† Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan
(minunea de la mormântul său)
(8 mai)

Trimte prietenilor tăi

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este prăznuit în Calendarul ortodox pe data de 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormântul său) și pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele veșnice).

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul 8 mai

Minunea de la mormântul său este prilej de sărbătoare, de rugăciune către sfântul Ioan, care mijlocește pentru noi în fața lui Dumnezeu. În această zi, la mormântul Sfântului Ioan Teologul s-au petrecut de-a lungul anilor mai multe vindecări miraculoase, atât trupești, cât și sufletești.

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este primul între sfinții creștini care au primit supranumele de Teologul. Apostol al iubirii dumnezeiești a scris sub inspirația Duhului Sfânt, Evanghelia care îi poartă numele care mișcă inimile tuturor spre dragostea de Dumnezeu.

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, a fost ucenic al lui Sfântului Ioan Botezătorul, însă l-a urmat mai târziu pe Hristos împreună cu toată familia lui.

Viața pe scurt - Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul (sinaxar)

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan era din Bețsaida Galileii. Nu cunoștea carte, la fel ca ceilalți Apostoli, însă era dintr-o familie înstărită. Tatăl său, Zevedeu, avea mreje de pescar, și avea mai mulți lucrători, precum și cei doi copii, Iacov și Ioan care îl ajutau. Cât despre mama Sfântului Ioan, Salomeea, care era verișoară cu Maica Domnului, aflăm din Evanghelii că slujea lui Hristos, mergând în urma Lui cu alte femei evlavioase. Atunci când a început să predice Sfântul Ioan Înaintemergătorul în pustia Iordanului venirea lui Hristos, Ioan cu Andrei – fratele lui Petru – care erau și ei pescari, au mers aproape de el și au devenit ucenicii lui. La o zi după Botezul Domnului, Înaintemergătorul le-a arătat acestora pe Iisus care trecea și le-a zis: „Iată Mielul lui Dumnezeu!” Atunci, ei s-au apropiat de Hristos, iar când Acesta i-a văzut, a întrebat: “Ce căutați?” Andrei și Ioan I-au zis: „Rábbi (adică Învățătorule), unde locuiești?” „Veniți și veți vedea!” le-a răspuns Hristos.

Au venit la casa unde locuia și au rămas până seara, ascultând, pentru prima dată, cuvântări despre viață din gură dumnezeiască. După două luni, Fiul lui Dumnezeu i-a chemat pe Andrei și pe Petru lângă El, precum și pe Iacov și pe Ioan. Acestea s-au întâmplat pe malul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii). Cele două perechi de frați au lăsat năvoadele și corăbiile și din acel moment s-au alăturat lui Hristos. Și-au schimbat ocupația după cuvântul pe care li l-a spus Domnul: din pescari de pești au devenit pescari de oameni.

Apostolul cel tânăr

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul 8 mai

Dintre toți Apostolii, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan a fost cel mai tânăr. S-a dedicat lui Iisus cu însuflețire. La început avea o fire irascibilă. Râvna arzătoare și dragostea pătimașă pe care le arăta, aminteau, adesea, de primul lui Învățător pe care l-a avut, pe Înaintemergătorul Domnului. Odată, Hristos și Apostolii, se îndreptau spre Ierusalim și nu au fost primiți bine în satul Samariei pe unde treceau. Iacob și Ioan s-au mâniat și I-au zis să facă să coboare foc din cer și să îi mistuie pe oamenii aceia neprimitori. Hristos atunci i-a certat, spunând că nu știau cărui duh slujeau, adică duhului dragostei și al răbdării.

Ucenicul pe care îl iubea Iisus

Toți din jurul lui Hristos considerau această Împărăție nu numai cerească, dar și pământească, și credeau că Iisus ar fi urmat să urce pe tronul lui David, alungându-i pe romani de pe pământurile sfinte ale Iudeii. Însă Hristos, după cum spune cântarea bisericească, în loc de „tron”, i-a dăruit lui Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan propriul Lui piept. Și în realitate acesta era „ucenicul pe care îl iubea Iisus” cel mai mult. Niciunul dintre Apostoli nu avea o legătură atât de strânsă cu Domnul. Ioan stătea întotdeauna lângă Învățător și adeseori punea capul pe pieptul Lui. Uneori când Fiul lui Dumnezeu, se separa de ceilalți ucenici, pentru a se ruga singur cu Tatăl Lui, Îl însoțeau numai trei dintre aceștia – Petru, Iacov și Ioan. La fel, atunci când s-a schimbat la Față pe muntele Taborului sau când era îngrijorat și se ruga pe muntele Măslinilor. Cel mai apropiat de Iisus era Ioan: cuvintele și suspinele lui Hristos întâlneau prima dată inima lui. Atunci când L-au prins pe Hristos, ceilalți ucenici s-au împrăștiat precum oile cărora li s-a luat păstorul, numai Ioan și Petru l-au urmat până în curtea Arhiereului Anna.

Acolo Petru s-a temut și s-a lepădat în fața slujnicei, însă Ioan a rămas credincios. Ioan era cunoscut în mediul arhieresc, după cum citim în Evanghelie, și de aceea risca să se expună mai mult. Când Hristos s-a suit pe cruce, Ioan, împreună cu Maica Domnului, a stat alături de El până în ultimele clipe. Iisus înainte de a-și da duhul, i-a încredințat lui Ioan pe mama Sa. La coborârea de pe cruce, Ioan i-a ajutat pe Iosif și Nicodim și, plângând, a pus încă o dată capul pe pieptul lui Hristos, împuns de suliță. Chiar și după Înviere, atunci când Mironosițele i-au înștiințat pe Apostoli, Ioan a ajuns primul la mormântul gol. De asemenea, el L-a recunoscut pe Domnul când s-a arătat la Marea Tiberiadei.

Apostol al iubirii creștine

Sfântul Apostol Ioan este singurul Apostol care nu a murit cu moarte martirică. După adormirea Maicii Domnului, sfântul a mers în localitatea Efes, din Asia, pentru a propovădui Evanghelia lui Hristos.

Părintele profesor Adrian Mihai vorbește despre activitatea deosebita a Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, după Pogorârea Sfântului Duh: "După pogorârea Sfântului Duh, împreună cu Petru și Iacob, ruda Domnului, Ioan era socotit ca unul dintre stâlpii Bisericii din Ierusalim. După anul 70, când romanii dărâma Ierusalimul și Templul Sfânt, Apostolul Ioan se stabilește în orașul Efes din Asia Mică, conducând Biserica de aici, întemeiată de Sfântul Apostol Pavel, cu autoritate recunoscută.

Între anii 90-95, însă, el a fost exilat în insula Patmos, de către împăratul Domițian. Într-o peșteră din acest loc pietros, Ioan a primit revelația despre sfârșitul lumii, pe care a consemnat-o în cartea profetică Apocalipsa. După moartea lui Domițian, sfântul s-a întors în Efes.

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan a scris Apocalipsa pe când se afla în insula Patmos, iar Evanghelia și cele trei Epistole le-a scris pe când se afla în Efes, după întoarcerea din exil. Sfântul Ioan Teologul este acela care a vestit lumii că "Dumnezeu este iubire" și că "Dumnezeu este lumină".

Lasă creștinilor un scris adevărat a biografiei Domnului Hristos. Aceasta este a IV-a Evanghelie. El a mai scris și trei epistole, numite sobornicești, în care arată că Dumnezeu este iubire și-i îndeamnă pe creștini să se iubească unul pe altul, fapt pentru care este numit "Apostolul iubirii creștine".

Trecerea la cele veșnice - Minunea de la mormânt

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul 8 mai

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan a trecut la cele veșnice la aproape o sută de ani, în apropiere de localitatea Efes, unde a și fost înmormântat. Știm că, mai înainte de a trece la cele veșnice, sfântul a luat cu sine șapte ucenici, pe care i-a pus să sape o groapă în formă de cruce, în care s-a și întins de bunăvoie, adormind în Hristos.

Printre alte minuni în legătură de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, se cunoaște una care a avut loc la mormântul său. Sfântul Ioan s-a așezat în mormânt și ucenicii l-au îngropat acolo de viu. Mai târziu, când mormântul său a fost deschis, trupul Sfântului Ioan nu mai era acolo.

De numele Sfântului Apostol Ioan este legată minunea de la mormântul său. În ziua de 8 mai, din mormântul său se ridică un fel de praf minunat, numit de locuitori "mană", pe care mulți o folosesc și se vindecă de diverse boli.

De aceea, cei care i se roagă Sfântului Apostol Ioan cred cu tărie în harul său de a face minuni.

Mormântul Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul 8 mai
Mormântul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan

Surse: Crestion Ortodox, Trinitas TV, Basilica, Mănăstirea Curchi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Etimologia / semnificația numelui Ioan - Ioana

ION / IOANA – Acest nume provine din cuvântul ebraic "יוֹחָנָן" (Jōħānān), care la traducerea în greacă a Vechiului Testament a devenit „Ιωαννης” (Iōánnēs), care la rândul lui în latină devine „Iohannes”, care înseamnă „Dumnezeu este milostiv”. Popularitatea acestor nume însă a fost dată de noul testament, deoarece ele sunt purtate, de Sfântul Ioan Botezătorul și de sfântul Apostol Ioan autorul celei de-a patra Evanghelii și al Apocalipsei din Sfânta Scriptură.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Ion, Ioana?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 7 ianuarie în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul, pe data de 28 februarie în ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Ioan Casian Romanul, pe data de 27 martie în ziua de prăznuire a Sfântului Cuviosul Ioan din Licopolis, pe 30 martie în ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul și pe 18 aprilie, atunci când este serbat Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul, pe data de 19 aprilie când este serbat Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul și pe 8 mai când este serbat Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.

Sursă: Orthodoxwiki.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Icoana Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

Dionisie din Furna arată că Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan se zugrăvește după cum urmează: În icoanele unde este zugrăvit între Apostoli, în scenele din viața Mântuitorului se pictează tânăr, fără barbă.

Atunci când se zugrăvește singur sau scriind Evanghelia, este reprezentat bătrân, pleșuv, cu barba lungă, ținând în mână cartea (Evanghelia) sa. Poartă un veșmânt verde pe dedesubt, iar veșmântul de deasupra roșu.

Se mai zugrăvește împreună cu ceilalți Evangheliști în pandantivele din unghiurile dintre arcurile bolților turlei, șezând fiecare pe scaun și scriind Evangheliile, fiecare cu simbolul său. Simbolul Sfântului Ioan este vulturul.

Dionisie mai arată și cum se zugrăvesc imaginile din Cartea Apocalipsei.

Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Dionisie din Furna - Erminia picturii bizantine.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Scrierile Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

Evanghelia după Sfântul Apostol Ioan

Părintele prof. Ion Barbu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul" din București subliniază prin ce se caracterizează Evanghelia după Sfântul Apostol Ioan: "Sfânta Evanghelie a lui Ioan putem spune că se deosebește de primele trei Evanghelii, numite sinoptice, nu numai în privința cadrului cronologic, ci și al celui geografic. El are o perspectivă teologică diferită de sinoptici. Evanghelia se referă la aceleași evenimente ca și sinopticii, dar o face din perspectiva diferita. E vorba de o meditație profundă de evenimentele centrale ale istoriei mântuirii. De aici s-a evidențiat identitatea Persoanei istorice a lui Iisus cu Hristos, Mesia prezent în Biserica Sa, și de a continua legăturile fiecărui eveniment al vieții lui Iisus cu fiecare manifestare a lui Iisus Hristos, Domnul slăvit în cadrul Bisericii. Scopul acestei Evanghelii nu este așa cum s-a pretins uneori ca un adevăr abstract, ci un ansamblu de evenimente istorice, ansamblu prezentat ca punct culminant al întregii Revelații divine".

Sensurile noțiunii de iubire din scrierile Sf. Ioan Evanghelistul

Iubirea, cu multiplele ei aspecte, este noțiunea care face specificul Legii celei Noi. În Legea cea Nouă se subliniază faptul că Dumnezeu poartă grija lumii, animat de iubire, că Fiul s-a întrupat împins fiind de iubire față de oameni, iar "porunca cea nouă" dată de El ucenicilor Săi este "porunca iubirii". Sfântul Apostol Pavel, inspirat de Duhul Mântuitorului, dedica un adevărat imn iubirii, spunând că nimic bun și statornic nu se poate realiza în viață fără iubire (I Cor. 13).

Din grupul celor 12 ucenici ai Mântuitorului, cel care a pătruns cel mai mult adâncimea tainelor divine, a fost Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.

Pentru Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, iubirea este tot ceea ce este mai bun și mai frumos, ideea ce naște martiri ai credinței și ai omeniei, ai faptelor mari ai virtuților, este esența dumnezeirii. Dumnezeu este iubire - I Ioan 4, 8.

Momentul culminant al grijii lui Dumnezeu pentru lume și om este întruparea și jertfa Fiului Sau. "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea" spune Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, "încât pe Fiul Sau L-a dat la moarte pentru ca, oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică" (Ioan 3, 16).

Dragostea creștină, de care vorbește Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, nu se epuizează în dragostea lui Dumnezeu către om, ci ea implică și iubirea omului către Dumnezeu. Nu este numai coborârea lui Dumnezeu către om, ci și efortul omului de a-L întâmpina și primi pe Dumnezeu. De aceea, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan vorbește și despre datoria noastră de a iubi pe Dumnezeu: "Noi îl iubim pe El, pentru ca El ne-a iubit mai întâi pe noi" (I Ioan 4, 19). Dragostea noastră către Dumnezeu nu este de-at o dragoste răspuns la marea dragoste pe care El ne-a arătat-o mai întâi. "Vedeți ce fel de dragoste ne-a dat noua Tatăl, spune Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, ca să ne numim fii ai lui Dumnezeu" (I Ioan 3, 1).

Surse: Creștin Ortodox, Basilica.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Rugăciuni

Mare și întru tot lăudate Apostole și Evangheliste Ioane, de Dumnezeu Cuvântătorule, ucenice iubit al lui Hristos, fierbintele nostru apărător și în necazuri grabnicule ajutător! Roagă-L pe Domnul Dumnezeu să ne dăruiască iertarea tuturor păcatelor noastre, câte am păcătuit din tinerețe în toată viața noastră cu lucrul cu cuvântul, cu pofta și cu toate simțirile noastre, iar la ieșirea sufletelor noastre din trup ajută-ne nouă, păcătoșilor, să ne izbăvim de vămile văzduhului și de muncile cele veșnice, ca prin milostiva ta mijlocire să proslăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Cântări Liturgice

Frumusețea imnelor liturgice la ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Evanghelistul

Cântările bizantine închinate Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan îl numesc pe acesta „fiul tunetului și temelia dumnezeieștilor cuvinte (...) începătorul cuvântării de Dumnezeu și propovăduitorul cel mai întâi al dogmelor adevărate ale înțelepciunii lui Dumnezeu“ (...) „păzitorul de feciorie“, conform Slavei de la Vohod. Alcătuită pe glasul II, această cântare exprimă aceleași lucruri ca și Evanghelia, și anume că „la început era Cuvântul“ și că prin „lumina adevărată“ ne arată „dreapta credința a Sfintei Treimi“. Slava pe glasul VIII de la Laude ne arată virtuțile Sfântului Ioan: „întocmai ca îngerii“, „iubitor de feciorie“ și „de Dumnezeu teolog“, care prin coasta Mântuitorului ne-a izvorât nouă viață veșnică.

Sedealna după Polieleu ne arată o adevărată teologie. „Rezemându-te pe pieptul lui Iisus, îndrăzneală ai dobândit ca un ucenic întrebând: cine este vânzătorul Tău Doamne? Iubit fiind foarte prealăudate prin pâine l-a adeverit pe acesta ție. Deci ca un tăinuitor al celor negrăite fiind, de întruparea Cuvântului înveți marginile, de Dumnezeu cuvântătorule apostole“, ne spune cântarea pe glasul VIII.

Sursă: Ziarul Lumina.

Troparul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, glasul al 2-lea

Apostole al lui Hristos Dumnezeu iubit, grăbește de mântuiește pe poporul cel fără de răspuns. Că te primește, când cazi către El, Cel ce te-a primit când te-ai rezemat pe pieptu-I: pe Acela roagă-L, de Dumnezeu cuvântătorule, ca norul vrăjmașilor cel căzut asupra noastră să-l risipească, cerându-ne nouă pace și mare milă.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Condacul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, glasul al 2-lea

Măririle tale, iubitorule de feciorie, cine le poate spune ? Că verși minuni și izvorăști tămăduiri, și te rogi pentru sufletele noastre, ca un cuvântător de Dumnezeu și prieten al lui Hristos.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Viața completă - Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul (Viețile Sfinților)

Cinstita mutare a Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu, cel ce s-a rezemat pe pieptul Mântuitorului, a iubitorului de feciorie și ucenicului iubit al lui Hristos, se prăznuiește în 26 ale lunii septembrie, unde s-a scris pe larg viața lui cea sfântă. Iar în această zi se cinstește numai pomenirea prafului tămăduitor, care cu minune iese în fiecare an din mormântul lui, în ziua a opta a lunii mai și pe care creștinii cei de acolo îl numesc mană. Pentru că Sfântul Ioan, trăind mai mult de o sută de ani și ostenindu-se în bunăvestirea lui Hristos, a ieșit împreună cu șapte ucenici ai săi din cetatea Efesului și le-a poruncit să-i sape un mormânt în chipul Crucii și într-însul - precum scrie în viața lui - să fie îngropat de viu. Auzind frații cei din cetate de aceasta, au mers și au săpat mormântul lui, dar n-au aflat trupul apostolului și s-au întors, plângându-l mult. După aceea, mergeau adeseori la mormântul lui și acolo își săvârșeau rugăciunile către Dumnezeu, chemând în ajutor și spre mijlocire pe Sfântul Ioan.

Folare-Separare

Apoi a început în fiecare an, în această lună și zi, a ieși din mormântul lui un praf subțire făcător de minuni, pe care credincioșii luându-1, tămăduiau neputințele și patimile ce erau în popor. Pentru aceea s-a așezat într-această zi, precum și în luna lui septembrie, să-l lăudăm cu bisericești cântări de laude și să-l fericim pe acest plăcut al lui Dumnezeu, care mai mult decât alții a fost iubit lui Dumnezeu. Cu rugăciunile aceluia să câștigăm și noi tămăduire de bolile noastre cele sufletești și trupești și să ne învrednicim a fi plăcuți și iubiți lui Hristos Dumnezeul nostru.

Folare-Separare

Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Viețile Sfinților pe tot anul.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de astăzi - 8 mai

În această lună, în ziua a opta, pomenirea sfântului măritului apostol și evanghelist Ioan, rezemătorul pe piept și iubitorul de feciorie, de Dumnezeu cuvântătorul; adică adunarea sfintei pulberi ce iese din mormântul său, numită mană;
Din cuvântul de laudă al lui Sofronie patriarhul Ierusalimului;
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Arsenie cel Mare;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului Mil făcătorul de cântări, care cu pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea cohortei ostașilor, care de sabie s-au săvârșit.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de mâine - 9 mai

În această lună, în ziua a noua, pomenirea sfântului slăvitului proroc Isaia;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Hristofor;
Tot în această zi, pomenirea sfintelor două femei mucenițe, Calinica și Achilina, ce au crezut prin sfântul mucenic Hristofor, care străpunse fiind cu frigări de la picioare până la umere, s-au săvârșit.
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Epimah și Gordian;
Tot în această zi, pomenirea sfântului cuviosului mucenic Nicolae cel nou din Vunena, care prin sabie s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea mutării moaștelor sfântului Nicolae de la Mira la Bari, în anul 1087, când regiunea Mira Lichiei a căzut în mâinile turcilor.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Sursă: pravila.ro

Facebook

Floare Final

Pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Apostole și Evanghelist Ioan roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Recomandări

† Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan
(minunea de la mormântul său)
(8 mai)

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este prăznuit în Calendarul ortodox pe data de 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormântul său) și pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele veșnice). Minunea de […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

2 comments on “† Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan
(minunea de la mormântul său)
(8 mai)”

© 2021 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram