† Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa
(21 aprilie)

4.8/5 - (6 votes)

Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa, a fost soția Împăratului Dioclețian. Văzând ea minunile săvârșite de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a convertit la creștinism și L-a mărturisit pe Hristos, pentru Care a suferit și ea martiriul. Este serbată în calendarul ortodox în data de 21 aprilie.

Viața pe scurt - Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa (sinaxar)

Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa 21 aprilie -b- pravila.ro

Sfânta Muceniță Alexandra a fost soția împăratului Dioclețian (284-305). După abdicarea acestuia în anul 305, în urma sa la tron a urmat Maximian Galerius (305-311) „un păgân fanatic, de asemenea un soldat aspru și feroce”. Acesta a devenit ginerele împăratului Dioclețian căsătorindu-se cu fiica acestuia,Valeria, pe care însăși tatăl ei a obligat-o să se căsătorească în ciuda rezistențelor pe care aceasta și le-a exprimat.

În acele vremuri își trăia mucenicia Sfântul Gheorghe, fiind supus la chinuri în numele Domnului. În ciuda greutăților de neimaginat pe care le suporta, acesta „în chip minunat rămânea viu și sănătos”. Văzând aceste fapte minunate ale Sfântului Gheorghe, Sfânta Muceniță Alexandra simte chemarea către credința cea adevărată și se prezintă în fața împăratului în timp ce acesta aducea jertfă idolilor și se declară creștină. Fapta sa atrage mânia împăratului, acesta poruncind ca atât împărăteasa cât și Sfântul Gheorghe să fie întemnițați și ulterior tăiați. Aflând această decizie, împărăteasa își acceptă destinul mucenicesc, se roagă Celui de sus și își dă sufletul în mâinile Mântuitorului, în temniță.

Trei dintre slugile împărătesei Alexandra și anume Apolo, Isachie și Codrat, văzând cele întâmplate, cum stăpâna lor a renunțat la toate cele pământești, trecătoare și a ales calea veșnică a lui Hristos, au crezut și ei în Dumnezeu. Dorind să urmeze și ei Domnului și-au mărturisit și ei credința creștină în fața stăpânului lor păgân numindu-l „călcător de lege și sălbatic” acuzându-l de moartea brutală a împărătesei „și că nu i-a fost milă de însăși femeia sa, cu care a făcut copii.” Mânat de furia sa fără margini, împăratul le trimite și pe cele trei slugi la închisoare, gândindu-se la pedepsele fiecăreia dintre ele. Astfel, „pentru Codrat a poruncit să fie tăiat; iar Apolo și Isachie, iarăși să fie puși la închisoare, și să fie uciși cu foamea; care după câteva zile fiind istoviți de foame, și-au dat sufletele lor Domnului.” Așadar, cele trei slugi ale împărătesei împreună cu aceasta trec în ceata mucenicească a Domnului spre slava lor cea veșnică, Amin.

Pentru a citi mai mult despre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, APĂSAȚI AICI.

Sursă: orthodoxwiki.

Ornament-despartitor-v01

Icoana Sfintei Mucenițe Alexandra, împărăteasa

Icoana Sfintei Mucenițe Alexandra, Împărăteasa 21 aprilie - pravila.ro
Icoana Sfintei Mucenițe Alexandra, Împărăteasa 21 aprilie

Dionisie din Furna în „Erminia picturii bizantine” nu ne furnizează detalii despre felul în care trebuie să fie pictată Sfânta Muceniță Alexandra, împărăteasa.

Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Dionisie din Furna - Erminia picturii bizantine

Ornament-despartitor-v01

Etimologia / semnificația numelui Alexandra - Alexandru

În primul rând „La mulți ani!“ tuturor celor care poartă numele Sfintei Mucenițe Alexandra, împărăteasa!

Alexandra / Aexandru - reprezinta forme latinizate ale numelui grec Alexandros ( Αλεξανδρος ) , semnificând „apărător/protector al oamenilor”, derivat din verbul grecesc „alexo” ( αλεξω ) cu sensul de „a apară, a ajuta” și substantivul „bărbat” ( ανηρ ), andros „om”. Punând cele două cuvinte una lângă alta Alexandru - Alexandra are semnificația de „protector al bărbaților” sau „protector al oamenilor”.

Istoria numelui Alexandru - Alexandra

Numele Alexandru este foarte vechi în onomastica grecească, fiind atestat încă din a doua jumătate a secolului 7, în „Iliada” ca un alt nume al lui Paris, fiul lui Priam, regele Troiei, în timpul războiului toian și mai târziu apare în "Descrierea Eladei" Alexandra, forma feminină a numelui, ca supranume pentru Cassandra, sora lui Paris.

În vechile limbi din Asia Mică, folosite de populațiile preelenice, apare numele Alekshabdru, nume preluat se pare de la greci și apoi a fost modificat în Aleksandros.

Numele a fost foarte popularizat în special de Alexandru Macedon sau Alexandru cel mare, educat de către Aristotel, care a rămas în istorie ca un comandant de oști excepțional, un mare cuceritor și cel care a unificat sub dominația greacă o mare parte a lumii antice, răspândind astfel în lumea mediteraneeana și orientala cultura și civilizația greacă.

În vechile izvoare grecești sunt menționate 17 orașe care au fost numite după Alexandru Macedon, cel mai cunoscut fiind Alexandria fondată în 332-331 chiar de Alexandru Macedon și care a rămas în istorie datorită Farului considerat una din cele 7 minuni ale lumii și a Bibliotecii, important centru cultural și religios al elenismului renumită prin școlile filozofice numite „alexandrine”.

Forma Alexandru a numelui își capătă popularitate în cadrul civilizației apusene medievale, prin literatură, în special prin celebrul roman popular cunoscut la noi sub numele de „Alexandria” care este opera cu cea mai mare răspândire și audiență. "Romanul Alexandru" este atribuit istoricului Calistene din Olint, participant la războaiele piratate de Alexandru Macedon. Romanul a fost tradus în foarte multe limbi din intriga lume și a servit drept carte de istorie în școlile occidentale.

În folclorul nostru numele Alexandru apare ca un termen de comparație ideal în materie de vitejie, iar influența celebrei cărți se resimte puternic și în onomastica populară. În plus, la noi numele Alexandru a intrat în onomastică și datorită mai multor martiri și sfinți din primele secole creștine.

În istoria noastră, numele Alexandru a fost purtat de 22 de domni ai celor două țări românești primul fiind Nicolae Alexandru, domn al Tarii Românești din 1352.

Familia numelui Alexandru este foarte mare și include variante ale numelui precum Alecu, Aleca, Lecu, Leca (nume atestat încă din 1235), Lexi, Lixandru, Lixandra, Druta, Lisandra, Lisandru, Sandru, Sandra, Sandu, Alexandin, Alexandrina, Sanda, Sandel, Ducu, Alexander, Alessandro, Alessandra, Alexa și prescurtarea Alex.

Alexandru este un nume frecvent întâlnit în onomastica romanească. Copiii botezați cu acest nume sunt strigați adesea Alex, însă prenumele se pretează și la alte apelative sau diminutive: Alexuțu, Andru, Andu etc.

Variante ale numelui Alexandru în diferite limbi ale lumii

"Alexandr" (ceha, armeană), "Alexandre" (franceza, portugheza), "Alexandro" (italiană), "Alejandro" (spaniolă, filipineză), "Alasandar" (irlandeză), "Alecsander" (galeză), "Eskender" (etiopiană), "Eskandar" (persană), "Sikandar" (indiană, bengaleză), "Alikasundara" (sanscrită), "Alika" (hawaiană), "Aleksanteri" (finlandeză), "Arekusandorousu" (japoneză).

Personalități cu numele de Alexandru

 • Alexandru era un alt nume dat eroului Paris din mitologia greacă;
 • Alexandru cel Mare (Macedon), regele Macedoniei și întemeietorul mărețului imperiu;
 • Alexandru cel Bun, domnitorul Moldovei intre anii 1400 și 1432;
 • Alexandru Lăpușneanu, domnitorul Moldovei intre anii 1552-1561 și 1564-1568;
 • elexander Pope, poet englez;
 • Alexandr Puskin, poet rus;
 • Alexandre Dumas, scriitor francez;
 • Alexandru Ioan Cuza, unificatorul Principatelor Romane și primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național Remania;
 • Alexandru Macedonski, poet român;
 • Alexandru Vlahuta, scriitor român;
 • Alexandru Arsinel, actor român;

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Alexandra - Alexandru?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 30 august, când este serbat Sfântul Ierarh Alexandru, în data de 21 aprilie, atunci când este serbată Sfânta Muceniță Alexandra, împărăteasa, în data de 13 iulie când o serbăm pe Sfânta Alexandra Schimonahia, Stareța și Întemeietoarea Mănăstirii Diveevo, și pe 17 iulie când se face pomenirea Sfinților Țari Mucenici Romanov: Nicolae și Alexandra și fiii lor Olga, Tatiana, Maria, Anastasia și Alexei.

Pentru a citi mai mult despre Sfântul Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului APĂSAȚI AICI.

Ornament-despartitor-v01

Rugăciune către Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa

Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa 21 aprilie -a- pravila.ro

Cel ce voiește tuturor oamenilor mântuirea, te-a scos, Alexandra, din rătăcire și a așezat înlăuntrul tău dorul iubirii Lui. Pentru aceasta, văzând tu mărturisirea lui Gheorghe, îndată ai tăgăduit împărăția cea stricăcioasă și, dându-ți sufletul lui Hristos, te rogi pentru cei ce te cinstesc.
Cel ce râvnește ca toți oamenii să se mântuiască, chematu-te-a și pre tine, Alexandra, din închinarea idolească la cunoașterea Lui, când te minunai de a lui Gheorghe răbdare întru chinuri și de bărbăteasca lui stăruință; pentru aceasta, prin moarte năprasnică părăsind slava împărăției, credincioșilor te-ai făcut solitoare.
Bucură-te, Alexandra, ceea ce de dragostea lui Hristos ai fost străpunsă și de împărățiile cele stricăcioase îndată te-ai lipsit și înainte de moarte de sabie, sufletul, în chip minunat, ți l-ai dat Făcătorului tău.
Ca ceea ce cu Hristos împreună împărățești și te-ai îmbogățit cu îndrăzneala, dumnezeiască împărăteasă, solește pentru noi, credincioșii, care te punem mijlocitoare și vindecarea slăbiciunilor și bolilor noastre, Alexandra, îți cerem cu dorire, ca să fim aflați curați la judecată și să stăm, împreună cu tine, înaintea Lui.
Stăpână, primește rugăciunile robilor tăi și ne izbăvește pre noi din toată nevoia și necazul. Toată nădejdea mea spre tine o înalț, Maica lui Dumnezeu, păzește-mă sub acoperământul tău.
Amin.

Pentru a citi Acatistul Sfintei Mucenice Alexandra, Împărăteasa APĂSAȚI AICI.

Ornament-despartitor-v01

Cantari

Tropar - Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa, glasul al 2-lea

Ca ceea ce cu Hristos împreună împărătești și te-ai îmbogățit cu îndrăzneală, dumnezeiască împărăteasă, solește pentru noi, credincioșii, care te punem mijlocitoare, și vindecarea slăbiciunilor și bolilor noastre, Alexandra, îți cerem cu dorire, ca să fim aflați curați la judecata și să stăm, împreună cu tine, înaintea Lui Hristos.

Condac - Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa, glasul al 4-lea

Cel ce râvnește ca toți oamenii să se mântuiască, chematu-te-a și pre tine, Alexandra, din închinarea idolească la cunoașterea Lui, când te minunai de a lui Gheorghe răbdare intru chinuri și de bărbăteasca lui stăruință; pentru aceasta , prin moarte năprasnică părăsind slava împărăției, credincioșilor te-ai făcut silitoare.

Ornament-despartitor-v01

Viața completă - Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa (Viețile Sfinților)

Soția lui Dioclețian ‒ împăratul păgân care a prigonit mulțime de creștini, condamnându-i la moarte în chinuri ‒, Sfânta Alexandra și-a mărturisit credința în Dumnezeu atunci când a văzut că Sfântul Gheorghe rămăsese în viață, prin minune, deși fusese torturat îndelung.

Fiind întemnițată, Sfânta Alexandra a fost condamnată la moarte în chinuri, ca și Sfântul Gheorghe, iar când a auzit acest lucru, s-a rugat Domnului din toată inima și a trecut la cele veșnice înainte de tortură.

Atunci slugile împărătesei, Apolo, Isachie și Codrat au crezut și ei în Hristos, așa încât Codrat a pierit de sabie, iar ceilalți doi au fost lăsați să moară de foame.

Floare-Despartitoare

Sursă: Portal Cerestin Ortodox Doxologia.ro

Ornament-despartitor-v01

Calendar Ortodox – Sfinții de astăzi - 21 aprilie

În această lună, în ziua a douăzeci și una, pomenirca sfântului sfințitului mucenic Ianuarie episcopul, și cei împreună cu dânsul Procul, Soson și Faust diaconii, Dezidcriu citețul, Eutihie și Acution;
Tot în această zi, pomenirca pătimirii sfântului sfințitului mucenic Teodor cel din Perga Pamfiliei și a celor împreună cu el;
Tot în această zi, pomenirea sfintei mucenițe Filipia maica sfântului Teodor, care de sabie s-a săvârșit;
Sfanta mucenita AlexandraTot în această zi, pomenirea sfintei mucenițe Alexandra împărăteasa și a slugilor ei Apolo, Isachie și Codrat;
Tot în această zi, pomenirea celui între sfinți părintelui nostru Maximian, patriarhul Constantinopolului;
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Atanasie Sinaitul.

Ornament-despartitor-v01

Calendar Ortodox – Sfinții de mâine - 22 aprilie

În această lună, în ziua a douăzeci și doua, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Teodor Sicheotul, episcopul Anastasiopolei;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Nearh, care prin foc s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea întâlnirii cu Hristos a sfântului apostol Natanael.

Ornament-despartitor-v01

Sursă: pravila.ro

Facebook

Pe Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa, să o rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfântă Muceniță Alexandra roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale ei sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Floare-Final

Recomandări

† Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul
(21 martie)

FB Mess WA Like Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul, datorită trăirii sale curate și nevoințelor duhovnicești, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni și o viață îndelungată de 120 de ani. Este serbat în […]

† Sfântul și Dreptul Iov
(6 mai)

FB Mess WA Like Sfântul și Dreptul Iov a suferit cu răbdare toate ispitele venite de la diavol, fapt pentru care a fost răsplătit de Dumnezeu cu viață lungă și îmbelșugată. Este serbat în calendarul […]

† Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul
(26 noiembrie)

FB Mess WA Like Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine, fiind grabnic ajutător la rugăciunilor mamelor care nu pot avea prunci. Este serbat în calendarul ortodox pe data de 26 […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

3 comments on “† Sfânta Muceniță Alexandra, Împărăteasa
(21 aprilie)”

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram