† Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești
(10 ianuarie)

Trimte prietenilor tăi

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, serbat pe data de 10 ianuarie, este singurul călugăr athonit român, care a fost trecut în rândul sfinților printr-o canonizare spontană, venită îndată după trecerea să la cele veșnice.

Rugăciunile către Sfântul Antipa de la Calapodești le ajută tuturor acelora care suferă de boli la care medicii nu s-a găsit leac.

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodest 08 1

Viața pe scurt – Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești (sinaxar)

În Biserica Ortodoxă Română este sărbătorit astăzi, 10 ianuarie, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Sfântul s-a născut în anul 1816 în satul Calapodești, azi în județul Bacău, primind din botez numele de Alexandru. Tatăl său era Gheorghe Constantin Luchian, diacon la biserica satului, iar mama Ecaterina Manase, călugărită mai târziu sub numele Elisabeta. A învățat carte la școala satului. Încă nu terminase școala când tatăl său a fost chemat la Domnul. Rămas orfan, a fost nevoit să învețe meșteșugul legării de cărți, pentru a contribui și el la întreținerea familiei.

La vârsta de numai douăzeci de ani, Alexandru a mers la Mănăstirea Neamț, spre a îmbrățișa viața monahală, însă, nefiind primit, a poposit în Mănăstirea Căldărușani, de lângă București. Vreme de doi ani, el s-a nevoit aspru întru dobândirea curăției inimii, drept pentru care a și primit de la Dumnezeu darul lacrimilor și darul rugăciunii neîncetate. Mult s-a folosit tânărul de Cuviosul Ghedeon, un bătrân care pustnicea lângă mănăstirea amintita de mai bine de 30 de ani.

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodest 01

Cuviosul a petrecut o vreme în Schitul Brazi, din județul Vrancea, unde a participat la aflarea minunata a Moaștelor Sfântului Teodosie, ctitorul respectivei mănăstiri. Cu binecuvântarea starețului din Schitul Brazi, anume arhimandritul Dimitrie, tânărul monah pleacă în Sfântul Munte Athos.

Odată ajuns în Sfântul Munte, Sfântul a petrecut vreme de patru ani în Mănăstirea Esfigmenu, îndeplinind ascultarea de bucătar. Mai apoi, fiind rânduit în schima mare, sub numele de Antipa, Sfântul s-a retras într-o chilie pustie.

Având binecuvântarea duhovnicului, Cuviosul Antipa a mers la Schitul Prodromu, unde obștea era în formare, sub îndrumarea Cuviosilor Nifon și Nectarie. După aproape doua decenii de la sosirea să în Sfântul Munte Athos, Sfântul ajunsese cunoscut ca un părinte îmbunătățit, mare sihastru și iubitor al rugăciunii lui Iisus.

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodest 02
Icoana Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești din Mănăstirea Valaam.

Părintii din Prodromu, având nevoie de bani, pentru ridicarea schitului, și văzând în Cuviosul Antipa un om gospodar, dar și înduhovnicit, l-au trimis la metocul din Iași, pentru colecta. După un timp, el va merge pentru colecta în Ucraina, pentru ca mai apoi, fermecat de singurătatea Valaamului, să se stabilească acolo, până la sfârșitul vieții.

În anul 1865, la vârsta de 49 de ani, Cuviosul Antipa a intrat în obștea monahala din Mănăstirea Valaam, situata pe o insula din Lacul Ladoga, în Rusia, la nord de Sankt Petersburg. Potrivit vechilor însemnări, în chilia Sfântului nu era nici pat, nici scaun. Cuviosul a rămas cunoscut pentru postirea lui aspră; în lunile, miercurile și vinerile de peste an, precum și în prima săptămână din Postul Mare, Sfântul nu gusta și nu bea nimic, iar în restul zilelor îi era de ajuns mâncarea pe care o primea sâmbăta, la prânz.

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodest Manastirea Valaam
Icoana Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești din Mănăstirea Valaam.

Sfântul Antipa de la Calapodești și-a cunoscut sfârșitul mai înainte cu trei zile, când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (aflata într-o chilie athonita) s-a ridicat cu zgomot în aer și, în timp ce restul icoanelor din chilie au căzut, s-a așezat singura pe pieptul Sfântului. După cele trei zile, în ziua de 10 ianuarie 1882, în timp ce ucenicul sau îi citea Acatistul Maicii Domnului, Sfântul Antipa de la Calapodești a adormit în Domnul, la vârsta de 66 de ani, fiind înmormântat în gropnița de obște a Mănăstirii Valaam.

Pentru că era cunoscut și cinstit de toți pentru vrednicia să, unul din ucenicii săi, ieromonahul Pimen, i-a scris viața care s-a tipărit în anul următor la Petersburg, în rusește, sub titlul: Viața vrednică de pomenire a ieroschimonahului Antipa 1883. Cartea s-a răspândit repede, încât în 1893 a apărut din nou, tot la Petersburg.

Renumele său de „sfânt” s-a păstrat atât în Rusia, cât și la Muntele Athos, fie prin aceia care l-au cunoscut în timpul vieții, fie prin cele aflate din cartea menționată, astfel că, în anul 1906, la 24 de ani de la mutarea lui către Domnul, monahii ruși de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon (Rusicon), din Sfântul Munte Athos, l-au trecut în Mineiul rusesc pe luna ianuarie, ziua 10, care s-a tipărit atunci în limba slavă. Era deci vorba de o trecere în rândul sfinților fără un act oficial de canonizare din partea Bisericii, ci doar prin înscrierea numelui său în Minei. Antipa a devenit, astfel, singurul călugăr athonit român care a avut o astfel de apreciere.

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodest 04

Surse: Basilica, Creștin Ortodox, Radio România.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Unde se găsesc sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești

La noi în țară, numele Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești a fost mai puțin cunoscut, de vreme ce el și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în afara hotarelor ei. Dar este o mândrie pentru noi că el a fost iubit și prețuit de monahii ruși, care l-au trecut în Sinaxar ca „sfânt cuvios”, fiind singurul călugăr român athonit care s-a învrednicit de o asemenea cinstire.

Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești în anul 1992, iar slujba să a fost întocmită anul trecut de către Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, actualul arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.

Sfintele sale Moaște se află împărțite pe la mai multe sfinte locașuri de rugăciune. Astfel, cunoaștem despre următoarele: Mănăstirea Christiana, din București, la Biserica Rusă din București; Mănăstirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla „brațul drept” al acestuia; Mănăstirea Valaam, din Rusia, în Bisericuța Sfinților Serghie și Herman.

MoasteleSfantului Cuvios Antipa de la Calapodest
Biserica Rusă din București - încercuit cu roșu moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești

Părticele din Sfintele sale Moaște se afla și în Sfântul Munte Athos la Schitul Românesc Lacu, Mănăstirea Sfântul Pantelimon (Rusicon) dar și la alte mănăstiri.

Înaltpreasfințitul Vladimir Cantarean, Mitropolit de Chișinău a dăruit în anul 2001, Preafericitului Teoctist, o icoană cu o părticică din moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, pe care Înaltpreasfințitul Vladimir a intenționat să o dăruiască mănăstirii înființate la Calapodești, însă, aceasta a fost dată în dar, în anul 2002, Mănăstirii Christiana din Capitală, unde se amenaja un așezământ social.

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodest 03
Icoana Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești din Mănăstirea Cristiana, dăruită de Înaltpreasfințitul Vladimir Cantarean.

Surse: Basilica, Protoieriasascut.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Mănăstirea Calapodești

Biserica in care a fost botezat Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodest 01
Biserica în care a fost botezat Sfântul Antipa - Calapodești

Mănăstirea Calapodești este situată în satul natal al sfântului, la 37 de kilometri nord-est de orașul Adjud și a fost începută în anul 1997, cu contribuția Episcopiei Romanului, și prin străduința Ieromonahului Ghenadie Dinga, care a organizat aici și obștea de călugări.

În fapt, biserica mănăstirii a fost, până la înființarea ei, biserică de enorie, ca filie a Parohiei Meleșcani, fiind ctitorită de preotul Ioan Mihalache, în anul 1889.

Ca arhitectură, aceasta cuprinde altar, naos, pronaos și un pridvor închis, iar iconostasul, din lemn sculptat, este înalt până la boltă.

Pictura bisericii monahale a fost realizată între anii 1994-1995, în tehnică tempera, iar corpul de chilii de pe latura nordică a incintei este construit din paiantă, fiind acoperit cu tablă zincată.

Prin strădania protosinghelului Pahomie Ieremia, starețul mănăstirii, se zidește o nouă biserică, de monumentalitate potrivită pentru a găzdui moaștele Sfântului Cuvios Antipa.

Manastirea Sfantului Cuvios Antipa de la Calapodesti
Mănăstirea Sfântul Antipa de la Calapodești - sursă poză: Arhiepiscopia Romanului si a Bacăului.

Sursă: Radio România.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

Icoana Maicii Domnului, care a anunțat trecerea la Domnul a sfântului, se află astăzi în noua mănăstirea kareliană Valamo („noul Valaam”), singura mănăstire de călugări a Bisericii Ortodoxe Finlandeze, dusă fiind acolo de monahii ruși care s-au refugiat din calea comunismului.

Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti Icoana Maicii Domnului
Icoana Macii Domnului făcătoare de minuni - a Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești

Arhimandritul Serghei, egumenul mănăstirii finlandeze Valamo, arată, despre icoana sfântului Antipa: „Iată adevărata noastră legătură cu Biserica Ortodoxă Română. Aceasta este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoana Sfântului Antipa. Aici este și o bucată din moaștele sale. Abia găsisem această icoană – are o poveste foarte interesantă: acum câțiva ani, nu știu exact când, sfântul Antipa a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, apoi de cea rusă, iar moaștele sale sunt la vechiul Valamo, iar ei ne-au dat această mică parte din moaștele sale. Icoana a fost căutată, deoarece este menționată de însuși sfântul Antipa, dar nu a fost găsită. Când sfântul Antipa și-a început viața de sihastru într-o chilie mică, a descoperit sub nenumărate straturi de cenușă această icoană a Maicii Domnului, icoană care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. Preotul tâmplar care îi repara chilia a fost lovit brusc de holeră, iar sfântul Antipa a pus icoana în fața bolnavului, apoi s-a retras la rugăciune. Când s-a întors, tâmplarul trecuse la lucru, sănătos tun. Antipa a sosit cu icoana la Valamo în septembrie 1865, iar aici a luat în primire o chilie foarte simplă din Schitul Tuturor Sfinților. Mai târziu scria că are „o comoară pe care nu o voi da niciodată, indiferent cine ar cere-o! Aceasta este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și va rămâne mănăstirii Valamo.”

Sursă: Radio România.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Tropar – Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, glasul al 5-lea

Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam. O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaților bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; și acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povățuiască pe calea îngerească.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Condac – Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, glasul al 4-lea

Scris

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Viața completă - Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești (Viețile Sfinților)

Pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, mare trăitor duhovnicesc și călugăr sfânt, l-a odrăslit pământul Moldovei în veacul al XIX-lea. Acest ostaș al lui Hristos, numit din botez Alexandru Luchian, s-a născut în anul 1816 într-o familie de țărani credincioși din satul Calapodești - Bacău. La vârsta de 20 de ani a fost călăuzit de Duhul Sfânt să intre în nevoința călugărească.

Mai întâi s-a ostenit doi ani de zile (1836-1837) în obștea Mănăstirii Căldărușani. Apoi s-a dus la Muntele Athos și s-a stabilit în schitul românesc Prodromu, unde se nevoiau peste 80 de sihaștri români. Aici a deprins meșteșugul nevoinței duhovnicești de la cei mai aleși călugări athoniți, ajungând vestit în schit pentru postul și osteneala lui. Tot aici a primit tunderea în monahism și s-a învrednicit de la Dumnezeu de darul lacrimilor și al neîncetatei rugăciuni.

Folare-Separare

După aproape cinsprezece ani de sihăstrie în schitul Prodromu, bunul nevoitor a trăit încă patru ani de zile în Mănăstirea Esfigmenu. Aici primește marele și îngerescul chip al schimniciei sub numele de Antipa și este hirotonit diacon. Astfel, înmulțind ostenelile și privegherile de toată noaptea, Cuviosul Antipa era cinstit în tot muntele ca mare sihastru și lucrător al rugăciunii lui Iisus. Se învrednicise încă și de darurile vindecării bolilor și al înainte-vederii.

Folare-Separare

Iubind mai mult singurătatea și smerenia decât cinstea și lauda, în anul 1860 Cuviosul Antipa a părăsit Muntele Athos și s-a reîntors în Moldova, la mânăstirile din preajma Iașilor. Dar văzându-se împresurat de mulți credincioși, căci numele lui se vestise în toată țara, după trei ani a plecat să se închine la moaștele cuvioșilor părinți de la Pecersca. Apoi a ajuns la mânăstirile din nord, uimind pe toți cu sfințenia vieții lui. De aici, auzind de vestita Mănăstire ortodoxă Valaam, aflată pe o insulă din lacul Ladoga, aproape de hotarele Careliei (Finlanda), Cuviosul Antipa, iubind fericită liniște și înstrăinare, în anul 1865 s-a așezat în această mănăstire. Aici trăiau călugări foarte sporiți, lucrători neîntrecuți și dascăli iscusiți ai rugăciunii lui Iisus.

Folare-Separare

În Mănăstirea Valaam s-a nevoit Cuviosul Antipa încă 17 ani de zile, învrednicindu-se de darul preoției și "arătând fapte minunate de trăire duhovnicească, în post, în rugăciune și în desăvârșita sărăcie". Cea mai mare nevoință a lui era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea gândurile cele necurate și gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfânt. La aceasta adăuga post îndelungat, privegheri de toată noaptea, lacrimi, metanii și alte neștiute osteneli duhovnicești. Săvârșea încă adesea dumnezeiasca Liturghie și se ruga mult pentru lume și pentru țara în care s-a născut.

Pentru o petrecere aleasă ca aceasta, Cuviosul ieroschimonah Antipa Luchian dobândise de la Dumnezeu darul facerii de minuni și al înaintevederii. Căci cunoștea gândurile cele ascunse ale oamenilor și pe mulți îi povățuia pe calea mântuirii. Era de asemenea și un mare părinte duhovnicesc și dascăl iscusit al rugăciunii inimii. Pentru aceea numele lui ajunsese cunoscut atât în Carelia cât și în Rusia de nord, încât mulți monahi și credincioși iubitori de Dumnezeu îl căutau și îi urmau învățăturile. Avea și în Mănăstirea Valaam câțiva ucenici aleși, dintre care cel mai sporit era ieroschimonahul Pimen, bărbat cuvios și foarte învățat.

Folare-Separare

După o nevoință binecuvântată ca aceasta, Cuviosul Antipa Athonitul și-a dat sufletul cu pace în brațele Mântuitorului Hristos, la 10 ianuarie 1882, și a fost înmormântat în gropnița Mănăstirii Valaam. Este singurul călugăr român care s-a nevoit în această vestită mănăstire isihastă din nordul Europei.

În anul 1883, văzând părinții Mănăstirii Valaam că ieroschimonahul Antipa Luchian este venerat de ucenici și de credincioși ca sfânt, au rânduit să i se scrie viața pe scurt spre lauda lui Dumnezeu și folosul sufletesc. Astfel, ieroschimonahul Pimen, ucenicul său de chilie, scrie în același an nevoința părintelui său duhovnicesc, intitulată "Vrednicia de pomenire viață a ieroschimonahului Antipa".

Folare-Separare

Viața Cuviosului Antipa a fost tipărită la Sankt Petersburg de două ori, în anii 1883 și 1893, răspândindu-se atât în Rusia și Finlanda, cât și în Muntele Athos. Iar canonizarea și trecerea în rândul sfinților a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906, după 24 de ani de la mutarea sa din viață. În Mineiul pe ianuarie, în zece zile, tipărit în limba rusă la Mânăstirea Pantelimon din Athos, la pagina 46 figurează și "Cuviosul ieroschimonah Antipa Athonitul ", cu viața sa pe scurt. Numele său este cinstit mai ales în mânăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugăr athonit român trecut în rândul sfinților și numărat printre cei din urmă cuvioși părinți ai Atonului (Pr. Prof. Liviu Stan, op. cit., p. 73-75).

Așa s-a nevoit și s-a săvârșit în chip plăcut lui Dumnezeu, departe de țară, un mare cuvios român, dascăl al liniștii și al neîncetatei rugăciuni, cu ale cărui sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.

Folare-Separare

Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Viețile Sfinților luna Decembrie - Mănăstirea Sihăstria

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de astăzi

În această lună, în ziua a zecea, pomenirea celui între sfinți părintelui nostru Grigorie (Grigore), episcopul Nissei;

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Dometian, episcopul Meletinei;

Tot în această zi, pomenirea celui între sfinți părintelui nostru Marchian, preotul și iconomul marii Biserici de la Constantinopol;

Tot în această zi, pomenirea sfântului Amonie, care în pace s-a săvârșit;

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Antipa de la Calapodesti.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de mâine

În această lună, în ziua a unsprezecea, pomenirea cuviosului părintelui nostru Teodosie, începătorul vieții de obște și dascălul pustiului;

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Teodosie cel din Antiohia;

Tot în această zi, soborul celor zece mii de sfinți îngeri;

Tot în această zi, pomenirea sfântului Ștefan cel din Plachidiane, a sfântului Teodor și a arhimandritului Agapie;

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Mal, care, bătut fiind, s-a săvârșit;

Tot în această zi, pomenirea cuviosului Vitalie, care în pace s-a săvârșit;

Tot în această zi, pomenirea cuviosului Teodosie egumenul sfintei Mănăstiri Filoteu din Muntele Athos, care a fost și episcop de Trapezunt și care în pace s-a săvârșit.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Sfinte Cuvios Antipa de la Calapodești roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește–ne și ne mânuiește–ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro

Facebook

Floare Final

Recomandări

† Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești
(10 ianuarie)

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, serbat pe data de 10 ianuarie, este singurul călugăr athonit român, care a fost trecut în rândul sfinților printr-o canonizare spontană, venită îndată după trecerea să la cele veșnice. […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

© 2021 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram