† Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești
(10 ianuarie)

5/5 - (4 votes)

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești pentru nevoințele sale a dobândind de la Dumnezeu darul vindecării bolilor, al înainte-vederii și al rugăciunii neîncetate. Rugăciunile către el le ajută tuturor acelora care suferă de boli la care medicii nu au găsit leac. Este singurul călugăr athonit român, care a fost trecut în rândul sfinților printr-o canonizare spontană, venită îndată după trecerea să la cele veșnice fiind serbat în calendarul ortodox în data de 10 ianuarie.

Viața pe scurt - Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești (sinaxar)

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești s-a născut în anul 1816 în satul Calapodești, azi în județul Bacău, primind din botez numele de Alexandru. Tatăl său era Gheorghe Constantin Luchian, diacon la biserica satului, iar mama Ecaterina Manase, călugărită mai târziu sub numele Elisabeta. A învățat carte la școala satului. Încă nu terminase școala când tatăl său a fost chemat la Domnul. Rămas orfan, a fost nevoit să învețe meșteșugul legării de cărți, pentru a contribui și el la întreținerea familiei.

Sfântul Cuvios Antipa intră în mănăstirea Brazi

La vârsta de numai douăzeci de ani, Alexandru a mers la Mănăstirea Neamț, spre a îmbrățișa viața monahală, însă, nefiind primit, a poposit în Mănăstirea Căldărușani, de lângă București. Vreme de doi ani, el s-a nevoit aspru întru dobândirea curăției inimii, drept pentru care a și primit de la Dumnezeu darul lacrimilor și darul rugăciunii neîncetate. Mult s-a folosit tânărul de Cuviosul Ghedeon, un bătrân care pustnicea lângă mănăstirea amintita de mai bine de 30 de ani.

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie -c- pravila.ro
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie

Cuviosul a petrecut o vreme în Schitul Brazi, din județul Vrancea unde este primit ca monah și tuns cu numele de Alimpie. La Schitul Brazi a participat la aflarea minunata a Moaștelor Sfântului Teodosie, ctitorul mănăstirii.

Sfântul Cuvios Antipa pleacă în Sfântul Munte

Cu binecuvântarea starețului din Schitul Brazi, anume arhimandritul Dimitrie, tânărul monah pleacă în Sfântul Munte Athos.

Râvnind la o nevoință mai aspră, Alimpie pleacă în anul 1837 la Muntele Athos, la schitul românesc Lacu, unde se viețuiau peste 80 de călugări români. A deprins de la cei mai vestiți părinți athoniți tainele nevoinței duhovnicești, devenind vestit pentru asprimea postului și a nevoințelor sale ascetice.

Cuviosul Alimpie a viețuit la Schitul Lacu vreme de cincisprezece ani, mutându-se apoi la Sfânta Mănăstire Esfigmenu. Aici cuviosul Alimpie primește marele și îngerescul chip al schimniciei (persoană care duce o viață retrasă de lume - pusnic), primind schima mare și numele de Antipa. Tot aici a fost și hirotonit diacon.

După patru ani petrecuți la Mănăstirea Esfigmenu, Cuviosul Părinte Antipa se retrage în pustie, la fericita liniște, unde s-a ostenit în rugăciuni și privegheri de toată noaptea vreme de patru ani de zile, până în anul 1860. Cuviosul Antipa era lucrător al Rugăciunii lui Iisus; a primit darul vindecării bolilor și al înainte-vederii.

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești se întoarce țară

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie -e- pravila.ro
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie

Având binecuvântarea duhovnicului, Sfântul Antipa de la Calapodești a mers la Schitul Prodromu, unde obștea era în formare, sub îndrumarea Cuviosilor Nifon și Nectarie. Aici este hirotonit preot pentru slujbele Schitului. După aproape doua decenii de la sosirea să în Sfântul Munte Athos, Sfântul ajunsese cunoscut ca un părinte îmbunătățit, mare sihastru și iubitor al rugăciunii lui Iisus.

Părintii din Prodromu, având nevoie de bani, pentru ridicarea schitului, și văzând în Cuviosul Antipa un om gospodar, dar și înduhovnicit, l-au trimis la metocul din Iași, pentru colecta în anului 1860. Dar, devenind vestit în toată Moldova, fiind căutau de foarte mulți credincioși pentru a primi de la el sfaturi și îndrumare duhovnicească se gândește să plece.

Plecarea în Ucraina și Rusia

Căutând liniștea și singurătatea, sfântul hotărăște să părăsească Moldova trei ani mai târziu. Pleacă mai departe spre ținuturile ucrainene și rusești. Merge mai întâi până la Lavra Pecerska pentru a se închina la moaștele cuvioșilor părinți de acolo. Aflând aici despre vestita Mănăstire Valaam din nordul Rusiei, Cuviosul Antipa pornește într-acolo.

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie -b- pravila.ro
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie

În anul 1865, la vârsta de 49 de ani, Cuviosul Antipa a intrat în obștea monahala din Mănăstirea Valaam, situata pe o insula din Lacul Ladoga, în Rusia, la nord de Sankt Petersburg. Aici, Sfântul Cuvios Antipa avea să petreacă alți șaptesprezece ani de mari nevoințe, "arătând fapte minunate de trăire duhovnicească, în post, în rugăciune și în desăvârșită sărăcie", după cum se arată în Viața sfântului publicată în anul 1883 de monahul Pimen, ucenicul acestuia de la mănăstirea Valaam. Despre Cuviosul Antipa se spune că "cea mai mare nevoință a lui era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea duhurile cele necurate și gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfânt. La aceasta adăuga post îndelungat, privegheri de toată noaptea, lacrimi, metanii și alte neștiute osteneli duhovnicești. Săvârșea încă adesea dumnezeiasca Liturghie și se ruga mult pentru lume și pentru țara în care s-a născut."

Potrivit vechilor însemnări, în chilia Sfântului nu era nici pat, nici scaun. Cuviosul a rămas cunoscut pentru postirea lui aspră; în lunile, miercurile și vinerile de peste an, precum și în prima săptămână din Postul Mare, Sfântul nu gusta și nu bea nimic, iar în restul zilelor îi era de ajuns mâncarea pe care o primea sâmbăta, la prânz.

Cuviosul Antipa s-a învrednicit de a primi de la Dumnezeu și darul facerii de minuni. Faima sa ca părinte duhovnicesc s-a răspândit în tot nordul Rusiei. Mulți credincioși îl căutau și-i urmau învățăturile, atât monahi, cât și mireni.

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești trece la cele veșnice

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie -d- pravila.ro
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești și-a cunoscut sfârșitul mai înainte cu trei zile, când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (aflata într-o chilie athonită) s-a ridicat cu zgomot în aer și, în timp ce restul icoanelor din chilie au căzut, s-a așezat singura pe pieptul Sfântului. După cele trei zile, în ziua de 10 ianuarie 1882, în timp ce ucenicul său îi citea Acatistul Maicii Domnului, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești a adormit în Domnul, la vârsta de 66 de ani, fiind înmormântat în gropnița de obște a Mănăstirii Valaam.

Surse: Creștin Ortodox, Basilica, Radio România.

Ornament despartitor v01
https://youtu.be/Z5hVwK1war8
Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești

La noi în țară, numele Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești a fost mai puțin cunoscut, de vreme ce el și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în afara hotarelor ei. Dar este o mândrie pentru noi că el a fost iubit și prețuit de monahii ruși, care l-au trecut în Sinaxar ca "sfânt cuvios", fiind singurul călugăr român athonit care s-a învrednicit de o asemenea cinstire.

Scrieri despre Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești

Moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie -a- pravila.ro
Moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie

La scurt timp după mutarea sa la Domnul, cuviosul Antipa era cinstit ca sfânt de către ucenicii săi și de mulțime mare de credincioși. Atunci părinții de la Mănăstirea Valaam i-au cerut ieromonahului Pimen, ucenicul de chilie al cuviosului, să scrie, în anul 1883, despre viața și nevoința părintelui său duhovnicesc. Aceasta a fost publicată sub numele de Vrednica de pomenire viață a ieroschimonahului Antipa în anii 1883 și 1893, la Sankt Petersburg. Scrierea s-a răspândit în Rusia și Finlanda, precum și la Muntele Athos.

Canonizarea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești

Moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie -b- pravila.ro
Moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești - Manastirea Valaam - Rusia

La 24 de ani de la mutarea sa la Domnul, în anul 1906, părinții de la Muntele Athos l-au trecut pe cuviosul Antipa în rândul sfinților, sub numele de Cuviosul ieroschimonah Antipa Atonitul (așa apare în Mineiul pe ianuarie tipărit în limba rusă la Mănăstirea Sfântul Pantelimon de la Muntele Athos), fiind prăznuit la data de 10 ianuarie. Este cinstit de către toți credincioșii ortodocși și mai ales mai ales în mănăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugăr atonit român trecut în rândul sfinților. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în calendarul său sfinților în cadrul ședințelor speciale ale Sfântului Sinod Sinod dedicate canonizării sfinților români din 20-21 iunie 1992.

Moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești

Înaltpreasfințitul Vladimir Cantarean, Mitropolit de Chișinău a dăruit în anul 2001, Preafericitului Teoctist, o icoană cu o părticică din moaștele Sfântului Antipa de la Calapodești, pe care Înaltpreasfințitul Vladimir a intenționat să o dăruiască mănăstirii înființate la Calapodești, însă, aceasta a fost dată în dar, în anul 2002, Mănăstirii Christiana din Capitală, unde se amenaja un așezământ social.

Sfintele sale Moaște se află împărțite pe la mai multe sfinte locașuri de rugăciune astfel:

  • Mănăstirea Christiana, din București;
  • la Biserica Rusă din București;
  • Mănăstirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla "brațul drept" al acestuia;
  • Mănăstirea Valaam, din Rusia, în Bisericuța Sfinților Serghie și Herman.
Moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie - pravila.ro
Moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești - Biserica Rusă - București

Părticele din Sfintele sale Moaște se afla și în Sfântul Munte Athos la Schitul Românesc Lacu, Mănăstirea Sfântul Pantelimon (Rusicon), dar și la alte mănăstiri.

Surse: Basilica, Protoieriasascut.

Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Antipa

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești!

Antipa - provine de la numele grecesc Ἀντίπατρος (Antipatros), care însemna "ca tatăl" sau "împotriva tatălui" din greacă ἀντί (anti) însemnând "împotriva, în comparație cu, asemenea" și πατήρ (pater) însemnând "tată" (genitiv πατρός).

Derivate ale numelui Antipa

Antipa, Antipas, Antipatar, Antipater, Antípater, Antipatr, Antípatro, Antipatro, Antípatros, Antipatros, Antipatrosz.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Antipa?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 10 ianuarie când este pomenit Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești.

Surse: Name-Doctor, Behindthename.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie -f- pravila.ro
Icoana Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie
Ornament despartitor v01

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Valaam

Icoana Maicii Domnului, care a anunțat trecerea la Domnul a sfântului, se află astăzi în noua mănăstirea kareliană Valamo ("noul Valaam"), singura mănăstire de călugări a Bisericii Ortodoxe Finlandeze, dusă fiind acolo de monahii ruși care s-au refugiat din calea comunismului.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Valaam a Sfântului Antipa de la Calapodești - pravila.ro
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Valaam a Sfântului Antipa de la Calapodești

Arhimandritul Serghei, egumenul mănăstirii finlandeze Valamo, arată, despre icoana sfântului Antipa: "Iată adevărata noastră legătură cu Biserica Ortodoxă Română. Aceasta este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoana Sfântului Antipa. Aici este și o bucată din moaștele sale. Abia găsisem această icoană – are o poveste foarte interesantă: acum câțiva ani, nu știu exact când, sfântul Antipa a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, apoi de cea rusă, iar moaștele sale sunt la vechiul Valamo, iar ei ne-au dat această mică parte din moaștele sale. Icoana a fost căutată, deoarece este menționată de însuși sfântul Antipa, dar nu a fost găsită. Când sfântul Antipa și-a început viața de sihastru într-o chilie mică, a descoperit sub nenumărate straturi de cenușă această icoană a Maicii Domnului, icoană care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. Preotul tâmplar care îi repara chilia a fost lovit brusc de holeră, iar sfântul Antipa a pus icoana în fața bolnavului, apoi s-a retras la rugăciune. Când s-a întors, tâmplarul trecuse la lucru, sănătos tun. Antipa a sosit cu icoana la Valamo în septembrie 1865, iar aici a luat în primire o chilie foarte simplă din Schitul Tuturor Sfinților. Mai târziu scria că are «o comoară pe care nu o voi da niciodată, indiferent cine ar cere-o! Aceasta este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și va rămâne mănăstirii Valamo»."

Ornament despartitor v01

Mănăstirea Calapodești

Mănăstirea Calapodești este situată în satul natal al sfântului, la 37 de kilometri nord-est de orașul Adjud și a fost începută în anul 1997, cu contribuția Episcopiei Romanului, și prin străduința Ieromonahului Ghenadie Dinga, care a organizat aici și obștea de călugări.

În fapt, biserica mănăstirii a fost, până la înființarea ei, biserică de enorie, ca filie a Parohiei Meleșcani, fiind ctitorită de preotul Ioan Mihalache, în anul 1889.

Arhitectura Mănăstirii Calapodești

Mănăstirea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie - pravila.ro
Mănăstirea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești

Ca arhitectură, aceasta cuprinde altar, naos, pronaos și un pridvor închis, iar iconostasul, din lemn sculptat, este înalt până la boltă.

Pictura bisericii monahale a fost realizată între anii 1994-1995, în tehnică tempera, iar corpul de chilii de pe latura nordică a incintei este construit din paiantă, fiind acoperit cu tablă zincată.

Prin strădania protosinghelului Pahomie Ieremia, starețul mănăstirii, se zidește o nouă biserică, de monumentalitate potrivită pentru a găzdui moaștele Sfântului Cuvios Antipa.

Sursă: Radio România.

Ornament despartitor v01

Mănăstirea Varlaam Rusia - unde a viețuit Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești

Pentru a citi Acatistul Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești APĂSAȚI AICI.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, glasul al 5-lea

Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam. O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaților bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; și acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povățuiască pe calea îngerească.

Tropar - Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, glasul al 3-lea

Povățuitor preaînțelept al călugărilor și înger pământesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Antipa, înfrânându-ți trupul cu nepătimirea și luminând inimile credincioșilor cu strălucirea virtuților tale. Pentru aceasta te-ai făcut locaș preacinstit al Sfântului Duh și în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești (Viețile Sfinților)

Pe Cuviosul Antipa, mare trăitor duhovnicesc și călugăr sfânt, l-a odrăslit pământul Moldovei în veacul al XIX-lea. Acest ostaș al lui Hristos, numit din botez Alexandru Luchian, s-a născut în anul 1816 într-o familie de țărani credincioși din satul Calapodești - Bacău. La vârsta de 20 de ani a fost călăuzit de Duhul Sfânt să intre în nevoința călugărească.

Mai întâi s-a ostenit doi ani de zile (1836-1837) în obștea Mănăstirii Căldărușani. Apoi s-a dus la Muntele Athos și s-a stabilit în schitul românesc Prodromu, unde se nevoiau peste 80 de sihaștri români. Aici a deprins meșteșugul nevoinței duhovnicești de la cei mai aleși călugări athoniți, ajungând vestit în schit pentru postul și osteneala lui. Tot aici a primit tunderea în monahism și s-a învrednicit de la Dumnezeu de darul lacrimilor și al neîncetatei rugăciuni.

După aproape cinsprezece ani de sihăstrie în schitul Prodromu, bunul nevoitor a trăit încă patru ani de zile în Măăstirea Esfigmenu. Aici primește marele și îngerescul chip al schimniciei sub numele de Antipa și este hirotonit diacon. Astfel, înmulțind ostenelile și privegherile de toată noaptea, Cuviosul Antipa era cinstit în tot muntele ca mare sihastru și lucrător al rugăciunii lui Iisus. Se învrednicise încă și de darurile vindecării bolilor și al înainte-vederii.

Biserica în c are a fost botezat Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie - pravila.ro
Biserica în care a fost botezat Sfântul Antipa - Calapodești

Iubind mai mult singurătatea și smerenia decât cinstea și lauda, în anul 1860 Cuviosul Antipa a părăsit Muntele Athos și s-a reîntors în Moldova, la mânăstirile din preajma Iașilor. Dar văzându-se împresurat de mulți credincioși, căci numele lui se vestise în toată țara, după trei ani a plecat să se închine la moaștele cuvioșilor părinți de la Pecersca. Apoi a ajuns la mânăstirile din nord, uimind pe toți cu sfințenia vieții lui. De aici, auzind de vestita Mănăstire ortodoxă Valaam, aflată pe o insulă din lacul Ladoga, aproape de hotarele Careliei (Finlanda), Cuviosul Antipa, iubind fericită liniște și înstrăinare, în anul 1865 s-a așezat în această mănăstire. Aici trăiau călugări foarte sporiți, lucrători neîntrecuți și dascăli iscusiți ai rugăciunii lui Iisus.

În Mănăstirea Valaam s-a nevoit Cuviosul Antipa încă 17 ani de zile, învrednicindu-se de darul preoției și "arătând fapte minunate de trăire duhovnicească, în post, în rugăciune și în desăvârșita sărăcie". Cea mai mare nevoință a lui era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea gândurile cele necurate și gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfânt. La aceasta adăuga post îndelungat, privegheri de toată noaptea, lacrimi, metanii și alte neștiute osteneli duhovnicești. Săvârșea încă adesea dumnezeiasca Liturghie și se ruga mult pentru lume și pentru țara în care s-a născut.

Pentru o petrecere aleasă ca aceasta, Cuviosul ieroschimonah Antipa Luchian dobândise de la Dumnezeu darul facerii de minuni și al înaintevederii. Căci cunoștea gândurile cele ascunse ale oamenilor și pe mulți îi povățuia pe calea mântuirii. Era de asemenea și un mare părinte duhovnicesc și dascăl iscusit al rugăciunii inimii. Pentru aceea numele lui ajunsese cunoscut atât în Carelia cât și în Rusia de nord, încât mulți monahi și credincioși iubitori de Dumnezeu îl căutau și îi urmau învățăturile. Avea și în Mănăstirea Valaam câțiva ucenici aleși, dintre care cel mai sporit era ieroschimonahul Pimen, bărbat cuvios și foarte învățat.

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie -a- pravila.ro
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești 10 ianuarie

După o nevoință binecuvântată ca aceasta, Cuviosul Antipa Athonitul și-a dat sufletul cu pace în brațele Mântuitorului Hristos, la 10 ianuarie 1882, și a fost înmormântat în gropnița Mănăstirii Valaam. Este singurul călugăr român care s-a nevoit în această vestită mănăstire isihastă din nordul Europei.

În anul 1883, văzând părinții Mănăstirii Valaam că ieroschimonahul Antipa Luchian este venerat de ucenici și de credincioși ca sfânt, au rânduit să i se scrie viața pe scurt spre lauda lui Dumnezeu și folosul sufletesc. Astfel, ieroschimonahul Pimen, ucenicul său de chilie, scrie în același an nevoința părintelui său duhovnicesc, intitulată "Vrednicia de pomenire viață a ieroschimonahului Antipa".

Viața Cuviosului Antipa a fost tipărită la Sankt Petersburg de două ori, în anii 1883 și 1893, răspândindu-se atât în Rusia și Finlanda, cât și în Muntele Athos. Iar canonizarea și trecerea în rândul sfinților a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906, după 24 de ani de la mutarea sa din viață. În Mineiul pe ianuarie, în zece zile, tipărit în limba rusă la Mânăstirea Pantelimon din Athos, la pagina 46 figurează și "Cuviosul ieroschimonah Antipa Athonitul", cu viața sa pe scurt. Numele său este cinstit mai ales în mânăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugăr athonită român trecut în rândul sfinților și numărat printre cei din urmă cuvioși părinți ai Atonului (Pr. Prof. Liviu Stan, op. cit., p. 73-75).

Așa s-a nevoit și s-a săvârșit în chip plăcut lui Dumnezeu, departe de țară, un mare cuvios român, dascăl al liniștii și al neîncetatei rugăciuni, cu ale cărui sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.

pravila - Floare Ornamentala

Sursă: Doxologia.

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 10 ianuarie

În această lună, în ziua a zecea, pomenirea celui între sfinți părintelui nostru Grigorie (Grigore), episcopul Nissei;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Dometian, episcopul Meletinei;
Tot în această zi, pomenirea celui între sfinți părintelui nostru Marchian, preotul și iconomul marii Biserici de la Constantinopol;
Tot în această zi, pomenirea sfântului Amonie, care în pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Antipa de la Calapodești.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 11 ianuarie

În această lună, în ziua a unsprezecea, pomenirea cuviosului părintelui nostru Teodosie, începătorul vieții de obște și dascălul pustiului;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Teodosie cel din Antiohia;
Tot în această zi, soborul celor zece mii de sfinți îngeri;
Tot în această zi, pomenirea sfântului Ștefan cel din Plachidiane, a sfântului Teodor și a arhimandritului Agapie;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Mal, care, bătut fiind, s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului Vitalie, care în pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului Teodosie egumenul sfintei Mănăstiri Filoteu din Muntele Athos, care a fost și episcop de Trapezunt și care în pace s-a săvârșit.

Ornament despartitor v01

Pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Cuvioase Antipa roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final

Recomandări

† Sfânta Sofia de Suzdal
(1 august)

FB Mess WA Like Sfânta Sofia de Suzdal, înzestrată prin pronia divină cu harul facerii de minuni, este considerată apărătoarea femeilor credincioase. Ea a fost soția împăratului Vasilie al III-lea al Rusiei și în calendarul […]

† Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți (săbii)
(13 august)

FB Mess WA Like Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți (săbii) este cunoscută pentru minunile legate de vindecări miraculoase, nașterea de prunci, împăcarea părinților cu copiii și a celor certați. Numită și "Îmblânzirea inimilor împietrite" […]

† Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil
(26 martie)

FB Mess WA Like Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil se săvârșește în următoarea zi după Buna Vestire, deoarece Sfântul Arhanghel a fost cel care a împlinit porunca, primită de la Dumnezeu, de ai aduce Fecioare Maria […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram