† Sfânta Lidia din Filipi
(20 mai)

5/5 - (1 vote)

Sfânta Lidia din Filipi a fost botezată de Sfântul Apostol Pavel, ea fiind prima creștină din Europa, iar în casa ei s-a format prima comunitate creștină care s-a întemeiat pe Bătrânul Continent. Ea este totodată și protectoarea femeilor negustorese. Sfânta Lidia "întocmai cu Apostolii" mai este cunoscută și sub numele Sfânta Lidia din Tiatira sau Sfânta Lidia Purpuraria (cea care vinde purpură) și este serbată pe data de 20 mai în calendarul ortodox.

Viața pe scurt - Sfânta Lidia din Filipi (sinaxar)

Sfânta Lidia s-a născut în Tiatira, un oraș din regiunea Lidia (astăzi comuna Krinides/ municipalitatea Kavala din Grecia), celebru pentru comerțul cu purpură, aflat în vestul Asiei Mici. Porfira sau purpura era un colorant scump roșu, obținut dintr-un anume tip de scoici sau dintr-un pigment extras din plante cu care se vopseau stofele din care se făceau hainele prețioase ale suveranilor, ale regilor, împăraților și a celor din clasa înaltă a societății. Purpura de Tiatira era renumită, referiri la această vopsea prețioasă fiind regăsite inclusiv în epopeile lui Homer. Sfânta era și ea vânzătoare de purpură, ceea ce îi conferea o poziție socială importantă.

S-a mutat din localitatea sa natală în Filipi, un port comercial la Marea Egee. Filipi era unul dintre cele mai renumite orașe din estul Macedoniei, întemeiat în anul 356 înainte de Hristos de către împăratul Macedoniei, Filip al II-lea. Colonie militară prosperă, Filipi era guvernat de legea italiană, fapt care le garanta locuitorilor ei drepturi comparabile cu cele de care se bucurau cetățenii romani.

Filipi – primul oraș evanghelizat de Sfântul Apostol Pavel în Europa

Cetatea Filipi a avut un rol semnificativ la începuturile creștinismului, fiind primul oraș din Europa care a fost evanghelizat de Sfântul Apostol Pavel în anii 49 - 50.

Din Faptele Apostolilor (16, 12) și Epistola către Filipeni (1, 1), aflăm că Sfântul Apostol Pavel a fondat comunitatea creștină primară și timpurie de aici. Însoțit de Sila, Timotei, și probabil de Sfântul Apostol Luca, autor al Faptelor Apostolilor, Sfântul Apostol Pavel a predicat și a făcut ucenici pentru prima dată pe pământ european și a botezat-o creștină pe o vânzătoare de purpură numită Lidia, într-un râu din vecinătatea cetății.

Sfânta Lidia din Filipi și Sfântul Apostol Pavel
Sfânta Lidia din Filipi și Sfântul Apostol Pavel

Conform Noului Testament, Apostolul a mai vizitat cetatea Filipi cu alte două ocazii, în anii 56 și 57. Epistola lui către Filipeni a fost scrisă în 61-62 și se crede că a arătat imediat impactul instrucțiunilor sale date locuitorilor cetății. Extinderea creștinismului în Filipi este indicată și de Sfântul Ignatie Teoforul, precum și de Sfântul Policarp de Smirna, care au adresat adunării locale unele din scrierile lor. Epistola lui Policarp de Smirna a fost adresată comunității din Filipi în jurul anului 160.

Sfânta Lidia din Filipi botezată de Sfântul Apostol Pavel

Sfântul Apostol Pavel a pornit spre Macedonia, în a doua sa călătorie misionară, în urma unui vis minunat: "Și noaptea i s-a arătat lui Pavel o vedenie: Un bărbat macedonean sta rugând-l și zicând: «Treci în Macedonia și ne ajută.» Când a văzut el această vedenie, am căutat să plecam îndată în Macedonia, înțelegând că Dumnezeu ne cheamă să le vestim Evanghelia. Pornind cu corabia de la Troa, am mers drept la Samotracia, iar a doua zi la Neapoli, și de acolo la Filipi, care este cea dintâi cetate a acestei parți a Macedoniei și colonie romană. Iar în aceasta cetate am rămas câteva zile". (Fapte 16, 9-12)

Sfântul Apostol Pavel a ajuns la Filipi călătorind pe celebra Cale Egnatia care lega. După obiceiul lui, a vizitat sinagoga pentru a le predica mai întâi evreilor și prozeliților (păgâni convertiți la iudaism) adunați acolo. Însă legea romană le interzicea evreilor să-și practice religia în templu, prin urmare, după ce au petrecut o vreme în oraș, în ziua de Sabat, Sfântul Apostol Pavel, împreună cu ucenicii săi, Timotei si Sila, si cu Sfântul Apostol Luca, au găsit un loc lângă un râu, în afara orașului, unde credeau "că se află un loc de rugăciune" (Faptele 16, 12 - 13).

Pe malul râului Zygaktis / Gangitis, misionarii au găsit mai multe femei adunate pentru rugăciune, printre care și o vânzătoare de porfira Lidia, numită de cartea Faptelor Apostolilor "temătoare de Dumnezeu". Acest termen denumea pe aceia dintre păgâni care primiseră legea Vechiului Testament. Așadar Sfânta Lidia din Filipi se născuse păgână, din cetatea Tiatirei a Asiei proconsulare, dar cunoscuse legea lui Israel și îl aștepta pe Mesia. Auzind mărturia Apostolului despre Hristos și cuvântul credinței, Sfânta Lidia i s-a deschis inima de către Dumnezeu și a cerut să fie botezată de Sfântul Apostol Pavel. La botez, sfânta a primit numele de Lidia datorită faptului că s-a născut în regiunea Lidia, unde, ulterior, a propovăduit Evanghelia.

Sfânta Lidia din Filipi - Botezata de Sfântul Apostol Pavel
Sfânta Lidia din Filipi botezata de Sfântul Apostol Pavel

După botez, recunoscătoare și plină de Harul Sfântului Duh, Sfânta Lidia din Filipi a cerut să îi găzduiască pe Apostoli și pe ucenicii lor: "De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți. Și ne-a făcut să rămânem."(Faptele Apostolilor 16, 15). Totodată, Sfântul Apostol Pavel i-a botezat pe toți cei din casa Lidiei. Sfânta a devenit astfel prima creștină din Europa, iar în casa ei s-a format prima comunitate creștină europeană. De altfel, lucrarea misionară a Sfinților Apostoli nu ar fi fost posibilă și fără sprijinul important material pe care anumite persoane l-au oferit. Între acestea se află și Sfânta Lidia, prima creștină de pe bătrânul continent.

Sfânta Lidia a fi făcut după convertirea sa misiune între cetățenii din Filipi și în călătoriile sale legate de comerțul pe care îl făcea. Ea rămâne model de ascultare și împlinire a cuvântului Domnului pentru toți creștinii. În persoana Lidiei vedem Sfânta primitoare și ocrotitoare la vremi de restriște pentru creștini.

Surse: Creștin Ortodox link1 link2, Ziarul Lumina link1 link2, Orthodoxwiki, Trinitas TV, Carinatataranu, monitorulbt, Studiu-Biblic.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Minuni/ Sfântul Apostol Pavel și comunitatea creștină din Filipi

Sfântul Apostolul Pavel a mai vizitat încă de două ori orașul Filipi, înființând acolo, împreună cu ceilalți apostoli, o congregație creștină față de care Apostolul a avut mereu o afecțiune deosebită, după cum se vede în Epistola sa către Filipeni. În epistolă, Sfântul Apostol le scrie: "Doar și voi știți, filipenilor, că la începutul Evangheliei, când am plecat din Macedonia, nici o Biserică nu s-a unit cu mine, când era vorba de dat și de primit, decât voi singuri." La rândul lor, filipenii și-au manifestat iubirea față de apostol, fiind întotdeauna gata să-l susțină și să-i vină în ajutor.

În Filipi, Sfântul Pavel a săvârșit primul miracol, alungând un demon care poseda o sclavă. Însă stăpânii sclavei, care considerau că acea femeie avusese abilități profetice, s-au plâns autorităților și, drept urmare, Apostolul Pavel și ucenicii săi au fost bătuți și trimiși în închisoare. Atunci a avut loc al doilea miracol: în timp ce Sfântul Apostol Pavel se ruga și aducea laude lui Dumnezeu, la miezul nopții, un cutremur a făcut ca toate încuietorile să se spargă, iar toate ușile de la celulele închisorii să se desfacă. Paznicul, temându-se că prizonierii au plecat și că totul s-a întâmplat din vina sa, a încercat să se sinucidă, dar Sfântul Pavel l-a oprit, spunându-i: "Dar noi suntem toți aici!". În acel moment temnicerul roman a avut revelația miracolului și a întrebat: "Ce trebuie să fac, ca să mă mântuiesc?". Sfântul Apostol Pavel i-a răspuns: "Crede în Domnul Iisus Hristos și vei fi mântuit, tu și casa ta". Paznicul l-a luat atunci pe Sfântul Apostol în casa sa, pentru a rosti cuvintele Domnului și pentru a-i boteza pe toți cei din familia sa.

După ieșirea miraculoasă din închisoare, au mai mers o dată la casa Lidiei, după care, și-au luat rămas bun și au plecat în continuarea călătoriei lor misionare. "Iar ei, ieșind din închisoare, s-au dus în casa Lidiei; și văzând pe frați, i-au mângâiat și au plecat" (Fapte 16, 40).

Ornament despartitor v01

Canonizarea Sfintei Lidia din Filipi

Prăznuirea Sfintei Lidia a fost introdusă în sinaxar în premieră de către Biserica Ortodoxă a Greciei, în anul 1973, Sfânta Lidia cea întocmai cu Apostolii fiind astfel serbată pe 20 mai.

Sfânta Lidia din Filipi - a
Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Lidia

În primul rând "La mulți ani!" tuturor celor care poartă numele Sfintei Lidia din Filipi!

LIDIA - acest nume derivă din greaca veche "Lūdós (Λῡδός) Lydía (Λυδία)", însemnând "femeia lidiană, femeia purpurie, un locuitor al Lydiei, o lidiană, femeie din ținutul Lydia, din poporul lydienilor". Lidia era o regiune de pe coasta de vest a Asiei Mici (astăzi comuna Krinides/ municipalitatea Kavala din Grecia), despre care se spune că ar fi numită pentru legendarul rege Lydos. Lydós a fost al treilea rege al Maeoniei, în succesiunea tatălui său Atys. A fost al treilea și ultimul rege al dinastiei Atyad. Potrivit lui Herodot, Maeonia a devenit cunoscută ca Lydia după domnia lui Lydus. Lydiane este, de asemenea, un oraș din centrul de est al Senegalului, în regiunea Kaolack.

În epoca modernă, numele a fost folosit încă de la Reforma protestantă folosit în vestul Europei.

Derivate ale numelui Lidia

De asemenea, acest nume este folosit și de alți europeni. Astfel, în engleză există variantele "Lydia", "Lyda", "Liddy". În Finlanda se folosesc formele "Lyydia" și "Lyyti". Croații, sârbii, macedonenii și slovenii au variantă "Lidija". Francezii folosesc formă de "Lydie", iar protughezii folosesc variantă "Lídia". Asemenea românilor, italienii, spaniolii și polonezii au formă de "Lidia", iar cei din urmă mai folosesc și variantă "Lidka". În Bulgaria și Rusia există variantă de "Lidiya", dar rușii mai folosesc și forma "Lidochka".

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Lidia?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în data de 20 mai când este pomenit Sfânta Lidia din Filipi.

Surse: Behindthename, Name-Doctor.

Ornament despartitor v01

Icoana Sfintei Lidia din Filipi

Toate icoanele cunoscute ale Sfintei Lidia o înfățișează cu o formă de pânză purpurie.

Icoana Sfintei Lidia din Filipi
Icoana Sfintei Lidia din Filipi

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma - Erminia Picturii Bizantine.

Ornament despartitor v01

Despre orașul Filipi

Pe malul râului Zygaktis se află un altar de piatră ridicat în cinstea Sfintei Lidia, amintind de locul în care a fost botezată prima creștină din Europa, de către Sfântul Apostol Pavel. Aproape de locul respectiv, se află acum o biserică, unde oamenii vin și se roagă pentru cele mai diverse probleme. Este o biserică mică înconjurată de vestigii romane și bizantine, fragmente de coloane, capiteluri, aduse din Filipi.

Prima biserică atestată din Filipi este "Bazilica lui Pavel", o construcție de dimensiuni modeste, identificată printr-o inscripție de pe mozaicul podelei. Această inscripție este datată în jurul anului 343, în ea fiind menționat numele episcopului Porfirie, a cărui prezență la Conciliul de la Serdica (astăzi Sofia) este atestată în acel an.

Biserica Sfintei Lidia din Filipi - b
Biserica Sfintei Lidia din Filipi

Orașul Filipi a fost trecut în lista patrimoniului cultural UNESCO.

O stelă funerară romană din Filipi/ Philippi având imaginea Cavalerului Trac (Heros) este dovada influențelor puternice pe care le-au exercitat în această regiune tracii - strămoșii dacilor - ,grecii făcându-și apariția în această regiune relativ târziu.

Sursă: Doice Welle, ActiveNews.

Ornament despartitor v01

Biserica Ortodoxă ridicată în cinstea Sfintei Lidia din Filipi

Aproape de locul antic în care Sfânta Lidia din Filipi a fost botezata de Apostolul Pavel, (în prezent în apropierea orașului grecesc Kavala), a fost înălțată o frumoasă biserică ortodoxă, zidită în stil bizantin. Clădirea este de fapt un baptisteriu, precum exista în primele secole creștine, în comunitatea creștină din Filipi.

Biserica Sfintei Lidia din Filipi - a
Biserica Sfintei Lidia din Filipi - interior

Interiorul bisericii este minunat împodobit cu mozaicuri, lucrări semnate de artistul grec Vlasios Tsotsonis. În domul cupolei centrale este înfățișată scena cu Botezul Domnului. Interiorul bisericii este pavat cu marmură, iar vitraliile geamurilor sunt uimitoare. Pe podea, chiar lângă ușă, se afla un mozaic care înfățișează călătoriile misionare pe care le-a făcut Sfântul Pavel în Grecia.

În cristelnița de marmură albă, din biserică, sunt botezați pruncii. Dar, nu de puține ori, îndeosebi în data de 20 mai a fiecărui an, ziua în care este sărbătorită Sfânta Lidia din Filipi, acolo vin și adulți din toată lumea care vor să se convertească și, ca în vremea Sfântului Pavel, ei sunt botezați în apa râului. Chiar pe malul apei este amenajat un mic amfiteatru unde creștinii se așază și se roagă ca într-o biserică.

Biserica Sfintei Lidia din Filipi
Biserica Sfintei Lidia din Filipi interior

Sursă: Creștin Ortodox, ActiveNews.

Ornament despartitor v01

Sfânta Lidia din Filipi, model pentru femeia creștină contemporană

Începând cu anul 1958, în partea de nord a Greciei, atât în jurul Tesalonicului, dar și mai spre est, a luat ființă asociația creștină "Aghia Lidia" (Sfânta Lidia), care are mulți membri femei și care face misiune în societatea contemporană. Această asociație are astăzi un post de radio creștin ortodox, o revistă lunară în care dezbate probleme de credință, familie și societate, editură care scoate cărți și reviste cu conținut creștin ortodox.

Pe lângă activitățile editoriale, asociația mai organizează anual tabere pentru copii. Cei mici își petrec o perioadă din timpul de vară într-o atmosferă de comunitate creștină, cu sfaturi de la preot și participând mai des la slujbe. Sigur că din tabere nu lipsesc nici jocurile și voia bună.

Astfel, moștenirea Sfintei Lidia, prima creștină și misionară din această regiune a nordului Greciei, în care se află astăzi Sfântul Munte Athos, a rămas vie și continuă să lucreze. Propovăduirea Sfintei Lidia continuă și astăzi, cu mijloace moderne, mai ales prin intermediul postului de radio "Lidia din Tiatira", înființat în anul 1993, care poate fi ascultat atât în Grecia, la aparatele radio, cât și pe internet, pe site-ul postului.

Sursă: Ziarul Lumina.

Ornament despartitor v01

Scrierile în legătură cu Sfânta Lidia din Filipi

Pornind cu corabia de la Troa, am mers drept la Samotracia, iar a doua zi la Neapoli,
Și de acolo la Filipi, care este cea dintâi cetate a acestei părți a Macedoniei și colonie romană. Iar în această cetate am rămas câteva zile.
Și în ziua sâmbetei am ieșit în afara porții, lângă râu, unde credeam că este loc de rugăciune și, șezând, vorbeam femeilor care se adunaseră.
Și o femeie, cu numele Lidia, vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, temătoare de Dumnezeu, asculta. Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel.
Iar după ce s-a botezat și ea și casa ei, ne-a rugat, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți. Și ne-a făcut să rămânem.
Dar odată, pe când ne duceam la rugăciune, ne-a întâmpinat o slujnică, care avea duh pitonicesc și care aducea mult câștig stăpânilor ei, ghicind.
Aceasta, ținându-se după Pavel și după noi, striga, zicând: Acești oameni sunt robi ai Dumnezeului celui Preaînalt, care vă vestesc vouă calea mântuirii.
Și aceasta o făcea timp de multe zile. Iar Pavel mâniindu-se și întorcându-se, a zis duhului: În numele lui Iisus Hristos îți poruncesc să ieși din ea. Și în acel ceas a ieșit.
Și stăpânii ei, văzând că s-a dus nădejdea câștigului lor, au pus mâna pe Pavel și pe Sila și i-au în piață înaintea dregătorilor.
Și ducându-i la judecători, au zis: Acești oameni, care sunt iudei, tulbură cetatea noastră.
Și vestesc obiceiuri care nouă nu ne este îngăduit să le primim, nici să le facem, fiindcă suntem romani.
Și s-a sculat și mulțimea împotriva lor. Și judecătorii, rupându-le hainele, au poruncit să-i bată cu vergi.
Și, după ce le-au dat multe lovituri, i-au aruncat în temniță, poruncind temnicerului să-i păzească cu grijă.
Acesta, primind o asemenea poruncă, i-a băgat în fundul temniței și le-a strâns picioarele în butuci;
Iar la miezul nopții, Pavel și Sila, rugându-se, lăudau pe Dumnezeu în cântări, iar cei ce erau în temniță îi ascultau.
Și deodată s-a făcut cutremur mare, încât s-au zguduit temeliile temniței și îndată s-au deschis toate ușile și legăturile tuturor s-au dezlegat.
Și deșteptându-se temnicerul și văzând deschise ușile temniței, scoțând sabia, voia să se omoare, socotind că cei închiși au fugit.
Iar Pavel a strigat cu glas mare, zicând: Să nu-ți faci nici un rău, că toți suntem aici.
Iar el, cerând lumină, s-a repezit înăuntru și, tremurând de spaimă, a căzut înaintea lui Pavel și a lui Sila;
Și scoțându-i afară (după ce pe ceilalți i-a zăvorât la loc), le-a zis: Domnilor, ce trebuie să fac ca să mă mântuiesc?
Iar ei au zis: Crede în Domnul Iisus și te vei mântui tu și casa ta.
Și i-au grăit lui cuvântul lui Dumnezeu și tuturor celor din casa lui.
Și el, luându-i la sine, în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat el și toți ai lui îndată.
Și ducându-i în casă, a pus masa și s-a veselit cu toată casa, crezând în Dumnezeu.
Și făcându-se ziuă, judecătorii au trimis pe purtătorii de vergi, zicând: Dă drumul oamenilor acelora.
Iar temnicerul a spus cuvintele acestea către Pavel: Că au trimis judecătorii să fiți lăsați liberi. Acum deci ieșiți și mergeți în pace.
Dar Pavel a zis către ei: După ce, fără judecată, ne-au bătut în fața lumii, pe noi care suntem cetățeni romani și ne-au băgat în temniță, acum ne scot afară pe ascuns? Nu așa! Ci să vină ei înșiși să ne scoată afară.
Și purtătorii de vergi au spus judecătorilor aceste cuvinte. Și auzind că sunt cetățeni romani, judecătorii s-au temut.
Și venind, se rugau de ei și, scoțându-i afară, îi rugau să plece din cetate.
Iar ei, ieșind din închisoare, s-au dus în casa Lidiei; și văzând pe frați, i-au mângâiat și au plecat.

Cartea în format fizic ➡ Biblia/Sfânta Scriptura

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Sfânta Lidia din Filipi, glasul 1

Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filippi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filippi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte.

Tropar - Sfânta Lidia din Filipi, glasul al 4-lea

L-ai imitat pe Sfântul Apostol Pavel și pe alți apostoli, propovăduind pe Hristos care a înviat întregul pământ grecesc, și ai arătat tuturor credincioșilor calea mântuirii, sfântă Lidia cea întocmai cu Apostolii, roagă-te lui Hristos Dumnezeu sa mântuiască sufletele noastre.

Condac - Sfânta Lidia din Filipi, glasul al 8-lea

Veniți astăzi, cu credință, la Sfânta Lidia propovăduitoarea Cuvântului lui Dumnezeu, aleasă de Hristos, și îi vom cânta laude mijlocitoarei noastre care înaltă rugăciuni pentru noi la Hristos!

Ornament despartitor v01

Viața completă - Sfânta Lidia din Filipi (Viețile Sfinților)

"Treci în Macedonia și ne ajută." (Faptele Apostolilor 16, 9) – este rugămintea unui bărbat macedonean ce i s-a arătat într-o vedenie Sfântului Apostol Pavel pe când se afla în Troa (în timpul celei de-a doua călătorii misionare). Considerând această vedere glasul lui Dumnezeu, Sfântul Pavel a decis fără întârziere să treacă în cealaltă parte a Europei, în estul Macedoniei, în Filipi, luându-i cu sine și pe cei care îl însoțeau: Timotei, Sila și Luca.

A debarcat în Neapoli (astăzi Kavala) și de acolo a plecat spre Filipi. În afara orașului Filipi și în apropiere de malurile râului Zygaktis era locul de rugăciune evreiesc și acolo Sfântul Pavel a întâlnit un grup de femei muncitoare. Între aceste femei, adunate la râu, Apostolul Pavel a propovăduit pentru prima dată în Europa Cuvântul Evangheliei Domnului.

Femeile temătoare de Dumnezeu au ascultat cu atenție și cu evlavie cuvintele necunoscutului iudeu. Dar dintre acestea cea mai entuziasmată s-a arătat Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, temătoare de Dumnezeu. "Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel" (Faptele Apostolilor 16, 14).

În interiorul Lidiei s-a produs un cutremur. Inima ei era mereu neliniștită căci nu putea să se jertfească zeilor și zeițelor care se dedau orgiilor. Cunoscuse legea lui Israel care aprinsese în sufletul ei setea de al căuta pe Mesia și auzea acum pentru prima dată pe Apostolul Pavel vorbind despre Răscumpărătorul lumii. Lidia a îmbrățișat fără nicio obiecție noua învățătură, a crezut în Hristos și a mărturisit categoric că și ea vrea să devină creștină. Și Sfântul Apostolul Pavel și-a încheiat activitatea sa misionară, iar în apele râului Zygaktis a botezat-o pe Lidia, prima creștină din Europa, primul membru al Primei Biserici Creștine din Grecia. Inima ei s-a umplut îndată de sentimente de recunoștință și mulțumire față de cei care i-au deschis ochii sufletului și invitându-i în casa sa a cerut să-i găzduiască, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți. Și ne-a făcut să rămânem.(Faptele Apostolilor 16, 15).

Biserica noastră ortodoxă o cinstește pe Sfânta Lidia ca pe una întocmai cu Apostolii, iar pe locul sfânt al botezului ei de pe malul râului Zigaktis s-a ridicat o bisericuță, asemănătoare cu bazilicile paleocreștine din Filippi.

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților

pravila - Floare Ornamentala
Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 20 mai

În această lună, în ziua a douăzecea, pomenirea sfântului mucenic Talaleu.
Tot în această zi, pomenirea ostașilor care au crezut prin sfântul Talaleu, și care de sabie s-au săvârșit.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Ascla.
Tot în această zi, pomenirea sfinților trei cuvioși și purtători de Dumnezeu părinți: Nichita, Ioan și Iosif, ctitorii sfintei și împărăteștii Manastiri cea nouă din Hios, care cu pace s-au săvârșit.
Tot în această zi, pomenirea scoaterii și mutării moaștelor celui între sfinți părintelui nostru Nicolae din Mira Lichiei, făcătorul de minuni.
Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Talasie, care cu pace s-a săvârșit.
Tot în această zi, pomenirea cuviosului Marcu pustnicul, care cu pace s-a săvârșit.

Calendar Ortodox - Sfinții de mâine 21 mai

În această lună, în ziua a douăzeci și una, pomenirea sfinților, măriților, de Dumnezeu încoronaților și întocmai cu apostolii, marilor împărați Constantin și mama sa Elena;
Tot în această zi, pomenirea sfântului noului cuvios mucenic Pahomie, care a mărturisit la locul numit Usac al Filadelfiei, la anul o mie șapte sute treizeci (1730), și care de sabie s-a săvârșit.

Ornament despartitor v01

Pe Sfânta Lidia din Filipi să o rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfântă Lidia roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale ei sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final
autor: Pravila

Recomandări

† Sfântul Cuvios David din Tesalonic
(26 iunie)

FB Mess WA Like Sfântul Cuvios David din Tesalonic pentru nevoințele sale și viața sa curată a primit de la Dumnezeu darul de a izgoni diavolii și de a-i vindeca pe cei bolnavi. Este serbat […]

† Sfinții Mucenici Serghie și Vah
(7 octombrie)

FB Mess WA Like Sfinții Mucenici Serghie și Vah sunt doi mari mucenic a căror prietenie puternică a continuat și după moarte. Aceștia sunt strâns legați de țara noastră deoarece o mare parte din sfintele […]

† Sfântul Mucenic Leontie
(18 iunie)

FB Mess WA Like Sfântul Mucenic Leontie din Tripolis este unul dintre cei mai iubiți martiri ai Feniciei și de asemenea unul dintre cei mai cunoscuți martiri din Siria și întregul continent, cele spuse despre […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2023 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram