† Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului
(23 octombrie)

4.7/5 - (9 votes)

Sfântul Apostol Iacob cel Drept, numit și Iacob Fratele Domnului sau Iacob Ruda Domnului, deoarece el era frate vitreg al Domnului Hristos fiind fiul Dreptului Iosif dintr-o căsătorie de dinaintea logodnei sale cu Maica Domnului. Sfântul Iacob a făcut parte din cei 70 de Apostoli, fiind și primul Episcop al Ierusalimului. Este serbat în calendarul ortodox de trei ori pe an: pe 23 octombrie, în prima duminică după nașterea Domnului și pe 4 ianuarie împreună cu cei 70 de Apostoli.

Viața pe scurt - Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului (sinaxar)

Sfântul Apostol Iacob este mai potrivit să fie numit "var al lui Hristos" și nu frate, pentru că Mântuitorul S-a născut pe cale supranaturală, deci nu a fost rodul legăturii dintre Iosif și Fecioara Maria. Dacă îl întâlnim și sub numele de "fratele Domnului", trebuie să știm ca la evrei, gradele de rudenie erau cuprinse într-un singur cuvânt: frate.

Facem precizarea că Sfântul Apostol Iacob este rodul căsătoriei dintre Salomeea și Dreptului Iosif; care, după trecerea la cele veșnice a soției sale, va deveni Logodnicul Macii Domnului.

Sfântul Apostol Iacob este numit în grecește Adelphos - "frate". "Frații" lui Iisus – Iacob, alături de Iuda, Simon, și Iust – sunt pomeniți în Matei 13, 55, în Marcu 6, 3, în Luca 6, 14 și de către Pavel în Galateni 1, 19.

Sfantul Apostol Iacob ruda Domnului 23 octombrie e pravila.ro

Potrivit Tradiției, el a călătorit în Egipt împreună cu tatăl său Iosif, cu Fecioara Maria și Pruncul, în vremea în care Irod căuta sa-L omoare pe Hristos.

A fost primul episcop al Ierusalimului. A alcătuit prima slujba a Sfintei Liturghii, varianta care a fost prelucrata de Sfinții Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Gura de Aur.

Liturghia Sfântului Iacob se săvârșește și în zilele noastre în Biserica Ortodoxa, pe 23 octombrie, în ziua sa de prăznuire.

Sfântul Apostol Iacob a convertit multi iudei și elini la credința creștină.

Sfântul Apostol Iacob nu trebuie confundat cu Apostolul Iacob (fiul lui Zevedei) și nici cu Apostolul Iacob (fiul lui Alfeu).

Martiriul Sfântului Apostol Iacob

Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului 23 octombrie -b- pravila.ro

Iosif Flavius în lucrarea sa "Antichități Iudaice" prezintă martiriul Sfântului Apostol Iacob, care a avut loc după moartea procuratorului Porcius Festus, dar înainte ca Clodius Albinus să-și preia funcția (Antichități Iudaice 20, 9) — având astfel loc în anul 62. Marele preot Anania a profitat de avantajul acestei lipse de autoritate imperială pentru a convoca o curte de judecători care l-au condamnat pe Sfântul Apostol Iacob "pentru acuzația de încălcare a legii", acesta fiind apoi executat prin lapidare. Iosif Flavius precizează că fapta lui Anania a fost considerată de majoritatea ca o crimă juridică și i-a ofensat pe "cei care erau considerați mințile luminate din oraș și habotnici în respectarea Legii", ceea ce i-a făcut să meargă cu o petiție în această problemă la Albinus, imediat ce acesta a intrat în provincie. Protestul lor a dus la destituirea lui Anania din funcția de mare preot.

Autoritatea Sfântului Apostol Iacob

Icoana Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului 23 octombrie - pravila.ro

Sfântul Apostol Pavel îl descrie apoi pe Apostolul Iacob ca pe unul pe care însăși Hristos l-a arătat mai răsărit (I Corinteni 15, 3-8); ulterior în I Corinteni, el îl menționează pe Iacob într-un mod care sugerează că Iacob a fost căsătorit (9, 5); iar în Galateni, Pavel îl pune pe Iacob alături de Chefa (cunoscut mai ales sub numele de Petru) și de Ioan ca fiind cei trei "stâlpi" ai Bisericii, și cel care va propovădui printre cei "circumciși" (aceștia sunt evreii) din Ierusalim, în timp ce Pavel însoțit de ucenici va predica printre păgâni (2, 9; 2, 12).

Faptele dovedesc fără putință de tăgadă că Sfântul Apostol Iacob a fost o figură importantă în comunitatea creștină din Ierusalim. Când Sfântul Apostol Petru, scăpând în mod miraculos din închisoare, trebuie să fugă din Ierusalim, el cere ca Sfântul Apostol Iacob să fie informat (12, 17). Când creștinii din Antiohia sunt îngrijorați cu privire la faptul dacă creștinii neevrei trebuie sau nu să fie circumciși (tăiați împrejur după legea lui Moise) pentru a se mântui, cei din Ierusalim îi trimit pe Pavel și pe Barnaba să discute cu biserica de acolo dar Iacob este cel care tranșează disputa (15, 13). Când Pavel ajunge în Ierusalim cu ajutoarele pentru credincioșii de acolo, Sfântul Apostol Iacob este cel cu care vorbește și care insistă ca Pavel să se curețe după ritualul obișnuit la Templu (21, 18).

Eusebiu, citând din Hegesippus, spune că Iacob a fost "numit cel Drept de toți din vremea Mântuitorului până în zilele noastre; pentru că sunt mulți care poartă numele de Iacob".

Fericitul Ieronim, în "De Viris Illustribus", citează descrierea Sfântului Apostol Iacob din volumul cinci de "Commentarii al lui Hegesippus" (pierdut în prezent):

"După apostoli, Iacob fratele Domnului, numit cel Drept a fost numit cap al Bisericii din Ierusalim. Într-adevăr, mulți au numele de Iacob. Acesta a fost sfânt încă din pântecul mamei sale. El nu a gustat vin sau altă băutură alcoolică, nu mânca nici un fel de carne, nu și-a tăiat barba și nici nu a făcut baie vreodată. El este singurul care a putut intra în Sfânta Sfintelor, deoarece nu folosea decât haine din păr și mergea singur la templu să se roage singur pentru popor, încât i se făcuse pielea de pe genunchi tare ca genunchiul cămilei."

Mărturi Istorice despre Sfântul Apostol Iacob

Eusebiu, citându-l pe Iosif Flavius, redă pasaje acum pierdute din Hegesippus și din Clement al Alexandriei (Historia Ecclesiae, 2, 23). Povestirea lui Hegesippus spune despre martirul Sfântului Apostol Iacob: fariseii, supărați pe învățăturile lui Iacob, întâi l-au adus în fața adunării preoților din Templul din Ierusalim, apoi l-au lapidat și la sfârșit i-au zdrobit oasele cu un ciocan de piuă.

Surse: Creștin Ortodox, Orthodoxwiki.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfântului Apostol Iacob

În anul 62, Sfântul Iacob a pătimit moarte de mucenic, fiind aruncat de pe aripa templului din Ierusalim și ucis cu pietre, pentru credința lui în Hristos, pe când se ruga, ca și Domnul, pentru ucigașii săi. Pe acel loc creștinii i-au îngropat trupul. Astăzi capul Sfântului se află la Mănăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, iar alte părți la Mănăstirile Dionisiu (Athos) și Kykkos (Cipru) precum și în alte sfinte locașuri.

Sursă: ActiveNews.

Ornament despartitor v01

Prăznuirea Sfântului Apostol Iacob

El este prăznuit serbat de patru ori pe an: pe data de 23 octombrie ziua trecerii la cele veșnice, în prima duminică de după Nașterea Domnului când este serbat împreună cu David Regele și cu Sfântul și Dreptul Iosif și nu în ultimul rând pe 4 ianuarie când este serbat împreună cu cei 70 de Apostoli.

Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului 23 octombrie -d- pravila.ro
Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Iacob

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Iacob!

Iacob - Iacov sau Jacobus provine de la latinescul "Iacobus", care a fost o forma a grecescului "Iakobos", acesta fiind derivat de la numelui ebraic יעקב (Ia'acov).

Din punct de vedere etimologic numele provine de la patriarhul biblic Iacob și este legat de cuvântul ebraic "akev" care în traducere înseamnă "călcâi". În Vechiul Testament, Jacob (mai târziu numit Israel) este fiul lui Isaac și al Rebecai și tatăl celor 12 fondatori a celor 12 triburi ale Israelului. A fost născut ținându-se de călcâiul fratelui său geamăn, Esau, astfel numele are semnificația de "deținător al călcâiului" sau "înlocuitor". Alte teorii sugerează că numele este derivat de la un nume ipotetic precum "Ya'aqov'el" care înseamnă "Dumnezeu poate proteja".

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Iacob? Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 23 aprilie în ziua de prăznuire a Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului.

Derivate ale numelui Iacob

Jacob, Jaucob, Jake, Coby, Jeb, Koby (engleză), Jakob (olandeză, norvegiană, daneză, croată, estoniană, germană, slovenă), Jacobus, Sjaak, Cobus, Coos, Jaap, Kobe, Kobus, Koos (olandeză), Jeppe (daneză), Yakub, Yaqoob, Yaqub (arabă), Yaakov, Yakov, Akiba, Akiva (ebraică), Hagop, Hakop (armenă), Yakov (bulgară, rusă), Jaume, Jaumet (catalană), Jakov (croată, sârbă, macedoniană), Jakub (cehă, slovacă, poloneză), Jaagup, Jaak, Jaakob (estoniană), Jaakko, Jaakoppi, Jaska (finlandeză), Jacques (franceză), Iakob, Koba (georgiană), Iakopa, Kimo (hawaiană), Jakab, Jákob (maghiară), Shamus, Sheamus, Seámus, Seámas (irlandeză), Giacomo, Giacobbe, Jacopo, Iacopo, Lapo (italiană), Kuba (poloneză), Iago, Jacó (portugheză), Seumas, Jamie (scoțiană), Yakiv (ucrainiană), Jaša, Jaka (slovenă), Jaime (portugheză, spaniolă), Yakup (turcă), Iago (galeză), Yasha (rusă), Jacobo, Yago (spaniolă).

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Iacob?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 23 octombrie când este pomenit Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfântului

Sfântul Apostol Iacob, "fratele Domnului" trebuie zugrăvit în chipul unui bătrân (cu părul creț), cu barba lungă, ținând în mână un sul înfășurat, însemnul propovăduirii sale apostolice.

Când este zugrăvit în ceata sfințiților ierarhi, poartă zicerea (din rugăciunea amvonului): "Cel ce binecuvintezi pe cei ce Te binecuvintează, Doamne, și sfințești pe cei ce nădăjduiesc întru Tine…"

Icoana Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului 23 octombrie -a- pravila.ro
Icoana Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului 23 octombrie

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma - Erminia Picturii Bizantine, pp. 149, 151.

Ornament despartitor v01

Scrieri ale Sfântului Apostol Ioacob

Sfântul Apostol Iacob a scris o epistolă, numită Epistola Sfântului Apostol Iacob, care este parte componentă a Noului Testament.

Epistola Sfântului Apostol Iacob este una din cele șapte epistole sobornicești ale Noului Testament. Denumirea de sobornicești este justificată prin faptul că, spre deosebire de epistolele apostolului Pavel care vizau comunități locale, ele sunt adresate unor pături mult mai largi de cititori, în ultimă instanță întregii creștinătăți. Ea a fost scrisă între anii 57 și 62 la Ierusalim fiind scrisă într-o limbă greacă curată și corectă.

Protoevanghelia lui Iacob (sau Evanghelia Copilăriei după Iacob), o operă din secolul al II-lea, îl prezintă ca fiind autorul acesteia. Este o carte necanonică, însă în care găsim anumite iformații care ne sunt de folos.

Sursă: Orthodoxwiki.

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului

O, Sfinte al lui Dumnezeu, Apostol ales și preaslăvit, drepte Iacob, fratele Domnului, tu ești mare arhiereu al Cetății Sfinte, caldul nostru mijlocitor și apărător, care stai înaintea tronului Preasfintei Treimi. Nu ne îndepărta pe noi de la apărarea ta, ci înalta-ne pe noi cei doborați de multe păcate. Tu, ca un Sfânt Ierarh, având putere să legi și să dezlegi, dezleagă-ne și pe noi de legătura răutăților noastre și ne fa părtași, fericite, cu rugăciunile tale, de dragostea lui Dumnezeu și de Imigrația cerurilor. Roagă-te lui Hristos Mântuitorul să ne învrednicească pe noi ca fără piedică să încheiem călătoria noastră pamântească, iar în cer să moștenim viața cea veșnică și fericită și acolo împreună cu tine să lăudam pe Treimea Cea nedespărțită: pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului, glasul al 2-lea

Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic ești de neînduplecat; îndrăzneală ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condac - Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului, glasul al 4-lea

Dumnezeu Cuvântul Tatălui Unul-Născut, Cel Ce a venit la noi în zilele cele de apoi, Sfinte Apostole Iacob, Dumnezeiescule, pe tine întâi te-a arătat păstor și învățător ierusalimitenilor și ispravnic credincios Tainelor celor duhovnicești. Pentru aceasta, toți pe tine te cinstim, Apostole.

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului (Viețile Sfinților)

Sfântul Apostol Iacob a fost fiul Sfântului Iosif, logodnicul Preacuratei Fecioare. Din tinerețele sale, iubind viața aspră, niciodată n-a mâncat bucate sau untdelemn, ci numai pâine. De asemenea, nici vin sau vreo altă băutură alcoolică n-a gustat, decât numai apă. În baie n-a intrat și toată odihna trupească a lepădat-o, apoi pe trup avea întotdeauna o haină aspră de păr și toate nopțile le petrecea în rugăciuni, dormind foarte puțin iar din pricina deselor plecări de genunchi se asprise pielea ca a cămilelor. Apoi a păzit curăția fecioriei sale fără de prihană, până la sfârșit. Pentru că el se numea fratele Domnului, iată ce se scrie: "Că Iosif, logodnicul fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu, avea patru feciori cu femeia lui cea dintâi pe care o chema Salomeea, fiica lui Agheu, fratele lui Zaharia preotul, tatăl lui Ioan Botezătorul. Acești feciori erau: Iacob, Simion, Iuda și Iosi. Mai avea și trei fiice: Estir, Maria și Solomeea, care era femeia lui Zevedeu și mama apostolului Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu. Murind Salomeea, femeia lui cea dintâi, Iosif trăia cu multă înțelepciune, crescându-și copiii săi în frica Domnului și întru învățătura poruncilor Legii. Și lui Iosif, ca unui bătrân înțelept, preoții i-au logodit pe Fecioara Maria, din care S-a născut Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu-Tatăl, mai presus de fire. Iosif ținea loc de tată Domnului nostru Iisus Hristos, cum era numit de mulți care nu știau taina întrupării Fiului lui Dumnezeu și care era socotit că bărbat al pururea Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Pentru aceasta iudeii, mirându-se, ziceau: "Nu este Acesta feciorul lui Iosif, teslarul? Oare nu se numește mama Lui Maria și frații Lui Iacob, Simon, Iuda și Iosi? Și surorile lui nu sunt toate trei la noi?". Deci, Mântuitorul nostru este socotit că unchi al apostolului Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu, care era fiu al Salomeei, fiica lui Iosif, logodnicul. De aceea se numea Domnul fiul lui Iosif și frate după trup al fiilor acestuia, pentru că împreună cu ei a viețuit. Pentru aceea și Iacob s-a numit fratele Domnului după trup. Iar când s-a întrupat Hristos Domnul și Preacurată Fecioară, Născătoarea de Dumnezeu, a fugit cu dânsul în Egipt, atunci și Iacob a fugit cu dânșii, călătorind împreună cu Maica Domnului și cu Sfântul Iosif, tatăl lui.

Ajungând dumnezeiescul prunc Iisus Hristos la vârsta desăvârșita și învățând pe popoare Împărăția lui Dumnezeu, dovedind că El este adevăratul Mesia, Sfântul Iacob a crezut în El și, ascultând dumnezeieștile Lui cuvinte, mai mult s-a aprins cu inima spre dragostea lui Dumnezeu, începând a duce o viață mai aspră. Acum avea și dânsul de la Domnul său împrumutul dragostei, care a fost dovedită prin faptul că după patima cea de bunăvoie și învierea Domnului, S-a arătat întâi lui Iacob, iubitul Său frate, apoi celorlalți Apostoli. De acest lucru pomenește Pavel, zicând: "Iar după aceea s-a arătat lui Iacob, apoi tuturor apostolilor". De toți a fost numit Sfântul Iacob drept, căci toți vedeau viața lui cea bună și plăcută lui Dumnezeu, fiind numărat în ceata celor șaptezeci de apostoli. Apoi însuși Domnul nostru Iisus Hristos, așezându-l episcop, l-a învățat sfințita lucrare. Acestui întâi arhiereu și păstor i s-a încredințat biserica Ierusalimului cea din nou luminată. Acesta a alcătuit mai întâi și a scris Liturghia, fiind povățuit de Sfântul Duh, Liturghie pe care, mai târziu Sfântul Vasile cel Mare, apoi Sfântul Ioan Gură de Aur, pentru neputința omenească au scurtat-o.

Sfântul Iacob, păscând turma lui Hristos în Ierusalim, pe mulți evrei și elini i-a întors la Domnul prin învățătura sa și i-a povățuit la calea cea dreaptă. Apoi a scris soborniceasca epistolă către cele douăsprezece seminții ale lui Israel, pline de învățătură insuflată de Dumnezeu și foarte folositoare, cu care se laudă toată Biserica lui Hristos, îndemnându-se la credință și la fapte. Iar pentru viața sa cea îmbunătățită, Sfântul Iacob avea mare cinste de la toți, nu numai de la credincioși, ci și de la necredincioși, pentru că arhiereii evrei, cei ce intrau în Sfânta Sfintelor numai o dată într-un an când săvârșeau slujbe, pe Sfântul Iacob adeseori nu-l opreau să intre acolo și să se roage. Pentru că vedeau viața lui cea curată și neprihănită, de aceea i-au mai dat un nume nou Obli sau Ofli, adică îngrădire sau, întărire oamenilor, sau decât toți mai drept îl numeau pe el.

Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului 23 octombrie -a- pravila.ro

Drept aceea, sfântul intra în Sfânta Sfintelor nu numai ziua, ci și noaptea și, căzând cu fața la pământ, aducea rugăciuni cu plângere lui Dumnezeu, pentru toată lumea. El era iubit de tot poporul pentru sfințenia sa, încât mulți iudei dintre cei mai bătrâni au crezut învățătura lui și toți cu plăcere îl ascultau și se adunau la dânsul, unii ca să asculte cuvintele lui, iar alții dorind să se atingă de marginea hainelor lui. În acea vreme era arhiereu Anan. Văzând fariseii și cărturarii că tot poporul ascultă învățătura lui Iacob și că mulți se întorc la Hristos, au început din invidie a se înfuria împotriva sfântului și gândeau rău despre dânsul, vrând ca să-l ucidă. Deci, s-au sfătuit să-l roage ca să întoarcă poporul de la Hristos și dacă n-ar vrea să facă aceasta, atunci să-l ucidă.

Sosind praznicul Paștelui, când poporul din toate cetățile și laturile s-au adunat în Ierusalim - iar Fest, care a izbăvit pe Pavel din mâinile iudeilor și l-a trimis la Roma, murise și încă nu venise de la Roma alt stăpânitor în locul lui - atunci cărturarii și fariseii au înconjurat pe Sfântul Iacob în biserică, zicându-i: "Rugămu-ne ție, dreptule, ca în ziua aceasta de praznic, în care s-a adunat de pretutindeni mulțime de popor, să faci o învățătură către toți, întorcându-i pe ei de la credința în Iisus, prin care s-au înșelat mulți, numindu-L pe Dânsul Fiul lui Dumnezeu și să-i înveți pe ei să nu se rătăcească, căci noi toți te cinstim pe tine și cu tot poporul te ascultăm și mărturisim pentru tine cum că tu iubești adevărul și nu cauți în față; deci, să sfătuiești pe popor, ca să nu se înșele cu Iisus Cel răstignit. Rugămu-ne ție, ridică-te pe aripa cea înaltă a bisericii, ca toți să te poată vedea și auzi, căci precum vezi este multă lume, adunată din toate părțile".

Acestea zicându-le, au suit pe Iacob pe aripa bisericii, iar ei au strigat către dânsul cu mare glas: "Prea dreptule bărbat, noi toți suntem datori a te asculta, spune-ne nouă adevărul, cum înțelegi tu învățătura lui Iisus Cel răstignit, căci popoarele noastre rătăcesc în urma Lui". Iar sfântul cu glas mare a zis: "Ce mă întrebați pentru Fiul Omului, Care de voie a pătimit, S-a răstignit, S-a îngropat și a treia zi S-a sculat din mormânt? Iată, El acum șade în ceruri, de-a dreapta Puterii celei preaînalte și iarăși va veni pe norii cerului, ca să judece viii și morții". Aceste cuvinte auzindu-le popoarele, s-au bucurat foarte mult de mărturia lui Iacob, care a spus-o pentru Iisus Hristos și au strigat într-un glas: "Mărire lui Dumnezeu! Osana Fiului lui David!". Iar fariseii și cărturarii au zis: "Rău am făcut dându-i voie lui Iacob să grăiască pentru Iisus, căci iată, popoarele mai mult s-au tulburat". Evreii, umplându-se de răutate, l-au aruncat de pe aripa bisericii, pentru înfricoșarea poporului, ca să se teamă și să nu creadă cuvintele lui Iacob. Apoi au răcnit foarte tare, zicând: "Oh! Oh! dreptul s-a înșelat!".

Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului 23 octombrie -e- pravila.ro

Sfântul Iacob, căzând de la înălțime, s-a rănit greu, dar încă era viu, și, ridicându-se în genunchi, și-a înălțat mâinile sale și se ruga, zicând: "Doamne, iartă-le lor păcatul acesta, că nu știu ce fac". Iar ei au aruncat cu pietre asupra lui și îl răniră și mai mult. Apoi un preot din fiii lui Rahav a strigat: "Încetați, ticăloșilor, ce faceți? Dreptul se roagă pentru voi, iar voi îl ucideți pe el?". Atunci îndată un om, alergând cu un lemn, s-a repezit la sfânt și, lovindu-l cu toată puterea în cap, l-a zdrobit, încât i-au ieșit creierii. Și întru această mucenicească pătimire și-a dat duhul. Iar sfântul său trup a fost îngropat acolo, aproape de biserică. Credincioșii l-au plâns mult pe dânsul, căci a fost episcop în Ierusalim treizeci de ani, iar la șaizeci și șase de ani ai vieții sale a pătimit pentru Hristos Domnul, Căruia, împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh, se cuvine cinste și slavă, în vecii vecilor. Amin.

Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului 23 octombrie -c- pravila.ro

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților Octombrie

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 23 octombrie

În aceasta luna, în ziua a douăzeci și treia, pomenirea Sfântului sfințitului Mucenic și Apostol Iacov, fratele Domnului;
Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Ignatie, Patriarhul Constantinopolului;
Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului părintelui nostru Macarie Romanul;
Tot în aceasta zi, Cuviosul Părintele nostru Nichifor, cel ce a așezat Mănăstirea cea din Harsian, care în pace s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, Cuviosul Petronie (Petroniu) cu pace s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, Sfinții doi tineri, fiind siliți a alerga peste foc așternut pe pământ, s-au săvârșit.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 24 octombrie

În aceasta luna, în ziua a douăzeci și patra, pomenirea Sfântului marelui Mucenic Areta și cu cei care îl însoțeau;
Tot în aceasta zi, pomenirea femeii ce a pătimit cu Sfântul Areta, și a copilului ei, pe care văzând-o pruncul în foc, s-a aruncat singur în văpaie la dânsa și s-au săvârșit împreuna;
Tot în aceasta zi, Sfânta mucenița Sevastiana (Sebastiana);
Tot în aceasta zi, Sfinții Marcu, Sotirih și Valentin, care pe pământ fiind târâți, s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, Sfântul Acachie, preotul, cel ce de sabie s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, Sfântul Mucenic Nerdon, care prin foc s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi cel între sfinți Părintele nostru Proclu, Patriarhul Constantinopolului, care în pace s-a săvârșit.

Ornament despartitor v01

Pe Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Apostole Iacob roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final
autor: Urdă Mihai

Recomandări

† Sfântul Mucenic Leontie
(18 iunie)

FB Mess WA Like Sfântul Mucenic Leontie din Tripolis este unul dintre cei mai iubiți martiri ai Feniciei și de asemenea unul dintre cei mai cunoscuți martiri din Siria și întregul continent, cele spuse despre […]

† Sfântul Mucenic Luchilian Sfânta Paula și cei împreună cu ei
(3 iunie)

FB Mess WA Like Sfântul Mucenic Luchilian (Sfântul Lucian) a primit martiriul împreună cu cei patru tineri: Ipatie, Paul, Dionisie, Claudie și Paula fecioara. Toți acești mucenici, biruitori în înfrângerile lor, au reușit să vadă […]

† Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea
(6 martie)

FB Mess WA Like Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea sunt niște adevărați eroi ai lui Hristos, care deși au pierdut încercarea de a-și salva patria, nu au pierdut lupta pentru sufletele lor câștigând astfel […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram