† Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul
(7 septembrie)

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul face parte dintre marii Duhovnici ai Muntelui Athos din secolul 20. Sub inspirat de Duhul Sfânt era capabil să discearnă duhurile și să vadă dacă ispitele care vin în viața omului de la diavol sau sunt din cauza propriilor păcate. El este serbat în calendarul ortodox în data de 7 septembrie.

Viața pe scurt - Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul (sinaxar)

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul s-a născut în Smírna (Asia Mică) în același an în care s-a născut și Sfântul Nectarie (1846). Numele civil îi era Dimítrie Dimitriádis. A fost cel mai mic dintre copiii unei familii creștine numeroase. A absolvit celebra Școală Evanghelică din Smírna.

Având în suflet dorința arzătoare pentru viața monahală, de la o vârstă tânără (19 ani), a plecat de acasă și, la îndemnul unui vestit duhovnic din vremea aceea, a vizitat mai multe mănăstiri din Peloponez și din insule (Hydra, Paros, Tinos, Ikaría), unde a întâlnit mulți părinți îmbunătățiți și cunoscuți pentru sfințenia vieții lor.

Hotărâtoare pentru viața sa duhovnicească a fost întâlnirea în Paros cu duhovnicul Arsenie, adică viitorul Cuvios Arsenie din Paros, cel care, la rugămintea tânărului Dimitrie de a rămâne să viețuiască alături de el, i-a recomandat să meargă și să se închinovieze în obștea Mănăstirii Sfântului Pantelimon din Sfântul Munte, care cunoștea în vremea aceea un avânt duhovnicesc.

Cuviosul Arsenie din Paros

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul 7 septembrie - d
Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul

Cuviosul Arsenie din Paros (1800-1877) a fost cel care l-a îndemnat pe Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul să meargă și să viețuiască la Mănăstirea Sfântului Pantelimon din Sfântul Munte, ba chiar a prevăzut că avea să sfârșească la poalele Sfântului Munte.

Făcând ascultare față de Cuviosul Arsenie, tânărul Dimitrie a mers și a intrat în obștea mănăstirii Sfântul Pantelimon, unde a fost tuns în monahism în 1866, fiind înconjurat cu multă dragoste și prețuire de către egumen și ceilalți monahi greci care formau majoritatea în vremea aceea, dar și de către călugării ruși, pe atunci aflați în minoritate.

Disputele care au izbucnit în anii 1874-1875 din pricina încercării călugărilor ruși de a prelua conducerea mănăstirii, au adus foarte multe schimbări și încercări în viața monahului Daniil, care era și secretarul mănăstirii în vremea aceea; deși cunoștea foarte bine dorințele și planurile rușilor, nu a putut să le preîntâmpine. Dimpotrivă, în loc să fie lăudat și apreciat pentru "luptele" pe care le-a dus cu monahii ruși, avea să fie pedepsit și trimis în exil, prin hotărârea Patriarhiei Ecumenice.

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul a fost unul din marii duhovnici athoniți ai secolului trecut. Înzestrat cu o neobișnuita inteligență și dorința de a învăța, dar și cu ințelepciune, părintele Daniel s-a aplecat mult asupra studiului cărților Sfinților Părinti și a cules din ele florile cele duhovnicești ale Duhului.

A devenit cunoscut ca duhovnic în rândul multor monahi, pustnici și mireni, datorită harismei discernământului duhovnicesc pe care a primit-o de la Dumnezeu.

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul a ajutat pe mulți oameni căzuți în înșelare să poată vedea adevărul. Asemenea Prorocului Daniel, părintele avea cu adevărat "un duh înalt, o știință și o pricepere de a tâlcui visele, de a dezlega lucrurile greu de înțeles și de a descoperi tainele …" (Daniel 5,12)

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul și Sfântul Nectarie din Eghina

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul 7 septembrie - a
Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul și Sfântul Nectarie din Eghina

În 1875, Sfântul Cuvios Daniil a întemeiat în Katunakia chilia numită astăzi "a Danieleilor". La ridicarea acestei chilii și-a adus aportul - material și spiritual - și Sfântul Nectarie din Eghina, care avea să devină unul din prietenii apropiați ai Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul și a micii comunități întemeiate de acesta.

S-au păstrat numeroase scrisori trimise de părintele Daniel și Sfântul Nectarie, pline de învățături duhovnicești. Sfântul Nectarie l-a rugat de asemenea pe Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul să scrie epistole duhovnicești pentru a le întări în lupta duhovniceasca pe maicile din cadrul comunității monahale întemeiate de acesta în Eghina.

Într-una din epistole batmanul Daniel din Katounakia se adresa astfel călugăritelor: "Când o sora cufundată în rugăciune este cuprinsa de durere și-i vin lacrimi din belșug, să fie foarte atentă ca să nu-i dea dracul slavei deșarte gândul că ea practică virtutea, ci să o roage pe Împărăteasa, Maica a lui Dumnezeu, să-i dea smerenia cunoașterii de sine. Căci durerea este datoria celor ce se pocăiesc. Dacă în timpul rugăciunii simte un parfum sau vede o lumină, sau un înger, să nu cumva să fie atrasă de asemenea contemplații!"

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul vindecat de Maica Domnului

În cartea "Personalități contemporane din Muntele Athos", v. 4, Arhimandritul Heruvim descrie cum Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul a fost vindecat de Maica Domnului în timp ce suferea. Părintele era aproape ajuns în Mănăstirea Vatoped când a suferit o severa criza de nefrita (boală care constă în inflamarea rinichilor). "Ghimpele din trup" a făcut ca părintele să aibă o foarte mare durere de indurat, fiind ținut la pat pentru câteva săptămâni. Starețul mănăstirii l-a tratat cu multa iubire. Însa părintele avea credința puternică în Maica Domnului. S-a rugat Născătoarei de Dumnezeu cu lacrimi fiind sigur de răspunsul ei. În ziua în care mănăstirea prăznuia Cinstitul Brâu al Maicii Domnului (31 august) părintele Daniel a fost vindecat deplin și definitv de aceasta boala. De atunci înainte nu a mai avut niciodată astfel de crize, chiar dacă acestea vreme de zece ani îi cauzaseră multa suferință.

Discernământul duhovnicesc al Sfântului Cuvios Daniil Katunakiotul

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul 7 septembrie - b

Inspirat de Duhul Sfânt, Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul era capabil să discearnă ce piedici și ispite sunt de la diavol și care nu. Aceste ispite includ mai ales toate faptele afișează ipocrizie, false virtuți, exagerări, lucrări fără binecuvântare, slava deșarta, înșelare diavolească.

În încheiere, amintim un cuvânt de învățătură pe care Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul îl spunea deseori ucenicilor și tuturor celor care veneau să-i ceară sfat: "Diavolul nu se bucura nicicând mai mult decât atunci când stă de vorbă cu omul care-și cultivă propria sa mândrie, fie acesta teolog, erudit sau mare ascet. Dimpotrivă, se teme de omul smerit și ascultător".

Viețuind în coliba mică și sărăcăcioasă – pe care mai apoi o va mări, pentru a putea să găzduiască închinătorii care treceau pe acolo – în conștiința părinților aghioriți, Părintele Daniil a început să fie considerat dreptar și apărător al Ortodoxiei, ca unul care recunoștea planurile cu care "momitorul Satan" – după cum obișnuia să spună – îi înșela chiar și pe monahii cei mai experimentați. S-a dovedit a fi cel care a exprimat cel mai bine conștiința Sfântului Munte, ca apărător al vieții și al credinței creștine, și pe a cărui părere, ca un garant al Ortodoxiei ce se afla, o cereau și mirenii din lume, din pricina lepădărilor și abaterilor din Biserică. Mulțime de lucrări, studii și sute de epistole au fost alcătuite de Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul, mereu cu trimitere la literatura patristică, pentru a răspunde nevoilor duhovnicești și problemelor teologice ale vremii pricinuite de Makrákis și adepții lui, de adversarii vieții monahale și a tradiției ortodoxe, de înșelații vizionari, de diverșii teologi laici moderniști din universități ori de reprezentanții diferitelor organizații creștine.

Surse: Crestin Ortodox, Pemptusia.

Floare 02 Bun

Darul înainte-vederii al Sfântului Cuvios Daniil Katunakiotul

Profesorul stăpânit de diavol

Printre cei salvați de la înșelare de către Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul se număra un profesor din insula Kerkyra, care faima că are o strânsă legătura cu Sfântul Spiridon. Acest om se întemeia pe un amestec intre creștinism și spiritism, astfel incas ajunsese să creadă ca sfanțul lucrează minuni prin el.

Diavolul i se arata acestuia în chipul Sfântului Spiridon spunându-i să tina o luminare aprinsa în mână în timpul rugăciunii și să nu o stânga ci să îndure cu răbdare durerea chiar dacă aceasta ajunge sa-i ardă pielea pentru că așa va simți și el ceva din suferință mucenicilor. De asemenea i-a spus să nu mai primească Sfânta Euharistie în biserică, ci să guste din ceea ce se scurge din mana sa care arde pentru ca are aceeași valoare cu Împărtășania. În acest fel omul ajunsese să-și desfigureze maicile. Ajunsese chiar să spună rugăciuni pentru îndepărta norii sau pentru a aduce ploaia.

Ajuns într-o stare de deznădejde cumplita bărbatul i-a cerut unei alte persoane să îl ajute. Acesta l-a îndreptat către Katunakia unde Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul i-a arătat cum minunile dumnezeiești diferă de cele ale diavolului. Prin rugăciune Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul l-a eliberat pe profesor de posesia demonică.

Ascetul stăpânit de mândrie

Altă data, pe când se afla Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul în Mănăstirea Rusă, a observat că un anume călugăr trăia în asceză într-o chilie dinafara Mănăstirii juca rolul unui mare ascet. El postea aspru, purta cele mai prăpădite haine, mergea desculț chiar și iarna etc. Pe canga alte lucruri, în timp ce rânduiala era sa se facă 300 de mătănii pe zi, el făcea 3000. Din acest motiv, alți călugări se minunau de el.

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul, chiar dacă era mai tânăr la vremea respectivă, nu a dat nici un semn de entuziasm. Ochii săi clar-văzători au deslușit o rânduiala care nu era plăcuta lui Dumnezeu. El a observat că ușa chiliei monahului avea o crăpătura care permitea trecătorii să privească înauntru și să laude ascetismul său mare.

Dragostea sa l-a împins să-l atenționeze pe stareț, și tocmai de aceea l-a salvat pe acest frate de la înșelare. Starețul a plecat către chilia "super-ascetului".

"Cum o duci aici, frate?"
"Cu rugăciunile tale, Părinte, bine. Eu mă lupt și îmi plâng păcatele."
"Doar că nu vii niciodată să-mi zici gangurile tale."
"Ce aș putea să spun, părinte? Le cunoști pe toate. Sunt un păcătos ce se luptă."
"Cum te lupți? Spune-mi, faci mătănii?""Da, părinte, fac câteva."
"Cate?"
"Cu rugăciunile tale, 3000 pe zi."
"Cum! De ce 3000? Cine ți-a dat binecuvântarea să faci atâtea? Nu, sa nu mai faci niciodată 3000. Ce vrei să întruchipezi - un "super-ascet"? De acum încolo vei face doar 50, ca să nu devii mândru."

Cu spusele acestea, starețul a plecat. Incizia a fost făcuta și buba și-a dezvăluit în curant conținutul spurcat. Caci fostul "super-ascet" s-a întors la 180 de grade. Nu putea să facă nici 50 de mătănii. În loc de haine rupte, el purta acum ce era mai scump și avea cele mai alese mâncăruri aduse la masa lui săracă. Evident, ceilalți monahi erau uluiți și au înțeles că practicile sale ascetice exagerate erau hrănite de duhul candriei. Asta explica aceasta schimbare surprinzătoare, căci duhul insularii aleargă după extreme. Potrivit ințelepciunii patristice, extremele, cele inutile și cele exagerate sunt "ale demonilor".

Sursă: Crestin Ortodox.

Floare 02 Bun

Canonizarea Sfântului Cuvios Daniil Katunakiotul

Sfantul-Efrem-Katunakiotul-Sfantul-Iosif-Isihastul-Gheron-Iosif-si-Sfantul-Daniil-Katunakiotul
Sfântul Efrem Katunakiotul, Sfântul Iosif Isihastul (Gheron Iosif) și Sfântul Daniil Katunakiotul

Sinodul Patriarhiei Ecumenice a anunțat înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe a trei monahi aghioriți: Sfinții Iosif Isihastul, Efrem Katunakiotul și Daniil Katunakiotul.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă emis în urma ședinței de luni, 9 martie 2020.

Toți cei trei sunt sfinți contemporani:

  • Sfântul Iosif Isihastul - a trecut la cele veșnice în data de 28 august 1959;
  • Sfântul Efrem Katunakiotul - a trecut la cele veșnice în data de 27 februarie 1998;
  • Sfântul Daniil Katunakiotul - a trecut la cele veșnice în data de 8 septembrie 1929.

Sursă: Basilica.

Floare 02 Bun

Etimologia / semnificația numelui Daniel - Daniela (Dan - Dana)

Daniil - Încadrat în bogata serie a numelor teoforice ebraice compuse cu elementul secundar "El" (scurtare din Elohim, termen cu care era desemnat Iahve "Unicul Dumnezeu") Daniel este un compus asemănător altor nume cunoscute și la noi: Gabriel, Raiael, Samuel etc. Atestate și în inscripțiile cuneiforme, numele în "El" au ca prim element un verb, de obicei la persoana a III-a singular, legat de elementul final printr-o vocala lunga -i- (ca Anan-i-el, Akkab-i-el) etc.

Numele Daniel - vine din limba ebraică (דָּנִיּאֵל, în ebraica modernă - Daniyyel, în tiberiană: Dāniyyêl ), și este format din "Dan", care înseamnă "a judeca" și "El" adică "Dumnezeu", traducându-se prin "Dumnezeu este judecătorul meu", sau "apărătorul meu este Dumnezeu".

Derivate ale numelui Daniel - Daniela (Dan - Dana)

Numele a evoluat în peste 100 de grafii diferite în țări din întreaga lume. Porecle ca Dan, Danny sunt comune atât în limba engleză și ebraică, deși, în unele cazuri, "Dan" poate fi nume complet, mai degrabă decât o poreclă. Numele de "Daniil" (Даниил) este comun în Rusia. Versiunile feminine Danielle, Danièle, Daniela, Dani, Dănița, Dănuța sunt predominante. Numele olandeze Dan și Daniël sunt, de asemenea, variații de la Daniel. Există și un nume de familie dezvoltat ca un patronimic: Daniels. Alte nume de familie derivate din Daniel sunt McDaniel și Danielson. În Republica Moldova se folosește varianta masculină Danu și cea feminină Dana.

Numele Daniel în diferite limbi ale lumii

"Dannie", "Danny" (engleză)", Danyal" (arabă, persană, turcă, urdu), "Danel" (bască), "Danail" (bulgară), "Daniël" (olandeză), "Taneli" (finlandeză), "Dániel", "Dani" (maghiară), "Daniele" (italiană), "Daniil" (rusă), "Danijel" (sârbă, slovenă, croată), "Deiniol" (galeză), "Taniel" (armeană), "Danilo" (italiană, spaniolă, portugheză, sârbă, slovenă, croată), "Daniels" (letonă), "Danielius" (lituaniană).

Numele Daniela în diferite limbi ale lumii

"Dani", "Daniella", "Danni" (engleză), "Danièle", "Danielle" (franceză), "Danijela" (slovenă, croată), "Daniela" (germana, poloneza, slovaca, spaniola, portugheza, slovena).

Numele Dan în diferite limbi ale lumii

"Daan" (olandeză), "Tatu" (finlandeză), "Danko" (sârbă, croată), "Dan" (cehă, germană, ebraică, engleză, franceză, suedeză, norvegiană, daneză).

Numele Dana în diferite limbi ale lumii

"Dana" (germană, cehă, slovacă, ebraică), "Danette", "Danita", "Danna" (engleză), "Dania" (italiană), "Danya" (ebraică).

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Daniel - Daniela (Dan - Dana)?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 17 decembrie când este pomenit Sfântul Proroc Daniel.

Floare 02 Bun

Icoana Sfântului Cuvios Daniil Katunakiotul

Icoana Sfântului Cuvios Daniil Katunakiotul 7 septembrie
Icoana Sfântului Cuvios Daniil Katunakiotul

Dionisie din Furna în "Erminia picturii bizantine" nu ne furnizează detalii despre felul în care trebuie să fie pictat Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul.

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma - Erminia Picturii Bizantine

Floare 02 Bun

Viața completă - Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul (Viețile Sfinților)

Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul 7 septembrie - c
Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul

Lucrările sale având ca subiect viața monahală – dintre care una scrisă la rugămintea Sfântului Nectarie pentru obștea de maici din Eghina –reprezintă esența și rezultatul experienței ascetice îndelungate, precum și a dragostei pentru textele filocalice și prezintă monahismul drept viețuire apostolică reală, expunând pe scurt principiile de bază ale vieții monahicești. Dacă sunt citite cu atenție, se constată faptul că ele pot și astăzi să ajute la organizarea vieții monastice și la progresul duhovnicesc al obștilor vechi, dar și al celor noi.

Bătrânul Daniil Katunakiotul a fost împodobit din belșug de Dumnezeu cu harismele învățăturii vieții duhovnicești și a deosebirii duhurilor, a deosebirii adevărului de înșelare. El a fost, prin excelență, un învățător al deosebirii duhurilor.

Este de amintit faptul că părinți de seamă și duhovnici renumiți, precum Părintele Filóthei Zervákos, îi cereau sfatul și îndrumarea în ceea ce privește lucrarea de îndrumare a sufletelor, amănunte ce se regăsesc în corespondența părintelui Filóthei, păstrată în arhiva sihăstriei, precum și dintr-o scrisoare alcătuită de Bătrânul Daniil în 1913 și adresată părintelui Filóthei.

O strânsă legătură cu Bătrânul Daniil a avut și renumitul duhovnic din insula Patmos, Părintele Amfilóhie Makrís. Se păstrează o epistolă a Bătrânului Daniil către Gheronda Afilóhie: ea este adresată "prietenului din pustie, Amfilóhie Makrís, ce se nevoiește la Sfânta Mănăstire a Cuviosului Hristódoul din Patmos". Gheronda Amfilohie îl cunoscuse personal pe Bătrânul Daniil, după cum aflăm dintr-o biografie de-a sa: ,,a cutreierat toate mănăstirile și schiturile și a cunoscut bărbați sfinți, precum Gheronda Daniil Katunakiotul, dar și alții, de la care foarte mult s-a folosit duhovnicește".

pravila - Floare Ornamentala

Aceste puține și sărace cuvinte despre marele părinte aghiorit Daniil Katunakiotul adaugă și completează în mod potrivit câteva din multele mărturii ale oamenilor care l-au cunoscut și l-au trăit. Marele prozator din Skiáthos, Aléxandros Moraitídis, un "sfânt al literaturii grecești", alături de Aléxandros Papadiamándis, așa cum îndeobște au fost numiți, a fost unul dintre fiii duhovnicești ai Bătrânului Daniil, care a fost atât de mult influențat de personalitatea și de învățătura sa, încât a hotărât să îmbrace haina monahală, fiind tuns în monahism la 16 septembrie 1929 la biserica Sfinților Trei Ierarhi din Skiáthos, primind numele de călugărie Andronic. Mai înainte fusese tunsă în monahism soția lui, Vassilikí, aceasta primind numele de Athanasia. Ea va viețui la mănăstirea Adormirii Maicii Domnului din Kehrovoúni (Tínos), unde era egumenă monahia Theodosía, femeie cu viață sfântă, și ea fiică duhovnicească a Bătrânului Daniil.

Ni s-a păstrat cuvântul pe care Gheronda Daniil l-a rostit la ,,așezarea în mormânt a cinstitelor oseminte ale vrednicei de pomenire monahia Athanasia", cuvânt citit la Sfânta Mănăstire din Kehrovoúnios – Tínos, din care reies numeroase informații cu privire la legătura duhovnicească dintre Bătrânul Daniil și cei doi soți Moraitídis, dar și despre rolul pe care Vassilikí l-a avut în progresul duhovnicesc al soțului ei, în baza învățăturii ortodoxe autentice.

Astfel, legătura marelui prozator Aléxandros Moraitídis și a soției sale cu Gheronda Daniil a fost decisivă pentru viața lor, pentru că aceștia, în lume fiind, nu doar că au dus viață de monahi, dar chiar s-au învrednicit să îmbrace rasa, luând, așa cum am spus, numele de Andronic și Athanasia. Mai mult, cei doi au contribuit la consolidarea relației dintre Gheronda Daniil și Sfântul Nectarie al Eghinei. Soția lui Aléxandros, Vassilikí, făcea parte din grupul acelor femei care se aflau sub îndrumarea spirituală a Sfântului Nectarie în perioada în care acesta a predat la Seminarul Teologic Rizáreion din Atena. Există mărturii impresionante pe care Moraitídis ni le-a lăsat despre impresia puternică pe care i-a lăsat-o întâlnirea cu Gheronda Daniil și discuțiile nesfârșite pe care le-a avut cu el în chilia din Katunakia, despre cinstea și prețuirea de care se bucura Gheronda Daniil în rândul aghioriților, ca părinte văzător cu duhul. Toate aceste mărturii provin din cunoscuta lucrare a lui Moraitídis, Pe valurile vântului de nord.

Mărturiile scriitorului Aléxandros Moraitídis despre Daniil Katunakiotul, bătrânul înțelept și văzător cu duhul:

pravila - Floare Ornamentala

Întorcându-se la coliba lor, Gheronda Daniil, împreună cu Atanasie intrau în modestul lor atelier, după cum spuneau cei din vechime, și începeau să picteze, însemnând cu scris mic numele aceluia care comandase icoana. Cât timp lucrau, le plăcea să se citească din Părinți, ca să nu se ia cu vorba. De aceea, unul lucra, în timp ce celălalt citea din câte-o carte a Părinților…" (descrierea lui Aléxandros Moraitídis).

Despre prima lor întâlnire, Moraitídis scrie:

Acolo l-am văzut pentru prima dată pe Gheronda Daniil. Nu era nevoie de nici o prezentare… Cum mi-a auzit numele, Gheronda Daniil s-a bucurat sincer, de parcă ar fi văzut vreun ucenic mai vechi de-al său, și nu știa, după cum se spune, cu ce să-mi stea în față. Se cunoștea că era din Smírna, era un om învățat, nevoitor, cu o strălucire palidă, cuvioasă, pe chip, cu barba încărunțită, cu părul castaniu și ochii albaștri. Era un cărturar și un bun vorbitor. A viețuit în mari mănăstiri, dar cu câțiva ani înainte de a ne cunoaște, s-a retras la Katounakia pentru a avea mai multă liniște, unde poți afla dulceața ca de miere a nevoinței, pe care nu o pot cunoaște decât cei care au gustat-o. Acolo, când l-am văzut prima dată, m-au impresionat harul său și vederea duhovnicească, dar și smerenia lui și trebuie să amintesc aici că a citit toate scrierile Sfinților Părinți, dar și a celor numiți niptici, atras fiind de pătrunderea adâncă a înțelesurilor textelor, plăcându-i alegoriile și toate celelalte frumoase cuvinte ale Părinților, precum Sfântul Ioan Scărarul ori Sfântul Simeon Noul Teolog. După cum aveam să mă conving imediat, Gheronda Daniil era un cărturar desăvârșit, un vorbitor asemenea, și om duhovnicesc ce deosebea duhurile până în cele mai mici amănunte, care, pe când viețuia în obște, în Athos, a câștigat repede dragostea și simpatia fraților, și a cărui părere în problemele duhovnicești cântărește mult, foarte mult".

pravila - Floare Ornamentala

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților Septembrie

Floare 02 Bun

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 7 septembrie

În această lună, în ziua a șaptea, pomenirea Sfântului Mucenic Sozont;
Tot în această zi, pomenirea Sfinților Apostoli Evod și Onisifor;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Evpsihie, care de sabie s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi s-a săvârșit adormirea Preacuviosului Luca, cel din eparhia licaonilor, ce a fost al treilea egumen al Mănăstirii Mântuitorului, unde se cheamă Pârâul Adânc;
Tot în aceasta zi, pomenirea cuviosului Macarie de la Optina;
Tot în aceasta zi, pomenirea cuviosului Daniil Katunakiotul.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 8 septembrie

În această lună, în ziua a opta, pomenirea Nașterii Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria;
Tot în această zi, pomenirea sfinţilor Ruf şi Rufian.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Sever, care de sabie s-a săvârşit.
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Artemidor, care în foc s-a săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului noul Mucenic Atanasie.
Tot în această zi, pomenirea cuviosului Serapion de la Mănăstirea Spaso-Eleazar, la Pskov.

Floare 02 Bun

Pe Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Cuvios Daniil roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final
autor: Urdă Mihai

Recomandări

† Sfântul Miron, Episcopul Cretei, făcătorul de minuni (8 august)

FB Mess WA Like Sfântul Miron, Episcopul Cretei, a fost contemporan cu Sfântul Antonie cel Mare și datorită vieții curate și al evlaviei sale a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. El este […]

† Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu (25 aprilie)

FB Mess WA Like Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu a așezat în scris faptele și cuvintele de învățătură ale Mântuitorului Iisus Hristos, adică Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu. Scrierea sa, lăsată moștenire Bisericii, se bucură de […]

† Sfântul Mare Mucenic Mercurie
(25 noiembrie)

FB Mess WA Like Sfântul Mare Mucenic Mercurie mai este cunoscut și sub numele de Abu-Seifein, care în limba arabă înseamnă "Cel care are două săbii", cu referire la o a doua sabie care i-a […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

© 2022 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram