Împreună Pentru Ecaterina

Apreciază Articolul

Împreună Pentru Ecaterina - Ecaterina Dima, de 12 ani, este fiica Părintelui Nicolae Dima de la Biserica „Sfântul Nicolae” ‑ Dintr‑o Zi din Capitală, și a Preotesei Cătălina Dima. Ecaterina a suferit o criză de hidrocefalie, iar apoi două stopuri cardiace. După ce a fost operată și i s‑a extras un chist localizat în mijlocul creierului, fetița a rămas în comă. Are nevoie de ajutor de specialitate pentru a se trezi, iar apoi de recuperare în ceea ce privește musculatura și vorbirea. Ea are nevoie de ajutor financiar pentru a primi cât mai curând tratament medical la clinica Klinik Avaria din Germania, pentru care este necesar o sumă de 200.000 euro.

Povestea Ecaterinei

Îpreună Pentru Ecaterina -b- pravila.ro
Familia Dima - Părintele Nicolae, Ecaterina și Cătalina

Astăzi timpul parcă stă în loc. Ochii mari, surâzători, abia se întredeschid instinctual, umeziți de lacrimi scurse a durere profundă. Buzele uscate, par încremenite în timp, de parcă nu-și mai găsesc puterea de a rosti. Chipul său, împodobit altădată de un labirint de împletituri duioase, este dezgolit, traversat de drene și tuburi, tapetat cu plasturi, înghețat ca-ntr-o capsulă a timpului. Parcă așteaptă o rază caldă de soare care să-i scalde obrajii, redându-i strălucirea.

Stăm pe o margine de pat și derulăm în minte cei mai frumoși ani din viața noastră împreună cu Ecaterina.

Depănăm amintiri de teamă că nu vom mai avea răgaz sa ne creăm altele…

Îpreună Pentru Ecaterina - a - pravila.ro

Ne amintim de primul gângurit, de prima îmbrățișare, primul dinte, de mersul de-a bușilea prin casă și scotocitul prin sertare, de emoțiile de la serbările grădiniței, de prima zi de școală, de sushi-ul cu gust de wasabi, de toate clipele petrecute împreună și, mai ales, de discuțiile filosofice despre viață, despre univers și despre misiunea fiecăruia pe Pământ.

Adesea ne spuneam că mintea ei este ca o mare în care se varsă râuri de idei. Ecaterina era mereu preocupată de frumos și bine, și nu trecea zi în care să nu cântăm, să nu dansăm, să nu ne bucurăm unii de alții.

Mintea Ideală în conceția Ecaterinei Dima - pravila.ro
Mintea Ideală în concepția Ecaterinei Dima

Miercurea Neagră - cum a început calvarul

Până într-o după-amiază de miercuri (02.11.2022) când, acuzând dureri de cap intense, am pornit în goană către o clinică medicală. După câteva investigații primare, obișnuite pentru un copil pre-adolescent de 12 ani, medicul a concluzionat că nu e nimic grav într-o durere de cap, dar a recomandat totuși, pentru a ne liniști, și efectuarea unui CT în perioada următoare, dacă durerea de cap persistă.

Calvarul însă abia avea să înceapă. Nici nu am părăsit incinta clinicii, că durerile Ecaterinei au atins cote paroxismice. Am schimbat brusc traseul și ne-am îndreptat către un spital pediatric (Spitalul Clinic de Copii "Victor Gomoiu"), unde primisem informația că există gardă de noapte, precum și faptul că am putea realiza un CT cranian.

Lăsarea serii prevestea o noapte lungă, zbuciumată, nepăsătoare. Am petrecut 3 ore în agonie la spitalul clinic de copii, întrebând ce se întâmplă cu Ecaterina, așteptând un diagnostic, tulburați de fiecare ceas care se scurgea și în care se amâna o soluție concretă pentru suferința Ecaterinei.

Un CT făcut în grabă avea însă să lămurească gravitatea situației și să îi determine pe medici să o transporte de urgență pe Ecaterina la Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar Arseni". Vestea ne-a înmărmurit: CT-ul relevase existența unei tumori localizate în trunchiul cerebral, adică în mijlocul creierului. Tumora a generat blocada cailor lichidiene conducând la o hidrocefalie secundară.

Practic, creierul Ecaterinei era inundat în lichid, care nu se mai drena din cauza poziției tumorii, creierul nu se mai oxigena astfel, iar excesul de fluid cefahorahidian crea o presiune teribila asupra creierului, deoarece craniul, fiind o structura osoasă, nu este flexibil. Astfel, întreg sistemul nervos al fetiței era scurtcircuitat, iar funcțiile creierului afectate.

Deja viața Ecaterinei era agățată de un fir scurt de ață și singurul gând pe care l-am avut a fost îndreptat cu disperare către Dumnezeu: "Doamne, nu ne părăsi! Doamne, salveaz-o!".

La ora 22.30 ajungem la Spitalul de Urgență. Ecaterina era în stop cardio-respirator. Acela a fost primul moment în care am simțit că ne stingem ușor ca o flacără într-o furtună de nisip. Nisip care încețoșa totul în jur, fără ca timpul să te lase să te dezmeticești și să nu uiți să respiri. Să respiri viață și să speri că totul nu-i pierdut.

După 9 minute de manevre de resuscitare conform protocolului și protezarea căilor respiratorii, Ecaterina și-a reluat activitatea cardiacă. Urma cea mai importantă intervenție în menținerea vieții Ecaterinei, montarea drenajului pentru a elimina lichidul acumulat în cavitatea craniană.

La mai puțin de 40 de minute, trupul Ecaterinei era străbătut din nou de fiorul morții, instalându-se al doilea stop cardiac. Activitatea cardiacă s-a reluat abia după 10 minute în care s-au realizat manevrele de resuscitare. Ecaterina a rămas în comă, toate funcțiile vitale fiind susținute de aparate. Singura veste bună în această luptă între viață și moarte era că medicii reușiseră montarea drenajului, astfel încât excesul de fluid cefahorahidian acumulat în creier să poată fi evacuat.

Floare-Despartitoare

Facă-se voia Ta!

A urmat o noapte lungă, după o miercuri neagră… cea mai lungă și rece noapte din viața noastră. Timpul nu mai avea nicio noimă, nu știam cum se măsoară frica și nici dacă… să sperăm.

Ne-am anunțat prietenii, le-am povestit gâtuiți de lacrimi despre necazul ce s-a abătut asupra noastră și din acel moment un val de iubire, credință și nădejde ne-a îmbrățișat. Ne-am încredințat că orice s-ar întâmpla, din acea clipă, Ecaterina o să fie bine.

Starea ei deosebit de gravă a emoționat nu doar echipa spitalului și grupul nostru de apropiați, ci întreaga Românie. În doar 24 de ore s-au mobilizat oameni de pretutindeni în singurul demers care putea readuce suflarea vieții în trupul Ecaterinei: RUGĂCIUNEA.

România s-a întregit într-o unică misiune: ruga fierbinte către Dumnezeu pentru Ecaterina. Românii noștri din toate colțurile lumii, rugători din toate sfintele mănăstiri și locașuri, indiferent de naționalitate, toți ne-au fost alături într-un lanț de iubire și compasiune.

Începând încă de-a doua zi s-au săvârșit Sfânta Liturghie în fiecare zi, Sfinte Masluri și slujbe de priveghere pentru Ecaterina. Oameni simpli de pretutindeni au format un lanț de rugăciune neîncetată citind Psaltirea și Acatiste dedicate Domnului nostru Iisus Hristos, Maicii Domnului, Sfintei Mucenițe Ecaterina și Sfinților Doctori Fără de Arginți și Tămăduitori, Sfinților Protectori ai familiei noastre. Ecaterina a fost împărtășită în fiecare zi și fiecare Sfântă Împărtășire cu Sfintele Daruri aducea o emoție delicată în atmosfera apăsătoare a salonului.

Am simțit toată dragostea voastră și efortul susținut pentru a ne da încredere, speranță și putere și VĂ MULȚUMIM!

Mari Sfinți au venit în vizită la Ecaterina în salonul de la terapie intensivă, prin Sfintele Moaște sau Miruri aduse cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel: Sfântul Nectarie, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfânta Mucenița Ecaterina, Sfântul Dimitrie cel Nou, Sfântul Gherasim din Kefalonia, Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, s.a.m.d.

Toți acești Sfinți au mijlocit pentru Ecaterina și au contrazis estimările medicilor, care nu îi acordase mai mult de două-trei zile de viață, ajutând-o pe Ecaterina să se stabilizeze, făcând posibilă intervenția chirurgicală din 15.11.2022 pentru excizia tumorii.

Dacă în urmă cu câteva zile, Ecaterina suferise un edem pulmonar, un singur lob al plămânilor (din cei cinci) fiind funcțional, până în ziua intervenției chirurgicale, ca prin minune, plămânii își recăpătaseră vigoarea, fapt care a permis pregătirea operației.

Floare-Despartitoare

Intervenția chirurgicală

Înarmați cu credință și răbdare, căci acest gen de operație este foarte complex, cu multe riscuri și de durată (estimată la 6-8 ore), ne-am așezat în rugăciune, punându-ne nădejdea în Dumnezeu, care să inspire echipa medicală pentru luarea celor mai bune decizii pentru viața Ecaterinei.

Și încă o minune se produce, după aproximativ patru ore în blocul operator, intervenția se încheie cu succes, medicul neuro-chirurg extrage chistul din trunchiul cerebral, fără alte pagube pentru sănătatea Ecaterinei. Răsuflăm oarecum ușurați că nu este o tumoră malignă și dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a ferit de alte complicații.

Mulțumim tuturor celor care au donat sânge pentru ca această operație să se poată desfășura în condiții sigure, riscul de hemoragie fiind unul foarte crescut.

Odată eliminată cauza care a determinat toată această suferință a Ecaterinei, speranța a înflorit în inima noastră, timid la început, apoi din ce în ce mai abitir, primind putere de la voi, cei care ne-ați purtat în gândurile și inimile voastre în toată această perioadă de grea încercare.

Floare-Despartitoare

Floarea speranței

Ne așteptam, firește, ca Ecaterina să se trezească din comă pentru a putea evalua starea sa din punct de vedere neurologic și a începe recuperarea.

Agonia nu avea însă să se termine. De la momentul intervenției chirurgicale (15.11.2022) și până în prezent Ecaterina nu s-a trezit. Este într-o stare de inconștiență, cu mici semne de activitate cerebrală, respiră spontan (după ce i s-a realizat o traheostoma și a fost decuplară de la ventilator) și abia în prezența noastră, a părinților, dă vagi semne de percepție, de exemplu, prin creșterea pulsului și zbateri ale membrelor.

Toată această perioadă a fost una critică, la hotarul dintre viață și moarte, însă după ce traversezi trei momente culminante: două stopuri cardiace și o intervenție pe creier, inevitabil speri că tot acest efort nu a fost în zadar și că, în curând, Ecaterina va reveni printre noi.

Oare însă ce mai avem de făcut? În curând se împlinește o lună de la excizia tumorii și Ecaterina nu s-a trezit. Am trimis documentația sa medicală către mai multe clinici din străinătate și, după evaluarea cazului, am înțeles necesitatea și urgența transferării Ecaterinei la una din aceste clinici.

Fiecare zi în această stare de inconștiență înseamnă pentru Ecaterina ratarea unor șanse la recuperare sau chiar la viața însăși.

O privim cum zace de mai bine de șase săptămâni, prăbușită într-un pat de spital, lipsită de toată vigoarea și energia ei debordantă, fără să ne poată împărtăși durerea ei, fără să putem să o ajutăm mai mult. Această neputință doare acum mai tare decât toate veștile teribile primite tăvălug, ca o avalanșă de încercări care să ne zdruncina credința.

În această stare de așteptare zbuciumată, în care multe clinici din cele abordate ne-au transmis fie refuzul lor, fie ne-au indicat un termen mai îndelungat de la care ar putea prelua un astfel de caz, primim cea mai bună veste: o clinică renumită de lângă Dresda, Germania - Klinik Bavaria Zscheckwitz, specializată în recuperare neurologică pediatrică o poate primi pe Ecaterina de îndată.

Clinica efectuează un estimativ al costurilor minime și solicită un avans de 90.000 de euro, indicând faptul că, în funcție de rezultatele evaluării stării de sănătate a Ecaterinei în Germania, costul inițial al tratamentului se poate ridica la peste 200.000 de euro.

Floare-Despartitoare

Împreună pentru Ecaterina

În acest moment singura șansă pentru Ecaterina este tratamentul și recuperarea pe care o poate asigura clinica din Germania. Suma solicitată este foarte mare pentru posibilitățile oricărui om obișnuit, însă când dai piept cu moartea și reușești să o înfrunți și să ceri un răgaz pentru fiica ta, căci e prea devreme… ești dator să faci tot ce este omenește posibil să folosești această unică împrejurare care poate schimba destinul acestei copile minunate.

Astfel, din inițiativa unor oameni minunați, am demarat campania "Împreună pentru Ecaterina" menită să mijlocească strângerea fondurilor necesare realizării tratamentului de recuperare a Ecaterinei la clinica de lângă Dresda, Germania - KLINIK BAVARIA Zscheckwitz.

Indiferent de condiția financiară personală, știu că, dacă ați citit până la final povestea Ecaterinei, ați fost impresionați de lupta pentru viață a copilei noastre, de zbuciumul nostru de părinți îndurerați și neputincioși, pe care cu greu și în foarte mică măsură am reușit să îl redam în cuvinte. Vă mulțumim pentru grija voastră și pentru toate gândurile frumoase înălțate către Ceruri.

Dacă veți putea sprijini campania noastră cu orice sumă, dați o scânteie de viață copilului nostru, care, la rândul ei, dacă Dumnezeu va îngădui, va întoarce toate binefacerile primite către comunitatea care a susținut-o și i-a redat copilăria.

Aveți încredere că suma dăruită pentru Ecaterina va avea o întrebuințare eficientă, iar pentru a răsplăti efortul vostru, vă rugăm să ne trimiteți un pomelnic al celor dragi ai voștri pe e-mail impreunapentruecaterina@gmail.com. Ne vom ruga la rândul nostru pentru voi și cei dragi ai voștri, pentru că de astăzi suntem o familie mare, inimoasă, uniți de Ecaterina în facerea de BINE!

Îpreună Pentru Ecaterina -e- pravila.ro

Pentru a lua legătura cu noi, părinții Ecaterinei, vă rugăm să ne scrieți la adresa de e-mail: impreunapentruecaterina@gmail.com.

Floare-Despartitoare
Ornament-despartitor-v01

Pentru Donații

Persoanele Fizice

în LEI: RO23INGB0000999913157577
Titular cont: Nicolae Dima
în EUR: RO20INGB0000999911593506
Banca: INGB CENTRALA
Moneda: EUR
Cod SWIFT/BIC: INGBROBU
Titular cont: Nicolae Dima

Persoanele Juridice

Persoanele juridice care doresc să doneze sunt rugate să ne scrie un e-mail la adresa impreunapentruecaterina@gmail.com, pentru a primi informații despre procedura de sponsorizare (deducere fiscală).

Proiect Susținut de Fundația Salvează O Inima. Pentru a dona prin intermediul Fundației Salvează O Inimă APASĂ AICI.

VĂ MULȚUMIM!

Poezie

Am văzut doi aștri,
Strălucind albaștri
Sub o frunte-n vis;
M-a-necat seninul
Când privii divinul,
Blândul lor surâs.

Și mi-am zis în mine:
Înger cu lumine
De-un adânc noroc…
Din a vieții tale
Înflorită cale
Cum nu stai în loc?
(Doi aștri – Mihai Eminescu)

Floare Final
autor: Pravila

Recomandări

† Sfânta Sofia de Suzdal
(1 august)

FB Mess WA Like Sfânta Sofia de Suzdal, înzestrată prin pronia divină cu harul facerii de minuni, este considerată apărătoarea femeilor credincioase. Ea a fost soția împăratului Vasilie al III-lea al Rusiei și în calendarul […]

† Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompia, Zinon, Alexandru, Teodor și cei împreună cu dânșii
(10 aprilie)

FB Mess WA Like Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Dima și cei împreună cu ei fac parte din creștinii care au rămas fideli propriei credințe, chiar și cu prețul vieții, în niște vremuri foarte […]

† Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți (săbii)
(13 august)

FB Mess WA Like Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți (săbii) este cunoscută pentru minunile legate de vindecări miraculoase, nașterea de prunci, împăcarea părinților cu copiii și a celor certați. Numită și "Îmblânzirea inimilor împietrite" […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

4 comments on “Împreună Pentru Ecaterina”

 1. Ecaterina, iti transmitem rugile noastre si multa energie cu urari de insanatosire si recuperare rapida. Sa te faci bine, pui drag! 🙏🏻🙏🏻🙏🏻❤️❤️

 2. Te iubim Ecaterina!
  Fiecare veste buna despre recuperarea ta ne umple inimile de speranța și bucurie.
  Părinte Nicolae și doamna preoteasa Cătălina, ne punem inimile alături de ale dumneavoastră pentru ca durerea sa se diminueze, iar rugăciunea înălțată spre Bunul Dumnezeu sa se înmulțească.
  Ne rugam ca Ecaterina sa va umple din nou viata cu veselia ei sănătoasă și debordanta. Dumnezeu se va indura! Sa aveți sus inimile!

 3. Dumnezeu se uita în inimile noastre, când îngăduie suferință in viata semenilor din preajmă. Si dacă vede ce Îi place,ne ridica pe toți în Lumina.
  Suferința dumneavoastră, părinte Nicolae și doamna preoteasa Cătălina, a șters țărâna de pe inimile multora dintre noi.Ii mulțumim lui Dumnezeu pentru minunea vieții Ecaterinei.
  Copil cu chip de înger, îți mulțumim pentru lecția de viata pe care ne-ai dat-o si ne rugam continuu ca Bunul Dumnezeu sa îți dăruiască sănătatea deplină.
  Dumneavoastră , părinte Nicolae și doamna preoteasa Catalina, va mulțumim pentru lecția de credință si speranță.
  Ne rugam ca Bunul Dumnezeu sa va aducă acasa pe toți trei sănătoși și cu voie bună.
  Multumim, Doamne !

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram