† Sfânta Lidia din Filipi
(20 mai)

Trimte prietenilor tăi

Biserica ortodoxă cinstește în data de 20 mai, drept una "întocmai cu Apostolii", pe Sfânta Lidia din Filipi, care este cunoscută drept prima creștină din Europa, ea fiind botezată de Sfântul Apostol Pavel în prima sa călătorie misionară.

Prăznuirea ei lipsind din sinaxare, a fost introdusă în aceasta dată de către Biserica Ortodoxă a Greciei, în anul 1973.

Viața pe scurt - Sfânta Lidia (sinaxar)

Sfânta Lidia s-a născut în Tiatira, un oraș din regiunea Lidia, aflată în vestul Asiei Mici.

I s-a mai spus Sfânta Lidia din Tiatira, localitatea celebră pentru comerțul cu purpură, sau Sfânta Lidia din Filipi („Philippisia” în greacă), sau Sfânta Lidia Purpuraria, pentru că ea însăși vindea purpură.

Datorită faptului că Sfânta Lidia s-a năsut în Tiatira, un oraș din regiunea Lidia, și a propovăduit Evanghelia în această zonă, ea a primit supranumele de "Lidia", care înseamnă „femeie din ținutul Lydia, din poporul lydienilor.

Prenumele său creștin este purtător de bucurie și de siguranță, cu toate că a traversat secolele destul de tumultuoase. Lidia exprimă pacifismul, energia, credința în puterea dragostei, puterea de convingere.

Misiunea Sfântul Apostol Pavel în Filipi si întâlnirea cu Sfânta Lidia

În jurul anului 50, Pavel a pus pentru prima dată piciorul în orașul Filipi, cu dorința de a predica Evanghelia Mântuitorului.

Când sosea într-un nou oraș, obiceiul lui Pavel era acela de a vizita sinagoga pentru a le predica mai întâi evreilor și prozeliților (păgân convertit la iudaism) adunați acolo. Însă, după părerea unora, legea romană le interzicea evreilor să-și practice religia în „incinta sfântă“ a orașului Filipi.

Prin urmare, după ce au petrecut „câteva zile“ în oraș, în ziua de Sabat, Sfântul Apostol Pavel, împreuna cu ucenicii săi, Timotei si Sila, si cu Sfântul Luca, au găsit un loc lângă un râu, în afara orașului, unde credeau „că se află un loc de rugăciune“ (Faptele 16:12, 13).

Acolo, pe malul râului Zygaktis, misionarii au găsit mai multe femei adunate pentru rugăciune, printre care și o vânzătoare de porfira Lidia.

Porfira, sau purpura era o substanță scumpă roșie, obținută de la un anume tip de scoici, sau un pigment extras din plante, cu care se vopseau stofele din care se făceau hainele prețioase ale suveranilor, ale regilor, împăraților, preoților. Purpura de Tiatira era renumită, referiri la această vopsea prețioasă fiind regăsite și în epopeile lui Homer.

Sfânta Lidia era o femeie care cunoscuse legea lui Israel, având astfel în sufletul ei aprinsă setea de al căuta pe Mesia. Pe de alta parte, inima ei era neliniștită căci nu putea să se jertfească zeităților care țineau de religia romană practicata în orașul în care locuia.

Într-o astfel de stare, pe când Apostolul Pavel a început să predice, Lidia auzea pentru prima dată despre Răscumpărătorul lumii. „Temătoare de Dumnezeu”, asculta cu atenție cuvintele dătătoare de viață pe care Duhul Sfânt le transmitea prin apostolul Pavel.

Atunci, Dumnezeu i-a deschis inima Lidiei, fiind convinsă și mișcată de acea propovăduire, în sufletul ei s-a născut credința în Hristos, mărturisind categoric că și ea vrea să devină creștină. Sfântul Apostolul Pavel, continuând-și activitatea misionară, a botezat-o pe Lidia, împreună cu toți ai casei ei, în numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt.

Sfânta Lidia 20 mai A

Astfel Lidia, a devenit prima creștină din Europa, iar în casa ei s-a format prima comunitate creștină europeană.

Inima ei s-a umplut îndată de sentimente de recunoștință și mulțumire față de cei care i-au deschis ochii sufletului și invitându-i în casa sa a cerut să-i găzduiască, zicând: „De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți. Și ne-a făcut să rămânem.”(Faptele Apostolilor 16, 15).

Acolo, în Filipi, misionarii călători Pavel și Sila, datorita faptului ca a alungat un demon care poseda o sclavă, au fost trimiși în închisoare. După ce au ieșit în mod miraculos de acolo, au mai mers o dată la casa Lidiei, după care, și-au luat rămas-bun și au plecat în continuarea călătoriei lor misionare. "Iar ei, ieșind din închisoare, s-au dus în casa Lidiei; și văzând pe frați, i-au mângâiat și au plecat" (Fapte 16, 40).

Ulterior, Sfântul Apostolul Pavel a mai vizitat încă de două ori orașul Filipi, înființând acolo, împreună cu ceilalți apostoli, o congregație creștină, față de care Pavel a avut mereu o afecțiune deosebită, după cum vedem și azi din Epistola sa către Filipeni, cuprinsă în Noul Testament. La rândul lor, filipenii și-au manifestat iubirea față de apostol, fiind întotdeauna gata să-l susțină și să-i vină în ajutor.

În Sfânta Scriptură nu se mai spune nimic despre Lidia, dar Tradiția a păstrat vie memoria acelei case în care a luat naștere prima comunitate creștină europeană, precum și locul botezului acestei femei credincioase, pe malul râului din apropiere.

Filipi - orașul în care a locuit Sfânta Lidia

Într-un moment al vieții sale, Lidia s-a mutat din localitatea sa natală în Filipi, oraș-port la Marea Egee, favorabil comerțului pe care îl făcea, unul dintre cele mai renumite orașe din estul Macedoniei, așezare întemeiată în anul 356 înainte de Hristos de către împăratul Macedoniei, Filip al II-lea.

Filipi era o colonie militară destul de prosperă, guvernată de legea italiană, fapt care le garanta filipenilor drepturi comparabile cu cele de care se bucurau cetățenii romani.

Sfântul Apostol Pavel si comunitatea din Filipi

După ce L-a văzut pe Mântuitorul Hristos, Cel răstignit și înviat, Saul din Tars devine Pavel prin botez. Mai târziu el a început să propovăduiască Vestea cea bună tuturor neamurilor, începând cu conaționalii săi care se aflau în diferite orașe ale Imperiului Roman.

În Cartea Faptele Apostolilor ni se relatează, în capitolul al 16-lea, că din Asia, Sfântul Apostol Pavel a plecat spre Filipi, o colonie romană de pe teritoriul Macedoniei, în urma unui vis minunat care-l îndemna spre ceea ce numim noi astăzi, din punct de vedere geografic, Europa (atunci nu existau delimitările teritoriale existente în prezent).

"Și noaptea i s-a arătat lui Pavel o vedenie: Un bărbat macedonean sta rugând-l și zicând: Treci în Macedonia și ne ajută. Când a văzut el aceasta vedenie, am căutat să plecam îndată în Macedonia, înțelegând că Dumnezeu ne cheamă să le vestim Evanghelia. Pornind cu corabia de la Troa, am mers drept la Samotracia, iar a doua zi la Neapoli, și de acolo la Filipi, care este cea dintâi cetate a acestei parți a Macedoniei și colonie romană. Iar în aceasta cetate am rămas câteva zile. (Fapte 16, 9-12)

Surse: Crestin Ortodox, Ziarul Lumina, Orthodoxwiki, ActiveNews, Studiu Biblic, MonitorulBT.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Minuni legate de Sfânta Lidia

Cu toate ca Sfânta Scriptură nu menționează nici o minune săvârșită de Sfânta, sfințenia Lidiei fiind dovedită în mod evident de răspunsul ei la chemarea harului dumnezeiesc prin care a devenit prima creștină din Europa zilelor noastre, putem însă să remarcăm minunea petrecută în perioada în care Sfântul Apostol Pavel își desfășura misiunea sa în Filipi.

În Filipi, Sfântul Pavel a săvârșit primul miracol, alungând un demon care poseda o sclavă. Însă stăpânii sclavei, care considerau că acea femeie avusese abilități profetice, s-au plâns autorităților și drept urmare Pavel și ucenicii săi au fost bătuți și trimiși în închisoare.

Atunci a avut loc al doilea miracol: în timp ce Pavel aducea laude lui Dumnezeu, la miezul nopții, un cutremur a făcut ca toate încuietorile să se spargă și toate ușile de la celulele închisorii să se desfacă.

Paznicul, temându-se că prizonierii au plecat și că totul s-a întâmplat din vina sa, a încercat să se sinucidă, dar Sfântul Pavel l-a oprit, spunându-i: „Dar noi suntem toți aici!”. În acel moment temnicerul roman a avut revelația miracolului și a întrebat: „Ce trebuie să fac, ca să mă mântuiesc?” Iar Sfântul Apostol Pavel i-a răspuns: „Crede în Domnul Iisus Hristos și vei fi mântuit, tu și casa ta”. Și atunci l-a luat pe Pavel în casa sa, pentru a rosti cuvintele Domnului și pentru a-i boteza pe toți cei din familia sa.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Etimologia / semnificația numelui Lidia

În primul rând „La mulți ani!“ tuturor celor care poartă numele Sfintei Lidia!

Lidia - mume de origine greacă care înseamnă „femeie din ținutul Lydia, din poporul lydienilor.

Numele Lidia folosit la alte popoare

O femeie care purta numele de Lidia o întâlnim și în antichitate în odele poetului roman Horațiu, decedat în anul 8, înainte de Hristos.

De asemenea, acest nume este folosit și de alți europeni. Astfel, în engleză există variantele "Lydia", "Lyda", "Liddy". În Finlanda se folosesc formele "Lyydia" și "Lyyti". Croații, sârbii, macedonenii și slovenii au variantă "Lidija". Francezii folosesc formă de "Lydie", iar protughezii folosesc variantă "Lídia". Asemenea românilor, italienii, spaniolii și polonezii au formă de "Lidia", iar cei din urmă mai folosesc și variantă "Lidka". În Bulgaria și Rusia există variantă de "Lidiya", dar rușii mai folosesc și forma "Lidochka".

Când își post serba ziua de nume cele care poartă numele de Lidia?

Conform calendarului ortodox, acestea își pot serba ziua de nume în date de 20 mai când este prăznuită Sfânta Lidia cea întocmai cu Apostolii.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Icoana Sfintei Lidia

Toate icoanele cunoscute ale sfintei Lidia o înfățișează cu o formă de pânză purpurie.

Cartea în format fizic o găsiți apăsând aici ➡ Dionisie din Furna - Erminia picturii bizantine, (p. 205)

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Biserica Ortodoxa ridicata în cinstea Sfintei Lidia

Sfanta Lidia Biserica a

Aproape de locul antic în care Sfânta Lidia a fost botezata de Apostolul Pavel, (în prezent în apropierea orașului grecesc Kavala), a fost înălțată o frumoasă biserică ortodoxă, zidită în stil bizantin. Clădirea este de fapt un baptisteriu, precum exista odinioară, în comunitatea creștină din Filipi.

Interiorul bisericii este minunat împodobit cu mozaicuri, lucrări semnate de artistul grec Vlasios Tsotsonis. În domul cupolei centrale este înfățișată scena cu Botezul Domnului. Interiorul bisericii este pavat cu marmură, iar vitraliile geamurilor sunt uimitoare. Pe podea, chiar lângă ușă, se afla un mozaic care înfățișează călătoriile misionare pe care le-a făcut Sfântul Pavel în Grecia.

În cristelnița de marmură albă, din biserică, sunt botezați pruncii. Dar, nu de puține ori, îndeosebi în data de 20 mai a fiecărui an, ziua în care este sărbătorită Sfânta Lidia, acolo vin și adulți care vor să se convertească și, ca în vremea Sfântului Pavel, ei sunt botezați în apa râului. Chiar pe malul apei este amenajat un mic amfiteatru unde creștinii se așază și se roagă ca într-o biserică.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Sfânta Lidia, model pentru femeia creștină contemporană

Pe parcursul veacurilor, atât memoria Lidiei, cât și a comunității din Filipi a rămas vie în conștiința Bisericii. Acest lucru s-a întâmplat mai ales în zona în care au propovăduit creștinii botezați de Pavel, adică în regiunea cetății romane Filipi, aproape de orașul grecesc contemporan Kavala, aflat pe malul Mării Egee, în nord-estul țării.

Astfel, începând cu anul 1958, în partea de nord a Greciei, atât în jurul Tesalonicului, dar și mai spre est, a luat ființă asociația creștină „Aghia Lidia” (Sfânta Lidia), care are mulți membri femei și care face misiune în societatea contemporană. Această asociație are astăzi un post de radio creștin ortodox, o revistă lunară în care dezbate probleme de credință, familie și societate, editură care scoate cărți și reviste cu conținut creștin ortodox.

Pe lângă activitățile editoriale, asociația mai organizează anual tabere pentru copii. Cei mici își petrec o perioadă din timpul de vară într-o atmosferă de comunitate creștină, cu sfaturi de la preot și participând mai des la slujbe. Sigur că din tabere nu lipsesc nici jocurile și voia bună!

Astfel, moștenirea Sfintei Lidia, prima creștină și misionară din această regiune a nordului Greciei, în care se află astăzi Sfântul Munte Athos, a rămas vie și continuă să lucreze. Propovăduirea Sfintei Lidia continuă și astăzi, cu mijloace moderne, mai ales prin intermediul postului de radio „Lidia din Tiatira”, înființat în anul 1993, care poate fi ascultat atât în Grecia, la aparatele radio, cât și pe internet, pe site-ul postului.

Sfânta Lidia rămâne model de ascultare și împlinire a cuvântului Domnului pentru toți creștinii. În persoana Lidiei vedem Sfânta primitoare și ocrotitoare la vremi de restriște pentru creștini.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Cântări Liturgice

Tropar - Sfânta Lidia, glasul al 4-lea

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Viața completă - Sfânta Lidia (Viețile Sfinților)

Treci în Macedonia și ne ajută.” (Faptele Apostolilor 16, 9) – este rugămintea unui bărbat macedonean ce i s-a arătat într-o vedenie Sfântului Apostol Pavel pe când se afla în Troa (în timpul celei de-a doua călătorii misionare). Considerând această vedere glasul lui Dumnezeu, Sfântul Pavel a decis fără întârziere să treacă în cealaltă parte a Europei, în estul Macedoniei, în Filipi, luându-i cu sine și pe cei care îl însoțeau: Timotei, Sila și Luca.

A debarcat în Neapoli (astăzi Kavala) și de acolo a plecat spre Filipi. În afara orașului Filipi și în apropiere de malurile râului Zygaktis era locul de rugăciune evreiesc și acolo Sfântul Pavel a întâlnit un grup de femei muncitoare. Între aceste femei, adunate la râu, Apostolul Pavel a propovăduit pentru prima dată în Europa Cuvântul Evangheliei Domnului.

Folare-Separare

Femeile temătoare de Dumnezeu au ascultat cu atenție și cu evlavie cuvintele necunoscutului iudeu. Dar dintre acestea cea mai entuziasmată s-a arătat Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, temătoare de Dumnezeu. „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14).

În interiorul Lidiei s-a produs un cutremur. Inima ei era mereu neliniștită căci nu putea să se jertfească zeilor și zeițelor care se dedau orgiilor. Cunoscuse legea lui Israel care aprinsese în sufletul ei setea de al căuta pe Mesia și auzea acum pentru prima dată pe Apostolul Pavel vorbind despre Răscumpărătorul lumii. Lidia a îmbrățișat fără nicio obiecție noua învățătură, a crezut în Hristos și a mărturisit categoric că și ea vrea să devină creștină. Și Sfântul Apostolul Pavel și-a încheiat activitatea sa misionară, iar în apele râului Zygaktis a botezat-o pe Lidia, prima creștină din Europa, primul membru al Primei Biserici Creștine din Grecia. Inima ei s-a umplut îndată de sentimente de recunoștință și mulțumire față de cei care i-au deschis ochii sufletului și invitându-i în casa sa a cerut să-i găzduiască, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți. Și ne-a făcut să rămânem.(Faptele Apostolilor 16, 15).

Folare-Separare

Biserica noastră ortodoxă o cinstește pe Sfânta Lidia ca pe una întocmai cu Apostolii, iar pe locul locul sfânt al botezului ei de pe malul râului Zigaktis s-a ridicat o bisericuță, asemănătoare cu bazilicile paleocreștine din Filippi.

Folare-Separare

Sursă: Doxologia.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de astăzi - 20 mai

În această lună, în ziua a douăzecea, pomenirea sfântului mucenic Talaleu.
Tot în această zi, pomenirea ostașilor care au crezut prin sfântul Talaleu, și care de sabie s-au săvârșit.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Ascla.
Tot în această zi, pomenirea sfinților trei cuvioși și purtători de Dumnezeu părinți: Nichita, Ioan și Iosif, ctitorii sfintei și împărăteștii Manastiri cea nouă din Hios, care cu pace s-au săvârșit.
Tot în această zi, pomenirea scoaterii și mutării moaștelor celui între sfinți părintelui nostru Nicolae din Mira Lichiei, făcătorul de minuni.
Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Talasie, care cu pace s-a săvârșit.
Tot în această zi, pomenirea cuviosului Marcu pustnicul, care cu pace s-a săvârșit.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de mâine - 21 mai

În această lună, în ziua a douăzeci și una, pomenirea sfinților, măriților, de Dumnezeu încoronaților și întocmai cu apostolii, marilor împărați Constantin și mama sa Elena;
Tot în această zi, pomenirea sfântului noului cuvios mucenic Pahomie, care a mărturisit la locul numit Usac al Filadelfiei, la anul o mie șapte sute treizeci (1730), și care de sabie s-a săvârșit.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Sursă: pravila.ro

Facebook

Floare Final

Pe Sfânta Lidia să o rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfântă Lidia roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale ei sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Recomandări

† Sfânta Lidia din Filipi
(20 mai)

Biserica ortodoxă cinstește în data de 20 mai, drept una "întocmai cu Apostolii", pe Sfânta Lidia din Filipi, care este cunoscută drept prima creștină din Europa, ea fiind botezată de Sfântul Apostol Pavel în prima […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

© 2021 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram