† Sfântul Apostol Simon Zilotul
(10 mai)

5/5 - (13 votes)

Sfântul Apostol Simon Zilotul este ocrotitorul familiei și al copiilor, grabnic ajutător pentru cei care vor să se căsătorească, el fiind mirele din Cana Galileii, nuntă la care Hristos a săvârșit prima Sa minune transformând apa în vin. Despre Sfântul știm că era și taumaturg (avea puterea de a vindeca oamenii), vindecând orice boală numai prin atingerea cu mâinile, ori prin stropirea cu agheazmă, sau prin rugăciune. Este serbat în calendarul ortodox în data de 10 mai.

Viața pe scurt - Sfântul Apostol Simon Zilotul (sinaxar)

Sfântul Simon Zilotul, este cunoscut și sub numele de Natanael, și a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. Sfântul Evanghelist Matei îl numește "Simon Cananeul" în timp ce Sfântul Evanghelist Luca, "Simon Zilotul" (Matei 10, 4; Luca 6, 15). Culantul "cananeu" întrebuințat de către Sfântul Matei, provine de la cuvântul "kana", care în aramaică înseamnă "zilot" sau "zelos". Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, de altfel, traduce înțelesul culantului "cananeu". Potrivit unor cercetători Sfântul Simon este numit "cananeul" deoarece era originar din Cana.

Acestui Sfânt Apostol i s-a dat numele de "zilotul", adică "zelosul" sau "cel plin de râvnă", pentru a fi deosebit de Sfântul Simon Petru și de Sfântul Simon fratele și urmașul lui Iacob cel mic. De asemenea, i s-a mai dat acest nume și pentru râvna arătată în urmarea Domnului nostru Iisus Hristos.

Ceea ce mulți nu știu este că acest sfânt era nimeni altul decât mirele de la Cana Galileii. Cu prilejul nunții acestuia Mântuitorul nostru Iisus Hristos a săvârșit prima Sa minune, transformarea apei în vin.

Sfântul Apostol Simon Zilotul, cunoscut și sub numele de Natanael, își va lăsa în urmă părinții, casa și mireasa pentru a-L urma pe Mirele cel din Ceruri. Simon se trăgea din Cana Galileei, localitate apropiată de Nazaret, locul unde a copilărit Hristos, familia lui având o relație de prietenie cu Maica Domnului și Mântuitorul Hristos.

Sfântul Apostol Simon Zilotul după

După ce a primit cu ceilalți Sfinți Apostoli Sfântul Duh la Cincizecime, Cel ce S-a pogorât în chip de limbi de foc, a călătorit în multe locuri, în toate colțurile lumii, plecând din Israel până în Africa (Mauritania), apoi din Marea Britanie până în zona Marii Neagre, propovăduind Evanghelia lui Hristos și răbdând pentru El cu râvnă înfocată.

A aprins în suflete celor cu care s-a întâlnit candela nestinsă a mărturisirii lui Hristos. Pretutindeni, pe unde și-a purtat pașii, pe urmele lui s-au înfiripat în inimi au crescut bucurii duhovnicești, a rodit mântuirea, începând înălțarea oamenilor spre Dumnezeu. A mers până și în Britania. Întorcându-se, însă, în părțile Răsăritului, Sfântul Simon a mers în țara perșilor.

Martiriul Sfântului Apostol Simon Zilotul

Multă împotrivire a întâlnit propovăduirea lui în sufletul păgânilor, văzând înmulțirea numărului creștinilor în țara lor. Aceștia prinzând pe Sfântul Apostol, l-au răstignit în orașul SNANIR, din Perșia. Și așa, printr-o pătimire, după același chip cu al Mântuitorului Hristos, Sfântul apostol Simon Zilotul și-a săvârșit viața răstignit de necredinciosi.

Surse: Creștin Ortodox Link1 Link2, ActiveNews.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Minunile Sfântului Apostol Simon Zilotul

Mărturi ale minunilor săvârșite în Biserica "Podeanu" din București la moaștele Sfântului Apostol Simon Zilotul

Un martor ocular al minunilor împlinite de-a lungul timpului în Biserica Podeanu, Silvia Țițeica, supraveghetoare în această biserică, spunea: "Cu voia bunului Dumnezeu sunt supraveghetoare în această biserică și în această perioadă am fost foarte impresionată și sunt impresionată de numărul mare al părinților tineri care vin cu copiii abia botezați, în zilele de luni, când se oficiază slujba Sfântului Maslu și Acatistul Sfântului Apostol Simon. Cu toții vin să se roage la bunul Dumnezeu și la moaștele Sfântului Apostol Simon Zilotul să li se împlinească rugăciunea: să fie sănătoși, să aibă spor în casă, să-și găsească un partener de viață. În foarte multe cazuri ei au primit ajutor și, drept răsplată, au venit în această biserică să oficieze cununia, apoi au venit cu copilașii pentru a-i boteza. Aici s-au petrecut multe minuni pentru îmbunătățirea sănătății, chiar vindecări, pentru că înainte să vii la doctor trebuie să vii la doctorul sufletelor și al trupurilor. Un caz concret: un părinte a venit în brațe cu copilul care avea 6 ani, întrucât nu putea să meargă. Părintele Vasile i-a rugat pe părinți să vină cu copilul la sfintele moaște. Pe parcurs, părintele l-a luat în altar, s-a rugat pentru el și l-a făcut hipodiacon. În timp, copilul bolnav s-a vindecat și acum este un băiat vânjos, cu dragoste de Dumnezeu și cu drag să devină preot. Minuni sunt multe care se petrec aici."

Mărturia Părintelui paroh Vasile Ailoaiei al bisericii "Podeanu" din București: "În primul și în primul rând, cred că dacă ați fi venit într-o duminică la Sfânta Liturghie și ați fi văzut atâția tineri în biserică, v-ați fi dat seama de ajutorul pe care-l aduce Sfântul Apostol Simon Zilotul tinerilor. Mă refer aici nu numai la sutele de tineri care pășind pragul acestei biserici și-au găsit perechea. Pentru că cei mai mulți căsătorindu-se în biserica noastră și-au botezat copiii aici și, în aproape 20 de ani, biserica noastră a devenit a doua lor casă. Acești tineri, din împrejurimile Capitalei și din tot Bucureștiul, vin aici la Sfântul Apostol Zilotul formând o adevărată familie. Prin prezența lor, aceștia sunt ei înșiși cei care aduc mulțumire Sfântului Apostol Zilotul, care i-a ajutat să se căsătorească, să aibă copii, să-și boteze copiii aici la noi în biserică. Sigur, Sfântul Apostol Simon Zilotul a făcut și multe alte minuni, pe care noi nu le-am consemnat în decursul vremii. Recent a venit cineva din Cleveland, Statele Unite ale Americii. Este vorba despre o femeie, care și-a căsătorit fiica în urma rugăciunilor de aici. Rugămintea ei era ca Dumnezeu să binecuvânteze casa tinerei familii de acolo cu un copil. De asemenea, sunt mulți bolnavi care s-au vindecat, iar Sfântul Apostol Simon Zilotul este unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus. El a săvârșit minuni atât în timpul vieții, cât și după aceea, iar moaștele sale sunt o binecuvântare pentru acest sfânt lăcaș, nu numai pentru creștinii din București, ci din aproape toată țara, cum spunem noi".

Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfântului Apostol Simon Zilotul

În vestul Georgiei - Abhazia se află Mănăstirea Sfântul Apostol Simon Zilotul ridicată în cinstea Sfântului. Ea se mai numește și "Noul Athos" – Tkum și este construită chiar pe locul unde a avut loc martiriul Sfântul Apostol Simon Zilotul. Pe acel loc au venit, cu secole în urmă, câțiva călugări de la Muntele Athos și au ridicat prima biserică unde se aflau sfintele moaște, pe malul stâng al râului Psirtki, în perioada sec. XI-XIII. Biserica a fost reconstruită de mai multe ori din cauza distrugerilor sau devastărilor de către musulmani și sovietici, devenind catedrala Eparhiei de Tkum.

Lângă biserică se mai află și o peșteră unde a trăit și s-a rugat în ultimii ani Sfântul Apostol Simon Zilotul (în jurul anului 50 după Hristos). Este vorba despre o peșteră naturală, "Cheile Psirtki", împodobită astăzi cu icoane, mozaicuri, cruci, inscripții, candele.

Noul Athos se afla în regiunea Gudauta din Abhazia (vestul Georgiei), la 22 km de Sukumi, cunoscut anterior cu numele de Nicopole, Anakopia, Absara, Psirtki. Abhazienii îl consideră pe Sfântul Apostol Simon Zilotul drept primul Apostol care le-a adus vestea Învierii Domnului și îl cinstesc în mod deosebit, alături de Sfântul Apostol Andrei.

Ce mai mare parte din Sfinte moaște ale Sfântului Apostol Simon Zilotul se află în Toulouse – Franța și în basilica Sfântului Petru din Roma – Italia.

Mărturi ale Patriarhiei Georgiei despre Sfântul Apostol Simon Zilotul

Patriarhia Georgiei precizează într-un scurt istoric al Bisericii Ortodoxe Georgiene că "Maica Domnului este considerată principalul protector și mijlocitor al Georgiei", Biserica Ortodoxă Georgiana fiind fondata de Sfinții Apostoli. Dintre aceștia sunt numiți, ca predicatori pe teritoriul georgian: Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Simon Zilotul în partea de vest, Sfântul Apostol Matia – în sud-vest, Sfinții Apostoli Bartolomeu și Tadeu – în est.

"Călătoriile și predicile lor au fost păstrate în scris, în cronicile georgiene, dar și în cele cu autori greci și latini, spre exemplu: Origen (sec. II-III), Episcopul Doroteu din Tir (sec. IV), Episcopul Epifanie din Cipru (sec. IV), Nichita al Paflagoniei (sec. IX), Ecumen (sec. X)". În plus, există și dovezi arheologice despre creștinismul georgian timpuriu, din sec. I-III.

Peștera Sfântului Simon Zilotul

Creștinismul a fost adus în Abkhazia în secolul I de către primii misionari creștini. Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Apostol Simon Zilotul au ajuns în acest loc trecând prin Capadocia și prin orașul de coasta Trabzon.

Aceștia au predicat cuvântul Evangheliei din partea sudică a Marii Negre înspre Sevastopol (Sukhum). Sfântul Apostol Andrei a continuat să propovăduiască în alte regiuni, în timp ce Sfântul Apostol Simon a rămas în Abkhazia.

Despre Sfântul Simon Zilotul a călătorit în multe locuri, din Marea Britanie pana în zona Marii Negre, propovăduind Evanghelia lui Hristos. Sunt numeroase mărturiile cu privire la cum și unde a fost martirizat. Una dintre cele mai vechi tradiții susține ca Sfântul Apostol Simon a fost martirizat în Georgia. Moise de Chorene scrie ca Sfântul Simon a primit martiriul în Weriosphora în Iberia (Abkhazia, Georgia).

Tradiția georgiana afirma ca sfântul a predicat în Georgia apuseana și că a fost înmormântat lângă Sokhumi, în satul Anakopia. În secolele IX-X pe locul formantului a fost construita o biserica. În prezent, această biserica aparține Mănăstirii Noul Athos.

Sfântul Apostol Simon este cinstit în mod deosebit la aceasta mănăstire, în ziua prăznuirii sale, 10 mai, când vin mii de pelerini. Unul din cele mai vizitate locuri ce aparțin Mănăstirii Noul Athos este peștera Sfântului Simon Zilotul, situată în apropierea locului unde Apostolul a primit martiriul.

Acesta ar fi locul unde a trăit și s-a rugat Sfântul Apostol Simon Zilotul. Lumina își face loc în peșteră printr-o mică săpătură în piatra. Peștera este săpată natural în piatra. Pereții peșterii sunt decorați cu mozaicuri antice, cruci, inscripții, icoane și candele. În 1884 peștera a fost sfințită. De atunci icoanele Sfântului Apostol Andrei și cea a Sfântului Simon Zilotul sunt păstrate aici. Credincioșii obișnuiesc să lase în aceasta peșteră pomelnice spre a fi pomeniți în rugăciune de către părinții mănăstirii.

Moaștele Sfântului Apostol Simon Zilotul în România

În România, le putem găsi la Biserica Podeanu, care este în apropiere de de Piața Chibrit. Foarte mulți credincioși vin la moaște pentru a cere ajutorul în căsătorie.

Sfintele Moaște ale Sfântului Apostol au fost aduse din Creta, în anul 1958, de către vrednicul de pomenire episcop al Oradiei, Valerian Zaharia. După trecerea ierarhului la cele veșnice, în martie 1996, moaștele Sfântului Apostol Simon Zilotul au intrat în patrimoniul Bisericii "Podeanu" din Capitală.

Surse: Creștin Ortodox, Basilica.

Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Simeon sau Simion - Simona

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Simeon, ruda Domnului!

Simeon sau Simion / Simona - Σίμων (Simon), este forma greacă din Noul Testament a numelui ebraic שִׁמְעוֹן (Shim'on) care înseamnă "El (Dumnezeu) a auzit" "Dumnezeu a auzit" "Dumnezeu a ascultat" "Dumnezeu a împlinit rugăciunea făcută". La rândul său, derivă din cuvântul "sh'ma", care înseamnă "ascultă" (Dumnezeu ți-a auzit rugăciunea de a-ți acorda un copil). Sh'ma Yisrael sunt primele două cuvinte ale unei secțiuni a Torei și sunt titlul (uneori prescurtat la simplu "Shema") al unei rugăciuni care servește ca piesa centrală a slujbelor de rugăciune evreiești de dimineață și de seară.

1) Simeon sau Șimeon a fost al 2-lea fiu al lui Iacov de către soția sa Lea și progenitorul tribului lui Simeon. 2) Simeon a fost un israelit din fiii lui Bani, care avea o soție străină pe vremea lui Ezra. Unii autori consideră acest nume un nume grecesc clasic. În acest caz acest nume este derivat din cuvântul grecesc σιμός (simos) care înseamnă "nasul plat".

Datorită apostolului, acest nume a fost comun în lumea creștină. În Anglia a fost popular în Evul Mediu, deși a devenit mai rar după Reforma protestantă.

Acesta a fost purtat de Sfântul și Dreptul Simeon dar și al celui mai vârstnic dintre Apostoli (Simon Petru/Chefa).

Derivate ale numelui Simeon sau Simion / Simona

Din acest nume se trag și: Sima, Siman, Simin, Siminic, Simina, Simona,Simon, Simion, Simiona.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Simon - Simona?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 10 mai când este pomenit Sfântul Apostol Simon Zilotul. Mai sunt și alți sfinți care au purtat acest nume cum ar fi Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul serbat în data de 1 septembrie, Sfântul și dreptului Simeon, serbat pe data de 3 februarie, Sfântul Cuvios Simeon Noul Teolog, serbat pe data de 12 martie, Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei, serbat în ziua de 17 aprilie sau Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului serbat pe 27 aprilie.

Surse: Behindthename Link1 Link2, Name-Doctor.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfântului Apostol Simon Zilotul

Sfântul Apostol Simon Zilotul, [cel ce s-a numit și Natanael], bătrân, pleșuv, cu barba rotundă, fiind răstignit pe cruce, se săvârșite [și este îngropat acolo; la nunta acestuia, în Canna Galileei, a prefăcut Hristos apa în vin].

Icoana Sfântului Apostol Simon Zilotul 10 mai
Icoana Sfântului Apostol Simon Zilotul 10 mai

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma - Erminia Picturii Bizantine.

Ornament despartitor v01

Biserica din Cana Galileii unde Hristos a făcut minunea transformării apei în vin

Cana Galileii, numita astăzi "Kafr Kanna" sau "Khirbet Cana", este o localitate din regiunea Galileea, aflată la numai șapte kilometri înspre nord-est de Nazaret. Localitatea este locuită astăzi de aproximativ cinci mii de locuitori, aproape toți de origine arabă, o treime fiind musulmani, iar doua treimi fiind creștini.

Pornind din Nazaret, înspre Cana Galileii, pelerinii străbat valea numită "Merj Sembil", adică "Câmpul Spicelor". Acum doua mii de ani, pașii Mântuitorului au sfințit această cale, în drumul Său spre Nunta din Cana, la care a fost chemat.

Încă din cele mai vechi timpuri, acest loc este cinstit de către creștini drept locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit prima Sa minune, fiind invitat la o Nuntă, la care a participat împreună cu Maica Sa și cu ucenicii.

Ornament despartitor v01

Nunta din Cana Galileei

Pasaje Biblice

Și a treia zi s-a făcut nuntă în Cana Galileii și era și mama lui Iisus acolo.
Și a fost chemat și Iisus și ucenicii Săi la nuntă.
Și sfârșindu-se vinul, a zis mama lui Iisus către El: Nu mai au vin.
A zis ei Iisus: Ce ne privește pe mine și pe tine, femeie? Încă n-a venit ceasul Meu.
Mama Lui a zis celor ce slujeau: Faceți orice vă va spune.
Și erau acolo șase vase de piatră, puse pentru curățirea iudeilor, care luau câte două sau trei vedre.
Zis-a lor Iisus: Umpleți vasele cu apă. Și le-au umplut până sus.
Și le-a zis: Scoateți acum și aduceți nunului. Iar ei i-au dus.
Și când nunul a gustat apa care se făcuse vin și nu știa de unde este, ci numai slujitorii care scoseseră apa știau, a chemat nunul pe mire,
Și i-a zis: Orice om pune întâi vinul cel bun și, când se amețesc, pune pe cel mai slab. Dar tu ai ținut vinul cel bun până acum.
Acest început al minunilor l-a făcut Iisus în Cana Galileii și Și-a arătat slava Sa; și ucenicii Săi au crezut în El.

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan 2, 1-11

În Noul Testament, evenimentul cel mai important și la care participă Hristos în calitate de invitat împreună cu ucenicii și cu Maica Să, este nunta din Cana Galileii. Mica localitate, Cana, a devenit faimoasă datorită nunții a doi tineri necunoscuți, la care Iisus Hristos, în calitate de Dumnezeu, a dat o nouă dimensiune legăturii dintre bărbat și femeie, ridicând-o la rang de Taină și revalorizând cununia și familia ce decurge din ea. Este bine știut că aici Hristos este rugat de Maica Sa să ajute pe tinerii care rămân fără vin la nuntă, situație delicată, care i-ar fi pus într-o postură neplăcută în fața invitaților. Deși aparent refuză, Hristos preface o cantitate impresionantă de apă ("Șase vase în care încăpeau câte două sau trei vedre!" adică aproximativ 120-180 litri) în vin de cea mai bună calitate, salvând astfel rușinea familiilor organizatoare și bucuria tinerilor miri.

Sensul prezenței Sale la Cana va fi dezvăluit mai târziu când se numește pe Sine "Mirele", atunci când vorbește despre împărăția lui Dumnezeu. Considerându-se mire, Iisus nu se confundă cu un bărbat obișnuit, ci se reprezintă ca Mirele Bisericii, modelul absolut pentru legătura dintre Bărbat și femeie, prin căsătorie. Ioan de Colov consideră că modelul legăturii dintre Hristos și Biserică este puternic și trebuie urmat, când recomandă ca iubirea dintre bărbat și femeie să fie ca aceea dintre Hristos și Biserică. "Care bărbat, se întreabă el, s-ar jetfi pentru mireasa lui, sau care mireasă s-ar căsători cu un crucificat?" Observăm aici aceeași preocupare pentru a întări realitatea că iubirea dintre bărbat și femeie trebuie să fie atât de puternică și jertfelnică încât să accepte imposibilul ca posibil, prin puterea credinței și a dragostei.

La Cana Galileii Hristos reface condiția demnității persoanei umane și prin reintegrarea acesteia în starea de normalitate, spre deosebire de religiile păgâne anterioare în care femeia era fie sclavă, fie membră în posesia bărbatului poligam. Domnul își începe minunile prin recrearea unității primordiale prin recentrarea omului, bărbat și femeie, în ființa umană comună, de aceeași valoare pentru fiecare dintre ei. Omul este ființă socială și se regăsește pe sine în oglindă, nu însingurat, ci în unire armonioasă.

Sursă: Doxologia.

Biblia în format fizic ➡ Biblia/Sfânta Scriptura

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfântul Apostol Simon Zilotul

Sfinte, slăvite și întrutotlăudate Apostole al lui Hristos Simone, cela ce te-ai învrednicit a-L primi în casa Ta din Cana Galileii pe Domnul nostru Iisus Hristos și pe Preacurata Lui Maică, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea, și a fi însuți văzător al preaslăvitei minuni a Domnului!
Cu credință și cu dragoste ne rugăm ție: cere de la Hristos Domnul să prefacă sufletele noastre iubitoare de păcat în vase vrednice ale harului; păzește-ne și ocrotește-ne cu rugăciunile tale de ispitele diavolești și de căderile în păcat, și mijlocește ca să primim de Sus ajutor în vremea trândăvirii, ca să nu ne poticnim de piatra smintelii, ci să umblăm fără abatere pe calea cea mântuitoare a poruncilor lui Hristos, până ce vom ajunge la fericitele locașuri ale Raiului, unde tu acum sălășluiești și te veselești.
Așa, Apostole al Mântuitorului, nu ne rușina pe noi, cei ce nădăjduim cu tărie la tine, ci fii nouă ajutător și acoperitor toată viața noastră, și ne ajută a săvârși viața aceasta vremelnică întru bună credință și cu plăcere de Dumnezeu, a dobândi sfârșit creștinesc și pașnic, a ne învrednici de răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos, ca scăpând de vămile văzduhului și de tirania cumplitului stăpânitor al acestei lumi, să moștenim Cereasca Împărăție și să preaslăvim numele cel de mare cuviință al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfântul Apostol Simon Zilotul, glasul al 3-lea

Apostole sfinte Simone, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condac - Sfântul Apostol Simon Zilotul, glasul al 2-lea

Pe cel ce cu tărie a pus învățăturile înțelepciunii în sufletele binecredincioșilor, cu laudă să fericim toți pe Simon de Dumnezeu grăitorul, că înaintea scaunului slavei acum stă, și cu cei fără de trupuri se veselește, rugându-se neîncetat pentru noi toți.

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfântul Apostol Simon Zilotul (Viețile Sfinților)

Acest Sfânt Apostol era de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos și Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret. Când Simon a avut nunta cea legiuită, a fost chemat și Iisus cu ucenicii acolo, unde, neajungându-le vinul, Domnul a prefăcut apa în vin. Mirele, văzând o minune ca aceea, îndată a crezut că Domnul este adevăratul Dumnezeu și, lăsându-și nunta și casa, i-a urmat Lui cu osârdie, pentru care s-a numit "Zilotul", adică râvnitor. Deci s-a aprins cu atât de mare dragoste dumnezeiască către Hristos, încât și mireasa sa și pe toate cele lumești le-a trecut cu vederea pentru dragostea lui Dumnezeu, și și-a făcut sufletul său mireasă Mirelui Celui fără de moarte, numărându-se în ceata ucenicilor lui Hristos, și a fost unul din cei doisprezece Apostoli.

Iar după ce a primit cu ceilalți Sfinți Apostoli pe Preasfântul Duh, Cel ce S-a pogorât în chip de limbi de foc, a trecut în Mauritania și în Africa, propovăduind pe Hristos și răbdând pentru El cu râvnă înfocată. După aceea, fiind în Britania și luminând pe mulți prin cuvântul Evangheliei, a fost răstignit de cei necredincioși și s-a sfârșit prin pătimirea cea de un chip cu a lui Hristos.

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 10 mai

În această lună, în ziua a zecea, pomenirea sfântului apostol Simon Zilotul, adică râvnitorul;
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici și frați: Alfiu, Filadelf și Ciprian;
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Isihie mărturisitorul;
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Lavrentie, care cu pace s-a săvârșit.

Calendar Ortodox - Sfinții de mâine 11 mai

În această lună, în ziua a unsprezecea, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Mochie;
Tot în această zi, pomenirea inaugurării de Dumnezeu păzitei și de Dumnezeu măritei cetăți a Constantinopolului, mai ales a dăruirii sau a închinării ei în paza și ocrotirea preasfintei stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Dioscor cel nou;
Tot în această zi, pomenirea sfântului noului mucenic Arghiros Tesaloniceanul, care s-a nevoit la anul 1806;
Tot în această zi, pomenirea sfinților părinților noștri, cei întocmai cu apostolii, Chiril-Constantin și Metodie, care au adus lumina Evangheliei popoarelor slave, în veacul al nouălea.

Ornament despartitor v01

Pe Sfântul Apostol Simon Zilotul să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Apostole Simon roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final

Recomandări

† Sfântul Mucenic Vasilisc
(22 mai)

FB Mess WA Like Sfântul Mucenic Vasilisc a propovăduit minunile săvârșite de unchiul său, Teodor Tiron, pentru care a fost prins și obligat să jertfească zeilor, lucru care nu l-a făcut și astfel a primit […]

Sfânta Treime

FB Mess WA Like Sfânta Treime este serbată în calendarul ortodox în prima zi după duminica Rusaliilor. Sărbătoarea Sfintei Treimi a fost așezată imediat după Pogorârea Sfântului Duh deoarece mântuirea oamenilor de păcat este opera […]

† Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov
(19 iulie)

FB Mess WA Like Aflarea cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov a avut loc în 19 iulie 1903 și acest eveniment este serbat în fiecare an. Sfântul Serafim de Sarov mai este serbat […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram