† Icoana Maicii Domnului Pantanassa – izbăvitoarea de cancer
(18 august)

5/5 - (7 votes)

Icoana Maicii Domnului Pantanassa (izbăvitoarea de cancer), în contrast cu dimensiunile ei reduse, umple inimile credincioșilor cu râuri nesfârșite de minuni. Aceasta este serbată în calendarul ortodox în data de 18 august.

Icoana Maicii Domnului "Pantanassa" – izbăvitoarea de cancer (sinaxar)

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Pantanassa" - izbăvitoarea de cancer este una dintre cele 7 icoane făcătoare de minuni de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, celelalte purtând următoarele denumiri:

  • "Vimatarissa" adică "Altarița";
  • "Paramythia", adică "Mângâietoarea"; "Pantanassa", adică "Vindecătoarea de cancer";
  • "Elaiovrytissa", adică "Izvorâtoarea de untdelemn";
  • "Antiphonitria", adică "Împotrivă glăsuitoarea";
  • "Esphagmeni", adică "Cea Înjunghiată";
  • "Pyrovolitheisa", adică "Cea Împușcată", aceasta din urmă aflându-se deasupra porții de intrare în mănăstire.

Mănăstirea Vatoped, a doua în ierarhia mănăstirilor din Sfântul Munte Athos, după Mănăstirea Marea Lavră, a fost construită, așa cum ne spune tradiția, de însuși Sfântul Împărat Constantin cel Mare (324-337). Fiind zistrusă de împăratul Iulian Apostatul, ea a fost rectitorită de împăratul Teodosie I cel Mare (379-395), ca semn de mulțumire față de Maica Domnului, pentru salvarea minunată a fiului său, Arcadie. Potrivit unei vechi legende, corabia pe care se afla tânărul Arcadie a naufragiat, Maica Domnului salvându-l într-un mod minunat, ducându-l în locul pe care a fost zidită mai apoi mănăstirea. Slujitorii împăratului l-au găsit dormind sub o tufă de mărăcini, de aici provenind și numele mănăstirii, prin unirea cuvintelor grecești "vato" (tufă) și "paedion" (copil), care înseamnă "copilul din tufiș".

Dragostea Maicii Domnului față de Muntele Sfânt s-a făcut simțită din cele mai îndepărtate vremuri, de pe vremea când pirații vroiau să atace mănăstirea însă Preacurata Fecioară a ferit-o de primejdie, altădată a înmulțit untdelemnul în cămările acesteia când era pe terminate și nu în cele din urmă a vindecat o mulțime de diferite boli. Când a fost necesar, a pedepsit îndrăzneala unor viețuitori din mănăstire, aducându-i pe calea cea dreaptă implicit și pe cea a împărătesei Placidia.

În contrast cu dimensiunile reduse, icoana Maicii Domnului "Pantanassa" umple inimile credincioșilor cu râuri nesfârșite de minuni. Pictată pe lemn în secolul al XVII-lea, este așezată pe iconostasul din partea stângă a naosului bisericii celei mari. Maica Domnului și Pruncul Iisus stau așezați pe un tron împărătesc împodobit, iar pe o parte și pe cealaltă, pe fundal, se află doi arhangheli cu mâinile întinse în rugăciune. Icoana a fost adusă la Vatoped de către obștea lui Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti.

Copii după original pot fi găsite spre închinare și în România: la Biserica Rusă din București, la Mănăstirea Oașa din județul Alba și la Mănăstirea Șinca Nouă din județul Brașov. De asemenea, parohia ortodoxă română "Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Mucenic Alban" din Luton, Marea Britanie, a primit în primăvara anului 2014, ca binecuvântare, o copie a icoanei Maicii Domnului "Pantanassa" de la Mănăstirea Vatoped.

Surse: Crestin Ortodox, Basilica, La Taifas.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Minunile Icoanei Maicii Domnului "Pantanassa" – izbăvitoarea de cancer

Într-o zi, un tânăr din Cipru a intrat în biserică să se închine. Îndreptându-se către icoană, Gheron Iosif a observat dintr-o dată că fața Maicii Domnului strălucește. În acel moment, o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Imediat după ce și-a revenit, a mărturisit cu lacrimi monahilor că era necredincios, disprețuia poruncile lui Dumnezeu și se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, prin intervenția divină a Născătoarei de Dumnezeu acesta a fost convins că trebuie să-și schimbe viața și să devină un bun credincios, lăsând în urmă toate gândurile necurate care îl măcinaseră până atunci.

Foarte multe boli grave au fost vindecate după ce, cei suferinzi au citit Acatistul sau Paraclisul Maicii Domnului "Pantanassa" rugându-se cu credință în fața icoanei. Deși această icoană este cunoscută ca fiind vindecătoare de boli, în special de cancer, Maica Domnului îi ajută pe toți cei care îi cer ajutorul înaintea acestei sfinte icoane. Femei care nu puteau să aibă copii, au primit darul nașterii de prunci; oameni care aveau diferite probleme, necazuri, toate au fost rezolvate prin puterea credinței în Maica Sfântă.

Prezvitera Andrula Papahristodulu din Nicosia, Cipru, ne relatează următoarea întâmplare petrecută către sfârșitul anului 1990. Într-o noapte, pe când dormea, a scos un geamăt puternic, s-a întins și cu ochii deschiși, a intrat în comă, membrii familiei crezând că a murit. După primul ajutor, a început să dea semne de viață. La spital i s-au făcut mai multe analize câteva zile în șir și s-a descoperit astfel că avea o tumoră pe creier fiind necesară o operație de urgență. După ce s-a spovedit și i s-a făcut Sfântul Maslu, s-a dus la operație cu încredere în Maica Domnului Pantanassa a cărei icoană o avea - chiar și la spital - mereu cu dânsa. În timpul operației nu s-a reușit însă extirparea completă a tumorii, rămânând câteva rămășițe. Din cauza aceasta avea mari greutăți (amețea, nu putea să umble și să vorbească bine, o deranjau foarte mult zgomotele). A ieșit însă din spital deoarece se apropia sărbătoarea Crăciunului. Într-una din zile, pe când se afla întinsă pe pat iar deasupra capului avea icoana Pantanassa, a simțit o bună mireasmă inexplicabilă care a durat în jur de 10 minute, devenind din ce în ce mai puternică. La început, membrii familiei nu au simțit nimic, apoi însă au perceput și ei mireasma și au înțeles emoționați că era vorba de cercetarea Maicii Domnului. După câteva zile adierea frumos mirositoare s-a repetat, lucru care a convins-o pe bolnavă că Maica Domnului o va vindeca. Mergând din nou la spital pentru examinare, medicul a venit la dânsa cu rezultatul tomografiei și a întrebat-o mirat: "Ați urmat vreo terapie în afara spitalului?" "Nu" i-a răspuns bolnava. "Bine, dar pe tomografie nu se vede nimic!" Atunci bolnava i-a mărturisit că se aștepta să nu mai găsească nici o urmă de tumoră și le-a povestit ce se întâmplase. Medicul i-a răspuns: "Și eu cred în minunile Maicii Domnului, pentru că mi-a vindecat și mie fetița de 4 ani care suferea de leucemie, iar acum este sănătoasă". Astăzi prezvitera este complet restabilită și îi mulțumește Maicii Domnului pentru minune.

N. Papaevripidis, refugiat din Morfu, Cipru, scrie: "Mama mea se afla la spitalul "Macarios" din Nicosia, suferind de cancer în regiunea rinofaringiană, cu multiple hemoragii din nas și din gât. Cancerul a fost certificat și prin biopsii și analize. Peste două zile trebuia operată. Seara eram acasă și mă uitam la televizor. Era o emisiune a canalului "Logos" și vorbea Egumenul Sf. Mănăstiri Vatoped, Arhimandritul Efrem. La un moment dat a menționat minunile icoanei Maicii Domnului Pantanassa. Imediat mi-am făcut cruce, m-am rugat Maicii Domnului și i-am făcut o făgăduință. Toate acestea se petreceau în februarie 1995. A doua zi o echipă de medici a spitalului "Macarios" au venit la patul mamei pentru control. Șeful comisiei de examinare, stupefiat, a strigat către ceilalți: "Credeți în minuni? Nu mai are nimic!" Într-adevăr, se vindecase complet, nemaifiind nevoie de operație. Mama se numește Evdochia Papaevripidis, are 80 de ani și locuiește la Limassol, Cipru".

Sofia, de 50 de ani, suferea de o formă rară de cancer și medicii au propus-o pentru operație. La Centrul Oncologic din Moscova s-a certificat diagnosticul și s-a propus urgent intervenția chirurgicală. Femeia s-a dus la biserică rugându-se în fața icoanei Pantanassa, iar acasă a continuat să citească Acatistul icoanei. După o lună de zile, la reexaminare, tumora nu a mai fost găsită.

Pe data de 30.09.1990 ieromonahul Evdochim, duhovnicul Schitului vatopedin Sfântul Dumitru, după ce s-a închinat la icoane împreună cu ceilalți monahi, în timpul stihoavnei de la Vecernie, s-a așezat în locul său, în strana aflată în fața icoanei Pantanassa. Deodată a văzut limpede cum din icoană ies nenumărate raze de lumină. L-a întrebat apoi pe ieromonahul care ședea alături dacă vede și el lumina și razele care ies din icoana Maicii Domnului. Acesta îi răspunde că nu vede și îndată strălucirea razelor a încetat. "Razele acelea și lumina care ieșeau din icoana Maicii Domnului Pantanassa mi-au bucurat inima, căci după 60 de ani în Sfântul Munte m-a învrednicit Născătoarea de Dumnezeu să văd o asemenea minune" a mărturisit Părintele Evdochim.

La Centru Oncologic Infantil din Moscova era internat un băiețel de 8 ani pe nume Mihail Iacunin din orașul Toliati, suferind de cancer la ochi. La capul patului său, în stânga, se afla o iconiță de hârtie a Maicii Domnului, copie a icoanei Pantanassa. Pe data de 11.11.1991, mama băiatului, care stătea alături și se ruga Maicii Domnului pentru vindecarea băiatului împreună cu o prietenă pe nume Claudia Ohartina, a văzut cum din icoană ies raze de lumină. Peste câteva zile însă, în timpul nopții, mama băiatului a constatat cu durere că inima lui Mihail încetase să mai bată. A alergat după infirmieră. Întorcându-se împreună, în timp ce pe culoar și în salon era întuneric, au văzut cum din icoană două raze de lumină se îndreaptă către trupul copilului mort. Îndată inima băiatului a început din nou să bată. Acest caz a determinat Patriarhia Moscovei să invite o delegație vatopedină, în frunte cu Arhimandritul Efrem, pentru a aduce la Moscova două copii ale icoanei Pantanassa (la dimensiunile celor aduse în România). Recent, o nouă copie a fost dusă la Mănăstirea Valaam, cu două luni înainte de pelerinajul icoanelor Pantanassa în România.

Pavel Ipaspistis din Drama, Grecia, scrie: "Am vizitat mănăstirea Vatoped în vara anului 1994. Ghidul mănăstirii ne-a vorbit despre icoana Pantanassa care vindecă bolile de cancer. Deoarece mama mea avea o astfel de problemă a pielii feței, m-am rugat în fața icoanei Maicii Domnului, în genunchi, ca să o vindece, promițându-i că voi lăsa la icoană cruciulița mea de aur. Plecând de la mănăstire am luat cu mine ulei de la candelă pe care l-am dat mamei. După ce s-a uns cu acel ulei, cancerul de piele a cedat. Mergând din nou la spitalul din Drama pentru obișnuita cauterizare, i s-a spus că nu mai este nevoie, pentru că tumora nu mai există. De atunci mama s-a vindecat complet."

Panaghiotis Iconomu din Larisa, Grecia, ne scrie în ziua de 22.12.1995: "Vă scriu despre o minune care mi s-a întâmplat mie, nevrednicului, prin intermediul icoanei Maicii Domnului Pantanassa. Sufeream de o boală la ambele urechi, din care ieșea un lichid cu miros dezgustător. De asemenea, aveam o mâncărime insuportabilă. Când, cu harul Maicii Domnului, am venit la Mănăstirea Vatopedi în februarie 1995, am auzit de la starețul mănăstirii o minune a icoanei Pantanassa. În aceeași clipă nădejdea mântuirii mele s-a îndreptat către uleiul făcător de minuni de la candela icoanei Pantanassa și i-am făgăduit Maicii Domnului că dacă mă fac bine voi lăsa la icoană crucea mea de aur de la botez. După un interval de trei luni de zile, mirosul urât din urechi a dispărut, diminuându-se și mâncărimea. Astăzi când vă scriu sunt complet vindecat și îi dau slavă lui Dumnezeu și Preacuratei Maicii Sale".

În ziua de 18.03.1996 o femeie i-a povestit protopopului Artemie Vladimirof, proestamenul bisericii Tuturor Sfinților din Crasanoe Selo, Moscova unde a fost adusă una din copiile icoanei Pantanassa, un caz petrecut în familia ei după rugăciuni stăruitoare în fața icoanei. Fiul său se droga de mulți ani cu narcotice foarte puternice. Toate încercările de a-l face să renunțe la ele au rămas zadarnice. Într-o zi, când femeia s-a întors acasă după ce se rugase la biserică în fața icoanei Pantanassa, fiul său i-a cerut să-i dea din aghiazma care tocmai se sfințise la icoana Maicii Domnului, spunându-i totodată că s-a hotărât să întrerupă definitiv narcoticele și că vrea să urmeze o profesie prin care să ajute pe cei dependenți de droguri. De atunci au trecut trei luni. La examenul medical doctorii au constatat absența desăvârșită a urmelor a droguri și regenerarea completă a organismului tânărului. Acum acesta urmează cursuri de calificare la Centrul Oncologic din Moscova. Astfel Maica Domnului l-a salvat pe acest tânăr de la moarte. Liudmila avea o tumoră malignă cât o măslină în regiunea feței care a dispărut complet după ce s-a uns pe față cu ulei în timpul săvârșirii Paraclisului icoanei Pantanassa la biserica Tuturor Sfinților din Moscova (martie 1996).

Nadejda din Moscova a suferit un traumatism al coloanei vertebrale (compresiune articulară cu deplasare). Era chinuită continuu de dureri și nu putea face nici douăzeci de pași. De asemenea, suferise un traumatism al mandibulei și avea o eczemă pe față. După ce s-a rugat în fața icoanei Pantanassa s-a vindecat complet (iunie 1996).

O credincioasă citea zilnic Paraclisul icoanei Pantanassa în biserica Tuturor Sfinților din Moscova pentru rudele sale atee. La puțină vreme aceștia au început să frecventeze biserica (august 1996).

Niki Anniva din Pafo, Cipru, ne scrie în 05.09.1996: "Acum două zile am sunat la Mănăstirea Vatopedi ca să-mi faceți un Paraclis la icoana Maicii Domnului Pantanassa (slăvit să-i fie numele!) pentru că aveam un chist ovarian mare iar medicul mi-a spus că e nevoie de operație. M-am speriat tare, deoarece mama mea a murit anul trecut de cancer uterin. Astăzi însă, mergând la medic, mi-a spus că nu am nimic și că nu mai este nevoie de intervenție chirurgicală, deoarece chistul a dispărut. Bucuria mea nu se poate descrie! Slăvit să fie Domnul!"

Moscova, decembrie 1996. Liuboi avea cancer uterin și medicii i-au propus intervenție chirurgicală. A venit îndată la biserică pentru a participa la Acatistul icoanei Pantanassa. Înainte de operație, la examenul medical, s-a descoperit că dispăruse complet tumora uterină.

Moscova, ianuarie 1997. Iuri, în vârstă de 48 de ani, avea o slăbire totală a sistemului nervos. Rudele au început să citească pentru el Paraclisul Maicii Domnului la icoana Pantanassa. S-a vindecat complet.

Moscova, aprilie 1997. Alexandru, de 20 de ani, avea tumoră pe creier. A început să se roage în fața icoanei Pantanassa. Tumora a dispărut.

Moscova, mai 1997. Victor avea o tumoră în țesutul medular din coloana vertebrală. Mama lui a citit acatistul Pantanassei. La reexaminare nu s-a mai găsit nici o urmă a tumorii.

Iunie 1997. Sofia, de 50 de ani, suferea de o formă rară de cancer și medicii au propus-o pentru operație. La Centrul Oncologic din Moscova s-a certificat diagnosticul și s-a propus urgent intervenția chirurgicală. Femeia s-a dus la biserică rugându-se în fața icoanei Pantanassa, iar acasă a continuat să citească Acatistul icoanei. După o lună de zile, la reexaminare, tumora nu a mai fost găsită.

Moscova, iulie 1997. Maria avea cancer uterin. A citit Paraclisul Pantanassei și în două săptămâni cancerul a dispărut.

August 1997. Alexandru din orașul Ulianovsk suferea încă din ianuarie 1997 de cancer la rinichi, vezica urinară și prostată. A început să se roage la icoana Pantanassa. Peste puțin timp la control s-a constatat că boala dispăruse complet.

Moscova, septembrie 1997. Olga avea cancer uterin de gradul 4. A citit la biserică Paraclisul Pantanassei iar acasă Acatistul icoanei, timp de 40 de zile. La control s-a observat dispariția tumorii.

Ianuarie 1998. Bisericii cu hramul Sfântul Ioan de Kronstadt din Udmurtia (lângă munții Ural) i-a fost dăruită o copie după icoana Pantanassa și ulei sfințit la Paraclisul săvârșit în biserica Tuturor Sfinților din Moscova. Astfel au avut loc multe vindecări de boli incurabile iar astăzi se citește săptămânal Acatistul icoanei în biserică.

Ianuarie 1998. Un tânăr se ruga în biserica Tuturor sfinților din Moscova pentru mama sa care suferea de cancer și care citea și ea, acasă, Acatistul icoanei. La puțin timp după aceea cancerul a dispărut.

Moscova, ianuarie 1998. Maria avea cancer la unul dintre sâni, care se umfla încontinuu. A cerut să i se facă Paraclisul icoanei Pantanassa la biserică. După trei zile s-a simțit mai bine iar după o săptămână era complet vindecată.

Moscova, februarie 1998. O femeie trebuia să facă operație pentru extirparea ganglionilor, însă nu dorea. A început să citească Acatistul icoanei Pantanassa. Peste trei zile s-a prezentat la medic care i-a spus că nu mai are nimic și că este complet sănătoasă.

Moscova, martie 1998. Talina avea cancer intestinal. A făcut operație. La un control ulterior s-a constatat că tumora avea metastaze la ficat și splină. Rugându-se în fața icoanei Pantanassa s-a vindecat complet.

Moscova, primăvara anului 1998. Roman avea hepatită tip C care îi provoca dureri de stomac și somnolență. Mama lui se ruga în fața icoanei Pantanassa și îl ungea cu ulei din candela de la icoană. În scurt timp tânărul s-a vindecat.

Iunie 1998. O pruncă pe nume Ana era internată la Centrul Oncologic Infantil din Moscova cu diagnosticul de cancer abdominal de gradul 3. Acasă părinții citeau Acatistul icoanei Pantanassa. Într-o lună de zile tumora a dispărut.

O tânără pe nume Ana a fost diagnosticată cu peritonită. A citit Acatistul Maicii Domnului Pantanassa și s-a vindecat complet (Moscova, 07.06.1998).

Un copil suferea de 4 ani de lepră. Mama lui a citit Acatistul Maicii Domnului Pantanassa, a participat la Sf. Liturghie în biserica Tuturor Sfinților și a luat ulei de la candela icoanei, cu care l-a uns pe copil. S-a vindecat complet (Moscova, 13.08.1998).

Alexandru din Moscova avea cancer la vezica urinară. După ce a citit Acatistul Pantanassei și s-a uns cu ulei de la icoană, s-a vindecat (ianuarie 1999).

Natalia Marinova din Bulgaria scria pe data de 24.02.1999 la Mănăstirea Vatoped: "Am aflat de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se cheamă Pantanassa și m-am bucurat mult. Știu că vă rugați pentru oamenii care suferă de cancer. De aceea am prins curaj și m-am hotărât să vă deranjez rugându-vă să mijlociți pentru o femeie în vârstă care are cancer. Nepotul dânsei merge la biserica Sfântul Nicolae din cartierul nostru. Acum câteva zile am văzut la biserica din centrul orașului Varna Acatistul Maicii Domnului Pantanassa (tradus în bulgărește) împreună cu icoana pe care o aveți la mănăstire. I-am dus femeii bolnave Acatistul și a început să-l citească. Astăzi nepotul ei mi-a spus că pe măsură ce citește Acatistul se simte din ce în ce mai bine. De aceea m-am decis să vă scriu, ca să vă cer să vă rugați pentru dânsa".

Un bărbat din Moscova, pe nume George, avea soția bolnavă de cancer la sân. A citit Acatistul icoanei Pantanassa și a luat ulei din candelă pentru soție. În scurt timp aceasta s-a vindecat complet (martie 1999).

Angelica suferea de cancer. Medicii erau neputincioși, nu se mai putea face nimic. A început să se roage în fața icoanei Pantanassa și s-a uns cu ulei din candelă în zona bolnavă, vindecându-se complet (Moscova, aprilie 1999).

Micuțul Chiril Soprokov în vârstă de 3 ani și jumătate, din orașul Oral a fost diagnosticat de către medici cu leucemie. Părinții lui au început să se roage fierbinte în fața icoanei Pantanassa. După 8 luni s-a vindecat (04.06.1999).

O femeie suferea de o boală gravă la pancreas. Medicii nu puteau face nimic. Fiica ei, Tania, a început să se roage la icoana Pantanassa și peste câteva zile și-a mai revenit. La reexaminare medicii nu au mai găsit nimic (Moscova, iulie 1999).

Preotul ortodox Efrem din Worchester, Massachusetts (USA) în epistola sa din 7.7.1999 scrie despre o întâmplare legată de o copie a icoanei Pantanassa pe care a cumpărat-o de la Vatopedi pentru enoriașii din parohia sa. Într-o duminică a vizitat o femeie care nu se putea deplasa din cauza unui accident vascular cerebral. Nu suferea însă de cancer. Femeia locuia cu cele două fiice ale sale. La sosirea preotului, una dintre fete l-a întâmpinat bucuroasă. Cealaltă însă, Elisabeth, nici nu i-a vorbit, ci stătea lângă patul mamei cu ochii țintuiți în podea, legănându-se pe marginea patului. Preotul a crezut că fata se comportă astfel deoarece era supărată pe el. După ce a rostit rugăciunea de împărtășire a bolnavei, a așezat lângă dânsa, în pat, icoana Pantanassa. În acel moment, Elisabeth, ca și cum s-ar fi trezit din reverie, l-a privit în ochi, i-a luat icoana din mâini și a apropiat-o de bolnavă ca să o sărute și au rostit împreună rugăciunile de împărtășire. Apoi n-a mai scos nici un cuvânt și după Sfânta Împărtășanie, a început iarăși să privească podeaua și să se legene pe pat. Întorcându-se acasă, preotul a sunat-o pe sora lui Elisabeth ca s-o întrebe despre comportamentul ciudat al acesteia. Tânăra i-a răspuns că, imediat după plecarea lui, Elisabeth a căzut dintr-o dată la pământ, fără simțire. Au dus-o repede cu ambulanța la spital și astfel au aflat explicația comportării sale: Elisabeth avea o tumoră mare pe creier, ca recidivă a unui cancer al sânului care stagnase de mulți ani. Fata nu avea nimic cu preotul, însă nu putea vorbi și nu se putea mișca din pricina crizei pe care o avea, cu excepția momentelor în care s-a rugat împreună cu mama ei și s-au închinat la icoană! După efectuarea tomografiei medicii i-au acordat fetei doar câteva săptămâni de viață. La următoarea reexaminare s-a constatat însă că tumora a dispărut cu desăvârșire, medicii neputându-și explica decât printr-o minune vindecarea fetei.

Eugenia Constantinova avea nevralgie cu dureri insuportabile. A citit timp de 40 de zile Acatistul maicii Domnului Pantanassa, a mers la Sf. Liturghie în biserica Tuturor Sfinților din Moscova și s-a uns cu ulei din candela icoanei, vindecându-se. Aceasta s-a petrecut în septembrie 1999.

Lidia Bițcova Dimitrievna, din Moscova, avea o jenă în regiunea stomacului. După biopsie a fost diagnosticată cu tumoră malignă, medicii propunându-i intervenție chirurgicală. În final, operația a fost stabilită peste trei luni. În timpul acesta femeia a citit zilnic Acatistul și s-a uns cu ulei din candela icoanei Pantanassa. La următorul examen medical cancerul dispăruse (07.09.1999).

Nina, din Moscova, suferea de o degradare profundă a organelor vitale (rinichi, pancreas, ficat). S-a chinuit vreme de 6 ani, fără a afla vreun remediu. Cineva i-a spus despre icoana făcătoare de minuni Pantanassa. A mers la Liturghie și apoi a cerut ulei din candela icoanei. La scurt timp s-a vindecat complet (09.01.2000).

Natalia Galiț Gherknevna, din Orsk, regiunea Orenburg, avea cancer la piept. După citirea timp de 40 de zile a Acatistului Pantanassei s-a vindecat (29.01.2000).

Liudmila avea cancer la colon de gradul 4 și tumori canceroase la uter și ficat. După operație medicii i-au acordat doar două săptămâni de viață. Muribunda a început să se roage fierbinte și să cânte Acatistul Maicii domnului în fața icoanei Pantanassa. Acum, după trei ani de zile, Liudmila trăiește și îi dă slavă Atotîmpărătesei pentru minune (Moscova, februarie 2000).

Valentina, din orașul Orel avea tumoră malignă. Medicii nu o puteau ajuta. A început să citească Acatistul Atotîmpărătesei. În scurt timp tumora a dispărut (20.03.2000).

Lidia, din Munții Altai, avea cancer la stomac. I s-a extirpat o porțiune bolnavă însă cancerul s-a extins. A început să citească Acatistul și să bea zilnic puțină aghiazmă sfințită în timpul Paraclisului săvârșit la biserica Tuturor Sfinților. Metastaza a încetat. Acum este vie și sănătoasă (mai 2000).

Olga Axenova are o soră la Nijni Novgorod care suferea de cancer gastric. Medicii au propus-o pentru operație. A început să se roage citind Acatistul Atotîmpărătesei și la scurtă vreme s-a vindecat (27.09.2000) Arhidiaconul Serghie Reinhardt din orașul belgian Silly prezenta cancer în metastază care atacase câteva organe interne. A trimis o scrisoare la biserica Tuturor sfinților din Moscova unde se află copia icoanei Pantanassa, cerând să i se facă rugăciuni. După puțin timp starea sănătății s-a ameliorat, iar în câteva luni s-a vindecat complet (14.01.2001).

Ornament despartitor v01

Rugăciune către Icoana Maicii Domnului "Pantanassa" – izbăvitoarea de cancer

Atotbună Stăpână, Sfântă Maică a lui Dumnezeu, Pantanassa, Împărăteasa a toate, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul sufletului meu. Ci, ca ceea ce ești milostivă, Maica Dumnezeului Celui Milostiv, spune numai un cuvânt și se va tămădui sufletul meu, și trupul meu slăbit se va întări. Căci tu ai tărie putincioasă și cuvântul tău este plin de putere, o, Împărăteasă a toate. Adu-mi biruință, roagă-te pentru mine, ca să măresc numele tău cel minunat totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Maică a lui Dumnezeu, împărăteasă a toate, auzi suspinele noastre cele pline de durere înaintea icoanei tale celei făcătoare de minuni. Întoarce-ți privirea spre copiii tăi bolnavi de boli netămăduite, care cad înaintea sfintei tale icoane cu credință. Și precum pasărea își acoperă cuibul cu pui cu aripile, așa acoperă-ne și tu, Fecioară, cu omoforul tău cel vindecător. În acest loc în care nădejdea se subțiază, mila ta să fie nădejde neîndoielnică. Aici unde grijile amare ne copleșesc, dă-ne răbdare și odihnă; unde chinul și deznădejdea se cuibăresc în suflet, fă să răsară lumina necreată a lui Dumnezeu. Mângâie-i pe cei fricoși, întărește-i pe cei slabi, varsă blândețe și lumină peste inimile amărâte. Vindecă poporul tău cel bolnav, atotmilostivă stăpână. Binecuvintează mințile și inimile doctorilor, ca să fie instrumentele Atotputernicului doctor – Iisus Hristos, Mântuitorul. Ne rugăm înaintea icoanei tale ca puterea ta să trăiască în noi, Stăpână și Doamnă. Întinde mâinile tale pline de vindecări, bucuria celor întristați, mângâierea celor îndurerați, ca degrab primind ajutorul tău cel minunat, să lăudăm Treimea cea de viață făcătoare și nedespărțită, Tată, Fiu și Duh Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Icoanei Maicii Domnului "Pantanassa" – izbăvitoarea de cancer, glasul al 4-lea

Pe cei ce cu dragoste icoana ta o cinstesc, cerând cu evlavie dumnezeiescul ei har, auzi’i de-a pururea; toată împresurarea risipește-le grabnic, turma ta o păzește de primejdia toată, a-toate-Împărăteasă și Maică a Domnului.

Ornament despartitor v01

Icoana Maicii Domnului "Pantanassa" – izbăvitoarea de cancer (Viețile Sfinților)

Această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea, și a fost adusă, de către obștea lui Gheron Iosif Vatopedinul, de la Nea Skiti la Mănăstirea Vatoped. Icoana se află pe proschinitarul din stânga al bisericii mari.

Prima dovadă că această icoană are un har deosebit a fost următoarea întâmplare:

Într-o zi, un tânăr din Cipru a intrat în biserică să se închine. Îndreptându-se către icoană, Gheron Iosif a văzut deodată că fața Maicii Domnului strălucește. În același moment, o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Îndată ce și-a revenit, a mărturisit cu lacrimi părinților că era necredincios, disprețuind poruncile lui Dumnezeu și se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenția miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tânăr să-și schimbe viața și să devină un bun credincios.

Folare Separare 1

Această icoană are de la Dumnezeu și harul deosebit de a vindeca înfricoșătoarea boală a cancerului. Sunt cunoscute foarte multe cazuri de canceroși vindecați recent, după citirea acatistului sau a paraclisului Maicii Domnului "Pantanassa".

De asemenea, multe minuni au avut loc în ultimii ani în Rusia, după ce au fost duse – la cererea Patriarhului Moscvei – trei copii ale icoanei "Pantanassa": una la biserica Tuturor Sfinților din Krasnoe Selo, Moscova, a doua la Mănăstirea Schimbării la Față a Mântuitorului din Novospaski, iar a treia la Mănăstirea Valaam.

Câteva icoane ale Maicii Domnului "Pantanassa" vindecătoare de cancer – copii după original – pot fi găsite spre închinare și în România: la Biserica Rusă din București, la Mănăstirea Oașa din județul Alba și la Mănăstirea Șinca Nouă din județul Brașov.

Folare Separare 1

De asemenea, parohia ortodoxă română "Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Mucenic Alban" din Luton, Marea Britanie, a primit în primăvara anului 2014, ca binecuvântare, o copie a icoanei Maicii Domnului "Pantanassa" de la Mănăstirea Vatoped.

Așadar, să alergăm cu credință la ajutorul acestor icoane, cerând ulei de la candela Maicii Domnului și aghiasmă și citind în fața icoanei acatistul sau paraclisul Maicii Domnului.

La Mănăstirea Vatoped, icoana Maicii Domnului "Pantanassa" este sărbătorită pe 15 Octombrie, în timp ce la Metocul "Sfântul Nicolae" din Porto Lagos prăznuirea se face pe 11 septembrie.

În Rusia, icoana este sărbătorită pe 18 August.

Folare Separare 1

Sursa: Doxologia.

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 18 august

În aceasta luna, în ziua a optsprezecea, pomenirea Sfinților Mucenici Flor și Lavru;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei gloate de săraci, care a zdrobit idolii, și în foc s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților Mucenici Ermi, Serapion și Polien;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenițe Iuliani (Iuliana), cea aproape de Strovil;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Leon, care a pătimit lângă mare, aproape de Mira Lichiei;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților patru sihaștri, care în pustiu cu pace s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea celor dintre sfinți părinților noștri Patriarhii Constantinopolului: Ioan și Gheorghe;
Tot în aceasta zi, pomenirea Cuvioșilor Părinților noștri: Varnava, Sofronie și Hristofor, care s-au mântuit la anul patru sute doisprezece;
Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Ioan, starețul mănăstirii de la Rila, în Bulgaria;
Tot în aceasta zi, pomenirea Arsenie cel Nou, din Paros;
Tot în aceasta zi, cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” – izbăvitoarea de cancer.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 19 august

În aceasta luna, în ziua a nouăsprezecea, pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Andrei Stratilat și a celor ce s-au săvârșit împreuna cu dânsul doua mii cinci sute nouăzeci și trei de ostași;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților Mucenici Timotei, Agapie și Tecla;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților Mucenici Evtihian ostașul și a lui Stratighie, care prin foc s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântul Cuvios Teofan cel Nou de la Dochiariu, Muntele Athos făcătorul de minuni, și care cu pace s-a săvârșit.

Ornament despartitor v01

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final
autor: Pravila

Recomandări

† Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul
(21 ianuarie)

FB Mess WA Like Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul, este cunoscut ca un înfocat apărător al dreptei credințe, pentru care i s-a tăiat limba și mâna dreaptă, de către eretici, pentru a nu mai putea scrie […]

† Sfântul Mare Mucenic Mina
(11 noiembrie)

FB Mess WA Like Sfântul Mare Mucenic Mina este numit și "făcător de minuni" deoarece, cu o delicatețe aparte, îi ocrotește pe cei care suferă pagube, arătându-se grabnic ajutător celor nedreptățiți și celor care fie […]

† Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcopul de Lugdunum (Lyon)
(23 august)

FB Mess WA Like Sfântul Sfințit Mucenic Irineu a fost episcop de Lugdunum din Galia, în prezent Lyon, Franța. El a fost ucenic al sfântului Policarp al Smirnei, care la rândul lui a fost ucenicul […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram