† Icoana Maicii Domnului Portărița, minunea sosirii ei la mănăstirea Iviron Muntele Athos
(31 martie)

Trimte prietenilor tăi

Icoana Maicii Domnului Portărița, datorită ajutorului și binefacerilor, este una foarte iubită de către credincioși și, de aceea îi sunt dedicate mai multe zile.

Icoana Maicii Domnului Portărița este sărbătorită în calendarul ortodox pe 12 februarie, 31 martie (Minunea Sosirii Icoanei Maicii Domnului în mănăstirea Iviron), 26 septembrie (Sosirea Icoanei Maicii Domnului din Iviron în Georgia), 13 octombrie (Sosirea Icoanei Maicii Domnului din Iviron la Moscova, în anul 1648).

Icoana Maicii Domnului Portărița, minunea sosirii ei la mănăstirea Iviron Muntele Athos

Icoana Maicii Domnului Portarita sosirea ei la manastirea Iviron Muntele Athos 31 martie A

Ajutorul Maicii Domnului este trăit de credincioși în situațiile concrete de viață și, acest lucru, le dă mai multă încredere în mila Domnului Iisus Hristos. În rugăciunile Bisericii ea este numită „acoperitoarea necăjiților”, „ hrănitoare a străinilor”, „ajutătoarea neputincioșilor” prin intervenția ei față de Mântuitorul, ca apărătoare a comunității credincioșilor. Mila Maicii Domnului față de cei sărmani s-a văzut, în mod minunat, și prin mijlocirea și ajutorul față de cei care sunt în lipsuri.

Știm despre Icoana Maicii Domnului Portărița că a săvârșit multe minuni dea lungul timpului și totodată că uleiul de la candela acestei Sfinte Icoane este leac pentru otravă.

Punerea pe mare a Icoanei Maicii Domnului Portăriță

Icoana Maicii Domnului Portarita sosirea ei la manastirea Iviron Muntele Athos 31 martie B

Ea a aparținut unei văduve evlavioase din Niceea care o păstra cu mare cinste casa sa, în acele vremuri dificile pentru credincioșii ortodocși în care iconoclaștii percheziționau casele pentru a distruge Sfintele Icoana. Acest Sfânt odor a fost descoperit de ostașii imperiali și, în încercarea de a o nimici, a fost lovită cu sulița și, atunci, în chip minunat a curs sânge din locul în care a fost vătămată Sfânta Icoană. Pentru a împiedica distrugerea definitivă a ei văduva a dat o mare sumă de bani ostașilor imperiali rugându-i să o lase să se bucure de Sfânta Icoană încă o zi. A doua zi femeia și fiul acesteia, care va deveni călugăr în Sfântul Munte Athos, au mers la malul mării și au pus icoana pe apă în speranța că Bunul Dumnezeu o va proteja. Atunci, în chip minunat, Sfânta Icoană, așezată în poziție vertical, a început să plutească pe apă îndepărtându-se de țărm.

Sosirea pe mare a Icoanei Maicii Domnului Portăriță la Mănăstirea Iviron

Icoana Maicii Domnului Portarita sosirea ei la manastirea Iviron Muntele Athos 31 martie C

După mai mulți ani Icoana Maicii Domnului Portărița a fost văzută, de către monahii athoniți, sub forma unui stâlp de foc care ajungea până la cer cu câteva zile înainte de a ajunge în Sfântul Munte la Mănăstirea Iviron. Când a ajuns aproape de țărm călugării au observat că stâlpul de foc izvora din Icoană și, dorind să se apropie de ea ca să o ia de pe mare, monahii au văzut că icoana se depărta de ei ca și cum ar fi fost vie. Toate aceste lucruri minunate au crescut râvna duhovnicească a viețuitorilor din Mănăstire care au făcut numeroase rugăciuni pentru obține acest Sfântul odor. Dumnezeu a răspuns cererilor acestora și, Maica Domnului, a apărut în vis unui monah foarte evlavios, cuviosul Gavriil (12 iulie) cerându-i să meargă pe apă după Icoana sa. Ascultând sfatul Maicii Domnului, cuviosul Gavriil, a mers pe apă ca pe uscat, a luat, cu ușurință, acest obiect de mari dimensiuni în mâinile sale și a dus Sfânta Icoană în Biserica Mănăstirii.

A doua zi, monahii din mănăstirea Iviron, au constatat că Sfânta Icoană nu se mai afla acolo ci pe zidul exterior al Mănăstirii în dreptul porții și, atunci, călugării au adus-o înapoi în Biserică, acest lucru minunat s-a repetat mai multe zile la rând, spre uimirea monahilor. Maica Domnului apare, din nou, în chip minunat cuviosului Gavriil spunându-i că dorința ei este ca ea să rămână la poarta Mănăstirii, deoarece ea nu are nevoie să fie păzită de monahi ci să fie apărătoarea și păzitoarea lor atât în viața de aici cât și, mai ales, în cea veșnică.

Aceste cuvinte ale Maicii Domnului au inspirat pe cei care au scris în acatistul ei: „Bucură-te, Portăriță bună, care deschizi credincioșilor ușile raiului! Maica Domnului i-a spus Cuviosului Gavriil că harul și mila lui Dumnezeu față de monahi va fi cu ei atâta vreme cât Sfânta Icoana va rămâne în Mănăstire și, de aceea, se consideră că dispariția ei din Sfântul Munte este unul din semnele sfârșitului lumii.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Minuni - Icoana Maicii Domnului Portărița

Soldatul Arab

O altă întâmplare minunată este legată de convertirea unui soldat arab care, după ce a lovit cu sabia Icoana Maicii Domnului Portărița, a văzut cu groază că, din chipul Maicii Sfinte, a început să curgă sânge. Acest fapt miraculos l-a determinat să devină monah și să petreacă restul vieții într-o adâncă pocăință, înălțând neîncetat rugăciuni Macii Domnului. Soldatul arab nu a vrut ca, după Sfântul Botez, să primească un nume călugăresc considerând, din smerenie, că nu este vrednic de acest lucru și a dorit să se numească Varvar (barbar). În Biserică din mănăstirea Iviron este pictat pe zid Sfântul Varvar, cu îmbrăcăminte de pirat.

Banul săracului

Minune Icoana Maicii Domnului Portarita sosirea ei la manastirea Iviron Muntele Athos 31 martie C

Un tânăr a venit să ceară de mâncare, la bucătăria Mănăstirii Iviron, o bucată de pâine, însă a fost refuzat de bucătar. Plecând întristat, acel tânăr pelerin, s-a întâlnit cu o femei care i-a dăruit un ban de aur și l-a povățuit să se întoarcă înapoi și să ceară mâncare de la mănăstire și să plătească cu banul pe care l-a primit. Deși a fost surprins tânărul să vadă o femei în acele locuri, nu a dat foarte mare importanța acestei întâlniri, datorită faptului că îi era foarte foame. S-a întors înapoi și a cerut, din nou, călugărului să mănânce afirmând că dorește să cumpere pâinea. Văzând că moneda oferită de pelerinul înfometat lipsește din salba de la Icoana Maicii Domnului Portăriță, călugării l-au întrebat pe pelerin de unde avea acea monedă. Tânărul a povestit toată întâmplarea și monahii și-au dat seama că a avut loc o minune în scopul îndreptării lor.

Hramul Mănăstirii

Hram Manastirea Iviron Sfantul Munte Athos
Procesiune cu Icoana Maicii Domnului Portărița

Altă dată, când, de frica foametei, monahii Mănăstirii Iviron n-au mai făcut masă de hram, au fost mustrați de Maica Domnului și, pentru atitudinea lor lipsită de preocupare pentru binele aproapelui, monahii au văzut că tot grâul din hambare a fost cărat de milioane de furnici, lăsând magaziile goale. În urma acestei minuni monahii s-au pocăit și, de atunci, au pus zilnic, la poarta mănăstirii, o ladă de lemn, cu pâine, la dispoziția tuturor pelerinilor.

Vindecarea fetei țarului Alexei Mihailovici de o copie după Icoana Maicii Domnului Portărița

O altă minune este legată de vindecarea fetei țarului Alexei Mihailovici care era grav bolnavă. Fiica domnitorului Rusiei a fost înștiințată, în vis de către Maica Domnului, că va fi vindecată dacă va primi de la Sfântul Munte o copie după Icoana Maicii Domnului Portărița. La rugămintea țarului a fost adusă, de către doi monahi atoniți, în Rusia o copie a Icoanei Maicii Domnului Portârița. Fata acestuia s-a vindecat imediat după sosirea Sfântului odor și după cinstirea acestuia de către toți cei care erau în palatul țarului și, în semn de mulțumire, o Mănăstire din Moscova, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a devenit metoc al Ivirului.

Vindecarea unui orb din naștere

Maica Domnului a vindecat un orb din naștere care a făgăduit că va dărui primul lucru pe care îl va vedea după tămăduire. Rugăciunea orbului a fost ascultată și, întrucât, imediat după vindecare acesta a văzut un lămâi el a dăruit Mănăstirii un lămâi de argint. De la această tămăduire minunată, la fiecare praznic al Adormirii Maicii Domnului, se scoate acest lămâi de argint și se pune în fața icoanei în amintirea acestei vindecări.

Apărarea Mănăstirii Iviru de invazia Perșilor de către Icoana Maicii Domnului Portărița

Mănăstirea Iviron Sfantul Munte Athos
Mănăstirea Iviron - Sfântul Munte Athos

O altă minune relatată de viețuitorii Sfintei Mănăstiri este cea a apărării acesteia de către Maica Domnului atunci când ea a fost atacată de către Amira regele perșilor. Văzând că Mănăstirea este în pericol să fie cucerită și distrusă de perși monahii au înălțat rugăciuni fierbinți Maicii Domnului spunând: „O, Stăpână! Oare nu ai spus tu că ne vei fi păzitoare și ocrotitoare? Cu toate că suntem nevrednici și păcătoși, dar, te rugăm Stăpână, nu ne lăsa, ca nu cumva să zică vrăjmașii noștri: Unde este Dumnezeul lor?” și, apoi, au cântat Apărătoare Doamnă.

Maica Domnului a mijlocit către Bunul Dumnezeu și, în mod minunat, toate corăbiile perșilor, cu excepția celei pe care se afla regele Amira, au fost distrusă de o furtună izbucnită din senin. Regele perșilor, în semn de pocăință, a căzut în genunchi și și-a presărat țărână pe cap cerând iertare monahilor și dăruind aurul pe care îl avea Sfintei Mănăstiri.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Muntele Athos grădina Maicii Domnului

Varful Muntelui Athos
Sfântul Munte Athos - Vârful Aton

upă cum spune tradiția, Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Evanghelistul, călătorind pe mare în jurul Athos-ului, au întâmpinat o furtuna năprasnică și au fost nevoiți să tragă la țărm, în locul unde astăzi se afla Mănăstirea Iviron și unde, mai târziu va veni, în chip minunat, Icoana Maicii Domnului Portărița. Minunându-se de peisajul locului, Maica Domnului a cerut Fiului Său, să-i ofere Muntele în dar. S-a auzit atunci un glas, care spunea: „Să fie locul acesta moștenire și grădina Ta și Rai și liman mântuitor pentru cei care vor să se mântuiască.” Athosul a devenit, astfel, un punct de atracție pentru mulți din cei care doreau viețuirea monahală și unul din cele mai importante locuri din lumea ortodoxă.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Mănăstirea Iviron Muntele Athos

Mănăstirea Iviron Sfantul Munte Athos
Mănăstirea Iviron - Sfântul Munte Athos

Mănăstirea Iviron se afla în partea de nord-est a Sfântului Munte Athos, la țărmul Mării Egee, ctitorul ei a fost Ioan Iviritul, prieten al Sfântului Atanasie cel Mare venit din provincia Caucazului, care se numea Iviria (Georgia), pe la anul 980. Mănăstirea zidită de georgieni (iviriți), Ivironul se află astăzi sub conducerea grecilor. Biserica cea mare a Mănăstirii este închinată Adormirii Maicii Domnului. Mănăstirea va fi distrusă de pirații francezi, în anul 1259, iar mai apoi din nou, la porunca împăratului bizantin Mihail al VIII-lea Paleologul, pentru că viețuitorii de aici se împotriviseră unirii cu apusenii. Ultima distrugere a Mănăstirii a avut loc în secolul al XIV-lea, când catalanii au pângărit locul. Mănăstirea Iviron este a treia în ierarhia Athonita, după Mănăstirile Marea Lavra și Vatoped.

Domnii evlavioși ai țării Românești au susținut viața Mănăstirii Iviron, dintre ei, documentele făcând pomenire de Neagoe Basarb, Radu Mihnea și Matei Basarab. Domnitorul Serban Cantacuzino este cel ce a ctitorit, la anul 1680, paraclisul unde se păstrează cel mai de preț odor al Mănăstirii, anume icoana Maicii Domnului Portărița. Pe unul dintre pereți este zugrăvit chipul lui Mihai Viteazul (1593-1601) în calitate de ctitor al Bisericii.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Cinstirea Sfintelor Icoane

Pictarea Maicii Domnului de către Sfântul Apostol Luca
Pictarea Maicii Domnului de către Sfântul Apostol Luca

Icoanele sunt considerate ferestre către cer, purtătoare de har, ele confirmă posibilitatea îndumnezeirii, a comunicării prin energiile necreate. Sfântul Ioan Damaschin spune: "în viață fiind, sfinții erau plini de Sfântul Duh și, după moartea lor, Sfântul Duh nu se îndepărta nici de sufletele lor, nici de mormintele lor, nici de sfintele lor imagini" iar Sfântul Vasile cel Mare ne arată că: „cinstea dată icoanelor se urcă la chipul cel dintâi”.

Sfântul Evanghelist Luca este, conform Sfintei Tradiții, primul care a zugrăvit chipul Maicii Domnului din dorința de a păstra mai vie legătura duhovnicească dintre ea și comunitatea credincioșilor. Sfântul Luca a făcut mai multe Icoane ale Maicii Domnului prin care s-au săvârșit numeroase minuni, una din acestea este Maica Domnului Portărița din Mănăstirea Iviron care este sărbătorită astăzi.

Proslăvirea Icoanelor s-a făcut în timpul împăratului iconoclast Teofil (829-842). Iconoclasmul este o erezie care alterează în mod grav posibilitatea de îndumnezeire a omului, separând total firea umană de cea Dumnezeiască. Ereticii iconoclaști negau existența sfințeniei Maicii Domnului și a tuturor sfinților deoarece îi separau pe aceștia de Hristos de la care au primit sfințenia negând, astfel, și rolul Duhului Sfânt. După moartea împăratului iconoclast Teofil soția lui, Sfânta Teodora, a restabilit cultul icoanelor la sinodul din Constantinopol din anul 843. Pentru ca sinodul de la Constantinopol s-a ținut în ajunul primei duminici a Postului Mare, s-a stabilit ca prima duminica din Postul Mare sa fie numita Duminica Ortodoxiei și sa amintească de biruința Bisericii asupra ereziilor.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Descrierea Icoanei Maicii Domnului Portărița din mănăstirea Iviron

Manastirea Iviron Sfantul Munte Athos Sfintele Moaste
Cutii cu Sfinte Moaște de la Mănăstirea Iviron - Sfântul Munte Athos

Icoana aparține tipului Hodigițria (călăuzitoarea) în care Pururea Fecioara Maria îl ține pe Mântuitor pe brațul stâng și arată spre El cu mâna dreaptă, ca o călăuză spre Dumnezeu și spre mântuire. Domnul ține în mâna stângă un sul de hârtie ce simbolizează Evanghelia, iar cu mâna dreaptă binecuvântează. Icoana Maicii Domnului „Portărița” este mare, de 1,30 x 1,90 metri, ea este împodobită cu numeroase obiecte de valoare (monede de aur, bijuterii , pietre prețioase și alte lucruri scumpe) care au fost donate de către regi, duci, ofițeri și oameni simpli și este ferecată în aur și argint. Aceste podoabe au fost dăruite ca semn de mulțumire pentru minunile săvârșite de Maica Domnului. Mănăstirea mai deține multe sfinte moaște: 150 de cutii de argint (au atât de multe părticele de moaște încât în fiecare zi la Sfânta Liturghie scot moaștele unui sfânt din ziua respectivă), sânge de la Sfântul Apostol Petru, o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, mâna Sfântului Ioan Gură de Aur, capul Sfântului Nichita Romanul, al lui Teodor Stratilat și alții.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Mijlocirea Maicii Domnului

Icoana Maicii Domnului Portarita sosirea ei la manastirea Iviron Muntele Athos 31 martie D
Icoana Maicii Domnului Portărița așezată în paraclisul de la poarta Mănăstirii Iviron

Cinstirea Mântuitorului a devenit posibilă ca urmare a vieții pline de Sfințenie a Maicii sale deoarece întruparea nu ar fi avut loc dacă Dumnezeu nu ar fi găsit un vas ales și, de aceea, Maica Domnului este culmea cea mai înaltă la care s-a ridicat omenirea în întâmpinarea Lui, ea este ofranda oamenilor față de Dumnezeu fără de care coborârea Fiului în lumea creată nu ar fi putut avea loc așa cum spune în troparul Buneivestiri: „Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face". Părintele Dumitru Stăniloae descrie relația noastră cu ea în modul foarte profund: „În Maica Domnului avem o inimă de mamă, inimă care s-a topit cel mai mult pentru Fiul ei și bate ea însăși la inima Lui pentru cauza Lui, care este mântuirea noastră, căci mântuirea noastră nu e o chestiune de justiție ci de dragoste între Dumnezeu și oameni. Jertfelnicia și dragostea Maicii Domnului este foarte frumos descrisă de Părintele Steinhardt: „Pe Maica Domnului a o da la o parte este curată aberație și ciudățenie cum mai greu de priceput nu poate fi! ”„Nu-mi este rușine să mi-o închipui pe Maica Domnului zbătându-se, cerând, implorând, intervenind, stăruind;”.

Maica Domnului este un exemplu de dăruire totală a întregii ei ființe Lui Dumnezeu și de acordare a voinței sale cu voința Lui Hristos datorită legăturii extreme de strânse cu Fiul său prin Duhul Sfânt. O dovadă a iubirii și a mijlocirii este faptul că Mântuitorul, la nunta din Cana Galilei, face prima minune în urma rugăminții Maicii Sale: ”Și sfârșindu-se vinul, a zis mama lui Iisus către El: Nu mai au vin. A zis ei Iisus: Ce ne privește pe mine și pe tine, femeie? Încă n-a venit ceasul Meu. Mama Lui a zis celor ce slujeau: Faceți orice vă va spune.” (In. 2,3).

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Rugăciune la Icoana Maicii Domnului Portărița

Apărătoare Doamnă, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare, cântările cele de laudă aducem ție noi robii tăi, ca cei ce cu venirea cinstitei icoanei tale ne-am igonisit armă tare, zid nebiruit și strajă nebiruită. Acoperă-ne și ne apară pe noi toți de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți și de toată vătămarea sufletească și trupească, ca să strigăm ție: Bucură-te, Portăriță bună care deschizi credincioșilor ușile Raiului!
Așadar, se cuvine ca noi să avem mare credință în mila cea nemărginită a Domnului nostru Iisus Hristos, ca, prin rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și cu ajutorul acestor sfinte icoane să ne vindece, să ne miluiască, să ne poarte de grijă și să ne mântuiască sufletele noastre, dacă mai credem în așa ceva!

Rugăciunea completă la Icoana Maicii Domnului Portărița de la Mănăstirea Iviron din Sfântul Munte Athos o găsiți apăsând ➡ AICI.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Cântări Liturgice

Troparul Icoanei Macii Domnului Portărița, glasul 1-îi

Obrăznicia celor ce urăsc chipul Domnului și stăpânirea necredincioșilor celor fără de Dumnezeu, venit-au în Niceea, și fără omenie, cei trimiși muncesc pe văduva care, cu bună credință, cinstea icoana Maicii lui Dumnezeu, iar aceea, în felul său, noaptea a slobozit icoana în mare, strigând: “Slavă ție, Curată, că marea cea netrecută dă ție spatele sale; slavă, călătoriei tale celei drepte, ceea ce ești una nestricată!”

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de astăzi - 31 martie

În această lună, în ziua a treizeci și una, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Ipatie, episcopul Gangrelor;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Acachie Mărturisitorul;
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici care au mărturisit în Persia: Avdas episcopul, Veniamin diaconul, nouă mucenici împreună cu ei și alți mulți sfinți, care au fost aruncați în închisoare și care au fost mâncați de vii de șoarecii și de pisicile închise laolaltă cu ei;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Vlasie, născut în cetatea amoreilor, care în pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea sfinților treizeci și opt de mucenici, care erau rude între ei, și care de sabie s-au săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Ștefan, făcătorul de minuni, care în pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea venirii pe mare a icoanei Macii Domnului Portărița la mănăstirea Iviron.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Calendar Ortodox – Sfinții de mâine - 1 aprilie

În această lună, în ziua întâi, pomenirea preacuvioasei maicii noastre Maria Egipteanca;
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru și mărturisitorului Macarie, egumenul Peleichitului;
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Gherontie și Vasilid, care prin sabie s-au săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea sfântului și dreptului Ahaz;
Tot în această zi, pomenirea sfântului Varsanufie de la Optina.

This image has an empty alt attribute; its file name is Floare-02-Bun.jpg

Sursă: pravila.ro

Facebook

Floare Final

Pentru rugăciunile Preacuratei Stăpânei noastre, Născătoarea de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria; cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mânuiește-ne pe noi. Amin.

Recomandări

† Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor
(27 octombrie)

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (sau Dimitrie Basarabov) este numit și Ocrotitorul Bucureștilor, datorită evlaviei pe care o acu credincioși care vin și se închină la Moaștele Sfântului de la Catedrala Patriarhală. Este […]

† Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir
(26 octombrie)

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni, din Tesalonic este unul dintre cei mai cinstiți sfinți ortodocși. El tămăduiește trupurile și sufletele credincioșilor prin harul Dumnezeiesc dobândit din mărturisirea credinței în […]

† Sfântul Mare Mucenic Areta
(24 octombrie)

Sfântul Mare Mucenic Areta, guvernatorul orașului Najran (Arabia Saudită), a pătimit împreună alți 4300 de creștini, în timpul atacurilor etiopiene conduse de Dgu Nuwas din anul 523. Martiriul lor este serbat în calendarul ortodox în […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

2 comments on “† Icoana Maicii Domnului Portărița, minunea sosirii ei la mănăstirea Iviron Muntele Athos
(31 martie)”

  1. Cu ale lor sfinte rugăciuni 🙏❤
    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ne pre noi păcătoși si ne mantuieste 🙏❤
    Amin 🙏❤

© 2021 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram