era un abil diplomat a fost trimis la Bagdad de către împăratul Mihail I Rhangabe să negocieze pacea imperiului cu Harun al Rashid, ceea ce a și reușit.

A ajuns de asemenea și în Occident fiind primit de regele Carol cel Mare.

Odată cu detronarea împăratului Mihail Rhangabe, pe tronul Bizanțului a ajuns Leon al V-lea Armeanul. Acesta, încă de la începutul domniei a început persecutarea celor care cinsteau sfintele icoane. În acest sens a organizat o întâlnire largă a clericilor importanți unde și-a expus viziunea. Cu foarte mult curaj, Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul a apărat poziția ortodoxă, motiv pentru care a avut de suferit. La puțină vreme după depunerea patriarhului Nichifor, Mihail a fost încarcerat în fortăreața Eudossiade, iar de aici a fost mutat în mai multe locuri.

Sinodul VII Ecumenic Sfintele Iocoane

Moartea împăratului Leon al V-lea Armeanul i-a adus eliberarea din temniță, însă nu și-a mai reluat și scaunul de mitropolit al Sinadei. A trecut la Domnul pe 23 martie 826 undeva în apropierea Constantinopolului. Sfântul Teodor Studitul, bun prieten cu Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, care locuia în peninsula Sfântului Trifon i-a fost alături în clipele de sfârșit, povestind ucenicilor cele despre sfârșitul Sfântului Mihail într-o cateheză.

Pentru jertfa acestor mărturisitori astăzi creștinii ortodocși cinstitori ai sfintelor icoane sunt cunoscuți în lumea întreagă.

Surse: Trinitas, ActiveNews.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Unde se găsesc sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul

Matei Basarab s-a luptat să aducă în țară definitiv o parte din moaștele Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul al Sinadei și a reușit. A adus mâna dreaptă a Sfântului. Avem chiar mărturia lui Matei Basarab care zice: „le-am plătit cu mult preț și le-am împodobit cu aur și cu argint și cu pietre și le-am pus în Mănăstirea Arnota, să ne fie nouă și părinților noștri spre veșnica pomenire”. Dar voința domnitorului a fost călcată. Prețioasa ferecătură a fost confiscată de stat, în timpul comunismului, și în prezent o găsim expusă la Muzeului Național de Artă din București.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Minunile Sfântului Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul

Pe vremea domnitorului muntean Matei Basarab (1632-1654), țara a fost lovită de invazia lăcustelor, scrie doxologia.ro. Domnitorul a apelat atunci la monahii Marii Lavre din Athos care, în 1641, au adus în țară cinstitul cap al Sfântului Mihail al Sinadei. S-au făcut procesiuni, în acel an, cu moaștele sfântului în mai multe zone din Țara Românească, iar Sfântul Mihail a potolit năpasta.

Drept mulțumire, în anul 1643, domnitorul a ridicat în cinstea sfântului un paraclis în cadrul mânăstirii Marea Lavră de la Sfântul Munte Athos, dăruind aghioriților și o Evanghelie grecească (manuscris de secol X), cu ferecătură din argint. Pe spatele primei coperte sunt gravate chipul lui Matei Basarab și al doamnei Elena, ținând în mâini darul oferit „întru harul și binecuvântarea Sfântului Mihail, episcopul Sinadelor, Mărturisitorul”.

Tot atunci, Matei Basarab a plătit răscumpărare pentru a păstra câteva părți din moaștele Sfântului Mihail, pe care le-a ferecat în aur, argint și pietre prețioase, lăsându-le la Mănăstirea Arnota, situată în satul Bistrița din județul Vâlcea.

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei 23 mai

Lăcustele și-au făcut simțită prezența și în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Timp de șapte ani, invazia lăcustelor a produs multe pagube. Din nou, capul Sfântului Mihail purtat în procesiune prin toate locurile unde erau lăcuste a făcut minuni, scăpând țara de năpastă.

Drept mulțumire, domnitorul Brâncoveanu „au făcut cunună de aur cu pietre scumpe asupra capului și au făcut cutie de argint frumoasă, de au așezat capul Sfântului” (Cronica logofătului Radu Greceanu), iar Mănăstirii Marea Lavră i s-au dăruit 6000 de aspri anual.

Ca binecuvântare, la Mănăstirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie brâncovenească, a fost lăsat un mic fragment din moaștele Sfântului Mihail, ce se păstrează până astăzi. De-a lungul timpului, capul sfântului a mai revenit în Moldova și în Țara Românească în situații asemănătoare celor de mai sus. În 1729, în vremea uneia dintre domniile lui Nicolae Mavrocordat, moaștele au fost purtate în procesiune în Valahia. O a patra procesiune a avut loc în timpul uneia dintre domniile lui Constantin Racoviță, în Muntenia, în 1756.

În semn de cinstire, multe biserici din țară cuprind în pictura naosului și chiar a Sfântului Altar chipul Sfântului Mihail al Sinadei. O astfel de frescă se găsește la biserica mare a Mănăstirii Hurezi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Etimologia / semnificația numelui Mihail - Mihaela

În primul rând „La mulți ani!“ tuturor celor care poartă numele Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul!

Mihai - provin de la numele ebraic "Mikha'el" care înseamnă "cine se aseamănă cu Dumnezeu?", aceasta fiind o întrebare retorică, neexistând o persoana care să se asemene cu Dumnezeu. Mihail este unul din cei șapte arhangheli din tradiția ebraică si singurul care este identificat drept un arhanghel în Biblie. În "Apocalipsa" din Noul Testament, acesta este portretizat ca fiind liderul Armatei Raiului, astfel fiind considerat protectorul soldaților.

Popularitatea Sfântului Mihail a condus la purtarea numelui de către noua împărați bizantini, inclusiv Mihail al VIII-lea Paleologul, care a restabilit imperiul în secolul XIII. Numele a fost foarte comun în Europa Occidentala încă din Evul Mediu, iar în Anglia din secolul XII. A fost purtat (în diferite variante) de către conducători din Rusia, Remania, Polonia si Portugalia.

Variante ale numelui "Mihai" în alte limbi

"Michael", "Micheal", "Mick", "Mickey", 'Micky", "Mike", "Mikey" (engleză), "Maikel", "Michaël", "Michiel" "Mick" (olandeză), "Mikael", "Mikkel" (daneză, norvegiană), "Mikha'il" (arabă), "Mikel", "Mitxel" (bască), "Mihail", "Mikhail" (bulgară), "Miquel" (catalană), "Miguel", "Miguelito" (spaniola, portugheza), "Mihael", "Mihajlo", "Mihovil", "Miho", "Mijo" (croata), "Mikala" (hawaiana), "Mikael", "Mika", "Mikko", "Miska" (finlandeza), "Mikheil", "Misho" (georgiana), "Michail", "Michalis", "Mihail", "Mihalis" (greaca), "Michel", "Michaël", "Mickaël" (franceza), "Mihály", "Miksa", "Misi", "Miska" (maghiara), "Michele" (italiana), "Mihails", "Mikelis" (letona), "Mykolas" (lituaniana), "Michał" (poloneza), "Michail", "Mikhail", "Misha" (rusa), "Mikail" (turca), "Mihailo", "Mihajlo", "Mijo" (sarba), "Mihael", "Miha" (slovena), "Mykhailo, "Mikhailo", "Mykhaylo", "Mykhail" (ucrainiana), "Meical" (galeza).

"Mihaela" în diferite variante: "Mihaila" (macedoniana), "Michaela" (slovaca), "Michala", "Michaela" (ceha), "Michalina" (poloneza), "Mikaela", "Mikkeline" (daneza), "Mikaela" (norvegiana), "Michaela", "Mikaela" (suedeza), "Mikaela" (finlandeza), "Michaela", "Michelle", "Makayla", "Mckayla", "Michayla", "Mikayla", "Mikhaila", "Mikki" (engleza), "Micaela", "Miguela" (spaniola, portugheza), "Micaela", "Michela", "Lina", "Michelina" (italiana), "Michèle", "Michelle", "Micheline" (franceza), "Mykhaila" (ucrainiana).

Personalități cu numele de "Mihai"

Mihai Viteazul, print al Valahiei (1539-1601), al Transilvaniei (1599-1600) si al Modovei (1600), unind cele trei principate sub aceeasi domnie pentru o perioada scurta de timp
Regele Mihai I, rege al Romaniei intre ani 1927 - 1930 si 1940 - 1947
Mihail Celarianu, poet si romancier roman
Mihail Cruceanu, poet roman
Mihai Eminescu, poet, romancier si jurnalist roman, considerat cel mai faimos si mai influent poet roman
Mihail Koganiceanu, istoric, avocat, publicist si om politic roman
Mihai Leu, pugilist roman
Mihail Manoilescu, jurnalist, inginer, economist, politician si memorialist roman
Mihai Nadin, savant si cercetator in inginerie electrica, informatica, estetica, semiotica, interactiune om-calculator, design de calcul, societate postindustriala si sisteme de anticipare
Mihai Nechita, pictor roman
Mihail Sadoveanu, romancier, scriitor, eseist, translator, jurnalist, om politic din Romania
Mihai Traistariu, cantaret roman
Myke Tyson, pugilist american
Myke Mizanin, luptator profesionist din SUA, cunoscut sub numele "The Miz"
Michael Holbrook Penniman Jr., cunoscut sub numele de scena "Mika", cantaret si compozitor britanic nascut in Liban
Michael Essien, fotbalist din Ghana
Mika Häkkinen, pilot de curse profesionist din Finlanda, campion mondial de Formula 1 in 1998 si 1999
Personalitati cu numele de "Mihaela":
Mihaela Bene, canotoare romanca
Mihaela Botezan, atleta romanca
Mihaela Carpo, comedian, astronaut, sous-chef romano-canadiana
Mihaela Runceanu, cantareata si profesoara de tehnici vocale din Romania
Michele Lee, actrita americana
Michèle Rosier, regizor, scenarist si designer de moda din Franta
Michele Scarabelli, actrita canadiana
Michelle Yeoh, actrita malaeziana
Michelle Obama, Prima-doamna a SUA, sotia Presedintelui Barack Obama
Michelle Pfeiffer, actrita americanat

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Mihai - Mihaela?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 8 noiembrie când este serbat Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Icoana Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei 23 mai

Dionisie din Furna în „Erminia picturii bizantine” nu ne furnizează prea multe detalii despre felul în care trebuie să fie pictat Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei, spune doar că Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei seamăn cu sfântul Vasile cel Mare, însă mai bătrân.

Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Dionisie din Furna - Erminia picturii bizantine, (p. 206)

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Rugăciune către Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

Întru adânc a așternut de demult toată oastea lui Faraon puterea cea preaînarmată, iar întrupându-Se Cuvântul, a pierdut păcatul cel prearău, Domnul cel prealăudat, căci cu slavă S-a preaslăvit.
Strălucind părinte cu lumină negrăită prin sihăstrie, te-ai făcut arhiereu lui Dumnezeu, dumnezeiescule Mihaile, povățuind preoția cea împărătească și păstorind Biserica lui Hristos, preafericite.
Grăind ritoricește cu gură luminată, tuturor cu dreaptă credință ai descoperit dogmele cele insuflate de Dumnezeu, înfruntând hula ereziilor și foarte bine părtinind credinței celei bune, preafericite Mihaile.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Făcându-te locaș dumnezeieștilor daruri, preafericite, tuturor credincioșilor arătat pe acestea le-ai împărtășit, viață următoare după Dumnezeu câștigându-ți și fiind îmbrăcat cu dreptatea ca și cu o haină, de Dumnezeu insuflate Mihaile.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Din pântecele tău, Preacurată Fecioară, strălucindu-ne nouă Soare, ne-a luminat cu dumnezeiești fulgere, izgonind toată tulburarea demonilor cea întunecoasă, Domnul cel Prealăudat, căci cu slavă S-a preaslăvit.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Cântări Liturgice

Troparul Cuviosului Mărturisitor Mihail, glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Mihail, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Condacul Cuviosului Mihail Mărturisitorul, glasul al 4-lea

Ca un arhiereu întru tot cinstit și al credinței sfințit pătimitor, de groaza celui cu nume rău netemându-te, împotrivirea lui cea eretică ai biruit-o, cu glas tare strigând : Icoanei lui Hristos și a Preacuratei lui Maici mă închin; pentru aceea te cinstim, Mihaile.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Viața completă - Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei (Viețile Sfinților)

Acest Sfânt Mihail, după cum s-a învrednicit a fi de un nume cu îngerul cel mare al puterilor cerești, tot astfel și viața lui a fost îngerească, de vreme ce și-a luat asupră-și curăția cea feciorească și celelalte fapte bune. El s-a afierosit lui Dumnezeu din brațele maicii sale și s-a arătat slujitor ales al Lui, primind din tinerețe viața monahicească, împreună cu Sfântul Teofilact al Nicomidiei, în zilele Preasfințitului Patriarh Tarasie. Acesta i-a trimis pe amândoi la o mănăstire ce era zidită lângă gura Mării Euxinului, unde întru ostenelile monahicești nevoindu-se, au sporit în faptele cele bune și au câștigat îndrăzneală către Dumnezeu prin rugăciunile lor.

Folare-Separare

O dată, pe vremea secerișului, fiind arșiță mare și neavând apă, și slăbind de multă sete, s-au rugat lui Dumnezeu și un vas de aramă uscat l-au făcut să izvorască apă multă spre trebuință; pentru că Domnul face voia celor care se tem de El și ascultă rugăciunile lor. Aeastă minune a fost asemenea cu aceea de demult care s-a făcut în pustie, când Dumnezeu a scos apă din piatră poporului lui Israel celui însetat; și cu alta, când Samson, murind de sete, a izvorât izvor de apă vie din osul cel uscat al fălcii asinului.

După aceasta, strălucind viața cea îmbunătățită a acestor cuvioși părinți ca o rază de stea, Preasfințitul Patriarh Tarasie i-a judecat pe ei a fi vrednici de treapta cea înaltă a arhieriei. Deci, pe fericitul Teofilact l-a pus mitropolit în Nicomidia; iar pe Sfântul Mihail, sfințindu-l episcop, l-a trimis în Sinad. Și păștea bine turma lui Hristos cu cuvântul și cu chipul vieții sale.

Apoi Preasfințitul Tarasie ducându-se din viața aceasta, iar după dânsul venind Nichifor ca patriarh la scaunul Bisericii Constantinopolului, iarăși s-a ridicat viforul eresului luptărilor împotriva sfintelor icoane, care acum era blestemat de al Șaptelea Sinod a toată lumea al Sfinților Părinți. Aceasta s-a făcut fiindcă răucredinciosul împărat Leon Armeanul, vătămându-se de acel eres, a pornit prigoană împotriva Bisericii lui Hristos, numind sfintele icoane idoli și lepădându-le; iar pe cei care se închinau lor muncindu-i și pierzându-i în multe feluri de chinuri. Și a izgonit pe Preasfințitul Patriarh Nichifor și pe ceilalți arhierei dreptcredincioși de la scaunele lor; iar în locul acelora, a ridicat pe ereticii cei de un gând cu el; și se vedea atunci urâciunea pustiirii șezând la locurile cele mai de cinste.

Folare-Separare

Atunci Sfântul Mihail s-a arătat că este vestit mărturisitor al dreptei credințe și mustrător al relei credințe a ereticilor. Pentru că întărindu-se și înțelepțindu-se de darul Sfântului Duh, toată ura potrivnicilor lui Dumnezeu a împilat-o și a astupat gurile ereticilor care huleau închipuirile cele dumnezeiești. Iar împăratul Leon cel cu nume de fiară, nesuferind limba lui cea aspră, care certa cu îndrăzneală rătăcirea ereticilor, a pus înainte pe arhiereul lui Hristos la cercarea judecății celei nedrepte. Iar Sfântul Mihail, netemându-se de îngrozire, nici slăbind cu mintea, a strigat cu glas mare: „Cinstesc sfânta icoană a Mântuitorului meu Iisus Hristos și a Preacuratei Fecioare Maicii Lui, și a celorlalți sfinți, și mă închin lor; iar de porunca ta nu mă îngrijesc și întru nimic o socotesc”. Iar Leon fiind înfruntat, s-a umplut de mânia cea de fiară și a osândit pe mărturi­sitorul lui Hristos la izgonire. Deci Sfântul Mihail a răbdat multe și amare mâhniri și necazuri, fiind gonit din loc în loc, până ce a ajuns în lărgimea cerească și a câștigat odihna cea veșnică. Astfel săvârșindu-și alergarea cea bună, s-a împodobit cu îndoită cunună și s-a adăugat lângă arhierei, ca un arhiereu, lângă mucenici, ca un mucenic, întru slava lui Hristos Dumnezeul nostru.

Folare-Separare

Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Viețile Sfinților pe tot anul.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de astăzi - 23 mai

În această lună, în ziua a douăzeci și treia, pomenirea Preacuviosului părintelui nostru Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadelor;
Tot în această zi, pomenirea sfintei purtătoarei de mir Maria lui Cleopa, care cu pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Salona Romanul, care de sabie s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Seluc, care s-a săvârșit fiind tăiat cu ferăstrăul.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de mâine - 24 mai

În această lună, în ziua a douăzeci și patra, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Simeon din Muntele cel minunat;
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Meletie Stratilatul și a celor împreună cu dânsul: Ioan, Ștefan, Serapion Egipteanul și Calinic vrăjitorul (magul); și a celor doisprezece comiți și tribuni, și a celor trei femei: Marchiana, Paladia și Sosona și a celor doi prunci: Chiriac și Hristina, și a tuturor celor unsprezece mii două sute și opt, care împreună cu dânșii au mărturisit;
Tot în această zi, pomenirea sfantului Vincentiu de Lerins (sec. V).

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Sursă: pravila.ro

Facebook

Floare Final

Pe Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Ierarhe Mihail roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Recomandări

† Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei
(23 mai)

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei, este serbat în calendarul ortodox în data de 23 mai. Între Sfinții care au contribuit biruința Ortodoxiei se numără și Sfântul Mihail Mărturisitorul. El a luptat pentru apărarea sfintelor […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

© 2021 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram