† Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru
(16 ianuarie)

5/5 - (5 votes)

Amintirea de Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru este o zi de sărbătoare care dăruiește nădejde tuturor acelora care pătimesc pe nedrept în lumea aceasta înrobită de păcat, atât în propria familie, cat și în societate. Acest eveniment este serbat în calendarul ortodox în data de 16 ianuarie.

Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru (sinaxar)

Pătimirea pe nedrept dusă cu smerenie umple inima de har, curățându-se astfel toate patimile și lucrările duhurilor necurate: "Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor. Fericiți veți fi voi când vă vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, mințind din pricina Mea." Sfântul Evanghelist Matei (5, 10-11).

Sfântul Apostol Petru

Sfântul Apostol Petru - pravila.ro
Sfântul Apostol Petru

Sfântul Apostol Petru, numit mai înainte Simon, a fost un pescar din localitatea Betsaida, așezata pe malul nordic al lacului Ghenizaret, în regiunea Galileea. El a fost fratele mai mic al Sfântului Apostol Andrei. Mântuitorul l-a chemat la apostolie mai întâi pe Sfântul Andrei, iar mai apoi a venit și fratele acestuia, Simon (care a primit de la Hristos numele de Petru). "Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan și veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, și i-a zis: am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește: Hristos)." Sfântul Evanghelist Ioan (1, 40-41).

Eliberarea Sfântului Apostol Petru din închisoare

Cândva între anii 42-44, după ce regele Agripa I (care a domnit intre anii 40-44) i-a tăiat capul Sfântului Iacob al lui Zevedeu, în Ierusalim, acesta l-a prins și l-a aruncat în temniță și pe Sfântul Petru. Potrivit mărturiei Sfântului Apostol Luca, el a fost pus în lanțuri în temniță militară, intre alți doi ostași, însă, noaptea, a fost eliberat în chip minunat de un înger al Domnului. Apoi, îl scoate din temniță, moment în care toate lanțurile de fier cad de pe acesta. Auzind de toate acestea, niște credincioși se furișează în temniță să ia lanțurile pentru a le păstra. După ce îngerul Domnului îl ajuta pe Sfântul Petru să evadeze, apostolul merge să propovăduiască Evanghelia Mântuitorului și cuvântul lui Dumnezeu în nenumărate tari.

Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru 16 ianuarie -a- pravila.ro
Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru 16 ianuarie

O altă închiderea a Sfântului Apostol Petru

Mai târziu, prin anul 64, Sfântul Petru a fost iarăși prins, de această dată el fiind închis într-o temniță din Romă, numita "Carcera Mamertinica" și aflată între Capitoliu și Forumul Roman. Aceasta temniță avea doua celule, una superioară, unde era închisoarea Romei, și alta subterană, crezută a fi cea mai veche carceră din Roma (numită "Tullianum"); mai târziu, capela subterana va primi numele de "Sfântul Petru în Carcera".

Astăzi se sărbătorește nu numai amintirea minunii prin care Sfântul Apostol Petru a fost scăpat de la moarte de îngerul Domnului, ci și închinarea lanțului cu care a fost legat în temniță de Irod și a lanțului cu care a fost legat în timpul persecuției împăratului Nero.

Pentru a citi mai mult depre Sfântul Apostol Petru APĂSAȚI AICI.

Pentru a citi mai mult depre Sfântul Apostol Pavel APĂSAȚI AICI.

Surse: Creștin Ortodox, Basilica, Calendarul Ortodox.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Unde se găsește Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru

Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru aflat la Roma -a- pravila.ro
Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru din Bazilica San Pietro în Vincoli (Sfântul Petru în Lanturi), din Roma

Multe dintre lucrurile folosite de sfinți au fost păstrate cu multa cinste și evlavie, după moartea acelora. O parte dintre acestea au rămas binefăcătoare, tămăduind mulți credincioși de patimi și de boli. Lanțurile în care a fost întemnițat Sfântul Petru sunt unele dintre aceste lucruri binecuvântate. Lanțurile Sfântului Petru tămăduiesc neputințele și gonesc duhurile necurate.

Istoria Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru

Lanțurile din „Carcera Mamertinica” ar fi fost descoperite la începutul secolului al II-lea, de către temnicerul roman Quirinus de Neus.

Lanțurile de fier, cu care Sfântul Apostol Petru a fost legat la Ierusalim, s-au păstrat generații în generații de către creștini, iar apoi au ajuns la Patriarhul Iuvenilei (pomenit pe 2 iulie). În anul 439, Sfântul Iuvenalie patriarhul Ierusalimului (422-458), l-a dăruit împărătesei Evdochia Augusta (401-460), soția împăratului Teodosie al II-lea (401-450), drept mulțumire pentru ajutoarele dăruite bisericilor din oraș. Împărăteasa Evdochia a dus cinstitul Lanț în Constantinopol, așezându-l în vechea biserica închinată Sfintei Sofia.

În bazilica numită „Sfântul Petru în Lanțuri” (San Pietro in Vincoli), din Roma, se păstrează în prezent Lanțurile cu care Apostolul Petru a fost legat în închisoarea din Ierusalim, precum și lanțurile cu care acesta a fost înlănțuit în „Carcera Mamertinica”.

Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru aflat la Roma - pravila.ro
Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru din Bazilica San Pietro în Vincoli (Sfântul Petru în Lanturi), din Roma

O parte din acest lanț a fost dăruit de împărăteasa Evdochia fiicei sale, Eudoxia, soția împăratului Valentinian al III-lea (419-455). Eudoxia a așezat cinstitul lanț în Biserica Sfântul Petru, din Roma, în care se afla deja încă un Lanț al Sfântului Petru, cu care acesta fusese legat în vremea persecuției împăratului păgân Nero (54-68).

Sfinții Apostoli Petru și Pavel -b- pravila.ro
Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Ornament despartitor v01

Sărbătoarea - Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru

Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) aflăm că în anul 42, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfântul Apostol Petru să fie întemnițat și legat în lanțuri. Petru este dezlegat și eliberat de un înger. Lanțul cu care a fost legat Petru tămăduia neputințele și gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lanț se sfințea.

Sărbătoarea numita "Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru" este foarte veche, ea existând poate chiar de la începutul secolului al II-lea. În ziua de 16 ianuarie, Biserica Ortodoxa mărturisește minunea eliberării din temniță a Sfântului Petru și se închină cinstitelor lui lanțuri (lanțul din temnița din Ierusalim și lanțul din temnița din Roma).

Sfântul Apostol Petru -a- pravila.ro
Sfântul Apostol Petru
Ornament despartitor v01

Etimologia / semnificația numelui Petru - Petruța

Petru / Petre - deriva din numele grecesc Petros (Πετρος), provenit la rândul lui din substantivul "petra" (πέτρα), având semnificația de "piatră, stâncă, rocă, puternic". Așadar prenumele ori numele Petru sugerează tăria și cerbicia (încăpățânarea) caracterului unei persoane. Cuvântul grecesc "petros" este o traducere a termenului siriac "Kefa" (arameică: כיפא), latinizat sub forma de "Cephas", cu același înțeles de "piatra". Potrivit "Noului Testament", Iisus i-a dat lui Simon numele de Petru pornind de la această semnificație de stâncă sau piatră a numelui: "Și Eu îți zic ție, ca tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui." (Matei , 16:18).

Numele Inițial al Sfântului Apostol Petru a fost Simon Bar Yona (în ebraică שמעון בר יונה - Șimon, fiul lui Yona).

Formele lui romanești cele mai răspândite sunt Petru, Pătru și Petre (diminutive: Petruț, Patruț, Petruș, Petrică, Petrisor etc.), cu femininul Petra (diminutive: Petruța, Patruța, Petrica, Petrusa s.a.)

Petroniu si Petronela, nume rare la noi, cu caracter neologic și livresc, n-au legătura etimologica cu numele grecesc al apostolului, ci provin din vechiul nume latin Petronius de la petro, "berbec".

Când își pot serba ziua de nume cei care poartă numele de Petru, Petruța?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 29 iunie, atunci când în calendarul ortodox sunt serbați Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Pentru a citi mai mult depre Sfinții Apostoli Petru și Pavel APĂSAȚI AICI.

Ornament despartitor v01

Icoana Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru

Icoană la sărbătoarea Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru 16 ianuarie - pravila.ro
Icoană la sărbătoarea Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru 16 ianuarie
Ornament despartitor v01

Bazilica San Pietro in Vincoli (Sfântul Petru în Lanțuri) din Roma

Ornament despartitor v01

Pasaje Biblice despre Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru

Sfânta Scriptură - Biblia- pravila.ro
Sfânta Scriptură

Și în vremea aceea, regele Irod (Agripa) a pus mâna pe unii din Biserică, ca să-i piardă.
Și a ucis cu sabia pe Iacov, fratele lui Ioan.
Și văzând că este pe placul iudeilor, a mai luat și pe Petru, (și erau zilele Azimelor)
Pe care și prinzându-l l-a băgat în temniță, dându-l la patru străji de câte patru ostași, ca să-l păzească, vrând să-l scoată la popor după Paști.
Deci Petru era păzit în temniță și se făcea necontenit rugăciune către Dumnezeu pentru el, de către Biserică.
Dar când Irod era să-l scoată afară, în noaptea aceea, Petru dormea între doi ostași, legat cu două lanțuri, iar înaintea ușii paznicii păzeau temnița.
Și iată un înger al Domnului a venit deodată, iar în cameră a strălucit lumină. Și lovind pe Petru în coastă, îngerul l-a deșteptat, zicând: Scoală-te degrabă! Și lanțurile i-au căzut de la mâini.
Și a zis îngerul către el: Încinge-te și încalță-te cu sandalele. Și el a făcut așa. Și i-a zis lui: Pune haina pe tine și vino după mine.
Și, ieșind, mergea după înger, dar nu știa că ceea ce s-a făcut prin înger este adevărat, ci i se părea că vede vedenie.
Și trecând de straja întâi și de a doua, au ajuns la poarta cea de fier care duce în cetate, și poarta s-a deschis singură. Și ieșind, au trecut o uliță și îndată îngerul s-a depărtat de la el.
Și Petru, venindu-și în sine, a zis: Acum știu cu adevărat că Domnul a trimis pe îngerul Său și m-a scos din mâna lui Irod și din toate câte aștepta poporul iudeilor.

Faptele Apostolilor (12, 1-11)

Cartea în format fizic ➡ Biblia/Sfânta Scriptura

Ornament despartitor v01

Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru în slujirea liturgică

Cântări din slujba Vecernia praznicului:

Sa cinstim lanțul celui preamărit, întru care se dezleagă legăturile patimilor. Caci cu vrednicie se sfințește cu darurile cele negrăite ale preaînțeleptului Petru; și de la dansul cu adevărat luând har pururea curgător, rupe și acesta cu putere dumnezeiasca legăturile necazurilor; precum acela rupea legăturile greșelilor și dăruiește dezlegare de cele rele.

Iarăși ne ridica pe noi fierbintele ocrotitor Petru, piatra credinței, la duhovnicescul ospăț, punând înaintea noastră cinstitul sau lanț, ca pe un prânz preaales, spre mângâierea celor necăjiți, și ca liman celor înviforați. Veniți toți să-L sărutam și pe Cel ce l-a preamărit pe el, sa-L rugam: Cu rugăciunile lui, Hristoase, mantuiește sufletele noastre.

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru, glasul al 4-lea

Roma nepărăsind, la noi ai venit prin cinstitele lanțuri ce ai purtat, întâistătătorule pe scaunul Apostolilor. Pe care cu credință cinstindu-le, te rugăm: cu ale tale rugăciuni către Dumnezeu, dăruiește nouă mare milă.

Condac - Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru, glasul al 2-lea

Pe cel întâistătător între Apostoli, pe Dumnezeiescul ucenic al adevărului, pe Marele Petru, să-l lăudăm și lanțul lui să-l sărutăm cu credință, dezlegare de greșeli dobândind.

Condac - Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru, glasul al 2-lea

Piatra Hristos pe piatra credinței, pe întâiul șezător pe scaunul ucenicilor, îl preamărește luminat. Căci cheamă pe toți să prăznuiască, Apostole, minunile cinstitului tău lanț și împarte iertare de greșeli.

Ornament despartitor v01

Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru (Viețile Sfinților)

Când Sfântul Apostol Petru a fost dus în temniță de împăratul Irod și era legat cu două lanțuri de fier, dormind el noaptea între doi ostași, a venit îngerul Domnului și lovindu-l în coastă, l-a deșteptat și l-a scos afară, căzând de pe dânsul lanțurile cele de fier; despre aceasta se scrie în Faptele Apostolilor: Și s-a auzit acea prea slăvită izbăvire din legături și din temniță a lui Petru, prin toată cetatea Ierusalimului. Atunci niște credincioși, în taină luând lanțurile acelea, le-au păstrat la ei, avându-le înaintea ochilor, ca pe însuși Sfântul Apostol Petru; care nezăbovind după acea ieșire din temniță, s-a dus în alte țări, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, și nu s-a arătat în Ierusalim.

Icoană la sărbătoarea Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru 16 ianuarie -a- pravila.ro
Icoană la sărbătoarea Cinstitul lanț al Sfântului Apostol Petru 16 ianuarie

Deci, lanțurile acelea au luat putere tămăduitoare de la trupul apostolului, și precum erau maramele și basmalele lui Pavel, așa și lanțurile lui Petru, care au ros trupul lui, tămăduiau neputințele și goneau duhurile cele viclene. Drept aceea, se cinsteau cu cucernicie de cei credincioși acele cinstite lanțuri, cărora li se închinau și cu dinadinsul le păstrau, din neam, ca moștenire; pentru că părinții le lăsau copiilor lor, iar copiii venind în locul tatălui, le încredințau moștenitorilor lor. Și astfel unul după altul primindu-le și unul altuia spunând de cine s-au atins lanțurile acelea și de care trup s-au sfințit.

Cu o moștenire ca aceasta au ajuns lanțurile în mâinile lui Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului (422-458); și pe când dreptcredincioasa împărăteasă Evdochia, soția împăratului Teodosie cel Mic (408-450), se afla în Ierusalim, a zidit multe biserici; Sfintele Locuri cu cheltuială împărătească le-a împodobit, și iarăși s-a întors la Constantinopol; atunci patriarhul Iuvenalie, văzându-i dreapta credință și iubirea ei de Dumnezeu, i-a dăruit multe din duhovniceștile vistierii; iar între alte lucruri sfinte, i-a dat și aceste cinstite și de minuni făcătoare lanțuri ale Sfântului Apostol Petru, pe care, luându-le împărăteasa, le-a adus în Constantinopol; deci, un sfânt lanț l-a dus înăuntrul bisericii celei mari a Sfântului Apostol Petru, unde săvârșea soborul lui, iar altul l-a trimis la Roma, fiicei sale Eudoxia, care era măritată după împăratul Romei, Valentinian al treilea (424-455), și aceea fiind următoare maicii sale în credința cea dreaptă, cu dragoste a primit acel neprețuit dar și zidind o biserică în numele Sfântului Apostol Petru, în muntele Escuilinului, a pus într-însa acel lanț.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel -a- pravila.ro
Sfinții Apostoli Petru și Pavel

S-a aflat în Roma și un alt lanț al Sfântului Petru, cu care l-a legat Nero tiranul, și acela, împreună cu lanțul cel adus de la Constantinopol, a fost pus în biserică. Și s-a așezat praznicul închinării cinstitelor lanțuri în șaisprezece zile ale lunii ianuarie, întru cinstirea și pomenirea Sfântului Apostol Petru și întru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru. Amin.

Floare-Despartitoare

Cartea în format fizic ➡ Viețile Sfinților

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 16 ianuarie

https://youtu.be/jip4jwrz9v0

În această lună, ziua a șaisprezecea, amintirea cinstitului lanț al sfântului apostol Petru;
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici și frați buni: Pevsip, Elasip și Mesip și a bunicii lor Neonila;
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Danact, citețul;
Tot în această zi, pomenirea sfântului noului sfințit mucenic Damaschin, care a mărturisit în satul Gabrovo, de lângă Târnovo, în anul 1771, și care prin sugrumare s-a săvârșit.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 17 ianuarie

În această lună, în ziua a șaptesprezecea, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Antonie cel Mare;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Antonie cel Nou, purtătorul de Dumnezeu și făcătorul de minuni, care a sihăstrit în schitul Veria, și care în pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea evlaviosului împărat Teodosie cel Mare;
Tot în această zi, pomenirea cuviosului Ahila, despre care se vorbește în Pateric, care în pace s-a săvârșit.

Ornament despartitor v01

Pe Sfântul Apostol Petru să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Apostole Petru roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final
autor: Urdă Mihai

Recomandări

† Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei (11 iunie)

FB Mess WA Like Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei și Doctor fără de arginți este un sfânt al veacului nostru. Renumit profesor de chirurgie, apreciat în lumea medicală pentru descoperirile sale, a fost mai presus […]

† Sfântul Proroc Agheu
(16 decembrie)

FB Mess WA Like Sfântul Proroc Agheu este cel care i-a îndemnat pe evrei, la întoarcerea din robia babiloniană, să reconstruiască Templul, loc în care mai târziu va intra însuși Mântuitorul Hristos. Este serbat în […]

† Nașterea Maicii Domnului - Sfânta Maria Mică (8 septembrie)

FB Mess WA Like Nașterea Maicii Domnului (numită în popor și "Sfânta Maria Mică") este momentul important care pregătește renașterea întregii umanități, odată cu Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Astfel, Maica Domnului devine pentru umanitate ușa […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram