† Sfântul Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice
(20 octombrie)

4.3/5 - (33 votes)

Sfântul Gherasim din Kefalonia este cunoscut, datorită minunilor pe care le-a săvârșit, ca protector și tămăduitor atât al celor care suferă de boli psihice, cât și al persoanelor demonizate. El este serbat în calendarul ortodox de două ori: pe data de 16 august, ziua în care a trecut la cele veșnice și pe 20 octombrie, ziua descoperii sfintelor sale moaște.

Viața pe scurt - Sfântul Gherasim din Kefalonia (sinaxar)

Sfântul Gherasim din Kefalonia (1506-1579), prin aspre nevoințe, post îndelungat și rugăciuni nesfârșite a dobândit prin harul ceresc darul vindecării de boli și al alungării duhurilor necurate, ajungând în timpul acestei vieți pământești pe treptele celor mai înalte virtuți: smerenie, blândețe, răbdare.

Icoana Sfântului Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie - pravila.ro

Sfântul Gherasim din Kefalonia, sau cum mai este numit, "Noul Pustnic al Kefaloniei", s-a născut în satul Trikkala din peninsula Peloponez la începutul secolului al XVI-lea. Provenea din nobila și cunoscuta familie Notara, părinții săi numindu-se Dimitrie și Kali, iar bunicul său, Luca Notara a fost prim ministru al Imperiului Bizantin. Deși ar fi putut duce evident o viață fără griji materiale datorită descendenței sale nobile, Sfântul Gherasim a refuzat un astfel de trai al plăcerilor trecătoare, urmând calea nevoinței întru Hristos.

De tânăr s-a călugărit cu numele de Gherasim (după Sfântul Gherasim de la Iordan, care a trăit în secolul al V-lea) în insula Zakintos. A urmat drumul Muntelui Athos, unde a primit Schima Mare, trăind ca pustnic într-o peșteră din zona pustie Kapsala. Primind binecuvântarea starețului, a simțit chemarea locurilor sfinte, plecând astfel la Ierusalim ca pelerin, unde a trăit timp de 12 ani, închinându-se la Mormântul Mântuitorului. Aici, a fost hirotonit preot de către Patriarhul Gherman al Ierusalimului (1537-1579), cu care era înrudit. Tot în această perioadă a vizitat locurile sfinte din Egipt (Muntele Sinai, Alexandria) și Siria (Antiohia, Damasc). Când simțea nevoia, se retrăgea în pustiul Iordanului, singur, în liniște, unde postea zile în șir. Necesitatea de a se retrage în rugăciune îl va determina să părăsească Ierusalimul în jurul anului 1548 și va călători în insula Creta, unde va rămâne timp de doi ani. În zona Zakyntos va trăi o perioadă de cinci ani în post aspru, hrănindu-se numai cu ierburi: "…ca unul fără de trup în trup se lupta și întărit de puterea dumnezeiască jumătate de săptămână mânca dovleac fără sare, iar în cealaltă vreme rămasă lintea era hrana lui, și acestea fără pâine înmuiată" - (ieromonahul Mitrofan).

Sfântul Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie -c- pravila.ro

În anul 1555 revine pe meleagurile natale din Kefalonia unde, primii cinci ani i-a petrecut într-o peșteră din regiunea Lassi. Apoi, în jurul anul 1560, Sfântul Gherasim din Kefalonia s-a mutat în Omala, o regiune centrală a Kefaloniei, în zona muntoasă de lângă Valsamata (la 20 km la Est de Argostolion), unde a restaurat o veche biserică închinată "Adormirii Maicii Domnului" și înființează o mănăstire de maici pe care a numit-o "Noul Ierusalim". Prin purtarea sa de grijă și a maicilor mănăstirii, locașul sfânt devine un important centru de binefacere, fiind un loc de salvare al celor nevoiași, Sfântul Gherasim din Kefalonia dobândind aici renumele de vindecător de boli și izgonito de duhuri necurate. Tot ieromonahul Mitrofan îl descria pe Sfântul Gherasim astfel: "Mari lupte a săvârșit prin postire și chinuindu-și trupul și prin privegheri de toată noaptea."

Trecerea la cele veșnice a Sfântului Gherasim din Kefalonia

Moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie -a- pravila.ro
Moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie

Prin harul Duhului Sfânt, Sfântul Gherasim din Kefalonia și-a prevăzut sfârșitul și simțindu-l aproape, le-a binecuvântat pe maici, trecând la cele veșnice în data de 15 august 1579 de marele hram al Adormirii Maicii Domnului, hramul propriei mănăstiri. Ultimele clipe din viața pământească i-au fost vegheate de părinții Ioanichie și Gherman și de stareța Laurentia iar, după o noapte de priveghi, a fost îngropat în apropierea zidului sudic al bisericii. Se pare că ultimele cuvinte ale Sfântului Gherasim ar fi fost: "Τεκνία ειρηνεύετε εν εαυτοίς και μη τα υψηλά φρονείτε" ("Trăiește în pace cu tine însuți, ca un copil și nu te gândi la lucruri înalte").

Surse: Creștin Ortodox, Basilica, Ziarul Lumina, Wikipedia, Pemptusia, Ziarul de Harghita.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Minunile Sfântului Gherasim din Kefalonia

Cu tărie credința tuturor creștinilor din Kefalonia este că insula aceasta a fost păzită nerobită în vremea luptei cu agarenii prin rugăciunea acestui părinte. Și chiar dacă este cineva din această insulă, cu rudeniile lui, care după moartea sfântului nu s-a împărtășit de aceste minuni, s-a făcut însă văzător al multora.

Vindecarea unei femei demonizate

O femeie demonizată a venit la mănăstirea sfântului de dragul vindecării, care, aflând prilejul potrivit și mișcată de lucrarea satanică, a căzut într-o fântână foarte adâncă. Dar prin apariția sfântului, nu numai că a fost salvată de înec, ci și de necăjirea acestui demon a fost eliberată.

Papucul Sfântului Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie - pravila.ro
Papucul Sfântului Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie

Cutremurul din 1953

În anul 1953, imediat după ce s-a înregistrat puternicul cutremur de pământ, care a distrus insula Kefalonia în proporție de 90%, au fost foarte multe arătări ale Sfântului Gherasim din Kefalonia de-a lungul întregii insule. Cei care au fost vătămați și au fost prinși în interiorul locuințelor și al clădirilor au spus că acesta i-a mângâiat și i-a întărit.

Vindecarea unui copil

Spiridon Rassias, copil de 11 ani fiind, a fost robit de demon. Părinții lui fiind evlavioși, l-au adus la Sfântul Gherasim, vindecătorul sufletelor și al trupurilor. Copilul acesta vorbea în limbi străine și îl înjura pe sfânt cu cuvinte pe care nu le putea să le cunoască la o asemenea vârstă. Îl scuipa și mai făcea și multe altele, pe care n-ar putea cineva să le istorisească.

Într-o zi de octombrie a mers la paraclis și a stat în fața raclei sfântului în stare de rugăciune câtă vreme s-a citit slujba. La sfârșitul paraclisului, i-a zis: "Plec, Kapsalis!" ‒ și apoi copilul a căzut în nesimțire. Părinții l-au adus în chilie și acolo a rămas treizeici și șase de ore, ca mort. Când și-a revenit, a întrebat "Unde mă aflu?". Și s-a mirat aflându-se liber de stăpânirea diavolului. Până astăzi se bucură de sănătate și se găsește în America, viețuind în pace.

Vindecarea unui om bântuit de duhuri necurate

Drepții în veac vor trăi și de la Domnul este plata lor" (Înțelepciunea lui Solomon 5, 14) grăiește Sfânta Scriptură.

Aceasta s-a întâmplat întocmai cu Sfântul Gherasim din Kefalonia. Sufletul s-a despărțit de trup prin moartea sfântului, dar prezența lui s-a făcut simțită în mănăstire și în alte locuri. Se întâmpla zi de zi tot mai evident, pentru că mulțimea creștinilor care venea cu credință la mormântul sfântului primea vindecare de boală și pace.

Moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie - pravila.ro
Moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia

Ceea ce a uimit cel mai mult a fost vindecarea unei demonizate, pe care obștea a adus-o în mănăstire ca să se închine. Aceasta însă a reușit să fugă într-o noapte și a căzut în cisterna mănăstirii. Egumena împreună cu celelalte surori au auzit în același timp glasul cunoscut al sfântului care le îndemna să alerge s-o salveze pe cea demonizată, care era în primejdie. S-au sculat, au alergat la chilia ei, dar n-au găsit-o. Cu îndrumarea sfântului au ajuns însă și la cisternă. Atunci au văzut-o pe femeie ținându-se deasupra apei, fără însă să vadă cum. I-au aruncat frânghia și au tras-o afară, constatând cu bucurie că era sănătoasă. Ea însăși a început să povestească cum demonul a îndemnat-o să se arunce în cisternă și cum sfântul a salvat-o de la înec, ținând-o deasupra apei și izbăvind-o de demon.

Aceasta și multe alte minuni le-au convins pe călugărițe că trebuie să facă mutarea sfintelor moaște. Cu binecuvântarea și în prezența Exarhului Patriarhal, a Mitropolitului Gavriil al Filadelfiei, pentru că mănăstirea este stavropighie patriarhală, probabil și a Arhiepiscopului Kefaloniei, s-a făcut mutarea și s-au scos moaștele întregi, nestricăcioase și binemirositoare. Mutarea aceasta s-a realizat la 20 octombrie 1581, adică după doi ani și două luni de la înmormântarea lui.

Bucuria călugărițelor, dar și a creștinilor ortodocși a fost negrăită. S-a confirmat prin nestricăciunea trupului un lucru de care erau convinși toți, anume că ieromonahul pustnic Gherasim Nottara este sfânt. Vestea aceasta a străbătut toată insula și mulțimile veneau să se închine sfintelor moaște. Sfinții lui Dumnezeu reprezintă bucuria Ortodoxiei, pentru că Dumnezeu Se preamărește "întru sfinții Săi" (Psalmul 150,1) și "împreună cu toți sfinții Lui" (II Corinteni 1, 1).

Surse: Doxologia Link 1, Link 2.

Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia

După împlinirea a doi ani de la adormirea sa, mormântul său a fost deschis în 1581, trupul Cuviosului Gherasim fiind aflat neputrezit. În acele timpuri, insula Kefalonia se afla sub stăpânirea Republicii Venețiene încă din anul 1500. În acele împrejurări, autoritățile catolice venețiene, care erau sceptice cu privire la sfințenia Sfântului Gherasim ca urmare a dezgropării sale înainte de trecerea a trei ani, au dispus îngroparea trupului și apoi deshumarea lui după alte șase luni, în 1582. Și la cea de-a doua deshumare trupul Sfântului a fost găsit intact, bine mirositor și vindecător de boli cum fusese încă din timpul vieții.

Canonizarea Sfântului Gherasim din Kefalonia

Sfântul Gherasim din Kefalonia a fost canonizat în iulie 1622 de către Patriarhia Constantinopolului, care era condusă atunci de patriarhul Chiril Lukaris. Moaștele Sfântului au fost păstrate într-o raclă din sticlă îmbrăcată în argint, într-o bisericuță a mănăstirii de maici de pe insula Kefalonia, construită lângă un platan înalt care ar fi fost sădit chiar de Sfântul Cuvios Gherasim din Kefalonia. Chiar și astăzi este întreg și poartă veșmintele preoțești cu care a fost îngropat.

Moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie -b- pravila.ro
Moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie

Când este prăznuit Sfântul Gherasim din Kefalonia

Prăznuirea Sfântului Gherasim are loc de două ori pe parcursul anului, o dată în 16 august, chiar dacă adormirea sa a avut loc în data de 15 august, deoarece în ziua de 15 august se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. O altă sărbătorire a sfântului este prăznuită la 20 octombrie, ziua descoperirii moaștelor sale în anul 1581. Cu ocazia acestor praznice, racla cu moaștele Sfântului Gherasim este scoasă din biserică și purtată în picioare peste pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate care se întind pe tot traseul procesiunii, multe vindecări având loc prin mijlocirea Sfântului.

Ornament despartitor v01

Sfântul Gherasim din Kefalonia în lume

La începutul secolului al XX-lea un grup de imigranți din Kefalonia a construit la New York o biserică cu hramul Sfântului Gherasim.

Mănăstirea din satul Gruiu Lupului (comuna Racovița, județul Vâlcea), construită în anii 2009-2010 pe culmea unui deal aflat la hotarul dintre Țara Românească și Transilvania, este închinată Sfinților Trei Ierarhi și Sfântului Gherasim cel Nou din Kefalonia. Biserica mare a mănăstirii are hramul "Sfinții Trei Ierarhi", iar paraclisul mănăstirii are hramul "Sfântul Gherasim din Kefalonia". În biserica mănăstirii se află părticele din moaștele Sfântului Gherasim cel Nou.

Ornament despartitor v01

Farmecul Insulei Kefalonia

Mănăstirea Sfântul Gherasim se afla în Kefalonia. Aceasta este cea mai mare dintre insulele ionice. Stâncile grecești, ce se înaltă brusc din apele albastre și transparente, alcătuiesc locul ideal pentru o viața liniștită și senină: mici sate, case modeste, ruinele unei oraș antic și câteva locașuri de cult, sunt doar o parte din frumusețile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numita "insula contrastelor", căci pe aceasta, ruine romane, venețiene și bizantine se înghesuie unele într-altele, de-a lungul plajelor însorite.

Capitala insulei, Argostoli, este locul unde apele marii se scurg în niște cavități asemănătoare "cuiburilor de rândunică", dispărând în culoarele subterane din solul stâncos al insulei. Acesta este un fenomen geologic rar și minunat. Apele mării reies la suprafață în Lacul Melissani, un lac semi-subteran cu ape de un turcoaz transparent. Alături de acest minunat loc, insula mai are și alte nenumărate bogații.

Dintre bogățiile duhovnicești ale insulei, amintim următoarele locașul: Mănăstirea Sfântul Cuvios Gherasim, Peștera Sfântului Cuvios Gherasim, Mănăstirea Sfântul Andrei, Mănăstirea Panaghia Atrou, Mănăstirea Agrilion, Mănăstirea Maicii Domnului Themata, Mănăstirea Maicii Domnului Lagouvarda, Mănăstirea Lamia, Mănăstirea Kipouria, Biserica și Peștera Sfintei Paraskevi, Biserica Estavromenos și Biserica Maicii Domnului din Sission.

Ornament despartitor v01

Mănăstirea Sfântul Gherasim din Kefalonia

Situata în Valea Omala, Mănăstirea Cuviosului Gherasim este închinată sfanțului ce ocrotește întreaga insulă Kefalonia, fiind totodată se cea mai mare mănăstire de maici din întreaga insulă.

Mănăstirea Sfântul Gherasim din Kefalonia - pravila.ro
Mănăstirea Sfântul Gherasim din Kefalonia

Sfântul Cuvios Gherasim și-a câștigat pacea locuind într-o peșteră izolata și ajutând un om la săparea mai multor fântâni în jurul mănăstirii.

Astei, moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia sunt păstrate cu mare evlavie într-o racla de sticla pusa, la rândul ei, într-un sarcofag de argint, așezat pe mormântul sfanțului. Biserica actuala a fost zidită și ea deasupra formantului.

În vremea vieții, sfanțul a plantat mai multi pomi în curtea mănăstirii. Dintre aceștia, unii au ajuns până în zilele noastre. Pe lângă aceștia, de la sfânt, au mai rămas și 3 mari fântâni, pe lângă alte 37 cișmele mai mici.

Ridicarea măreței catedrale a început în 1953, îndată după cutremurul distrugător care a afectat grav aproape toate construcțiile din Kefalonia. Măreața și noua biserica închinată sfântului a fost terminata la 19 iulie 1992, fiind așezata în interiorul aceleiași mănăstiri.

Principalele zile de prăznuire ale mănăstirii sunt la 16 august și la 20 octombrie, când moaștele sfântului sunt purtate în procesiune până la copacii plantați de acesta. Mănăstirea poate fi vizitata zilnic, intre orele 04.00 și 13.00, și intre orele 17.00 și 21.00.

Maicile sunt deosebit de primitoare, la mănăstire fiind aranjat un frumos arhondaric și o bogata bibliotecă. La mănăstire au loc și multe servicii de caritate și de misiune. Serviciile liturgice au loc zilnic, mănăstirea urmând tipicul Mănăstirii Sfântul Sava din Ierusalim.

Ornament despartitor v01

Peștera din Lassi unde a trăit Sfântul Gherasim din Kefalonia

Sfântul Gherasim din Kefalonia a viețuit în aceasta peșteră timp de cinci ani, intre 1555 și 1560. Mutându-se în Valea Omala, unde a întemeiat mănăstirea care îi poartă numele. Peștera, rămasă ca binecuvântare a sfântului pentru pământul Kefaloniei, este vizitata cu mare evlavie.

Peștera se afla lângă orășelul Lassi, în apropiere de capitala insulei, Argostoli. Pe laterala nordică a peșterii se află o deschizătura de 30 pe 30, oferind interiorului o lumina lina. Astăzi, peșteră este înglobata într-o mica bisericuță.

În jurul peșterii a luat naștere o tânără obște monahală, cu suflete dornice de viața retrasă și de nevoință. Aceasta este metoc (mănăstire mică, subordonată administrativ unei mănăstiri mai mari) al Mănăstirii Sfântului Gherasim din Omala, și poate fi vizitata zilnic, intre orele 07.00 și 13.00, și intre 15.00 și 21.00.

Sursă: Creștin Ortodox.

Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Gherasim

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfântului Gherasim din Kefalonia!

GHERASIM - este un nume de origine greacă (Γεράσιμος) și se traduce prin "respectabil", "onorabil" sau "cineva care este vrednic de un premiu". În prezent este mai des întâlnit printre numele de familie și mai rar ca prenume.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Gherasim?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 4 martie când serbăm pe Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan sau pe data de 16 august sau 20 octombrie când este pomenit Sfântul Gherasim din Kefalonia.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfântului Gherasim din Kefalonia

În ce privește înfățișarea, cuviosul era "asemenea Sfântului Theodosie Începătorul vieții de obște, doar barba îi era puțin altfel, fiind de culoare spre bălai".

Icoana Sfântului Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie -a- pravila.ro
Icoana Sfântului Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie
Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfântul Gherasim din Kefalonia

Sfinte Gherasim, podoabă a Kefaloniei și ocrotitoru-le al ortodocșilor, primește puțina mea rugăciune pentru (numele), care mult se chinuiește. Știu că ai primit darul de a-i ajuta pe cei chinuiți de duhurile necurate și pentru aceasta te rog să îi dezlegi de legăturile diavolești cu care este legat. Arată-ți și acum puterea, sfinte, ajutând această făptură care mult pătimește. Știu că pe tânărul care vroia să își curme viața, aruncându-se din clopotniță, nu doar că l-ai ținut în viață, ci l-ai și izbăvit de diavolul care îl chinuia. Știu că pe femeia pe care diavolul voia să o înece ai ținut-o în chip minunat deasupra apei până ce maicile au venit să o ajute. Și nu numai că nu a murit, dar prin rugăciunile tale a și scăpat din ghearele diavolului care o chinuia.
Mare este durerea părinților care suferă văzându-și copiii pătimind, mare este durerea rudelor când un om este bântuit de duhurile necurate. Vezi durerea inimii mele, sfinte nu mă lăsa. Știu că rugăciunea mea este slabă, dar nu pentru credința mea, ci pentru iubirea ta față de neamul creștinesc te rog cu inima zdrobită: îndură-te, sfinte și alungă de la (numele) toată lucrarea drăcească, pentru ca el, cunoscând puterea dumnezeiască, să ducă o viață bineplăcută lui Dumnezeu până la sfârșitul vieții sale, mulțumindu-ți pentru ajutorul primit și lăudându-l pe Dumnezeu, Cel ce este minunat întru Sfinții Săi. Amin.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfântul Gherasim din Kefalonia, glasul al 4-lea

Viețuitor al pustiului, ocrotitor al ortodocșilor și înger în trup, vindecător și de Dumnezeu purtător te-ai arătat nouă. Pentru aceasta noi, credincioșii, te lăudăm pe tine, dumnezeiescule Gherasim, că în chip vrednic ai dobândit de la Dumnezeu tămăduiri și harul veșnic, și îi vindeci pe cei bolnavi, pe demoni îi alungi, iar celor ce te cinstesc pe tine le izvorăști tămăduiri. Vlăstar dumnezeiesc al Peloponesului și comoară neprădată a Kefaloniei, lauda cea mare a întregii Elade, Sfinte Gherasim de Dumnezeu purtătorule, ocrotește pe robii tăi!

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfântul Gherasim din Kefalonia (Viețile Sfinților)

Sfântul Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie -b- pravila.ro

Cuviosul și purtătorul de Dumnezeu Părintele nostru Gherasim cel nou, sihastru cel din Peloponez, ale cărui sfinte moaște sunt în Chefalonia, în pace s-a săvârșit.

Sfântul Gherasim, Noul Pustnic al Chefaloniei, s-a născut în satul Trikkala din Peloponez. În primii ani ai maturității s-a călugărit pe insula Zakynthos, după care a plecat la Muntele Athos unde a devenit schimonah, studiind împreună cu pustnicii de pe Sfântul Munte.

Primind binecuvântare de la părinți, călugărul s-a dus la Ierusalim să se închine la Sfântul Mormânt Dătător de Viață al Mântuitorului. După ce a vizitat multe din locurile sfinte din Ierusalim, Muntele Sinai, Antiohia, Damasc, Alexandria și Egipt, el s-a întors la Ierusalim, devenind îngrijitor de candele la Sfântul Mormânt.

Călugărul a fost hirotonit diacon și apoi preot de către Patriarhul Gherman al Ierusalimului (1534-1579). Sfântul Gherasim a continuat să trăiască viață sfântă. Pentru singurătate s-a retras la Iordan, unde a petrecut patruzeci de zile fără întrerupere. Binecuvântat de patriarh pentru o viață solitară, Sfântul Gherasim s-a retras în singurătatea din Zakynthos, unde s-a hrănit numai cu ierburi.

Sfântul Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice 20 octombrie -a- pravila.ro

După cinci ani, a simțit dorința de a pleca pe insula Chefalonia unde și-a găsit adăpost într-o peșteră. Sfântul a restaurat biserica din Omala și a construit o mănăstire de măicuțe unde a trăit, a muncit și a privegheat neîntrerupt timp de treizeci de ani. El se ruga îngenunchind pe pământul gol. Pentru viața lui sfântă, Sfântul Gherasim s-a învrednicit de darul vindecării bolnavilor și a izgonirii duhurilor necurate.

La vârsta de 71 de ani, sfântul a știut că va muri curând. După ce le-a binecuvântat pe măicuțe, a adormit cu pace întru Domnul în 15 august 1579. După doi ani, deschizîndu-i-se mormântul, s-au descoperit moaștele sale întregi și frumos mirositoare, vindecătoare de boli.

Deoarece Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește în 15 august, Sfântul Gherasim se prăznuiește în ziua de 16 august. În ziua de 20 octombrie se prăznuiește dezvelirea moaștelor sfântului, în anul 1581.

pravila - Floare Ornamentala

Sursă: Doxologia.

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 20 octombrie

În aceasta luna, în ziua a douăzecea, pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Artemie;
Tot în aceasta zi, Sfinții Mucenici Evor și Evnoi, fiind uciși cu pietre s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, Cuvioasa Maica noastră Matroana cea de la cetatea Hios;
Tot în aceasta zi, Cuviosul și purtătorul de Dumnezeu Părintele nostru Gherasim cel nou, sihastru cel din Peloponez, ale cărui sfinte moaște sunt în Chefalonia, care în pace s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, Sfinții Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor și Antonin, care de sabie s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, Sfânta Mucenița Manato fecioara care de foc s-a săvârșit.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 21 octombrie

În aceasta luna, în ziua a douăzeci și una, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Ilarion cel Mare;
Tot în aceasta zi, Sfinții Mucenici Gaie, Dasie și Zotic;
Tot în aceasta zi, Sfinții și din nou arătații Mucenici: Andrei, Ștefan, Pavel și Petru;
Tot în aceasta zi, Sfânta Mucenița Teodota, și Socrate Prezbiterul;
Tot în aceasta zi, Sfântul Mucenic Eucrat, de sabie s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Filotei (Filoteu), cel ce s-a nevoit în Muntele Atonului;
Tot în aceasta zi, Cuvios Mucenic Zaharia, care în mare s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi Cuviosul Varuh, cel ce cu pace s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, Sfântul Mucenic Azis, care prin foc s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului noului Mucenic Ioan cel de la Monemvasia, în Peloponez, care s-a săvârșit în chinuri la Tesalonic, în anul 1773;
Tot în aceasta zi, pomenirea Cuviosului mărturisitor Visarion;
Tot în aceasta zi se face pomenirea Cuviosului mărturisitor Sofronie;
Tot în aceasta zi pomenirea Sfântului Mucenic Oprea;
Tot în aceasta zi, se face și pomenirea Sfinților preoți Mărturisitori Moise Macinic din Sibiel și Ioan din Gales.

Ornament despartitor v01

Pe Sfântul Gherasim din Kefalonia să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Cuvioase Gherasim roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final

Recomandări

† Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir
(26 octombrie)

FB Mess WA Like Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni, este unul dintre cei mai cinstiți sfinți ortodocși. Datorită mărturisirii lui Hristos pe care a făcut-o cu prețul vieții Sfântul […]

† Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat
(24 mai)

FB Mess WA Like Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat este un părinte a cărei viață a uimit pe creștinii contemporani lui. Mare făcător de minuni, este unul dintre marii sfinți stâlpnici, născut dintr-o […]

† Sfântul Grigorie al Nyssei
(10 ianuarie)

FB Mess WA Like Sfântul Grigorie al Nyssei (Nissei) este fratele mai mic al Sfântului Vasile cel Mare. Este recunoscut de teologii moderni drept "cel mai mare cuget patristic al Răsăritului". El este pomenit în […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram