† Sfântul Cuvios Ioan de la Rila
(19 octombrie)

5/5 - (5 votes)

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila este ocrotitorul Bulgariei și era cunoscut încă din timpul vieții ca mare făcător de minuni, izbăvind pe cei bolnavi și cei bântuiți de cu duhuri necurate care veneau și i se rugau lui cu credință și cu dragoste. Este este prăznuit în calendarul ortodox de 3 ori pe an: 19 octombrie, ziua aflării moaștelor sale, 18 august ziua adormirii sale și pe 1 iulie zi în care se serbează readucerea moaștelor sale la Mănăstirea Rila.

Viața pe scurt - Sfântul Cuvios Ioan de la Rila (sinaxar)

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie -c- pravila.ro

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila s-a născut în anul 876 în satul Skrino din apropierea Sofiei (Bulgaria), fiind crescut în dreapta credință și în învățătura cărților bisericești. După ce și-a pierdut părinții la o vârstă tânără, și-a împărțit puținele bunuri la săraci, iar el, devenind el însuși sărac, s-a făcut păstor de vite, pentru a se ține departe de lume. Odată, stăpânul l-a bătut pentru că îi pierduse un vițel. Băiatul a plâns îndelung și s-a rugat ca Dumnezeu să-l ajute. Când a găsit vițelul, îi era greu să treacă râul Struma, care se umflase de puhoaie. Atunci, punându-și nădejdea în Dumnezeu, s-a rugat, și-a pus cămașa lui zdrențuită pe apă, făcu deasupra ei semnul crucii, luă vițelul în brațe și merse cu el, precum ar fi mers pe uscat, până pe celălalt mal al râului. Stăpânul, ascuns în pădure, se înspăimântă când văzu această minune, îl răsplăti din belșug și nu-l mai primi să-i slujească.

Intrarea în mănăstire a Sfântul Cuvios Ioan de la Rila

În vârstă de 25 de ani, a mers și s-a călugărit în Mănăstirea Sfântul Dimitrie de la Muntele Ruen (Bulgaria), apoi, după o vreme, s-a retras în pustnicie. La început Sfântul Cuvios Ioan de la Rila s-a nevoit pe un deal înalt și sterp, mâncând doar verdețuri sălbatice. Într-o noapte au venit tâlharii peste el, l-au bătut și l-au alungat din acele locuri. Și-a găsit, apoi, o peșteră unde a locuit. Peste puțin timp, nepotul său, Luca, a venit să se nevoiască și el acolo. Însă fratele Sfântului l-a găsit și l-a luat înapoi cu sila. În drum spre casă, tânărul a murit din pricina unei mușcături de șarpe. Fratele s-a căit și a cerut iertare.

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie -b- pravila.ro

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila a viețuit 12 ani în peștera pustie, apoi s-a dus în munții Rilei, unde și-a găsit sălaș în scorbura unui copac. Postea și se ruga mult, plângând neîncetat. Dumnezeu l-a făcut cunoscut mai întâi ciobanilor, printr-o turmă de oi, care a alergat de-a lungul potecilor prăpăstioase și nu s-a oprit până la locul în care viețuia călugărul. De-atunci, au început să aducă la Sfântul Cuvios Ioan de la Rila pe bolnavi și pe cei tulburați de duhuri necurate, pe care el îi vindeca prin rugăciune. Ca să nu cadă pradă slavei deșarte, pustnicul Ioan și-a părăsit scorbura și a mers pe un pisc înalt și stâncos, unde a locuit timp de șapte ani sub cerul liber, asemenea Sfinților stâlpnici.

Vestea despre marele sihastru a ajuns până la Binecredinciosul țar bulgar Petru I (927-969), care a călătorit până în Munții Rilei, vrând să-l întâlnească pe Sfântul Cuvios Ioan. Acesta i-a scris o scurtă epistolă, refuzând o astfel de întâlnire, din smerenie. Cei doi s-au văzut de la distanță, plecându-se unul altuia, iar țarul bulgar i-a trimis daruri, din care Sfântul Cuvios Ioan de la Rila a păstrat puțin, trimițând restul înapoi, pentru că se ferea de ispita iubirii de argint.

Trecerea la cele veșnice a Sfântului Cuvios Ioan de la Rila

Mai târziu, Sfântul Cuvios Ioan de la Rila a primit sub călăuzirea lui călugări, care au construit o mănăstire cu o biserică lângă peștera Sfântului. Cu cinci ani înainte de a-și da duhul, a scris cu mâna sa testamentul către ucenici, în care marele pustnic de la Rila se dovedește a fi un bun scriitor, un mare cunoscător al Sfintei Scripturi și al învățăturii Sfinților Părinți, precum și un ales povățuitor duhovnicesc al monahilor. Sfântul Ioan a trecut la Domnul în ziua de 18 august, anul 946, la vârsta de 70 de ani.

Trecerea la cele veșnice a Sfântului Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie - pravila.ro
Trecerea la cele veșnice a Sfântului Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie

Viața lui sfântă și minunile săvârșite de Dumnezeu prin rugăciunile sale au fost o frumoasă predică a credinței creștine pe pământul nou creștinat al Bulgariei.

Floare-1

Unde se găsesc moaștele Sfântului Cuvios Ioan de la Rila

Moaștele sale au fost mutate, la scurt timp după adormire, la Sofia, din porunca Binecredinciosului țar Petru I al Bulgariei (927-969). Această mutare a avut loc pe data de 19 octombrie, care a rămas ca zi principală a pomenirii Cuviosului.

În anul 1183, regele maghiar Bela al III-lea (1172-1196), în timpul unei campanii militare, a pus stăpânire pe racla cu moaștele Sfântului Ioan, împreună cu alte lucruri de pradă, și le-a dus în orașul Strigonium (Esztergom, în Ungaria), dar după 4 ani, împodobind racla, a trimis-o înapoi cu cinstire.

Mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie - pravila.ro
Mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Rila

În anul 1195, tarul Ioan Asan I (1189-1196), al Imperiului româno-bulgar, a mutat moaștele Sfântului Cuvios Ioan de la Rila în noua capitală, Târnovo, și le-a așezat într-o biserică închinată lui.

În anul 1469, la 1 iulie, sfintele moaște ale Cuviosului Ioan au revenit în Mănăstirea Rila, unde se odihnesc și astăzi, aducând ajutor plin de har ceresc tuturor celor ce se roagă lui cu credință.

Surse: Orthodoxwiki.

Floare-1

Etimologia / semnificația numelui Ioan, Ioana

ION / IOANA – Acest nume provine din cuvântul ebraic "יוֹחָנָן" (Jōħānān), care la traducerea în greacă a Vechiului Testament a devenit „Ιωαννης” (Iōánnēs), care la rândul lui în latină devine „Iohannes”, care înseamnă „Dumnezeu este milostiv”. Popularitatea acestor nume însă a fost dată de noul testament, deoarece ele sunt purtate, de Sfântul Ioan Botezătorul și de sfântul Apostol Ioan autorul celei de-a patra Evanghelii și al Apocalipsei din Sfânta Scriptură.

Derivate ale numelui Ioan / Ioana

Oana, Onuta, Nelu, Nela, Janina, Jana, Janos, Jean, Jeana, Jeanot, Jovanni, Johanna, Juan, Juana, Juanito, Johan, Iana, Ionut, Ionica, Ionela, Ionel, Ioanichie, Ioan, Ioannis, Ianos, Ivan, Ivana, Gianina, Gianni, Giovanni, Yanni, Yannos

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Ion, Ioana?

Conform cu calendarul ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 7 ianuarie în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul.

În calendarul ortodox avem șase zile în care îl prăznuim pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe care le vom prezenta mai jos în ordine calendaristică începând de la 1 septembrie, începutul anului bisericesc:

Sursă: Orthodoxwiki.

Floare-1

Mănăstirea Rila - Bulgaria

Mănăstirea construită din lemn în jurul peșterii Cuviosului nu se mai păstrează, dar în secolul al XIV-lea actuala Mănăstire Rila a fost fondată de obștea Cuviosului Ioan pe un nou amplasament. Această Mănăstire a devenit o vatră de cultură și duhovnicie pentru întreaga Bulgarie. În vremea stăpânirii turcești, ea a fost ajutată și de unii domnitori și ierarhi români (domnitorul Bogdan al III-lea al Moldovei, mitropolitul Grigorie Roșea al Moldovei, episcopul Isaia al Rădăuților ș.a.). Transformată în muzeu în vremea regimului comunist ateu, a redevenit mănăstire în anul 1991.

Principala mănăstire a ortodoc­șilor bulgari rămâne până astăzi o așezare duhovnicească aparte. Toate darurile de aici sunt sporite și încununate de comoara spirituală a zonei, Sfântul Cuvios Ioan. Smerenia și nevoința lui au păstrat și înviorat locul până în zilele noastre. Răclița cu moaștele sale, modestă, din lemn împodobit cu picturi, se află așezată discret, dosită de un acoperământ, pe solee, în fața Sfântului Altar, exact sub icoana împărătească a Mântuitorului Hristos, ca o imagine înveșnicită a ascultării lui de Dumnezeu.

Sursă: Ziarul Lumina.

Floare-1

Icoana Sfântului Cuvios Ioan de la Rila

Icoana Sfântului Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie - pravila.ro
Icoana Sfântului Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie

O icoană a Sfântului Ioan de Rila este reprezentată pe reversul monedei bulgare de 1 leva emisă în 2002 și pe aversul bancnotei de 1 leva, emisă în 1999.

Sursă: Wikpedia.

Dionisie din Furna în "Erminia picturii bizantine" nu ne furnizează detalii despre felul în care trebuie să fie pictat Sfântul Cuvios Ioan de la Rila.

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie -e- pravila.ro
Icoana Sfântului Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma - Erminia Picturii Bizantine.

Floare-1

Rugăciune către Sfântul Cuvios Ioan de la Rila

O, preaminunate și Preacuvioase Ioane, mare făcătorule de minuni, primește această rugăciune a noastră și nu-ți întoarce față ta de la noi, cei care alergăm la a ta mijlocire, așa cum nu ți-ai întors față de la cei care veneau la tine cu necazurile lor în zilele viețuirii tale pe pământ, căci știm mulțimea de semne ale milostivirii tale pe care o ai arătat credincioșilor ortodocși, chiar și după a ta adormire! Auzi-ne acum și pe noi, cei care suntem cuprinși de mari necazuri care ne asupresc în zilele acestea pline de încercări, când diavolul prin cursele sale viclene caută să piardă Sfânta Biserica, să ne lipsească de mântuirea veșnică și de bunurile vieții vremelnice. Roagă pe Domnul Iisus Hristos să ne dăruiască iertare de păcate, însă cu osebire iertare pentru păcatul neascultării de maică noastră – Biserica! Dăruiește-ne zdrobirea inimii, ca să pășim cu umilință către Sfânta Taină a Pocăinței și să nu ne fie spre osânda împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ci spre sănătate și mântuire! Izgonește de la noi duhul urii și ne dăruiește duhul dragostei și păcii spre unirea frățească a tuturor oamenilor. Unește-ne pe noi toți cu dragostea pentru Hristos și Biserica Sa Ortodoxă, ca, păzind voința Sa cea mântuitoare, să fim fii adevărați ai lui Dumnezeu! Călăuzește-ne pe noi în toate zilele vieții noastre ca să păzim cu harul Sfântului Duh credința curată și să săvârșim voia Domnului până la moarte! Iar în clipă morții vino să ne înfățișezi sufletele înaintea tronului Dumnezeiescului Judecător și să-I spui: "Iată, eu și pruncii pe care mi i-ai încredințat", ca prin mijlocirea ta să fim izbăviți de chinurile cele veșnice și să moștenim fericirea cea negrăită a Împărăției cerești a lui Hristos, împreună cu tine și cu toți sfinții, în vecii vecilor! Amin!

Floare-1

Cântări Liturgice

Troparul Sfântului Cuvios Ioan de la Rila, glasul 1

Viața ta s-a arătat temei al pocăinței și chip al blândeții, pildă de trezvie și de nepătimire asemenea cu'a îngeri lor. Roagă'L pe Hristos Dumnezeul nostru, Părinte Ioan pentru sufletele noastre.

Floare-1

Viața completă - Sfântul Cuvios Ioan de la Rila (Viețile Sfinților)

Sfântul cuvios părintele nostru Ioan, cel mare între pustnici, era din hotarele slăvitei cetăți Sredsca, din satul care se numea Scrina, în vremea împărăției iubitorului de Hristos, Petru, împăratul româno-bulgar, și al împăratului grecesc Constantin Diogen, având părinți dreptcredincioși. După încetarea din viață a părinților săi, toate cele rămase le-a împărțit la săraci, căci din tinerețe a iubit pe Dumnezeu și, luând chip monahicesc, a ieșit din țarina sa, neavând pe trupul său decât o haină de piele. Suindu-se într-un munte înalt și pustiu, se nevoia acolo cu viață îmbunătățită, hrănindu-se cu buruieni sălbatice. După puțină vreme, din îndemnare diavolească, au năpădit noaptea asupra lui tâlharii și, bătându-l foarte mult, l-au izgonit de acolo. Iar Ioan, plecând din muntele acela, s-a sălășluit în pustiul Rilei și, intrând într-un copac scorburos, petrecea în post, în rugăciune și în lacrimi, rugându-se lui Dumnezeuneîncetat. În acel loc a locuit șaizeci de ani, hrănindu-se numai cu buruieni. Față omenească n-a văzut, ci numai fiare sălbatice.

Văzând Dumnezeu marea răbdare a lui Ioan, a poruncit ca în acel loc să crească mazăre și cu aceasta s-a hrănit fericitul mulți ani. Apoi, niște păstori, văzându-l, au spus despre dânsul altor oameni și au început oamenii a veni la dânsul, aducându-și bolnavii lor și câștigând sănătate cu sfintele lui rugăciuni. Vestea despre cuviosul Ioan s-a dus în tot pământul acela și mulți, râvnind la îmbunătățită viață a sfântului, au vrut să locuiască cu dânsul. Au făcut biserică în peștera care era în apropiere, apoi au întemeiat mănăstire, având începător și păstor pe cuviosul Ioan. Iar el, având grijă bine de turma sa, a adus la Domnul pe mulți și a făcut minuni. Ajungând la adânci bătrâneți, și-a dat obștescul sfârșit cu pace, mutându-se la neîmbătrânita fericire. A fost îngropat de ucenicii săi, cărora li s-a arătat după o vreme oarecare, poruncindu-le să mute moaștele lui în cetatea Sredsca, iar ei, descoperind mormântul, au văzut trupul sfântului întreg, nedat stricăciunii și bună mireasmă slobozind. Au preamărit pe Domnul și cu cinste l-au mutat la Sredsca, punându-l în Biserica Sfântului Evanghelist Luca. Mai pe urmă s-a zidit o biserică foarte frumoasă în numele lui și a fost pus în ea trupul cuviosului care făcea minunate și preamărite tămăduiri.

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie -a- pravila.ro

Trecând multă vreme, craiul unguresc, pornindu-se cu multă oaste asupra pământului grecesc, l-a prădat și, ajungând la cetatea Sredsca, a luat racla cu trupul cuviosului – căci auzise de minunile sfântului – și a poruncit să ducă cu cinste racla în țara sa și să-l pună în biserica din cetatea care se numea Ostrogoma, Arhiepiscopul Ostrogomei, auzind că cuviosul Ioan de la Rila este plăcut înaintea lui Dumnezeu și preamărit prin minuni în toate țările, nu credea. "Nu știu pe acesta a fi pomenit în scripturile cele vechi", zicea el. Atunci nu voia să meargă să se închine sfântului. Și de năprasnă s-a legat limba lui cu amuțire. El, cunoscând pricina amuțirii lui, căci hulise pe cuviosul, a alergat degrabă la racla sfântului și, căzând la pământ, l-a sărutat, cerând iertare. Iar sfântul Ioan, plăcutul lui Dumnezeu, ascultând degrabă pe arhiepiscop, în același ceas i-a dezlegat limba și iar i-a dat graiul curat. Apoi el, câștigând tămăduire, cu plângere își mărturisea la toți greșeala săvârșită.

Alte multe și preamărite minuni și tămăduiri a făcut sfântul în pământul unguresc. Socotindu-le pe toate acestea craiul, minunându-se de preamăritele minuni ale sfântului și cuprinzându-se de spaimă mare, a împodobit racla lui cu argint și cu aur și, sărutând moaștele lui, le-a trimis cu mare cinste înapoi la Sredsca și iarăși s-au așezat moaștele lui în sfânta sa biserică, în anul 6605 sau 1090 după Hristos.

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila 19 octombrie -d- pravila.ro

Nu după multă vreme, Dumnezeu a binevoit să înnoiască iarăși stăpânirea româno-bulgară cea învechită de silnicia grecească și a înălțat fruntea împărăției româno-bulgărești, prin iubitorul de Hristos împăratul Ioan Asan. Acesta, la începutul împărăției sale, înnoind cetățile cele căzute și întărindu-le, umbla cu oastea, supunând orașe și luând cetăți. Apoi, ajungând și la Sredsca și pustiind-o, a văzut pe sfântul și cuviosul loan de la Rila și, auzind cele preamărite despre dânsul, s-a închinat sfintei racle și, sărutând cinstitele lui moaște, le-a mutat cu slavă în împărăteasca sa cetate Târnovo, prin Vasile patriarhul. Acolo le-a pus în biserica cea zidită pentru el, slăvind pe Unul în Treime Dumnezeu, pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Căruia și de la noi să-I fie cinste și slavă în veci. Amin.

pravila - Floare Ornamentala

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților Octombrie

Floare-1

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 19 octombrie

În această lună, în ziua a nouăsprezecea, pomenirea Sfântului Prooroc Ioil;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Uar (Var) și a celor ce erau împreună cu dânsul, șapte dascăli, precum și a fericitei Cleopatra și a fiului ei Ioan;
Tot în această zi, șase Cuvioși Mucenici din pustie, care dimpreună cu Sfântul Uar s-au nevoit și care de sabie s-au săvârșit;
Tot în această zi, Sfântul sfințitul Mucenic Sadot și cei dimpreună cu dânsul, o sută și douăzeci de mucenici, care s-au săvârșit în Persida;
Tot în această zi, Sf. Leontie filozoful care în pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, Sfinții Felix preotul și Eusebie diaconul care de sabie s-au săvârșit;
Cuviosul Ioan de RilaTot în această zi, Cuviosul părintele nostru Ioan, făcătorul de minuni, care la muntele Rila (Bulgaria) s-a nevoit și a zidit mănăstirea de acolo, și care în pace s-a săvârșit.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 20 octombrie

În aceasta luna, în ziua a douăzecea, pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Artemie;
Tot în aceasta zi, Sfinții Mucenici Evor și Evnoi, fiind uciși cu pietre s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, Cuvioasa Maica noastră Matroana cea de la cetatea Hios;
Tot în aceasta zi, Cuviosul și purtătorul de Dumnezeu Părintele nostru Gherasim cel nou, sihastru cel din Peloponez, ale cărui sfinte moaște sunt în Chefalonia, care în pace s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, Sfinții Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor și Antonin, care de sabie s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, Sfânta Mucenița Manato fecioara care de foc s-a săvârșit.

Floare-1

Pe Sfântul Cuvios Ioan de la Rila să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Cuvioase Ioan roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final

Recomandări

† Sfântul Iustin Martirul și Filosoful
(1 iunie)

FB Mess WA Like Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este un exemplu pentru conlucrarea dintre filozofie și teologie, el fiind cel care ne-a arătat care sunt legăturile între conceptele filozofiei antice și cele ale credinței […]

† Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul
(20 iulie)

FB Mess WA Like Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai mari proroci trimiși de Dumnezeu, ai Vechiului Testament. A fost singurul om căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a "închide și […]

† Sfântul Cuvios Macarie cel Mare, Egipteanul
(19 ianuarie)

FB Mess WA Like Sfântul Cuvios Macarie cel Mare, este unul din ucenicii Sfântului Antonie cel Mare. Datorită vieții sale ascetice, a sufletului său smerit, a blândeții sale, a fost binecuvântat de Dumnezeu cu darul […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram