† Sfânta Matrona din Moscova
(2 mai)

5/5 - (2 votes)

Sfânta Matrona din Moscova (este numită și Sfânta Matroana cea oarbă) este numită "cel de-al optulea stâlp al Rusiei" de către Sfântul Ioan de Kronstadt, ea a fost o personalitate rară și cu totul harismatică a Bisericii Ortodoxe din Rusia, manifestând darurile duhovnicești ale înainte vederii și tămăduirii încă din copilărie. Este serbată în calendarul ortodox în data de 2 mai.

Viața pe scurt - Sfânta Matrona din Moscova (sinaxar)

Matrona Dimitrievna Nikonova s-a născut în anul 1881, în gubernia Tula, într-o familie de țărani săraci, cu patru copiii. Semnele alegerii ei de către Domnul s-au arătat încă înainte de naștere. Din cauza sărăciei în care trăiau, părinții Matronei se gândeau ca după naștere să o abandoneze într-un orfelinat. Un vis prevestitor avut de mama să, Natalia, i-a făcut să-și schimbe planu. Viitorul ei copil i s-a arătat în somn sub forma unei pasări albe, cu chip omenesc, având ochii închiși. La naștere, apropiații au constat că fetita era oarba.

La Botez i-au pus numele Matrona, în cinstea Cuvioasei Matrona a Constantinopolului, care a trăit în secolul al V-lea și care este pomenita pe data de 9 noiembrie. Încă de la început Dumnezeu a dorit să descopere pe vasul Său cel ales; în vremea afundării în apa Botezului, s-a văzut un nor de tămâie cu bună mireasmă ridicându-se din cristelniță. Mai mult, pe pieptul pruncei se putea vedea o ridicătură în semnul crucii.

Botezul Sfintei Matrona din Moscova 2 mai

Precocitatea ei duhovnicească s-a manifestat în mai multe feluri. "Peste ani, o prietenă povestea că, pe când Matrona era încă sugar, mama ei se plângea: «Ce să fac? Fata nu primește șan miercurea și vinerea, în aceste zile doarme întruna. Mi-este imposibil s-o trezesc». Încă din copilărie, în timpul nopții, când părinții dormeau, ea se furișa la coltul sfânt și, într-un mod de neînțeles, lua de pe raft icoanele, le așeza pe masa și, în liniștea nopții, se juca cu ele".

Întrucât din naștere era lipsită de vedere, copiii adesea o batjocoreau, pricină pentru care încă din copilărie se ferea de oameni, încetând să mai iasă din casă și dăruindu-se rugăciunii și cugetării la cele dumnezeiești.

Locuind în apropierea bisericii satului, mergea la toate slujbele, stând neclintită și învățând cu timpul toate cântările. Chiar dacă îi lipsea vederea cea din afară, vederea cea duhovnicească a făcut-o să iubească nespus de mult icoanele, astfel că în camera să întregul perete de sus până jos era plin de icoane în fata cărora ardeau neîncetat candele și dinaintea cărora se ruga îndelungate ceasuri, cuprinzând în inima să de copil întreaga lume.

Foarte de timpuriu Dumnezeu a înzestrat-o cu darul clarviziunii, al facerii de minuni, al vindecării bolnavilor, al discernământului.

Sfânta Matrona din Moscova 2 mai - d

"Cei apropiați observau că ea cunoștea nu numai păcatele omenești, crimele, ci și gândurile. Ea simțea apropierea unei nenorociri, a calamitaților naturale și sociale.
Prin rugăciunile ei oamenii primeau vindecare de boli și mângâiere în necazuri. În consecința, au început să vină în casa Nikonovilor tot felul de oameni, căruțe cu bolnavi din satele și comunele învecinate, din tot județul, chiar și din alte județe, precum și din alte gubernii. Erau aduși bolnavi care nu se puteau ridica din pat și pe care fetita îi punea pe picioare".

Pe când avea 6-7 ani, s-au arătat darurile duhovnicești primite de la Dumnezeu, prin care putea vedea limpede gândurile și păcatele oamenilor. Datorită purtării de grijă a boierului satului, Sfânta Matrona a făcut pelerinaje la Kiev, Moscova și Sankt Petersburg.

La vârsta de paisprezece ani ajunge, însoțita de o prietenă, în catedrala Sfântul Andrei, unde slujea Sfântul Ioan de Kronstadt. După încheierea slujbei, Sfântul a rugat lumea adunată să îi facă loc Matronei adresantu-i acesteia chemarea: "Matronuska, vino-vino la mine! Iată vine schimbul meu - al optulea stâlp al Rusiei".

Sfânta Matrona cea Oarba a prevazut venirea revoluției bolșevice ("vor jefui, vor distruge bisericile și vor prigoni pe multi") și intrarea Rusiei în cel de-al doilea război mondial.

Pe când avea 17 ani, Sfânta Matrona nu a mai putut merge. Din acea clipă a stat tot restul vieții mai mult întinsă pe pat, dăruindu-se cu mai multă osârdie rugăciunii, postirii și mângâierii celor ce veneau la ea.

Sfânta Matrona din Moscova 2 mai - b

Sfânta Matrona cea Oarba se mută la Moscova

În anul 1925, pe când avea 40 de ani, Sfânta a venit în Moscova, locuind pe rând în diferite case ale creștinilor. Datorită lucrării ei duhovnicești, pe care o va face aici timp de treizeci de ani, comuniștii vor cauta să o aresteze.

Fata succes, însă: "Se mai povestește că, întrucât prevedea cu duhul neplăcerile, Matrona părăsea anumite case în grabă întotdeauna în ajunul venirii la ea a miliției, deoarece locuia fără viză. Erau timpuri grele și oamenilor le era frică să o treacă în cartea de imobil. Astfel, ea s-a salvat de la represiuni nu numai pe sine, ci și pe gazdele care o adăposteau".

"Odată a venit un militar s-o aresteze pe Matrona, dar ea i-a spus: «Du-te, du-te mai repede acasă, ai o nenorocire. Iar oarba nu va pleca nicăieri de aici, eu stau în pat, nu plec nicăieri.» El a ascultat-o. A plecat acasă: soția lui se arsese la lampa de gaz. A reușit s-o ducă la spital. A doua zi, când s-a dus la serviciu, a fost întrebat: «Ei, ai arestat-o pe oarbă?» «Pe oarba n-o voi aresta niciodată, a răspuns el»".

Sfânta Matrona din Moscova 2 mai - e

La ea veneau zilnic oameni pentru a primi izbăvire de mâhniri și necazuri, dar și vindecare de boli. Fericita îi liniștea, îi mângâia pe cap, îi însemna cu sfânta cruce și le spunea cuvinte de încurajare ori se ruga pentru ei. Povățuirile fericitei arătau însemnătatea discreției și a smereniei. Îndemna pe credincioși, că, atunci, când merg la preot sau duhovnic pentru sfat, să se roage că Domnul să-l înțelepțească, încât să primească îndrumarea potrivită și să evite a merge de la un preot la altul.

Pe cei foarte râvnitori îi povățuia să nu se deosebească de ceilalți oameni printr-o înfățișare exterioară aparte. Ținea mult la purtarea răbdătoare în necazuri. Sfătuia că, la slujbe, privirea să nu caute spre nimeni, ochii să fie închiși sau îndreptați către o icoană din biserică.

Z.V.Jdanova povestește un din minunile sfintei:

"Măicuța era cu desăvârșire analfabetă, dar în același timp știa totul. În 1946 trebuia să-mi susțin proiectul de diplomă «Ministerul flotei militare» (pe atunci îmi făceam studiile la Institutul de arhitectura din Moscova).
Îndrumătorul meu, nu înțeleg de ce, mă persecuta tot timpul. În decurs de cinci luni nu m-a consultat nici o dată, fiind hotărât să mă «pice». Cu doua săptămâni înainte de examen mi-a spus: «Maine va veni comisia și va confirma netemeinicia lucrării dumneavoastră!» Am venit acasă plantând: tata era arestat și nimeni nu mă putea ajuta, mama se afla în întreținerea mea, și singura șansă era să-mi susțin proiectul că să pot lucra.
Maica m-a ascultat și mi-a spus: «Nu-i nimic, vei susține proiectul. Diseară vom bea ceai și atunci vom discuta!». De-abia am putut să aștept până seara și iată că îmi spune măicuța: «Sa plecam în Italia, în Florența, la Roma, să privim operele marilor maeștri…».
Și a început să enumere străzile, clădirile! S-a oprit: «Iată Palazzo Pitti, iată un alt palat cu arcuri - să faci la fel că și acolo - cele trei etaje de jos ale clădirii cu o zidire masiva și cu două arcuri la intrare». Eram uluită de vedenia ei. Dimineața am sosit la institut, am aplicat calc pe proiect și cu tuș maro am făcut toate corecturile. La ora 10 a sosit comisia. Îmi analizează proiectul și-mi spune: «Dar proiectul e reușit, arata excelent. Susțineți-l!»".

Sfânta Matrona din Moscova era și o foarte bună sfătuitoare: "Vindecând bolnavii, maica le cerea credința în Dumnezeu și îndreptarea de la păcat a vieții. Astfel, pe o femeie care venise la ea a întrebat-o dacă într-adevăr crede că Dumnezeu o va vindeca."

"De obicei nu vorbea mult, ci răspundea scurt la întrebări. Au rămas de la ea câteva sfaturi cu caracter general. Maica sfătuia să ne împărtășim cat mai des cu Sfintele Taine ale lui Hristos. Apărați-vă cu crucea, rugăciunea, apa sfințită, cu împărtășirea cat mai deasa … În fața icoanelor să ardă candele". De asemenea, învăța să-i iubim și să-i iertam pe bătrâni și pe cei neputincioși. (…) Matrona nu îngăduia să dam importanta visurilor. (…)

Trecerea la cele veșnice a Sfintei Matrona din Moscova

Sfânta Matrona din Moscova și-a prezis propilu sfârșit cu trei zile înainte. Înainte de a trece la cele veșnice, pe 2 mai 1952, Sfânta a spus celor apropiați: "Toți, toți să veniți la mine și să-mi povestiți necazurile voastre, de parca as fi vie, căci eu va voi vedea, va voi auzi și va voi ajuta. Pe toți cei care îmi vor cere ajutorul, îi voi întâmpina la moarte, pe fiecare în parte".

Adormirea Sfintei Matrona din Moscova 2 mai

Mărturiile despre minunile din zilele noastre sunt doar o mică dovadă că prin rugăciunile către Sfânta Matrona s-au săvârșit numeroase vindecări ale celor slabi și suferinzi de pe urma bolilor trupești și sufletești.

Surse: Creștin Ortodox, Basilica.

Ornament despartitor v01

Minunile Sfintei Matrona din Moscova

Prima dată am fost la mormântul maicii Matrona în toamna anului 1995. Atunci m-am rugat, am luat nisip și am plecat acasă, în Nijnevartovsk. La noi în biserică, măicuța este iubită de toată lumea și mulți, în timpul concediului, se duc la Moscova, pentru a ajunge la mormântul ei. Țineam nisipul de un an și jumătate, când sora mea Maria mi-a povestit despre boala ei.

I se depistase o tumoare malignă la glanda tiroidă. Terapia trebuia să urmeze câteva etape: operația, tratamentul cu raze, cu preparate hormonale. Maria citea cartea despre viața măicuței, iar când a aflat că am nisip de la mormântul ei, mi-a cerut să-i dau. Și iată, cum i-am dat nisipul, îi vine în vis măicuța. O mângâie cu mâna pe gât și-i spune: "Îți cunosc boala, nu-ți face griji, te vei vindeca și va fi bine". Acum Maria nu mai are nevoie de operație.

Iată cum ne ajută măicuța. Chiar fiind la mare depărtare, ne ajută pe toți neputincioșii. (O enoriașă a Bisericii Nașterii Domnului orașul Nijnevartovsk, regiunea Tiumeni)

Sursă: Doxologia.

Ornament despartitor v01

Unde se găsesc moaștele Sfintei Matrona din Moscova

După moartea să, mormântul său a devenit loc de pelerinaj. Pe 2 mai 1999, Alexie, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, a semnat hotărârea prin care Fericita Matrona este trecută în rândul sfinților.

Începând cu anul 2019, Sfânta Matrona de la Moscova va fi înscrisă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod reunit în ședință joi, 15 februarie 2018, în Reședința Patriarhală.

Sfintele Moaște ale Sfintei Matrona cea Oarbă se păstrează în prezent în Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului (Pokrovsky) din Moscova și atrag zilnic numeroși pelerini care cer mijlocirea Sfintei Matrona în fața Bunului și Dreptului Dumnezeu.

Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Matrona

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfintei Matrona din Moscova!

Matrona -Acest nume derivă din latinescul "mātrōna", care înseamnă "doamnă, femeie căsătorită, soție". În Roma Antică însemna o femeie de rang înalt sau cel puțin de mare moralitate.

Derivate ale numelui Matrona

Matrjona, Matronian, Matronalia.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Matrona?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 2 mai când este pomenit Sfânta Matrona din Moscova.

Sursă: Name-Doctor.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfintei Matrona din Moscova

Icoana Sfintei Matrona din Moscova 2 mai - a
Icoana Sfintei Matrona din Moscova 2 mai
Ornament despartitor v01

Mănăstirea Pokrovsky – Acoperământul Maicii Domnului din Moscova

Mănăstirea Pokrovsky –Acoperământul Maicii Domnului din Moscova este supusă direct patriarhului rus și nu jurisdicției episcopului local.

Istoria Mănăstirii Pokrovsky

Istoria lăcașului este o istorie a păsării Pheonix, mereu zidită, mereu dărâmată, în cicluri succesive consemnate în documentele oficiale.

A fost fondată în anul 1635 de țarul Mihail Fedorovici, spre cinstirea praznicului Acoperământul Maicii Domnului și în memoria tatălui său, Patriarhul Filaret al Rusiei, care trecuse la cele veșnice cu doi ani mai înainte chiar în timpul acestei sărbători.

Zidirea s-a săvârșit pe teritoriul unui vechi cimitir al sărmanilor, în jurul unei biserici de lemn purtând hramul Pokrovskaia (Acoperitoarea). Urmașul lui Mihail, țarul Aleksei Mihailovici, a construit în 1655 prima biserică din zid cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, care a supraviețuit până la începutul secolului al XIX-lea, când a fost renovată complet și reconstruită aproape de la temelie, iar alături de ea s-a înălțat prima catedrală din zid (Biserica Învierii), o clopotniță cu trei niveluri și un zid înalt de apărare cu trei porți de acces.

Mănăstirea Pokrovsky –Acoperământul Maicii Domnului din Moscova
Mănăstirea Pokrovsky – Acoperământul Maicii Domnului din Moscova

În timpul blocadei napoleene, în anul 1812, mănăstirea a fost distrusă aproape în totalitate de trupele poloneze de ocupație sub comandă franceză. Abia în 1855 s-a început rezidirea, iar spre sfârșitul secolului al XIX-lea, lăcașul a fost transformat într-o mănăstire misionară, pregătind călugări care doreau să meargă în misiuni de iluminare creștină.

În 1926 mănăstirea a fost închisă din ordinul autorităților bolșevice, iar trei ani mai târziu întregul complex monahicesc a fost desființat: clopotnița originală și zidurile de incintă au fost demolate, spațiul celor două biserici și al celorlalte clădiri a fost afectat altor utilități: o tipografie, o sală de gimnastică, o sală de billiard și o pistă de bowling, o zonă de locuințe sociale, un cinematograf. În 1934 domeniul funciar al mănăstirii a fost transformat într-un parc de agrement care includea și un stadion.

În 1994, când Mănăstirea Pokrovsky a fost restituită Bisericii Ortodoxe Ruse, Parcul Tagansky și stadionul din incinta lui, reprezentând aproape jumătate din terenul care aparținea istoric mănăstirii, au rămas în proprietatea statului. În schimb, în perioada 1996-1997, cu ajutor financiar de la stat au fost restaurate pe fostele amplasamente, bisericile, clădirile religioase și administrative ale vechiului lăcaș, s-a rezidit clopotnița, iar mănăstirea a fost transformată într-un așezământ monahal de femei.

După mutarea în primăvara anului 1998 a moaștelor Fericitei Maici Matrona din cimitirul Donskoy în Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Mănăstirea Pokrovsky, acest lăcaș a devenit loc de necontenit pelerinaj: zilnic sute de creștini vin aici pentru a se ruga Sfintei Cuvioase Matrona, care încă în viață fiind, a prezis că mulți vor veni la mormântul său și pe mulți îi va ajuta. Există un număr foarte mare de mărturisiri scrise și dovedite cu acte medicale certe despre vindecările și minunile întâmplate celor care se roagă cu credință către Sfânta Matrona și-i cer ajutorul, indiferent de religia lor.

Mănăstirea Pokrovsky – Acoperământul Maicii Domnului din Moscova Interior
Mănăstirea Pokrovsky – Acoperământul Maicii Domnului din Moscova Interior

Astăzi, privită dinspre exterior, Mănăstirea Pokrovsky arată că o adevărată fortăreață cu ziduri de cărămidă, tencuite și zugrăvite în roșu, înalte de cel puțin 3-4 metri, o oază de sfințenie pierdută în mijlocul unui cartier de blocuri comuniste, aflat la intersecția străzii Taganskaya cu strada Abelimanovskaya.

Înainte de a pătrunde pe aleea ce desparte mănăstirea de Pokrovskaya Gostinitsa (casa de oaspeți a sfântului lăcaș).

Se spune că fără să le vadă vreodată, Matronei îi plăceau foarte mult florile. Cu darul înaintevederii putea să le deosebească, nu numai după formă și parfum, dar chiar și după culoare. Se pare că preferatele ei erau trandafirii albi, dar la fel de mult iubea crizantemele și narcisele. Erau darurile pe care le prețuia cel mai mult, pe care nu le refuza niciodată și de care se bucura cu sinceritate, cu duioșie și cu recunoștință. Este de înțeles astfel de ce chiar și astăzi, mergând la racla sfintelor sale moaște, orice pelerin va duce Sfintei flori, fiecare după propria să plăcere sau inspirație.

Icoana Sfintei Matrona din Moscova 2 mai

Informații Utile

Conform informației de pe site-ul acestei mănăstiri, toți cei care nu pot ajunge la această mănăstire, dar își doresc mijlocirea sfintei către Dumnezeu pot trimite scrisorile lor pe adresa matronushka@gmail.com, sau la ADRESA: 109147, Rusia, Moscova, Str. Taganskaia 58 (109147, Россия, Москва, Таганская ул., 58) și aceste mesaje vor fi depuse lângă moaștele Sfintei.

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfânta Matrona din Moscova

O, fericită maică Matrona, cu sufletul în cer, în fața Tronului lui Dumnezeu stând, iar cu trupul pe pământ odihnind și cu binefacere de sus înzestrată multe minuni săvârșind; coboară ochii tăi milostivi spre noi, păcătoșii, cei ce în scârbe, dureri și păcate viața ne-o petrecem, alină-ne pe noi, cei deznădăjduiți, vindecă-ne de bolile noastre cumplite pe care pentru păcatele noastre de la Dumnezeu le primim; izbăvește-ne de mulțimea necazurilor și a primejdiilor, roagă-L pe Domnul nostru Iisus Hristos să ne ierte toate păcatele și fărădelegile pe care din tinerețile noastre și până acum le-am săvârșit, că, primind cu rugăciunile tale binefacere și mare milă, să slăvim pe Dumnezeu Cel Unul în Treime, pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Sfintele Cuvioase Xenia, Matrona și Maria pentru vindecarea de depresie și boli psihice

Sfântă Cuvioasă Xenia, primind de la Hristos vindecare și întărire după cumplita întristare și deznădejde ce te-a cuprins după moartea celui care ți-a fost soț, ai hotărât să dăruiești din ceea ce nu ai, trăind pentru aproapele aflat în sărăcie, necaz și strâmtorare, răbdând foamea și setea, gerul și arșița, defăimările și prigonirile "nebuniei" de dragul lui Hristos și astfel ai dobândit de la Dumnezeu darul înainte-vederii și al facerii de minuni. Iar tu, Sfântă Matrona, cea care din pruncie ai fost aleasă, nevederea și nemișcarea trupească făcându-ți-se prilej de vedere a lui Dumnezeu și de zbor spre înaltul cerului duhovnicesc. După cuvântul Scripturii, "că mult poate rugăciunea dreptului în lucrarea ei", mulțimi de bolnavi și creștini zilnic primeai în casa ta, punându-ți viața în primejdie și înfruntând autoritățile sovietice fără de Dumnezeu. Pentru aceasta, și după plecarea ta din această lume, mormântul tău binecuvântat loc de pelerinaj a devenit, împlinindu-ți-se prorocia: "Spuneți-mi durerile ca și când aș fi în viață și pe toți vă voi asculta". Și tu, Sfântă Nouă Muceniță Maria din Gatcina, care sufereai de cumplita boală Parkinson și de paralizie, în vremurile bolșevicilor urâtori de Dumnezeu te-ai nevoit, credința ai mărturisit și cununa muceniciei ai dobândit. Pe bolnavii și suferinzii care te vizitau îi îmbărbătai, spunându-le adeseori că depresia e o cruce duhovnicească îngăduită de Domnul acelora care nu știu sau nu vor să se pocăiască și se întorc mereu la vechile patimi, lipsiți fiind de spor duhovnicesc și biciuiți fiind de conștiință. Răbdarea cu umilință a acestei cruci, le spuneai oamenilor, va topi până la urmă întristarea și Domnul va scoate astfel la iveală adevăratele roade ale pocăinței. Pentru acestea, sfintelor femei mult-pătimitoare, Dumnezeu v-a arătat pe voi mângâietoare și grabnic ascultătoare a celor în necazuri și în tot felul de boli, suferințe, primejdii și curse. Iată, venim înaintea voastră cu credință și evlavie, rugându-ne pentru cei care în depresie și în alte boli ale minții și ale trupului și sufletului au căzut. Cuvioaselor Maici Xenia, Matrona și Maria Noua Muceniță, vă rugăm, cu umilință și credință, luați aminte la starea robilor lui Dumnezeu aceștia (N), care mult se chinuiesc pe ei înșiși și pe cei care îi îngrijesc pe ei din cauza bolilor psihice și a depresiei. Ușurați-le mâhnirea sufletească, ridicați-le tristețea cea pătimașă, alungați gândurile cele nebunești și conduceți viața lor, la limanul păcii și al odihnei aducându-i pe ei. Căci nu are cine să le ajute și în multe feluri de primejdii se pun pe ei înșiși și pe cei apropiați ai lor, și în tot felul de tulburări, sminteli și îngroziri petrec. Ne rugăm vouă, de Dumnezeu dăruitelor, ca să le dăruiți somn acestora care suferă de insomnii, pacea minții acestora care în tulburarea gândurilor rele se amărăsc, ridicarea tristeții celei înnegurate acestora care suferă de deprimare, să le dăruiți ascultare și bunăvoință sărmanilor care întru împotrivire și îndreptățire s-au legat pe ei. Întru mângâierea pocăinței povățuiți-i pe unii ca aceștia cu mijlocirea voastră, sfintelor cuvioase, și la limanul cugetului smerit călăuziți-i, astfel încât, din primejdia pierderii minții izbăvindu-se, să aducem slavă și mulțumire Preamilostivului Dumnezeu: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfânta Matrona din Moscova, glasul al 2-lea

Pe de Dumnezeu înțelepțită, fericita maica Matrona, a ținutului Tula înflorire și a orașului Moscova slăvită podoaba s-o lăudam acum noi, credincioșii. Caci lumina zilei necunoscând, cu lumina lui Hristos s-a luminat și cu darul înainte-vederii și al vindecării s-a îmbogățit. Pribeaga și străină pe pământ fiind, în împărăția Ceruri lor, în fata Tronului lui Dumnezeu stă și se roagă pentru sufletele noastre.

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfânta Matrona din Moscova (Viețile Sfinților)

Sfânta Matrona s-a născut în familia unor țărani săraci din satul Sebino, guberia Tula. Încă de la început Dumnezeu dori să descopere pe vasul Său cel ales, căci în vremea afundării în apa Botezului, se văzu stâlp de tămâie cu bună mireasmă ridicându-se din cristelniță. Văzând minunea, evlaviosul preot Vasile spuse tuturor celor prezenți de sfințenia acestui copil. Mai mult, pe pieptul pruncei se putea vedea o ridicătură în semnul crucii.

Întrucât din naștere fu lipsită de vedere, copiii adesea o batjocoreau, iar fetele mai mari o băteau cu urzică, pricină pentru care încă din copilărie se ferea de oameni, încetând să mai iasă din casă și dăruindu-se rugăciunii și cugetării la cele dumnezeiești. Locuind în apropierea bisericii satului, mergea la toate slujbele, stând neclintită și învățând cu timpul toate cântările.

Chiar de îi lipsea vederea cea din afară, vederea cea duhovnicească o făcu să iubească nespus de mult icoanele, astfel că în odaia sa întregul perete de sus până jos era plin de icoane în fața cărora ardeau neîncetat candele și dinaintea cărora petrecea îndelungate ceasuri în rugăciune, cuprinzând în inima sa de copil întreaga lume.

Pe când avea 6-7 ani, se arătară darurile bogate pe care Dumnezeu le vărsase într-însa, căci putea vedea limpede gândurile și păcatele oamenilor.

Sfânta Matrona din Moscova 2 mai - a

Datorită purtării de grijă a boierului satului, sfânta Matrona se învrednici să facă pelerinaje la Kiev, Moscova și Sankt Petersburg. Pe când intră în Catedrala Sfântului Andrei unde slujea sfântul Ioan de Kronstadt (pomenit la 20 decembrie, ziua adormirii sale din anul 1908, si 8 iunie, ziua proslăvirii sale, 1990), sfântul părinte porunci ca poporul să se dea la o parte și să îi facă loc tinerei Matrona, pe atunci de numai 14 ani, numind-o "al optulea stâlp al Rusiei".

Pe când avea 17 ani, Dumnezeu o lipsi pe sfânta Matrona de mângâierea pelerinajelor, luându-i pe neașteptate puterea de a merge. Din acea clipă petrecu tot restul vieții mai mult întinsă pe pat, dăruindu-se cu mai multă osârdie rugăciunii, postirii și mângâierii celor ce veneau la dânsa.

Curând sosiră vremuri grele și tulburi peste Rusia: revoluția, împărțirea pământurilor și foametea.

În anul 1925, pe când avea 40 de ani, sfânta maică veni să locuiască în Moscova, petrecând în răstimpuri scurte în case ale creștinilor, unde venea mulțime mare de popor pentru a primi mângâiere și izbăvire de mâhniri și necazuri. Iar dânsa îi liniștea, îi mângâia pe cap, îi însemna cu sfânta cruce și le spunea cuvinte de încurajare. Uneori glumea, alteori era aspră. Câteodată spunea numai un cuvânt și sufletul se tămăduia de tulburare și tristețe.

Nu cu multă vreme înaintea adormirii sale, le spunea celor apropiați:

  • Toți, toți să veniți la mine și să-mi povestiți necazurile voastre, de parcă aș fi vie, căci eu vă voi vedea, vă voi auzi și vă voi ajuta!

și

  • Agățați-vă cu toții de călcâiul meu și vă veți mântui, nu vă desprindeți de mine, țineți-vă cât mai strâns!

La 2 mai 1952, se mută în lăcașurile cele de sus, iar la 8 martie 1998, se aflară moaștele sale necuprinse de stricăciune răspândind bună mireasmă și izvorând fără oprire minuni, care se așezară cu multă evlavie în mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova. Peste un an, la 2 mai 1999, sfânta Matrona fu trecută în rândul sfinților, cinstirea sa răspândindu-se apoi în lumea întreagă pentru marea mulțime de minuni săvârșite prin mijlocirea sfintei noastre maici.

pravila - Floare Ornamentala

Sursă: Doxologia.

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 2 mai

În această lună, în ziua a doua, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Tit, făcătorul de minuni;
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici și frați buni, Amfian și Edesie;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Policarp;
Tot în această zi, pomenirea sfintei mucenițe Teodosia din Tir;
Tot în această zi, pomenirea sfântului Grigorie cel ce în sânul Nicomidiei a sihăstrit, la anul 1240, și care cu pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Sfintei Matrona din Moscova cea oarbă.

Calendar Ortodox - Sfinții de mâine 3 mai

În această lună, în ziua a treia, pomenirea sfinților mucenici Timotei și Mavra, soția sa;
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Diodor și Rodopian diaconul.
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Petru, făcătorul de minuni, episcopul Argosului;
Tot în această zi, pomenirea sfinților douăzeci și șapte de mucenici, care prin foc s-au săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Teodosie, egumenul Lavrei Grotelor din Kiev și începătorul monahismului de obște în Rusia;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici.

Ornament despartitor v01

Pe Sfânta Matrona din Moscova să o rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfântă Matrona roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale ei sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final
autor: Urdă Mihai

Recomandări

† Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, din Roma
(1 iulie)

FB Mess WA Like Sfinții Mucenici doctori fără de arginți, Cosma și Damian, din Roma, sunt vindecători de boli, fapt pentru care au fost aleși ca ocrotitori ai medicilor și ai celor bolnavi. Sunt serbați […]

† Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica
(13 octombrie)

FB Mess WA Like Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica au primit fără rezerve cununa muceniciei, privind cu sufletul către veșnicile comori ale Împăratului Hristos. Sfântul Carp a văzut în timpul mucenciei Cerurile deschizându-se […]

† Sfântul Apostol și Evanghelist Luca
(18 octombrie)

FB Mess WA Like Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, este unul din cei patru sfinți Evangheliști, însă el este singurul dintre ei care ne descrie pe larg vestirea Fecioarei Maria, Nașterea Domnului și ne relatează […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram