† Sfânta Muceniță Lucia din Roma
(6 iulie)

Trimte prietenilor tăi

Sfânta Muceniță Lucia din Roma, este serbată în calendarul ortodox în data de 6 iulie. Ea a mărturisit Hristos cu atât curaj încât și păgânul Rix a primit și el învățătura creștină și sfântul botez, apoi moartea mcenicească, alături de ea.

Viața pe scurt - Sfânta Muceniță Lucia din Roma (sinaxar)

Sfânta Muceniță Lucia din Roma, născută în provincia italiană Campania, și-a dedicat viața lui Dumnezeu de mică, trăind în sărăcie și castitate. Pe când era doar o copilă, Lucia a fost luată prizonieră de Rix Vicarul și dusă într-un loc străin, obligând-o pe fecioară să jertfească la idoli. Însă ea și-a mărturisit cu curaj credința creștină fiind gata să îndure și torturi pentru Hristos. Văzând acestea Rix a rămas profund impresionat de credința Luciei, astfel încât i-a permis ei și servitorilor ei să stea într-o casă singuri ca să se poată ruga în voie. De câte ori trebuia să plece la luptă, Rix venea cu respect la Sf. Lucia și o ruga să se roage pentru el ca să se întoarcă victorios.

După 20 de ani, aflând că împăratul Dioclețian a început prigoana împotriva creștinilor, Sfânta Lucia i-a cerut lui Rix să o lase să meargă înapoi în Italia. Ea își dorea să-L slăvească pe Dumnezeu împreună cu compatrioții săi.

La acea vreme, Sfânta Lucia reușise să-l convingă pe Rix să treacă la creștinism, acesta ajungând chiar să-și dorească mucenicia pentru Hristos.

Lăsând în urmă proprietățile și familia, a plecat la Roma cu Sfânta Muceniță Lucia. Prefectul roman de pe-atunci, Aelius, i-a condamnat la moarte prin tăierea capului cu sabia.

După ei au mai fost decapitați sfinții mucenici Antoninus, Lucian, Isidore, Dion, Diodorus, Cutonis, Arnosus, Capicus and Satyrus, în total 24 de mucenici au suferit împreună cu Sfânta Muceniță Lucia din Roma și Rix.

Această sfântă Lucia nu trebuie confundată cu Fecioara Lucia, mucenița din Siracuza, prăznuită în 13 decembrie.

Surse: Calendar-Ortodox, Basilica.

Floare 02 Bun

Etimologia / semnificația numelui Lucian, Lucia sau Luchian

În primul rând "La mulți ani!“ tuturor celor care poartă numele Sfintei Mucenițe Lucia din Roma!

Lucian - nu foarte răspândit în spațiul romanesc, întâlnit mai degrabă în anumite regiuni ale țarii, prenumele de față Lucia este varianta feminina a numelui Lucian și corespunde numelui de origina latină Lucius. În limba latină, verbul "lucere" înseamnă "a lumina, a face lumina". Substantivul latin "lux, lucis" semnifică lumina. De aceea, primeau acest nume copiii care se nășteau pe lumină.

Tot în sensul originii, însă interpretând, părintii numeau Lucia pruncul fetita care se năștea ca o lumina în viata părinților, ca o șansa și motiv de bucurie si de slavă.

Un alt aspect demn de menționat se referă la faptul că forma de feminin a devenit mult mai populară ca cea de masculin, Lucius, acest fenomen datorindu-se influentei exercitate de biserică, mai exact cultului unei sfinte care a trăit în timpul lui Diocletian. Lucrurile au stat diferit în spațiul romanesc, unde influentele greacă si slavă erau puternice, prenumele de fată Lucia intrând în onomastica noastră mult mai târziu. Mai mult decât atât, se pare că mult mai populare la noi sunt formele Lucica si Luciana ori forma de masculin, Lucian.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Lucia - Lucian?

Biserica Ortodoxa cinstește numeroși sfinți cu numele Lucian, Lucia sau Luchian, dar amintim aici doar pe (acestia sunt ordonați după calendarul bisericesc care începe în septembrie):

  • 13 septembrie Sfinți Mucenic din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian;
  • 15 octombrie Sfântul Sfințit Mucenic Lucian (+312), preotul din Antiohia, întemeietorul unei scoli teologice;
  • 13 decembrie Sfânta Muceniță Lucia fecioara;
  • 3 iunie Sfântul Mucenic Luchilian și Sfânta Paula;
  • 6 iulie - Sfânta Muceniță Lucia din Roma.
Floare 02 Bun

Icoana Sfintei Mucenițe Lucia din Roma

Dionisie din Furna în "Erminia picturii bizantine" nu ne furnizează detalii despre felul în care trebuie să fie pictat Sfânta Muceniță Lucia din Roma.

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma - Erminia Picturii Bizantine

Floare 02 Bun

Viața completă - Sfânta Muceniță Lucia din Roma (Viețile Sfinților)

Sfânta Muceniță Lucia a fost prinsă de locțiitorul guvernatorului Provinciei Campania (Italia), Rix, care a obligat-o să jertfească zeilor. Lucia a refuzat cu desăvârșire acest lucru și a mărturisit pe Domnul nostru Iisus Hristos cu atât curaj încât Rix a primit și el învățătura creștină și Sfântul Botez. Guvernatorul, auzind despre aceste întâmplări, a poruncit să fie amândoi decapitați, primind astfel cununa muceniciei.

Folare Separare 1

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților Iunie

Floare 02 Bun

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 6 iulie

În aceasta luna, în ziua a săsea, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Sisoe cel Mare;
Tot în aceasta zi, pomenirea nevoinței Sfintei Mucenițe Lucia fecioara și a lui Rix Vicarul și a altor multi care în Campania au pătimit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților douăzeci și patru de Mucenici care împreuna cu Lucia și cu Rix au mărturisit, și de sabie s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfințitului Mucenic Astie, episcopul Dirahiei;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților Arhip și Filimon și Sfinții Mucenici Apolonie, Alexandrion, Epimah și Onisim, care în felurite chipuri au pătimit;
Tot în aceasta zi, pomenirea sfinților mucenici Asterius, Marta, Marin, Audifax, Habakkuk, Cyrenus, Valentin Preotul și mulți alții împreună cu ei din Roma.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 7 iulie

În aceasta luna, în ziua a șaptea, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Toma cel din Maleo;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenițe Chiriachi;
Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Acachie Sanaitul;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților Mucenici Peregrin, și cei dimpreună cu dânsul: Luchian, Pombie, Isihie, Papia, Satornin și Ghermano;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Evstatie, care de foc s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Policarp cel nou, care de sabie s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Evanghel, care de sabie s-a săvârșit.

Floare 02 Bun

Pe Sfânta Muceniță Lucia din Roma să o rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfântă Muceniță Lucia roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale ei sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

autor: Pravila

Recomandări

† Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor
(27 octombrie)

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (sau Dimitrie Basarabov) este numit și Ocrotitorul Bucureștilor, datorită evlaviei pe care o acu credincioși care vin și se închină la Moaștele Sfântului de la Catedrala Patriarhală. Este […]

† Sfinții Mucenici Marcian și Martirie (25 octombrie)

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au pătimit în Constantinopol, pe vremea împăratului Constanțiu (331-361), care trecuse de partea arienilor, deși Arie fusese osândit la cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325. Sunt […]

† Sfântul Mare Mucenic Areta
(24 octombrie)

Sfântul Mare Mucenic Areta, guvernatorul orașului Najran (Arabia Saudită), a pătimit împreună alți 4300 de creștini, în timpul atacurilor etiopiene conduse de Dgu Nuwas din anul 523. Martiriul lor este serbat în calendarul ortodox în […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

One comment on “† Sfânta Muceniță Lucia din Roma
(6 iulie)”

© 2021 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram