† Sfânta Teodora împărăteasa
(11 februarie)

5/5 - (4 votes)

Sfânta Teodora împărăteasa este numită "darul lui Dumnezeu pentru apărarea icoanelor și a Ortodoxiei" datorită eforturilor pe care le-a depus pentru apărarea dreptei credințe stabilite în sinodul al-VII-lea. Ea este serbată în calendarul ortodox în data de 11 februarie.

Viața pe scurt - Sfânta Teodora împărăteasa (sinaxar)

Sfânta Teodora împărăteasa s-a născut în jurul anilor 810-815 în orașul Elissa din Paflagonia (o regiune din nordul Asiei Mici), din părinți creștini. Era înzestrată de Dumnezeu cu istețime și aleasă frumusețe. Pe mama Sfintei Teodora o chema Teoctista, iar pe tatăl său, care avea funcția de amiral în flota imperială, îl chema Marin. Teodora a mai avut doi frați și trei surori.

Fiind înzestrată cu o frumusețe deosebită, ea a fost remarcată și aleasă de trimișii noului împărat Teofil (829-842) fiind aleasă drept soție a împăratului pentru răspunsul primit la darul făcut de acesta.

Împăratul dăruise un măr fiecărei din cele șapte fete alese de trimișii lui spre căsătoria sa. Chemate la palat a doua zi și întrebate ce au făcut cu mărul primit, cele șase au răspuns că l-au mâncat, în vreme ce Sfânta Teodora a adus cu sine două mere, grăind: "Mărul cel dintâi, talantul pe care Dumnezeu l-a sădit în mine, ți-l înapoiez neatins: este fecioria mea. Cel de-al doilea, asemenea dinarilor, este fiul pe care ți-l voi dărui".

Sfânta Teodora devine împărăteasă a imperiului Bizantin

Sfânta Teodora împărăteasa 11 februarie -d- pravila.ro
Sfânta Teodora împărăteasa 11 februarie

Se căsătorește cu împăratul Teofil pe 4 mai 830. Au avut șapte copii: cinci fete și doi băieți. Pentru că Teodora aducea cinstire sfintelor icoane, iar Teofil era împotrivă cinstirii lor, apar neînțelegerile intre ei.

În această perioadă împăratul Teofil va emite două edicte împotriva cinstitorilor sfintelor icoane, primul în anul 831 și al doilea în anul 838, care aveau menirea de a distruge icoanele și de a-i pedepsi aspru pe iubitorii acestora. Îl numește patriarh de Constantinopol pe Ioan Gramaticul (837-843), un iconoclast radical și prezidează un sinod în Biserica din Vlaherne, în care se aruncă anatema asupra tuturor celor ce cinsteau Sfintele Icoane.

Sfânta Teodora și Duminica Ortodoxiei

Împăratul Teofil moare pe 22 ianuarie 842. După moartea sa, prigoana împotriva iubitorilor de icoane ia sfârșit. Pe tron ajunge Sfânta Teodora, deoarece fiul ei, Mihail al III-lea, era încă minor. Ea a guvernat țara cu înțelepciune vreme de 15 ani.

Dorind să restabilească cultul sfintelor icoane, Teodora a convocat în luna martie 843, un sinod în Palatul Kanikleion (sediul cancelariei imperiale) din Constantinopol. Este ales un nou patriarh de Constantinopol: Metodie. Acesta a alcătuit un document cu denumirea de Synodicon, care cuprindea învățătura ortodoxă a Bisericii și condamna toate ereziile și pe toți ereticii. Astfel, pe 11 martie 843, la Constantinopol, a fost restabilit cultul sfintelor icoane.

Icoana Dumincii Ortodoxiei -a- pravila.ro
Icoana Dumincii Ortodoxiei

Pentru că sinodul de la Constantinopol s-a ținut în ajunul primei duminici a Postului Mare, s-a stabilit ca prima duminică din Postul Mare să fie numita Duminica Ortodoxiei și să amintească de biruința Bisericii asupra ereziilor.

Sfânta Teodora trece la cele veșnice

Moaștele Sfintei Teodora împărăteasa 11 februarie -a- pravila.ro
Moaștele Sfintei Teodora împărăteasa 11 februarie

Cincisprezece ani mai târziu, după ce fiul ei Mihail a preluat tronul, a exilat-o pe ea și pe cele patru surori ale sale la Mănăstirea Gastriondin Constantinopol. Sfânta Teodora a primit cu bunăvoință aceasta, lucrând cu și mai multă râvnă pentru mântuirea sa. Sfânta Teodora a rămas în mănăstire până la trecerea ei la cele veșnice, la 11 februarie 867.

Sursă: Creștin Ortodox.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfintei Teodora împărăteasa

Moaștele sfintei au fost aflate neputrezite și s-au păstrat în Constantinopol vreme de șase veacuri.

Moaștele Sfintei Teodora împărăteasa 11 februarie - pravila.ro
Moaștele Sfintei Teodora împărăteasa

La trei ani după căderea Constantinopolului sub turcii otomani, în 1456, părintele Gheorghe Kaloheretis din Corfu a mutat în taină moaștele Sfântului Spiridon și pe cele ale Sfintei Teodora Împărăteasa din Constantinopol în Corfu.

Astăzi, moaștele Sfintei Teodora Împărăteasa sunt așezate spre închinare în Catedrala Panaghia Spiliotissa (Biserica Maicii Domnului "din Peșteră") din Corfu. Racla ferecată în argint cu moaștele Împărătesei Teodora este așezată în partea dreaptă a sfântului lăcaș. Trupul Sfintei Împărătese este expus sub sticlă, înfășurat în porfiră împărătească și având mâinile descoperite.

Sfânta Teodora împărăteasa 11 februarie -a- pravila.ro
Sfânta Teodora împărăteasa 11 februarie

Sursă: Doxologia.

Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Teodor - Teodora

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfintei Teodora împărăteasa!

TEODOR / TEODORA - acest nume de familie sau prenume masculin vine din greaca veche (Θεόδωρος) și este un cuvânt compus din Teo (Θεό) care înseamnă "Dumnezeu", și Doros (δωρος) care înseamnă "dar", "cadou", care împreună înseamnă "darul lui Dumnezeu", "cadoul lui Dumnezeu". În limba română varianta feminină a numelui este Teodora. Varianta feminină din limba greacă este Dorotea, care are aceeași semnificație și anume "darul lui Dumnezeu". Teodor sau "Darul lui Dumnezeu" are corespondente în mai multe limbi vechi, din care își trag originea multe nume foarte folosite în prezent.

De exemplul tot sensul de "Darul lui Dumnezeu" au următoarele nume:

  • Matia - Matitiyahu care provine din limba aramaică;
  • Matei – Matthaios care este varianta grecizată a ebraicului Matitiyahu, Matia;
  • Teodor - care provine din limba greacă;
  • Tudor – car este varianta latinizată a grecescului Teodor;
  • Bogdan – care provine din sârbă.

Bogdan - acest nume își are originile în limba slavă și este o compus din cuvintele "Bogu" (Dumnezeu) și "dan" (dăruit, dat), astfel numele se traduce "dat, dăruit de Dumnezeu". Se pare ca numele ar fi înrudit cu vechiul cuvânt iranian "baga" si vechiul cuvânt indian "bhaga", care inițial însemnau "noroc, reușită".

Matia - acest nume masculin provine din limba aramaică (formă a limbii ebraice folosită în timpul vieții lui Iisus Hristos) având ca formă inițială fiind מתתיהו, Matitiyahu, care se traduce prin "dar al lui Yahweh", Yahweh - fiind denumirea ebraică a lui Dumnezeu, traducerea ar fi "darul lui Dumnezeu", "om dăruit de Dumnezeu".

Derivate ale numelui Teodora / Teodora

Toader, Toadar, Toadea, Tader, Toder, Todor, Todita, Toduta, Tidorache, Tudoran, Tudore, Tudorica, Teder, Tivodar, Tivodor, influenta maghiara Toca.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Teodor?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 11 februarie când este pomenit Sfânta Teodora împărăteasa. Mai sunt și alți sfinți care au purtat acest nume cum ar fi în date de 8 februarie în ziua de prăznuire a Sfântului Marelui Mucenic Teodor Stratilat, pe data de 17 februarie, zi în care este sărbătorit Sfântul Mucenic Teodor Tiron sau pe 5 aprilie atunci când este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic, pe data de 7 august când o serbăm pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, pe data de 11 septembrie când pomenim pe Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandtaia, sau pe data de 11 noiembrie când prăznuim pe Sfântul Cuvios Teodor Studitul.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfintei Teodora împărăteasa

Sfânta împărăteasa Teodora, aceea care a întărit Ortodoxia și, fiind femeia lui Teofil vrăjmașul sfintelor icoane, ea n-a fost eretică.

Icoana Sfintei Teodora împărăteasa 11 februarie - pravila.ro
Icoana Sfintei Teodora împărăteasa 11 februarie

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma - Erminia Picturii Bizantine, p. 197

Ornament despartitor v01

Catedrala Panaghia Spiliotissa (Biserica Maicii Domnului "din Peșteră")

Capitala Corfu păstrează 37 de lăcașuri de cult. Catedrala mitropolitană a orașului este Panaghia Spiliotissa – "a Maicii Domnului din Peșteră".

Biserica a fost construită în stil baroc, în anul 1577, pe ruinele unei biserici mai vechi cu hramul "Sfântul Vlasie". A devenit catedrală mitropolitană în anul 1841 și se află la câteva străzi de Catedrala "Sfântul Ierarh Spiridon".

Aici se păstrează moaștele Sfintei Împărătese Teodora, pomenită de Biserică în fiecare an la 11 februarie. În Duminica Ortodoxiei are loc o procesiune cu moaștele Sfintei Împărătese Teodora (soția împăratului iconoclast Teofil) care a convocat în 843 un sinod la Constantinopol, prin care a întărit hotărârile Sinodului VII Ecumenic (Niceea, 787) privitoare la venerarea icoanelor.

Sursă: Doxologia.

Ornament despartitor v01

Codexul Împărătesei Teodora - Minusculul 565

"Codexul Împărătesei Teodora" sau "Minusculul 565" este un manuscris grecesc, cu scriere minusculă, al celor Patru Evanghelii (Tetraevangheliar), pe pergament purpuriu, datat în secolul al IX-lea. Acest manuscrisul a fost scris de către Sfânta Teodora, împărăteasa. Se cunoaște faptul că pergamentul purpuriu era inițial restrâns numai la folosirea sa de către Împărații Romani sau Bizantini. Pe un astfel de pergament, scrierea putea fi aurie sau argintie.

Codexul Împărătesei Teodora - Minusculul 565 - pravila.ro
Codexul Împărătesei Teodora - Minusculul 565

Codexul se află în prezent în Biblioteca Națională Rusă din Sankt Petersburg.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfânta Teodora împărăteasa, glasul al 5-lea

Ca cea vrednică de darurile lui Dumnezeu, și chip preasfânt de înțelepciune și credință luminat-ai prin a ta evlavie Biserica. Și ai arătat tuturor că sfinții au cinstit sfintele icoane, prealăudată Teodora, podoaba ortodocșilor.

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfânta Teodora împărăteasa (Viețile Sfinților)

Teodora, viitoarea împărăteasă a Bizanțului, s-a născut în orașul Elissa din Paflagonia (o regiune din nordul Asiei Mici), în jurul anilor 810-815, din părinți străluciți și evlavioși, de origine armeană. Mama Teodorei se numea Teoctista, iar tatăl său Marin și avea funcția de amiral în flota imperială. Pe lângă Teodora, aceștia au mai avut doi fii și trei fiice, toate căsătorite cu înalți demnitari de la curtea imperială constantinopolitană.

Călăuzită de mică de cuvintele Scripturii

Părinții au crescut-o pe Teodora la Constantinopol, unde a primit o înaltă educație. Fiind înzestrată cu o frumusețe deosebită, ea a fost remarcată și aleasă de trimișii noului împărat Teofil (829-842), alături de alte șase fete, pentru a-i fi aduse spre căsătorie. Tuturor fetelor împăratul le-a dat un măr și le-a invitat în ziua următoare din nou la palat, întrebându-le ce au făcut cu mărul. Șase fete au răspuns că l-au mâncat, a șaptea, însă, sfătuită de un stâlpnic din Nicomidia, i-a dat un uimitor răspuns. Această fată, Teodora, i-a spus, înmânându-i împăratului două mere, că: "mărul cel dintâi, talantul pe care Dumnezeu l-a sădit în mine, ți-l înapoiez neatins: este fecioria mea. Cel de-al doilea, asemenea dinarilor, este fiul pe care ți-l voi dărui". Auzind acest neașteptat răspuns, împăratul a ales-o pe Teodora ca să-i fie soție, implicit împărăteasă. Această procedură de alegere a împărătesei era obișnuită în Imperiul Bizantin.

Împărăteasa Bizanțului cinstea în ascuns icoanele

Icoana Sfintei Teodora împărăteasa 11 februarie -a- pravila.ro
Icoana Sfintei Teodora împărăteasa 11 februarie

La 4 mai 830, Teodora s-a măritat cu Teofil, la un an după ce el a ajuns împăratul Bizanțului. Au avut șapte copii: cinci fete și doi băieți. Dar căsnicia lor a fost umbrită de ura lui Teofil față de sfintele icoane și de prigoana lui asupra celor ce le cinsteau, aducându-le închinare. Teodora și-a sfidat soțul în această privință, continuând să cinstească în taină sfintele icoane împreună cu mama împăratului, Eufrosina, nepoată a Sfintei Irina. Aflând cu indignare că ordinele sale sunt încălcate chiar în palatul imperial, Teofil și-a mustrat aspru soția și a interzis fiicelor sale să-și mai viziteze bunica, retrasă între timp ca monahie la Mănăstirea Gastria, în afara Constantinopolului.

Edicte iconoclaste și teribile torturi

Considerându-se instrumentul proniei divine în lupta de stârpire a idolatriei, iconoclastul Teofil a emis două edicte ce prevedeau pedepse aspre împotriva iconofililor (cinstitorii care cinsteau sfintele icoane), primul în anul 831, al doilea în anul 838, care vizau distrugerea icoanelor. Au fost dezlănțuite persecuții cumplite, în special contra monahilor. De pildă, pe frunțile fraților Teodor și Teofan Graptul au fost înscrise cu fier încins versuri iconoclaste, iar lui Lazăr zugravul i-au fost arse palmele, spre a nu mai putea picta icoane. L-a numit patriarh de Constantinopol pe Ioan Gramaticul (837-843), dascălul său din copilărie, un iconoclast radical. Poreclit în derâdere de ortodocși "Iannes magicianul" sau cu ebraicul Hylilas (Lucifer), Teofil a prezidat un sinod în Biserica din Vlaherne, în care s-a aruncat anatema asupra tuturor celor ce venerează sfintele icoane. Prigoana iconoclastă a luat brusc sfârșit odată cu moartea împăratului.

Împărăteasa care a iubit buna podoabă a Bisericii lui Hristos

Sfânta Teodora împărăteasa 11 februarie -b- pravila.ro
Sfânta Teodora împărăteasa 11 februarie

Împăratul Teofil a murit la 22 ianuarie 842. Hristos a rânduit ca să domnească peste bizantini o cucernică și binecinstitoare împărăteasă, până când fiul ei de nici trei ani, Mihail al III-lea, avea să ajungă la vârsta potrivită conducerii imperiului. Împărăteasa era iconofilă, adică iubitoare a icoanelor, astfel că, odată cu moartea soțului, iconoclaștii și-au pierdut influența și au căzut în dizgrație. După cum se spune în viața ei, atunci când Teofil era pe patul de moarte, Teodora a dat la iveală icoanele ascunse. În clipele de pe urmă ale soțului său, ea l-a înduplecat să mărturisească, să cinstească și să sărute din tot sufletul icoanele. După ce și-a ascultat soția, Sinaxarul cel Mare ne spune că împăratul și-a dat cea din urmă suflare. Imediat s-a instituit o regență în numele moștenitorului tronului, copilul Mihail, formată din împărăteasa văduvă Teodora, frații ei Vardas și Petronas și Teoctist logothetul (administrator al finanțelor în Imperiul Bizantin). Acum au început demersurile privind restabilirea cultului sfintelor icoane. "Împărăteasa cea împodobită cu cunună, dorind adevărata împărăție a lui Hristos", dorea să așeze din nou în toate bisericile "icoana Lui cea neîntinată și chipurile sfinților" (Triod, Duminica Ortodoxiei, Canon, Cântarea a 4-a). Ea a lucrat cu mare băgare de seamă. Mărturisitorii ortodocși au fost rechemați din exil și au avut o întrevedere cu împărăteasa, pentru pregătirea unui sinod. Acesta urma să restabilească cultul icoanelor și, la dorința Teodorei, să se încredințeze că fostul ei soț nu va fi anatematizat.Dorind să izbăvească Biserica de "negura eresului" din trecut, în luna martie 843, Teodora a convocat un sinod în Palatul Kanikleion (sediul cancelariei imperiale) din Constantinopol. Episcopii au întărit din nou hotărârile Sinodului VII Ecumenic (787) cu privire la venerarea icoanelor. Patriarhul Ioan VII Gramaticul a fost depus, iar Teodora a recomandat Sinodului să-l aleagă patriarh pe Metodie. La prima vedere, s-ar părea că Metodie a fost numit prin hotărâre împărătească; de fapt Dumnezeu a fost Cel care l-a ales pe acest om, care a fost surghiunit de către împăratul Teofil. Astfel, prin alegerea Sfântului Metodie, s-a reașezat pacea în Biserică. Deși Sinodul a aruncat apoi anatema asupra iconoclaștilor, totuși el a fost unul al reconcilierii. Drept-credincioasa Teodora, fidelă memoriei soțului ei, a cerut sinodalilor să-l cruțe pe acesta de anatemă și să facă rugăciuni fierbinți pentru iertarea lui, pretinzând că pe patul de moarte s-a închinat sfintelor icoane, căindu-se de greșelile sale. După rugăciuni fierbinți și privegheri săvârșite de patriarh împreună cu clerul și poporul, împărăteasa și patriarhul au primit în vis înștiințare că Dumnezeu l-a iertat pe Teofil. Mai mult decât aceasta, îndurarea Domnului s-a făcut vădită și printr-o minune: Patriarhul Teofil a depus pe masa altarului din Catedrala "Sfânta Sofia" un tomos pecetluit cu numele tuturor împăraților iconoclaști. Înștiințat de înger de iertarea divină a lui Teofil, patriarhul, deschizând tomosul, nu a mai găsit numele acestuia, fapt care a umplut de bucurie inima Teodorei, ce a mulțumit fierbinte lui Dumnezeu.

Triumful Ortodoxiei și moartea împărătesei

Icoana Dumincii Ortodoxiei - pravila.ro
Icoana Dumincii Ortodoxiei

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost petrecută în priveghere în Biserica Vlaherne, iar în dimineața de duminică, 11 martie, patriarhul Metodie dimpreună cu împărăteasa Teodora, cler și popor au pornit în procesiune spre măreața ctitorie a împăratului Justinian – Catedrala "Sfânta Sofia", unde s-a săvârșit o festivă și înălțătoare Liturghie.Întrucât sinodul de la Constantinopol s-a ținut în ajunul primei duminici a Postului Mare, iar restabilirea cultului icoanelor a fost considerată o nouă victorie a Ortodoxiei asupra ereziilor, s-a stabilit ca în fiecare an această duminică, numită Duminica Ortodoxiei, să comemoreze biruința Bisericii asupra ereziilor. Patriarhul Metodie al Constantinopolului a alcătuit un document cu denumirea de Synodicon, care cuprindea învățătura ortodoxă a Bisericii și condamna toate ereziile și pe toți ereticii, începând cu Simon Magul și sfârșind cu iconoclaștii. Acesta se citea din amvon de către citeți, în primă fază între "Sfinte Dumnezeule" și Apostol, iar mai apoi la sfârșitul Utreniei.La 13 martie 856, Mihail, ajungând la vârsta înțelegerii, a încredințat guvernarea unchiului său, Vardas, ridicându-l la rangul de Cezar. De-a lungul anilor, Vardas ajunsese principalul chivernisitor al treburilor politice și până la urmă, prin uneltiri, avea să își elimine sora din regență. Teodora dezaproba viața imorală dusă de acesta, deoarece se bănuia că trăiește cu nora sa care era văduvă. Astfel, după preluarea puterii, fiicele Teodorei, Tecla și Anastasia, au fost trimise la Mănăstirea Karinos, iar Teodora cu cealaltă fiică, Pulheria, au fost silite să intre la Mănăstirea Gastrion, mai târziu și prințesele de la Mănăstirea Karinos s-au alăturat mamei și surorii lor. Toate au fost apoi tunse în chipul îngeresc, Sfânta Teodora rămânând în mănăstire până la fericitul ei sfârșit, la 11 februarie 867. Mai apoi Biserica Ortodoxă a canonizat pe cele două împărătese: Irina și Teodora. Sfânta Irina a convocat Sinodul al VII-lea Ecumenic din 787, iar Sfânta Teodora a asigurat triumful Ortodoxiei în anul 843.

Sfânta Teodora împărăteasa 11 februarie -c- pravila.ro
Sfânta Teodora împărăteasa 11 februarie

Sursă: DoarOrtodox

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 11 februarie

În această lună, ziua a unsprezecea, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei;
Tot în această zi, pomenirea sfinților doi prunci care au pătimit împreună cu sfântul Vlasie și a celor șapte femei, care de sabie s-au săvârșit;
Tot în această zi, aflarea moaștelor sfântului proroc Zaharia, tatăl sfântului Ioan Botezătorul;
Tot în această zi, pomenirea împărătesei Teodora, sprijinitoarea Ortodoxiei;
Tot în această zi, sfântul noul mucenic Gheorghe robul, care a suferit mucenicia prin foc în cetatea Sofia, la anul 1515.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 12 februarie

În această lună, ziua a douăsprezecea, pomenirea celui între sfinți părintele nostru Meletie, arhiepiscopul Antiohiei celei mari;
Tot în această zi, pomenirea preacuvioasei Maria, care și-a schimbat numele în Marin;
Tot în această zi, pomenirea precuviosului părintelui nostru Antonie, arhiepiscopul Constantinopolului;
Tot în această zi, pomenirea sfinților Satornic și Plutin, care de sabie s-au săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea sfântului noului mucenic Hristea grădinarul, care a mărturisit în Constantinopol, la anul 1748, și a murit de sabie.

Ornament despartitor v01

Pe Sfânta Teodora, împărăteasa să o rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfântă Teodora roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale ei sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final

Recomandări

† Sfântul Efrem Sirul
(28 ianuarie)

FB Mess WA Like Sfântul Efrem Sirul sau Efrem sirianu este unul dintre marii părinți ai pustiei și cel care a compus rugăciunea una dintre cele mai frumoase rugăciuni de pocâință, care se rostește mai […]

† Sfântul Cuvios Ioan de la Rila
(19 octombrie)

FB Mess WA Like Sfântul Cuvios Ioan de la Rila este ocrotitorul Bulgariei și era cunoscut încă din timpul vieții ca mare făcător de minuni, izbăvind pe cei bolnavi și cei bântuiți de cu duhuri […]

† Sfântul Cuvios Simeon Noul Teolog
(12 martie)

FB Mess WA Like Sfântul Cuvios Simeon Noul Teolog, încă din timpul vieții, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni, iar după moartea sa, sfântul a continuat să aline suferințele celor necăjiți. El […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram