† Ajunul Crăciunului - înainte-prăznuirii Nașterii Domnului
(24 decembrie)

5/5 - (4 votes)

În Ajunul Crăciunului, ziua ce precede ziua Nașterii Domnului, creștinii ortodocși țin un post mai aspru, ajunând pentru primirea Domnului. Ajunul Crăciunului este ultima zi din Postul Crăciunului, care a început pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 25 decembrie, în ziua praznicului Nașterii Domnului după Sfânta Liturghie.

Ajunul Crăciunului - înainte-prăznuirii Nașterii Domnului

Dacă primele săptămâni ale acestui post sunt mai ușoare, din punct de vedere alimentar, în ultima săptămână a lui se recomandă să se țină un post mai intens, cu mâncare mai putină și mai simplă.

Pentru a înțelege în ce constă această sărbătoare trebuie să vedem ce înseamnă a ajuna. Verbul "a ajuna", potrivit dexonline, are ca definiție pentru acest cuvânt "a se abține de la orice mâncare, a ține post complet", adică post negru.

Ajunul Crăciunului - înainte-prăznuirii Nașterii Domnului 24 decembrie -b- pravila.ro

Obiceiul de a ajuna în aceasta ultima zi a postului este consemnat încă din secolul al IV-lea. Drept urmare în această zi fiecare încearcă să ajuneze, mai mult decât în celelalte zile ale acestei ultime săptămâni de post. În Ajunul Crăciunului, credincioșii ajunează după putere. Se recomandă să se țină post negru până la Ceasul al IX după ora bizantină (ora 15.00). Unii credincioși mai în putere și cu dragoste de Dumnezeu, ajunează până mai târziu, așteptând răsăritul luceafărului de seara (ora 18), în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului.

La finalul acestei ajunări se obișnuiește să se mănânce grâu fiert, amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului Prorocului Daniel și al celor trei tineri din Babilon (Daniel 1, 5-16). Această zi de post aspru mai amintește și de postul ținut odinioară de catehumenii (cei care urmau să devină creștini) care, în seara acestei zile, erau botezați și împărtășiți pentru prima dată cu Sfintele Taine (Taina Botezului și cea a Sfintei Euharistii - Împărtășania cu Sfintele Daruri), în cadrul Liturghiei Sfanțului Vasile cel Mare.

În seara zilei de Ajunul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să mănânce o mâncare dulce, numita în popor "Scutecelele lui Iisus". Acestea sunt făcute din făină, apă și sare din care se frământa niște lipii subțiri care se coc pe plită. Acestea se înmoaie într-un sirop dulce (apă cu miere sau zahăr) și se presară cu nuca măcinata, în așteptarea Nașterii Domnului.

Scutecele Domnului- înainte-prăznuirii Nașterii Domnului 24 decembrie - pravila.ro
Scutecelele lui Iisus

Această zi ne amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament, care au petrecut timp îndelungat, în post și rugăciune, așteptând venirea lui Mesia, Mântuitorul Lumii.

Sursă: Creștin Ortodox.

Ornament despartitor v01
Ornament despartitor v01

Ajunul Crăciunului - venirea preotului cu Icoana

Tot în ultima zi a postului Crăciunului, preotul umblă pe la casele credincioșilor cu icoana Nașterii Domnului, spre a vesti măritul praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria. Din punct de vedere liturgic, putem spune că aceasta tradiție, a mergeri cu icoana din casă în casă, este un fel de slujbă în afara zidurilor bisericii. Este o slujbă săvârșită pe ulițe și pe străduțe, prin curți și prin case, pe la ferestre și pe la uși. Precum odinioară făcea crainicul, părintele se străduiește a anunța în tot locul și pe tot omul o mare veste: Dumnezeu se face om, rămânând însă Dumnezeu! Astfel, singurul lucru nou sub soare se arata vrednic de o asemenea mare vestire.

Fiecare preot vestește Nașterea Domnului în parohia lui (toți creștini care țin de o biserică). În funcție de mărimea parohiei, preotul poate începe sa umble cu icoana mai devreme sau mai târziu. Astfel, la sate, această vestire se petrece chiar în ajunul Crăciunului, pe când la orașe, unde parohiile sunt mai mari și credincioșii mai numeroși, preoții încep să umble cu icoana ceva mai devreme.

Colindul din Ajunul Crăciunului - înainte-prăznuirii Nașterii Domnului 24 decembrie -b- pravila.ro

Pentru credincioși, primirea preotului în Ajunul Crăciunului este o mare împlinire, pentru că el vine să ne deschidă inima și să ne arate nouă că Mântuitorul Iisus Hristos S-a născut. "Este vestitorul Nașterii, întruchipând în mod simbolic glasul îngerilor care le-au anunțat păstorilor nașterea minunată. Și dacă suntem atenți la ce cântă dascălul și preotul când intră în casă, aflăm exact cum s-a întâmplat la nașterea lui Mesia. Este cu adevărat o veste. Și noi îl așteptăm cu mare bucurie, cu liniște și curățenie în casă, cu lumânări aprinse pe masă și în mâini, cu candela aprinsă și cu pace în suflet. Pregătim și o gustare dacă avem cum, iar părintele sfințește bucatele și aceasta este mare binecuvântare. Pregătim masă în cinstea lui Iisus Hristos, pentru că nașterea lui Iisus Hristos, Mântuitorul nostru este prilej de bucurie și veselie pentru toată lumea… Am trăit și la oraș, dar parcă la sat, sărbătorile sunt trăite cu mai mare profunzime. Ești mai aproape de preot, ești mai aproape de toți sătenii pe care îi cunoști, iar obiceiurile aici se țin cu adevărat", îmi explică Ion Pandele din Valea Oanei, în a cărui casă am intrat odată cu preotul.

Soția sa, Maria Pandele, este convinsă că venirea preotului ne luminează casele și inimile. "Și după ce pleacă el de la noi, ne simțim liberi, mai ușori și mai curați la suflet. Cu un alt curaj așteptăm parcă venirea Crăciunului, prilej cu care ne vin copiii acasă și ne bucurăm împreună".

Surse: Ziarul Lumina.

Ornament despartitor v01

Obiceiul colindului din Ajunul Crăciunului

Nașterea Domnului este anunțata în lume de creștini prin colinde, primii care pornesc cu colindatul, de Ajun, fiind copiii și tinerii, după Sfânta Liturghie. Aceștia sunt primiți de creștini cu mere, nuci, covrigi și cu acele turte numite "Scutecelele lui Hristos". Pentru că până după Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun este încă post, colindătorii trebuie și ei primiți cu daruri de post (covrigi, turte, nuci, fructe).

Colinde din Ajunul Crăciunului

„Toată obștea creștinească” - Corul Chivotul - Doxologia - youtube
Ia sculați voi gazde mari - Grupul psaltic „Tronos” - Biserica „Sfântul Gheorghe” Vechi - Trinitas Tv - youtube
„Luatu-s-o dusu-s-o” - Corul Chivotul - Doxologia youtube
Ornament despartitor v01

Liturghia din Ajunul Crăciunului

În Biserica Ortodoxa în ziua de Ajunul Crăciunului se slujește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie se săvârșește doar de 10 ori pe an:

În celelalte duminici și zile de peste an se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur, excepție făcând zilele liturgice și zilele din Postul Mare în care se oficiază Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

În ajunul Crăciunului se citesc "Ceasurile Împărătești" și se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unita cu Vecernia. În cadrul acestor slujbe sunt rânduite spre citire mai multe profeții din Vechiul Testament privind Nașterea Domnului.

Ajunul Crăciunului - înainte-prăznuirii Nașterii Domnului 24 decembrie -c- pravila.ro
Liturghia din Ajunul Crăciunului - înainte-prăznuirii Nașterii Domnului 24 decembrie

Dacă ajunul Crăciunului cade într-o zi de sâmbăta sau duminică, slujba numita "Ceasurile Împărătești" se mută în vinerea dinainte, aceasta zi devenind "zi aliturgică", adică zi în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie". Aceasta slujba a Ceasurilor Împărătești este numită astfel deoarece, în lumea bizantina, la aceasta participau și împărații, iar la noi se aduna în biserica toată familia domnească.

Dacă ajunul Crăciunului cade în zilele de luni până vineri, în ziua de ajun se va savarți Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, iar în ziua praznicului se va savarți cea a Sfântului Ioan Gura de Aur. Dacă ajunul va cădea însa într-o zi de sâmbăta sau duminică, în ziua de ajun se va savarți Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur, iar în ziua praznicului se va savarți cea a Sfântului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.

Ornament despartitor v01

Ajunul Crăciunului despre metanii

După noaptea de ajun, trei zile la rând, în toate bisericile se săvârșește Sfânta Liturghie. Din pricina bucuriei marelui praznic al Nașterii Domnului, s-a rânduit ca în perioada cuprinsă intre Crăciunului și Bobotează să nu se facă îngenuncheri și plecăciuni. Excepție fac însă canoanele primite de la duhovnic, săvârșite în taina camerei fiecăruia.

Ornament despartitor v01

Biserica Nașterii Domnului din Betleem

Ornament despartitor v01

Cântări Liturgice

Tropar - Ajunul Crăciunului - înainte-prăznuirii Nașterii Domnului, glasul al 4-lea

Scrisu-s-a, oarecând cu bătrânul Iosif, în Betleem, Maria, ca cea din sămânța lui David, purtând în pântece sarcina cea fără de sămânța, Dar a sosit vremea nașterii și nici un loc de sălășluire nu era; ci ca un palat frumos s-a arătat peștera Împărătesei. Hristos Se naște, ca să ridice chipul cel mai înainte căzut.

Condac - Ajunul Crăciunului - înainte-prăznuirii Nașterii Domnului, glasul al 4-lea

Fecioara astăzi pe Cuvântul Cel mai înainte de veci, merge să-L nască în peșteră în chip de negrăit. Dănțuiește lumea auzind, slăvește cu îngerii și cu păstorii pe Cel ce vine să se arate Prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Ornament despartitor v01

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 24 decembrie

Ajunul Crăciunului - înainte-prăznuirii Nașterii Domnului;
În aceasta lună, în ziua a douăzeci și patra, pomenirea Sfintei cuvioasei fecioare Mucenițe Eugenia și a celor împreună cu ea;
Tot în această zi, pomenirea Sfintei Mucenițe Vasila, care a suferit mucenicia împreună cu Sfânta Eugenia, și care de sabie s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Filip, tatăl Sfintei Eugenia, care de sabie s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Sfinților Protu și Iachint eunucii și împreună schimnicii cu Sfânta Eugenia, care de sabie s-au săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului părintelui nostru Nicolae monahul, cel ce a fost ostaș;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Ahaic, care de sabie s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Antioh, care cu pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Vitimion, care cu pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Afrodisie, care cu pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Grat, care cu pace s-a săvârșit;
Tot în această zi, pomenirea Sfântului noului mucenic Ahmed, care a suferit mucenicia în Constantinopol, în anul 1682, și care de sabie s-a săvârșit.

Calendar Ortodox - Sfinții de astăzi 25 decembrie

În această lună, în ziua a douăzeci și cincea, prăznuirea Nașterii celei după trup a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos;
Tot în această zi, pomenirea închinării magilor;
Tot în această zi, pomenirea păstorilor care au văzut pe Domnul.

Ornament despartitor v01

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Sursă: pravila.ro, facebook.

Floare-Final
autor: Urdă Mihai

Recomandări

† Sfântul Fotie cel Mare, Patriarh al Constantinopolului
(6 februarie)

FB Mess WA Like Sfântul Fotie cel Mare este considerat ca cel mai influent Patriarh al Constantinopolului din punct de vedere al învățăturilor sale, după Sfântul Ioan Gură de Aur și primul umanist creștin, unul […]

† Sfântul Cuvios Teofan cel Nou de la Dochiariu, Muntele Athos, făcătorul de minuni
(19 august)

FB Mess WA Like Sfântul Cuvios Teofan cel Nou de la Dochiariu, Muntele Athos, este pentru toți creștinii un model de smerenie și nevoință. Pentru virtuțile lui curată, Dumnezeu a lucrat prin el mulțime de […]

† Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei
(12 februarie)

FB Mess WA Like Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari, a fost contemporan al Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan. A apărat dreapta credință la sinodul al-II-lea, unde a fost nevoit sa vorbească […]

Scrie un comentariu

Câmpuri care necesită să fie completate sunt cel care au caraterul *

2 comments on “† Ajunul Crăciunului - înainte-prăznuirii Nașterii Domnului
(24 decembrie)”

Floare-Final
© 2024 Toate materialele de pe această pagină sunt proprietatea pravila.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram